InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Restituirea metalelor pretioase, aliajelor si pietrelor pretioase preluate abuziv dupa anul 1946 si pana in anul1990.

(Decizie nr. 329/R din data de 27.04.2011 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Pietre si Metale pretioase | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Potrivit dispozitiilor art. 26 alin. 1 din OUG 190/2000 republicata persoanele fizice si juridice ale caror obiecte de metale pretioase, aliaje ale acestora si pietre pretioase de natura celor prevazute in art. 4 au fost preluate abuziv dupa anul 1946 si pana in anul1990, pot solicita restituirea acestora instantelor de judecata de la domiciliul reclamantului. Prin Legea 591/2004, dupa alin. 1 al art. 26 au fost introduse alin. 11 si 12, ultimul prevazand ca, prin preluare abuziva se intelege preluarea efectuata in baza actelor normative enumerate. Din acest text de lege reiese ca, nu mai este necesar a se verifica caracterul abuziv al preluarii, preluarea in baza unora din actele normative enumerate de lege constituie o conditie suficienta pentru a se dispune restituirea catre fostii proprietari sau mostenitori. Pentru a putea beneficia de dispozitiile OUG 190/2000 solicitantul trebuie sa indeplineasca conditia de a fi fost proprietarul bunului confiscat.

Decizia civila nr. 329/R din 27.04.2011

Prin sentinta civila nr. 9500 din 20 octombrie 2010, pronuntata de Judecatoria Baia Mare s-a admis actiunea civila formulata de reclamantii S.C. in nume propriu si in calitate de mandatar al reclamantilor B. A. I., A.C.A., B. L., P. L., B. N. O., in contradictoriu cu B.N.R. - Sucursala Maramures, si in consecinta a fost obligata parata sa plateasca reclamantilor contravaloarea cantitatii de 2.296 grame aur fin si 1.148 grame argint fin calculate la pretul practicat la data platii.
 In considerentele sentintei se retine ca in speta sunt incidente  prevederile art. 26 al 1 din O.U.G. 190/2000 modificata si republicata care da dreptul  persoanelor fizice si juridice ale caror obiecte  din metale pretioase au fost confiscate, sa solicite restituirea acestora, adresandu-se Judecatoriei in raza caruia  domiciliaza s-au  isi au sediul pana la 31.12.2009.
Ulterior prin Legea 591/15.12.2004 s-a introdus un aliniat 11, care arata ca de prevederile prezentei ordonante beneficiaza si mostenitorii persoane fizice.
Totodata, s-a precizat ca prin preluarea abuziva se intelege preluare efectuata in baza actelor normative: D. 210/1960 privind regimul mijloacelor de plata straine.
In speta rezulta ca este vorba de metale pretioase dintre cele enumerate prin textul legii mai sus amintite, fiind indeplinita si conditia privind confiscarea in baza unuia dintre actele normative enumerate, respectiv D. 210/1960.
Totodata, din Hotararea cu nr. 1344 din 18 noiembrie 2003 pentru aprobarea Normelor Metodologice pentru aplicarea OUG 190/2000, se retine  textul  art. 139 alin 2 din H 1344/2003, potrivit caruia " Daca bunurile prevazute la alin 1 au fost valorificate in folosul Statului , nu se mai gasesc fizic in gestiunea de specialitate din cadrul Sucursalei Municipiului Bucuresti a BNR, urmeaza a se plati persoanelor indreptatite,in baza hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile investite cu formula executorie, contravaloarea metalelor pretioase la pretul calculat de BNR la data platii.
In speta reclamantii au dovedit ca sunt mostenitorii legali ai defunctului B.C., s-a facut dovada cantitatii de aur si argint confiscat si faptul ca aceste cantitati  nu se mai gasesc fizic in gestiunea paratei.
Impotriva acestei sentinte au declarat recurs reclamantii pe de o parte, precum si BNR.
1) Reclamantii recurenti au solicitat modificarea in parte a hotararii atacate in sensul de a dispune obligarea paratei BNR la plata cheltuielilor de judecata la nivelul de 6% din sumele obtinute cu titlu de despagubiri.
In motivarea recursului se arata ca atata timp cat s-a admis integral actiunea reclamantilor, instanta trebuia sa acorde integral cheltuielile de judecata solicitate conform dispozitiilor art. 274 alin. 1 Cod procedura civila.
2) In recursul promovat BNR - Sucursala Maramures solicita admiterea recursului cu consecinta modificarii hotararii atacate in sensul respingerii actiunii reclamantilor ca nelegala si netemeinica.
In motivarea recursului se arata ca, conditia de exercitare a actiunii in revendicare este ca aceasta sa fie introdusa de proprietarul exclusiv al bunului. Din Ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a numitului A. C. B. implicat in cauza comuna cu M. G. si altii, se poate conchide fara echivoc ca reclamantii nu indeplinesc conditiile de exercitare ale actiunii referitoare la calitatea procesuala (existenta unei identitati intre persoana reclamantului si cel care ar fi titular al dreptului afirmat), precum si cea referitoare la afirmarea unui drept, deoarece unul din aspectele de ordin general legate de dreptul afirmat - sa fi ocrotit de lege - nu subzista, dat fiind caracterul ilicit si imoral al modului de dobandire al minereului aurifer, preschimbat ulterior prin metode personale in aur.
Se contesta dreptul de proprietate, cu atat mai mult cu cat intrarea in posesia antecesorului reclamantilor a minereului aurifer s-a facut intr-un mod fraudulos si nelegal: furt si delapidare.
Analizand sentinta atacata prin  prisma motivelor invocate, in baza  art. 304 ind. 1 Cod procedura civila, tribunalul a constatat urmatoarele:
Reclamantii sunt mostenitorii defunctului A. C. B., decedat la data de 06.04.1988, in calitate de frati si nepoti de frati, astfel ca, acestia au calitate procesuala activa in promovarea actiunii de restituire a metalelor pretioase.
In dosarele Procuraturii locale sub numerele: 1774/B/1969, 1301/B/1969 si 1397/B/1969 s-a dat ordonanta de scoatere de sub urmarire penala pentru invinuitii A. C. B., O.D. si M.G., deoarece faptele pentru care au fost cercetati, furt, delapidare si detinere de metale pretioase, s-au prescris. Din starea de fapt retinuta in aceste ordonante reiese ca, O.D. in perioada 15.05.1946 - 05. 1953 a lucrat la Uzina "1 Mai" Ferneziu, in calitate de sef serviciu transporturi, sef serviciu preschimbare si referent tehnic, ca in aceste calitati avea atributii de serviciu preluarea minereurilor de aur si argint de la producatori particulari si de pregatire a probelor impreuna cu delegatul bancii nationale in vederea analizelor de laborator. Numitul M. G., in perioada anilor 1945-1954 a lucrat la Banca Nationala a RSR Baia Mare, in calitate de inspector de vize si control materiale pretioase, fiind delegatul permanent al bancii la prelucrarea si preluarea metalelor pretioase de la Uzina 1 Mai Ferneziu.
Dupa o intelegere prealabila dintre cei doi in vara anului 1947 au scos din sectia de preschimbare a uzinei cantitatea de 1208 kg minereu bogat in aur si argint pe care l-au transportat cu o caruta la locuinta lui A. C.B. pe care apoi l-a ingropat in pamant la domiciliul sau din Baia Mare, str. Baia Sprie, nr. 70 pana in ziua de 12 august 1969 cand a fost descoperit de organele de politie. Din cantitatea de minereu gasita a rezultat 2,296 kg aur fin si 1,148 kg argint fin ce s-a predat la BN a RSR conform procesului verbal 289 din 27 august 1969.
Potrivit dispozitiilor art. 26 alin. 1 din OUG 190/2000 republicata persoanele fizice si juridice ale caror obiecte de metale pretioase, aliaje ale acestora si pietre pretioase de natura celor prevazute in art. 4 au fost preluate abuziv dupa anul 1946 si pana in anul1990, pot solicita restituirea acestora instantelor de judecata de la domiciliul reclamantului. Prin Legea 591/2004, dupa alin. 1 al art. 26 au fost introduse alin. 11 si 12, ultimul prevazand ca, prin preluare abuziva se intelege preluarea efectuata in baza urmatoarelor acte normative Decretul nr. 210/1960. Din acest text de lege reiese ca, nu mai este necesar a se verifica caracterul abuziv al preluarii, preluarea unora din actele normative enumerate de lege constituie o conditie suficienta pentru a se dispune restituirea catre fostii proprietari sau mostenitori. S-a scapat insa o prima conditie pe care trebuia s-o indeplineasca persoana pentru a putea beneficia de dispozitiile OUG 190/2000 si anume aceea de a fi fost proprietarul bunului confiscat.
Din starea de fapt retinuta in dosarele de cercetare penala reiese, asa cum s-a aratat ca, minereul care  a fost prelucrat, a fost sustras din Uzina 1 Mai si dus autorului deposedat, unde a fost dat in pastrare, acesta ingropandu-l in pamant la domiciliul sau.
Pe cale de consecinta, nefiind dovedita indeplinirea conditiei de proprietate al autorului deposedat, s-a apreciat ca in mod gresit instanta de fond a admis actiunea reclamantilor, omitand sa analizeze indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de lege pentru ca mostenitorii sa poata obtine restituirea bunurilor confiscate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pietre si Metale pretioase

Nelegalitate decizie de impunere prin care a fost stabilita redeventa la procentul de 10% din valoarea productiei miniere fara ca in prealabil sa se fi incheiat vreun actul aditional intre autoritatea competenta si titular. - Decizie nr. 67 din data de 11.01.2012
Metale pretioase. Domeniul de aplicare al O.U.G. nr. 190/2000. Actiunea civila este guvernata de legea civila in vigoare la momentul formularii acesteia, intrucat legea civila nu retroactiveaza si nici ultractiveaza. - Decizie nr. 487 din data de 10.12.2010
Cerere privind restituirea obiectelor din metale pretioase si a pietrelor pretioase. Competenta materiala. Reparatie echitabila. Acordarea despagubirilor prin raportare la valoarea de piata a monezilor preluate de stat, daca acestea au o valoare numi... - Hotarare nr. 8023 din data de 10.12.2007
ACTIUNE CIVILA IN PRETENTII. RESTITUIRE METALE PRETIOASE. - Sentinta civila nr. 774/2005 din data de 06.09.2005
Cerere privind restituirea obiectelor din metale pretioase si a pietrelor pretioase. Competenta materiala. Reparatie echitabila. Acordarea despagubirilor prin raportare la valoarea de piata a monezilor preluate de stat, daca acestea au o valoare numi... - Hotarare nr. 8023 din data de 10.12.2007
ACTIUNE CIVILA IN PRETENTII. RESTITUIRE METALE PRETIOASE. - Sentinta civila nr. 774/2005 din data de 06.09.2005
Restituire metale pretioase. Conditii - Sentinta civila nr. 15060 din data de 10.12.2008
Regimul juridic al metalelor pretioase reglementat de Legea nr.261/2002. Caile de atac impotriva hotararilor judecatoresti pronuntate in aceasta materie. - Decizie nr. 189 din data de 18.08.2005
Restituire monede confiscate de stat. Momentul curgerii termenului de prescriptie al dreptului la actiunea in valorificare - Decizie nr. 406/R/2008 din data de 31.07.2009
Actiune in raspundere civila contractuala in cadrul unui litigiu intre profesionisti avand ca izvor un contract de antrepriza - Decizie nr. 634/R din data de 24.10.2014
Admisibilitatea contestarii titlului executoriu materializat intr-un contract de credit pe calea contestatiei la executare conform art.399 alin.3 Cod pr.civila 1865 - Decizie nr. 680/R din data de 18.11.2014
Contestatie la executare impotriva titlului executoriu materializat intr-un contract de imprumut incheiat intre o societate comerciala si debitori persoane fizice - Decizie nr. 660/R din data de 14.11.2014
Plangere contraventionala. Modalitatea de comunicare a procesului-verbal de contraventie conform art. 27 din OG 2/2001 si Deciziei nr. 10/2013, pronuntata in recurs in interesul legii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizie nr. 519/R din data de 12.09.2014
Actiune in raspundere civila delictuala formulata de catre o persoana fizica impotriva unui profesionist. Respingerea exceptiei inadmisibilitatii cererii intemeiata pe neindeplinirea procedurii prealabile. - Decizie nr. 676/R din data de 18.11.2014
Dispozitiile art. 261 alin. 1 pct. 5 Cod procedura - norme imperative - Decizie nr. 620/R din data de 17.12.2014
Gresita aplicare a dispozitiilor art. 1551 Cod procedura civila - Decizie nr. 543/R din data de 26.11.2014
Aplicarea dispozitiilor art. 312 pct. 5 Cod procedura civila - Decizie nr. 521/R din data de 19.11.2014
Rolul activ al judecatorului in conformitate cu art. 129 Cod procedura civila - Decizie nr. 252/R din data de 14.05.2014
Reprezentarea legala a mostenitorului minor in cazul executarii silite asupra bunurilor debitorului decedat - Decizie nr. 146/R din data de 19.03.2014
Dispozitiile art. 261 alin. 1 pct. 5 Cod procedura - norme imperative - Decizie nr. 107/R din data de 26.02.2014