InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

RECURS CONTENCIOS ADMINISTRATIV. INFORMATII DE INTERES PUBLIC. -art. 1, 2 lit., 12 lit.d din Legea 544/2001; -art. 3041, 312 Cod procedura civila;

(Decizie nr. 249 din data de 23.04.2009 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Publicitate, public (act, domeniu, loc, sedinta) | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

RECURS CONTENCIOS ADMINISTRATIV. INFORMATII DE INTERES PUBLIC.

Legiuitorul a prevazut ca sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor informatiile cu privire la date personale; comunicarea unei copii conform cu originalul a unui document calomnios semnat de un grup de persoane nu vizeaza o informatie de interes public, informatiile solicitate neputand fi catalogate informatii de interes public, ci date cu caracter personal.
- art. 1, 2 lit., 12 lit.d din Legea 544/2001;
- art. 3041, 312  Cod procedura civila;

Prin sentinta nr.369/CA din 11 septembrie 2008, Tribunalul Satu Mare a respins exceptiile invocate de parat si a respins actiunea in contencios administrativ a reclamantei SC W. SRL, impotriva paratului M.A.P.D.R. Bucuresti.
  Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de fond a retinut urmatoarele:
In baza art.137 Cod de procedura civila, instanta a respins exceptia tardivitatii introducerii cererii, intrucat cererea formulata anterior introducerii actiunii a fost inregistrata la data de 29 martie 2007, acestei cereri s-a raspuns prin adresa nr.223296/23 aprilie 2007, precum si prin adresa 221732/2 mai 2007, iar raportat la data inregistrarii actiunii, termenul prevazut de art.22 alin.1 teza a doua din Legea nr.544/2001 a fost respectat.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta a retinut ca, in data de 29.03.2007 reclamanta a solicitat paratului, prin adresa nr.133/29.03.2007 o copie conforma cu originalul denuntului calomnios inaintat de un grup de 20 de persoane din comuna Remeti jud.Maramures, motivatia acestei solicitari fiind aceea de a actiona in judecata persoanele semnatare.
Paratul a transmis raspunsul nr.223296/24.04.2007, comunicand faptul ca nu poate transmite o copie conforma cu originalul, deoarece contine informatii cu privire la datele personale ale unor persoane.
La revenirea solicitarilor reclamantei, paratul a raspuns prin adresa nr.223585/07.05.2007, facand trimitere la raspunsul anterior, intrucat solicitarea era aceeasi.
Examinand raspunsurile paratului, instanta, in consonanta cu disp.art.12 alin.1 lit.d din Legea nr.544/2001, a retinut ca sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor informatiile cu privire la datele personale.
Tribunalul a constatat ca documentul solicitat contine informatii cu caracter personal, referitoare la persoane fizice identificate sau identificabile.
Aceste informatii pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitiu a unei functii publice, potrivit art.14 alin.1 din lege, insa art.14 nu este incident in prezenta cauza.
Ca atare, instanta a retinut ca raspunsurile emise de parat nu incalca prevederile legale, cum eronat sustine reclamanta, apreciind ca in mod corect  paratul nu a procedat la furnizarea informatiilor cu caracter personal cuprinse in scriptul solicitat, motiv pentru care, in baza art.12 alin.1 lit.d din Legea nr.544/2001 si art.18 din Legea nr.554/2004, astfel ca a respins actiunea reclamantei, conform prezentului dispozitiv.
Impotriva acestei hotarari, in termenul legal a formulat recurs recurenta S.C. W. S.R.L., solicitand modificarea in intregime a sentintei, in sensul admiterii actiunii si obligarii paratului la comunicarea unei copii conforme cu originalul a denuntului calomnios inaintat de catre un grup de 20 semnatari din comuna Remeti jud. Maramures, inregistrat sub nr. 219684/MG/13.06.2006, precum si daune morale si de asemenea obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
In motivare, recurenta a aratat ca hotararea instantei de fond este nemotivata, intrucat in lipsa documentului solicitat, nu putea constata ca acesta cuprinde informatii cu caracter personal.
In ceea ce priveste netemeinicia hotararii atacate, recurenta a precizat ca obiectul actiunii sale il constituie obligarea paratului de a-i comunica o copie conforma cu originalul a denuntului calomnios inaintat de un grup de 20 de semnatari din comuna Remeti, jud. Maramures, denunt inregistrat la parat sub nr.219684/MG/13 iunie 2006.
Pentru atingerea acestui scop, anterior sesizarii instantei de judecata, recurentul a formulat o cerere adresata paratului, prin care a solicitat cele mentionate mai sus, cererea fiind inregistrata sub nr.133 din 29 martie 2007, iar la parat a primit nr. de inregistrare 223296/MG/29 martie 2007.
Prin adresa nr.223296/MG/23 aprilie 2007 i s-a raspuns de catre parat, in mod nesatisfacator si acestui raspuns i-a succedat o completare prin adresa nr.221732/MG din 2 mai 2007.
Paratul si-a revizuit pozitia, motivand ca nu poate comunica cele solicitate, intrucat acel denunt ar cuprinde date cu caracter personal, nume, prenume, date de identificare, iar potrivit art.12 alin.1 lit."c" din Lege se excepteaza de la accesul liber" informatiile cu privire la datele personale, potrivit legii".
Apreciaza, insa textul legal mai sus aratat, nu este incident in cauza, deoarece obiectul cererii sale este altul, respectiv de a i se comunica o copie conforma cu originalul a denuntului calomnios, paratul avand posibilitatea comunicarii, fara a mentiona informatiile care contravin legii.
Mai  mult decat atat, in realitate paratul nu a dorit comunicarea actului solicitat, intrucat acesta este nesemnat si nu contine nici macar adresele la care ar locui persoanele enuntate acolo.
Intimatul M.A.P.D.R. a formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat.
In aparare, intimatul a aratat ca, potrivit art.2 lit."b" din Legea nr.544/2001 prin informatiile de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul, ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei.
Din textul legal enuntat mai sus, rezulta ca persoana interesata poate cere autoritatii publice, informatii de interes public si nu informatii cu caracter personal care privesc  interesul persoanei respective.
S-a mentionat totodata ca, in conformitate cu prevederile art.12 din Legea nr.544/2001, se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor, informatiile cu privire la datele personale, iar prin acelasi act normativ, informatia cu privire la datele personale este definita ca fiind orice informatie privind o persoana fizica identificata sau identificabila.
Aceste informatii pot deveni informatii de interes public doar in masura in care afecteaza capacitatea de exercitiu a unei functii publice, potrivit art.14 lin.1 din lege, insa art.14 nu este incident in speta de fata.
Se mai precizeaza si ca, informatiile de interes public de care ministerul a dispus in limitele Legii nr.544/2001 au fost aduse in timp util la cunostinta acestuia, dovada in acest sens fiind adresele nr.223544/MG/01.05.2007, nr.223585/MG/07.05.2007, nr.96/MG/23.04.2007, nr.221732/MG/02.05.2007 si nr.0129/IT/08.02.2007.
Examinand sentinta recurata, raportat la motivele de recurs invocate, precum si din oficiu, potrivit art. 304/1 Cod procedura civila, instanta a retinut ca recursul a fost nefondat, urmand a fi respins si mentinuta ca legala si temeinica hotararea pronuntata, pentru urmatoarele considerente:
Motivul de recurs prevazut de art. 304 pct. 7 Cod procedura civila nu putea fi retinut, intrucat sentinta recurata cuprinde in considerentele sale motivele pe care se sprijina solutia de respingere a actiunii reclamantei.
De asemenea, nu putea fi retinut nici motivul de recurs prevazut de art. 304 pct. 9 Cod procedura civila, avand in vedere urmatoarele aspecte:
Art. 1 din Legea 554/2001 consacra ca unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public. De asemenea, potrivit art. 2 lit. b) din lege, prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei.
Art. 12 alin. 1 lit. d) excepteaza de la accesul liber al cetatenilor informatiile cu privire la datele personale, definite de art. 2 lit. c) ca fiind acele informatii privind o persoana fizica identificata ori identificabila.
Din coroborarea acestor prevederi legale, a rezultat ca cererea reclamantului de a i se comunica o copie conforma cu originalul a denuntului calomnios inaintat de un grup de 20 persoane, inregistrat in evidentele paratei, nu vizeaza o informatie de interes public, intrucat nu priveste o activitate si nici nu rezulta dintr-o activitate a autoritatii publice respective. Informatia solicitata de reclamanta nu poate sa fie catalogata sub nici o forma ca fiind o informatie de interes public, ci din contra o informatie care vizeaza interesul sau personal, referitoare la un grup de persoane semnatare ale unui denunt calomnios impotriva sa.
Sustinerea recurentei din cuprinsul cererii de recurs, cum ca in realitate s-ar refuza comunicarea actului solicitat, intrucat inscrisul este un fals, deoarece nu este semnat si nici nu cuprinde adresele persoanelor, nu poate fi retinuta in sensul admiterii actiunii formulate, dat fiind ca reclamanta are oricand posibilitatea sa se adreseze cu o plangere organelor de cercetare penala pentru a sesiza comiterea infractiunii pretinse, care urmeaza sa faca cercetarile ce se impun sub acest aspect.
Fata de considerentele expuse, retinand ca sentinta pronuntata este legala si temeinica, in baza art. 312 alin. 1 Cod procedura civila, a fost respins ca nefondat recursul.
(Decizia nr.249/CA/23.04.2009 a Curtii de Apel Oradea - Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Publicitate, public (act, domeniu, loc, sedinta)

Accesiune- Calitate procesuala pasiva - Hotarare nr. 2240 din data de 31.03.2010
Informatii de interes public.. - Decizie nr. 1630 din data de 05.09.2011
Informatii de interes public. Notiune. Informatii exceptate de la accesul liber al cetatenilor. - Decizie nr. 1025 din data de 09.05.2011
Public - Decizie nr. 406/A din data de 12.10.2010
Public - Decizie nr. 406/A din data de 12.10.2010
Accesiune- Calitate procesuala pasiva - Hotarare nr. 2240 din data de 31.03.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996) - Sentinta civila nr. 9956 din data de 15.06.2011
Revendicare imobiliara - rectificare C.F. - Sentinta civila nr. 547 din data de 22.05.2013
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 494 din data de 10.05.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 417 din data de 15.04.2013
Rectificare CF - Sentinta civila nr. 1558 din data de 03.12.2012
Legea 544/2001 privind accesul la informatii publice - Sentinta comerciala nr. 169 din data de 21.03.2007
Publicitatea sedintei. - Decizie nr. 47 din data de 21.01.2010
Publicitatea sedintei in care se judeca inculpati minori cu inculpati majori. Consecinta nerespectarii acestei reguli. - Decizie nr. 19 din data de 23.04.2008
Publicitatea sedintei de judecata. Nulitate absoluta. - Decizie nr. 83 din data de 03.07.2007
PUBLICITATE IMOBILIARA. RECTIFICARE DE CARTE FUNCIARA. CONDITII. - Decizie nr. 1436/R din data de 06.11.2006
PUBLICITATE IMOBILIARA. CERERE DE INTABULARE. OPOZITIE. INREGISTRARI CONCOMITENTE. ADMISIBILITATE. - Decizie nr. 647/R din data de 12.05.2005
Publicitatea sedintei de judecata. Mentinerea masurii arestarii inculpatului la primirea dosarului. - Decizie nr. 49/R din data de 08.02.2005
PUBLICITATE IMOBILIARA. RADIERE. INTERDICTIE DE INSTRAINARE. RECURS. ACTE NOI. - Decizie nr. 555/R din data de 29.10.2004
Partid politic. Subiect de drept in actiunile in contencios administrativ privind apararea unui interes legitim public. - Decizie nr. 273 din data de 18.02.2010