InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Pretentii-majorare despagubiri

(Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

Romania
Judecatoria Ineu, Judetul Arad                                                    Operator 2826
Dosar nr.
                                          

Sentinta civila nr.537/2013
Sedinta publica din data de 14 martie 2013
Presedinte :
Grefier :

S-a luat in examinare cauza civila formulata de reclamanta J E A  impotriva paratilor B P si A V I G SA, pentru pretentii-majorare despagubiri.
La apelul nominal se prezinta reprezentanta reclamantei avocat L L lipsa fiind partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care reprezentanta reclamantei avocat L L arata ca nu mai are alte probe de propus.
Instanta constatand ca nu mai sunt de formulat alte cereri declara incheiata faza probatorie si acorda cuvantul pentru dezbaterea cauzei in fond.
Reprezentanta reclamantei avocat L L solicita admiterea actiunii precizata, urmand ca cheltuielile de judecata sa fie solicitate pe cale separata.

                                                   J U D E C A T A

Asupra cauzei civile, constata ca prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 11 decembrie 2012, si precizata la data de 21 februarie 2013, reclamanta J E A domiciliata in _ a solicitat in contradictoriu cu paratii B P domiciliat in _si A V I G SA cu sediul in _, ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna majorarea despagubirilor civile de la suma de 739,30 lei lunar stabilita prin Decizia civila nr. _ a Tribunalului Arad (aplicand denominarea obligatorie) la suma de 1.631 lei lunar conform adeverintei nr. _ eliberata de Inspectoratul Scolar al Judetului Arad si obligarea paratilor in solidar la plata acestei sume lunare.
A mai solicitat obligarea in solidar a paratilor la plata sumei de 16.563,6 lei reprezentand majorarile rezultate prin indexarea salariilor profesorilor incepand cu luna decembrie 2009 si pana in prezent.
A  solicitat majorarea despagubirilor periodice lunare reprezentand salariu insotitor de la suma de 313,42 lei lunar stabilita prin sentinta civila nr. 130/2002 a Judecatoriei Ineu modificata prin Decizia nr_. a Tribunalului Arad la suma de 756 lei lunar conform adeverintei nr. _ eliberata de Consiliul local al Municipiul Arad- Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara si obligarea paratilor in solidar la plata acestei sume lunare, cu cheltuieli de judecata.
In  fapt a aratat ca in urma savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa de catre paratul B P, reclamanta si-a pierdut capacitatea de munca, fiind incadrata in prezent in gradul I de invaliditatea permanenta asa cum rezulta din certificatul medical nr. _.
Prin sentinta penala nr. _ paratul a fost obligat la plata unor despagubiri periodice reprezentand retributia unui profesor de biologie in suma de 3.796 lei lunar si retributia a 2 ingrijitori. Despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii periodice deoarece intinderea totala a prejudiciului a fost imposibil de stabilit cu anticipatiei. Astfel pentru a se pastra echilibrul intre paguba produsa prin fapta prejudiciabila si despagubirea menita a inlocui acea paguba, despagubirile periodice au fost majorate in mai multe randuri prin Decizia civila _ a Tribunalului Arad, prin sentinta civila nr. _ a Judecatoriei Ineu modificata prin Decizia nr. _ a Tribunalului Arad, sentinta civila nr. _ a Judecatoriei Ineu, sentinta _ a Judecatoriei Ineu modificata prin Decizia _ a Tribunalului Arad si sentinta civila nr. _ a Judecatoriei Ineu modificata prin Decizia civila nr_. a Tribunalului Arad.
In prezent salariul unui profesor cu gradul definitiv si vechime de 32 de ani este de 1.631 lei, motiv pentru care reclamanta solicita admiterea actiunii si majorarea despagubirilor periodice de la 739,30 lei lunar la suma cuprinsa in adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar al Judetului Arad respectiv de 1.631 lei lunar.
Potrivit principiului repararii integrale a prejudiciului, paratul va trebui obligat si la plata sumei de 16.563,6 lei reprezentand majorarile rezultate din indexarea salariilor profesorilor. In mod sigur, daca reclamanta si-ar fi exercitat activitatea ar fi beneficiat cu certitudine de majorarile venitului.
Reclamanta a solicitat majorarea pretentiilor formulate prin actiunea introductiva, fila 39-40 dosar,  respectiv  a se majora pretentiile solicitate la capetele 1 si 2 din actiune si a se dispune: majorarea despagubirilor civile de la suma de 739,30 lei lunar stabilita prin decizia civila _ a Tribunalului Arad (aplicand denominarea obligatorie) la suma de 1.753 lei lunar conform adresei nr. _ eliberata de Inspectoratul Scolar al Judetului Arad si obligarea paratilor in solidar la plata acestei sume lunare; obligarea in solidar a paratilor la plata sumei de 30.233,6 lei reprezentand majorarile rezultate prin indexarea salariilor profesorilor incepand cu luna decembrie 2009 si pana in prezent, iar celelalte capete de cerere le sustine astfel cum au fost formulate.
In drept a invocat disp.998 cod civil.
Paratul B P, prin intampinarea si concluziile scrise depuse la fila 22 dosar, a aratat ca nu se opune admiterii in parte a actiunii in sensul indexarii despagubirilor acordate respectiv cu acordarea unei sume  reprezentand salariul net si nu cel brut lunar si respectiv acordarea acestor despagubiri de la data introducerii cererii si nu respectiv din anul 2009. Totodata nu pot fi acordate indexari din anul 2009 pe baza unei adeverinte din anul 2012.
Parata SC A R - A V SA prin Sucursala Arad, prin intampinarea depusa la fila 31 dosar, arata ca fata de actiunea reclamantei  nu se opune majorarii prestatiilor periodice lunare calculate in raport cu rata inflatiei in conditiile in care reclamanta demonstreaza starea de necesitate in care se afla, preciind ca in conditiile in care este dovedita, aceasta majorare este intemeiata, insa doar in raport cu rata inflatiei si nu a adeverintelor depuse.
Intrucat  paratul B P este asiguratul societatii si a fost vinovat de producerea accidentului rutier, fiind condamnat in acest sens si pentru ca a fost asigurat la  societatea-parata, in calitate de asigurator, potrivit  dispozitiilor legale, parata SC A R -A V SA prin Sucursala Arad a preluat plata prestatiei periodice lunare si ale salariului lunar de insotitor.
Pentru solutionarea cauzei au fost depuse la dosar:  copie carte de identitate reclamanta fila 5, adeverinta nr_. emisa de Inspectoratul Scolar Judetean Arad fila 6, adeverinta nr_. fila 7, copie sentinta penala nr_. fila 8-10, decizia civila nr_. fila  11-12, sentinta civila nr_. fila 13-14, intampinare si concluzii scrise parat fila 22, imputernicire avocatiala fila 23,24, intampinare parat fila 26, intampinare parata SC A R -A V SA prin Sucursala Arad fila 31, adresa fila 33,35-36, majorare pretentii fila 39-40.
Din ansamblul probelor administrate instanta retine in fapt urmatoarele:
La data de 25.12.1975 in urma savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa de catre paratul B P, reclamanta si-a pierdut capacitatea de munca, fiind incadrata in prezent in gradul I de invaliditatea permanenta asa cum rezulta din certificatul medical nr. _.
Prin sentinta penala nr. _ paratul a fost obligat la plata unor despagubiri periodice reprezentand retributia unui profesor de biologie in suma de 3.796 lei lunar si retributia a 2 ingrijitori. Despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii periodice deoarece intinderea totala a prejudiciului a fost imposibil de stabilit cu anticipatie. Astfel pentru a se pastra echilibrul intre paguba produsa prin fapta prejudiciabila si despagubirea menita a inlocui acea paguba, despagubirile periodice au fost majorate in mai multe randuri prin Decizia civila _ a Tribunalului Arad, prin sentinta civila nr. _ a Judecatoriei Ineu modificata prin Decizia nr. _ a Tribunalului Arad, sentinta civila nr. _ a Judecatoriei Ineu, sentinta civila _ a Judecatoriei Ineu modificata prin Decizia _ a Tribunalului Arad si sentinta civila nr. _ a Judecatoriei Ineu modificata prin Decizia civila nr_. a Tribunalului Arad.
Reclamanta a solicitat majorarea pretentiilor formulate prin actiunea introductiva, fila 39-40 dosar,  respectiv  a se majora pretentiile solicitate la capetele 1 si 2 din actiune  si a se dispune: majorarea despagubirilor civile de la suma de 739,30 lei lunar stabilita prin decizia civila _ a Tribunalului Arad (aplicand denominarea obligatorie) la suma de 1.753 lei lunar conform adresei nr. _ eliberata de Inspectoratul Scolar al Judetului Arad si obligarea paratilor in solidar la plata acestei sume lunare; obligarea in solidar a paratilor la plata sumei de 30.233,6 lei reprezentand majorarile rezultate prin indexarea salariilor profesorilor incepand cu luna decembrie 2009 si pana in prezent, iar celelalte capete de cerere le sustine astfel cum au fost formulate.
Din actele depuse la dosarul cauzei de catre Inspectoratul Scolar Judetean Arad rezulta ca s-a majorat salariul lunar aferent unei norme didactice pentru un profesor cu studii superioare cu grad definitiv si vechime de 32 de ani la suma de 1.753 lei motiv pentru care reclamanta a solicitat a se majora pretentiile si solicita obligarea paratilor la plata in solidar a cestei sume lunare.
Deasemenea in ceea ce priveste suma reprezentand majorarile salariale rezultate ca urmare a indexarilor salariale pe ultimii 3 ani, conform adresei eliberate de Inspectoratul Scolar Judetean Arad, rezulta o suma mai mare decat cea solicitata initial prin actiunea introductiva motiv pentru care reclamanta   precizeaza cuantumul cererii la suma de 30.233,6 lei.
Ca urmare a savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa de catre paratul B P, reclamanta si-a pierdut capacitatea de munca, fiind incadrata in prezent in gradul I de invaliditatea permanenta asa cum rezulta din certificatul medical nr. _. Prin sentinta penala nr. _ paratul a fost obligat la plata unor despagubiri periodice reprezentand retributia unui profesor de biologie in suma de 3.796 lei lunar si retributia a 2 ingrijitori. Despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii periodice deoarece intinderea totala a prejudiciului a fost imposibil de stabilit cu anticipatie. Astfel pentru a se pastra echilibrul intre paguba produsa prin fapta prejudiciabila si despagubirea menita a inlocui acea paguba, despagubirile periodice au fost majorate in mai multe randuri. Despagubirile periodice au fost stabilite prin raportare la retributia unui profesor de biologie, si nu s-a stabilit o suma fixa care apoi sa fie actualizata cu indicele de inflatie. Astfel ceea ce trebuie analizat este salariul unui profesor de biologie in prezent, de care ar fi beneficiat daca nu si-ar fi pierdut capacitatea de munca si nu salariul unui profesor de biologie de acum 6 ani iar suma sa fie actualizata cu indicele de inflatie intrucat aceasta nu reprezinta o reparare integrala a prejudiciului. Prin urmare reclamanta solicita sa fie respinse apararile paratei de ordinul doi ca fiind straine de natura cauzei intrucat asa cum s-a aratat si anterior despagubirea s-a stabilit la nivelul retributiei unui profesor de biologie.
In prezent salariul unui profesor cu gradul definitiv si vechime de 32 de ani este de 1.753 lei, motiv pentru care reclamanta solicita majorarea despagubirilor periodice de la 739,30 lei lunar la suma cuprinsa in adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar al Judetului Arad respectiv de 1.753 lei lunar.
Potrivit principiului repararii integrale a prejudiciului suma de 30.233,6 lei reprezinta majorarile rezultate din indexarea salariilor profesorilor. Daca si-ar fi exercitat activitatea, reclamanta ar fi beneficiat cu certitudine de majorarile venitului lunar. Aceasta diferenta reprezinta o paguba ce trebuie acoperita pentru a se realiza concordanta necesara intre cuantumul prejudiciului si cel al despagubirilor.
Potrivit art.1357 pct.1 cod civil " cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare", iar potrivit punctului 2 al aceluiasi articol " autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa".
Vazand in drept prevederile art.1381, 1385 si 1386 cod civil instanta urmeaza sa admita actiunea precizata a reclamantei si urmeaza a dispune majorarea despagubirilor civile de la suma de 739,30 lei lunar stabilita prin decizia civila _ a Tribunalului Arad la suma de 1.753 lei lunar conform adresei nr. _ eliberata de Inspectoratul Scolar al Judetului Arad si va obliga paratii in solidar la plata acestei sume lunare.
Urmeaza sa oblige in solidar paratii la plata sumei de 30.233,6 lei reprezentand majorarile rezultate prin indexarea salariilor profesorilor incepand cu luna decembrie 2009 si pana in prezent.
Urmeaza sa dispuna majorarea despagubirilor periodice lunare reprezentand salariu de insotitor de la suma de 313,42 lei lunar stabilita prin sentinta civila nr. _ a Judecatoriei Ineu modificata prin Decizia nr_. a Tribunalului Arad la suma de 756 lei lunar si urmeaza sa oblige paratii in solidar la plata acestor sume.
Vazand ca s-au solicitat cheltuieli de judecata pe cale separata, in drept disp.art.274 cod pr.civ., urmeaza a nu se acorda.
Pentru aceste motive, in numele legii,

H O T A R A S T E

Admite actiunea precizata formulata de reclamanta J E A domiciliata in _ impotriva paratilor B P domiciliat in _ si A V I G SA cu sediul in Bucuresti bulevardul Carol I nr.31-33,sector 2, pentru pretentii -majorare despagubiri, si in consecinta:
-dispune majorarea despagubirilor civile de la suma de 739,30 lei lunar stabilita prin decizia civila _ a Tribunalului Arad la suma de 1.753 lei lunar conform adresei nr. _ eliberata de Inspectoratul Scolar al Judetului Arad si obliga paratii in solidar la plata acestei sume lunare.
- obliga in solidar paratii la plata sumei de 30.233,6 lei reprezentand majorarile rezultate prin indexarea salariilor profesorilor incepand cu luna decembrie 2009 si pana in prezent.
- dispune majorarea despagubirilor periodice lunare reprezentand salariu de insotitor de la suma de 313,42 lei lunar stabilita prin sentinta civila nr. ... a Judecatoriei Ineu modificata prin Decizia nr... a Tribunalului Arad la suma de 756 lei lunar si obliga paratii in solidar la plata acestor sume.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 14 martie 2013. Presedinte                                                        Grefier

Red.
Tehnored.
5 ex./
 
Se comunica cu :
- reclamanta J E A domiciliata in _
                    -  paratilor B P domiciliat in _ si A V I G SA cu sediul in _
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014