InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie

(Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Posesie; Proprietate privata | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

R O M A N IA
JUDECATORIA  INEU                                    OPERATOR 2826
DOSAR NR.
SENTINTA CIVILA NR.628/2013
Sedinta publica din data de 01 aprilie 2013
Presedinte :
Grefier :

S-a luat in examinare cauza civila privind plangerea formulata de petentul B I-M impotriva intimatei Comisia Locala _ pentru stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie.
La apelul nominal se prezinta petentul, lipsa fiind intimatul.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca plangerea a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Arad conform sentintei civile _ si declinata competenta materiala in favoarea Judecatoriei Ineu.
Se constata ca instanta este competenta material, teritorial si general in solutionarea plangerii potrivit art.58, respectiv art.64 din Legea nr.18/1991, republicata.
La data de 22 martie 2013 petentul a depus note de sedinta in sustinerea plangerii.
Se constata ca s-a depus la dosar prin biroul de registratura al acestei instante la data de 28 martie 2013 cerere de amanare in vederea pregatirii apararii de catre intimata Comisia Locala _.
Petentul personal arata ca sustine  plangerea asa cum a fost formulata.
Cu privire la cererea de amanare formulata de intimatei Comisia Locala _, se constata ca aceasta a depus intampinare in dosarul de fond, intampinare ce a fost comunicata cu intimatul in vederea studierii, situatie in care acesta a depus la dosarul de fond  raspuns la intampinare.
Fata de actele si lucrarile dosarului, petentul arata ca nu mai are alte probe de propus sau cereri de formulat.
Instanta constatand ca nu mai sunt alte probe de administrat, declara faza probatorie incheiata si acorda cuvantul pentru dezbaterea cauzei in fond.
Petentul solicita admiterea plangerii, punerea in posesie cu suprafata de 1,15 ha. teren arabil, deoarece intimata a refuzat punerea in posesie a petentului, cu cheltuieli de judecata, conform notei de calcul al cheltuielilor.
Plangerea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar conform art.15 din Legea nr.146/1997,republicata, art.43 din Titlul VI din Legea nr.247/2005.
J U D E C A T A,

Asupra cauzei civile, constata ca prin plangerea inregistrata la aceasta instanta la data de 18 martie 2013, ca urmare a declinarii competentei materiale potrivit sentintei civile _ a Tribunalului Arad, scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, petentul B I M, cu domiciliul in _, a solicitat in contradictoriu cu intimata Comisia Locala _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in _, a fi obligata intimata Comisia Locala Ineu la punerea in posesie cu parcela denumita populara "_" in suprafata de 1,15 ha. teren dobandit de reclamant conform sentintei civile nr.82/25 ianuarie 2010 pronuntata in dosar nr_. al Judecatoriei Ineu.
                Cu cheltuieli de judecata.
In sustinerea plangerii, petentul B I-M arata ca, potrivit sentintei civile nr_. pronuntata in dosar nr_. al Judecatoriei Ineu, a dobandit prin cumparare suprafata 1,15 ha, iar dupa ramanerea definitiva a solicitat intimatei punerea in posesie cu aceasta suprafata.
Plangerea nu a fost motivata in drept, fiind aplicabile disp.art.53 alin.2, art.64 din Legea nr.18/1991 republicata,  art.33 si urmatoarele din HG nr.890/2005.
Prin intampinarea depusa la f.30 dosar, intimata Comisia Locala _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a solicitat respingerea plangerii reclamantului ca neintemeiata si nelegala, terenul in cauza nu a facut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, mai precis nu a fost solicitat prin cerere de catre petent.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar inscrisuri : note de sedinta f.5, cerere de amanare f.10 dosar.
Fata de plangerea petentului, a dispozitiilor legale aplicabile precum si din ansamblul probelor administrate instanta retine in fapt urmatoarele:
Prin sentinta civila nr_.pronuntata in dosar nr. _ a Judecatoriei Ineu, copie f.3-4 dosar fond, s-a admis cererea petentului, respectiv s-a retinut ca prin inscrisul sub semnatura privata intitulat ,,Contract de vanzare cumparare", incheiat la data de 30 august 1959 intre reclamant si autoarea B F, petentul a dobandit prin cumparare imobilul inscris in CF  _ Ineu cu nr.top. _ provenit din conversia pe hartie a imobilului din CF _ Ineu, respectiv teren arabil in suprafata de 1,15 ha., pentru pretul  actualizat de 6.300 lei ron, achitat integral.
Reclamantul B I-M si-a inscris dreptul de proprietate sub B.3, in cota de 1/1 parte, conform sentintei civile nr_. emisa de Judecatoria Ineu, asa cum rezulta din extrasul de CF nr_. Ineu, provenit din conversia de pe hartie a CF nr_. Ineu,  la f.8-9dosar fond.
Ulterior inscrierii dreptului de proprietate, prin cererea inregistrata sub nr_., fila 13 dosar, petentul s-a adresat intimatei Comisia Locala _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, in vederea punerii in posesie cu aceasta suprafata, cererea petentului B I-M, fiind analizata la data de 02.11.2012, conform procesului-verbal nr.10 din sedinta Comisiei Locale _, stabilita prin Ordinul Prefectului Judetului Arad nr_..
Astfel, referitor la cererea formulata de petent, intimata Comisia Locala _ arata ca petentul B I-M nu are validata aceasta suprafata de teren, Comisia Locala _ nu a fost parte in proces, neavand calitate procesuala, neputand proceda la punerea in posesie a petentului deoarece terenul nu a fost reconstituit conform legilor fondului funciar, aspect comunicat petentului prin adresa nr. _ de catre Primaria orasului Ineu, fila 12 dosar.
                Potrivit prevederilor art.1 din HG nr.890/2005,,in scopul stabilirii dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere in conditiile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, comisiile constituite in baza art. 12 din Legea nr. 18/1991, republicata, se compun si functioneaza conform Regulamentului adoptat de aceasta hotarare,,.
               La art.5 din acelasi act normativ , se arata ca ,, Comisiile comunale, orasenesti sau municipale au urmatoarele atributii principale: preiau si analizeaza cererile depuse in conformitate cu prevederile legii, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, cu exceptia celor formulate de comune, orase sau municipii; stabilesc marimea si amplasamentul suprafetei de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, propune alte amplasamente si consemneaza in scris acceptul fostului proprietar sau al mostenitorilor acestuia pentru punerea in posesie pe alt amplasament cand vechiul amplasament este atribuit in mod legal altor persoane; completeaza, in urma verificarilor efectuate, anexele cu persoanele fizice si juridice indreptatite; pun in posesie, prin delimitare in teren, persoanele indreptatite sa primeasca terenul, completeaza fisele de punere in posesie a acestora, dupa validarea de catre comisia judeteana a propunerilor facute, si le inmaneaza titlurile de proprietate, potrivit competentelor ce le revin,,.
               De asemenea, la art.11 se arata ca :,, Potrivit prevederilor legale, stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cerere, formulata de fiecare persoana indreptatita, personal sau prin mandatar.,,
              Cu privire la punerea in posesie, la art. 34 se arata ca:,, Punerea in posesie cu terenuri agricole a persoanelor indreptatite, pe baza de masuratori topografice, se va efectua in conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre specialisti in masuratori topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului, imbunatatiri funciare si cadastru general. Punerea in posesie se face prin intocmirea procesului-verbal.,,
               In fine, potrivit prevederilor art.64 din legea nr.18/1991 republicata si modificata,, In cazul in care comisia locala refuza inmanarea titlului de proprietate emis de comisia judeteana sau punerea efectiva in posesie, persoana nemultumita poate face plangere la instanta in a carei raza teritoriala este situat terenul.,,
              Ori, potrivit inscrisurilor depuse la dosar, rezulta ca petentul nu a solicitat  niciodata intimatei reconstituirea dreptului de proprietate privind suprafata de 1,15 ha din CF nr_., provenit din conversia de pe hartie a CF nr_., nr.top_., potrivit prevederilor legale mai sus citate, astfel ca pretentiile acestuia sunt neintemeiate.
    Mai mult, acesta si-a inscris dreptul de proprietate in CF nr_., nr.top_., in temeiul hotararii judecatoresti mentionate.
    Prin urmare, avand in vedere cele expuse, prevederile art.64 din Legea nr.18/1991 republicata si modificata, precum si prevederile HG nr.890/2005, cererea petentului fiind neintemeiata, urmeaza sa fie respinsa.
    Vazand ca intimata nu a solicitat cheltuieli de judecata, in drept prevederile art.274 c.pr.civila, nu se vor acorda.
     Pentru aceste motive instanta, in numele legii,
 
                                          
H O T A R A S T E

Respinge plangerea formulata de petentul B I M, domiciliat in _ impotriva intimatei Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor _, pentru punere in posesie.
Fara cheltuieli de judecata
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 1 aprilie 2013.

             Presedinte,                                                                       Grefier, Red.
Tehnored.
4 exp/2 com/

Se va comunica cu:
-petent B I M, cu domiciliul in _
-intimata Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor _, cu sediul in _
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Posesie; Proprietate privata

granituire - Sentinta civila nr. 356/2014 din data de 12.06.2014
granituire - Sentinta civila nr. 356/2014 din data de 12.06.2014
TULBURARE DE POSESIE - ART. 220 C.P. - Sentinta penala nr. 52 din data de 30.04.2009
Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012