InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Reconstituire drept de proprietate

(Sentinta civila nr. 611 din data de 25.03.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Proprietate privata; Reconstituiri (fapte, acte, drepturi) | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                            OPERATOR 2826
DOSAR NR.
SENTINTA CIVILA NR.611/2013
Sedinta publica din 25 martie 2013
Instanta constituita din:
Presedinte:
Grefier:

S-a luat in examinare cauza civila privind actiunea formulata de reclamantul I G M impotriva Comisiei locala _ pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si Comisia judeteana pentru stabilirea  dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _, pentru reconstituire drept de proprietate.
La apelul nominal se prezinta pentru parata Comisia locala B.. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor ,consilier juridic A T F, lipsa fiind partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca prin serviciul registratura la 25 martie 2013, reclamantul a depus o cerere de probatiune prin care se solicita ca parata Comisia locala sa depuna intreg dosarul administrativ privind cererea de reconstituire a dreptului de proprietate si dovada  ca vechiul amplasament nu este liber, avand atasate in copie adresa comunicata reclamantului de catre Primaria comunei _, acte stare civila, adeverinta nr_. din _ si adresa nr_., ambele fiind emise de Primaria comunei _  si note de sedinta.
Prin notele de sedinta depuse la aceiasi data, reclamantul solicita respingerea exceptiilor ridicate  prin intampinare, cu motivarea ca intimata nu i-a comunicat  hotararea prin care a fost solutionata cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, motiv pentru care nu se putea proceda la exercitarea unei proceduri prealabile in sensul unei contestatii administrative.
Cu privire la tardivitatea cererii, a aratat ca termenul curge de la data la care s-a comunicat petentului solutia data asupra aceleiasi cereri de reconstituire, desi a formulat mai multe cereri la care a primit raspunsul ce constituie adresa nr_.  a Primariei comunei _.
Reprezentanta paratei de ordin unu sustine exceptiile invocate prin intampinare si pozitia exprimata prin aceasta, iar fata de cererea de probatiune formulata de reclamant, se opune si sustine ca la dosar au fost depuse inscrisurile solicitate.
Totodata, arata ca nu mai are alte cereri de formulat.
Fata de cererea de probatiune formulata de reclamant, in raport exceptiile invocate, obiectul cererii, inscrisurile depuse la dosar, instanta respinge cererea de probatiune formulata de reclamant pentru solicitarea inscrisurilor si relatii de la  parata de ordin unu.
Cu privire la exceptia neindeplinirii procedurii prealabile precum si a tardivitatii  formularii contestatiei, instanta, avand in vedere considerentele Deciziei nr. _, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.53 din Legea nr. 18/1991 si ale art.12 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr.18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, acorda cuvantul asupra exceptiilor.
Consilier juridic A T pentru parata de ordin unu, solicita admiterea exceptiilor invocate, deoarece reclamantul nu a contestat modul de solutionare a cererii potrivit prevederilor Legii 1/2000, iar pe de alta parte aceasta contestatie este tardiva, fiind formulata dupa o perioada de 12 ani, drept pentru care solicita respingerea cererii.  
 Nu solicita cheltuieli de judecata.
Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar conform art.15 din Legea nr.146/1997, republicata, coroborat cu prevederile pct.43 al Titlului VI din Legea nr.247/2005.
    
                                      J U D E C A T A,

Asupra cauzei civile, constata ca prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la data de 18 februarie 2013, scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, reclamantul I G M, domiciliat in _, cu domiciliul procesual ales la sediul secundar al Cabinetului de Avocati M A, situat in _, a solicitat in contradictoriu cu paratele Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _, cu sediul in _ si Comisia Judeteana _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in _, ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului arabil in suprafata totala de 9,50 ha pe teritoriul localitatii _, si eliberarea Titlului de proprietate  dupa autorii M G, M F si M V, nascuta A, precum si  punerea sa in posesie pentru intreaga suprafata solicitata prin cererea nr_..
               Nu a solicitat cheltuieli de judecata.
     In fapt reclamantul arata ca, prin cererea nr_.., a solicitat reconstituirea  dreptului de proprietate asupra terenurilor detinute de  catre antecesorii sai M G, M Fl si M V, nascuta A, conform extraselor de carte funciara anexate.
Reclamantul arata ca i se refuza solutionarea cererii sale, pe motiv ca nu ar fi formulat cerere, asa cum se sustine prin adresa nr_., emisa de Primaria comunei _, cu toate ca aceiasi institutie recunoaste prin adresa nr_. ca s-a inregistrat la unitatea lor cererea sa din data de 22.01.1998 pentru suprafata de 9,50 ha., motiv pentru care a fost nevoit sa formuleze prezenta actiune.
In drept s-au invocat prevederile Legii nr.247/2005, art.III din Legea nr.169/1997, disp.art.58 din Legea nr.18/1991, republicata si HG nr.890/2005.
Prin intampinarea depusa la filele 22-24 dosar, parata Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _ a solicitat respingerea actiunii si a invocat pe cale de exceptie: exceptiei neindeplinirii procedurii prealabile si a tardivitatii formularii contestatiei.
Parata a  mai aratat ca reclamantul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul Legilor 169/1997 si nr.1/2000, in conformitate cu prev.art. 29 din HG nr.131/1991 pentru aprobarea Regulamentului de constituire atributiile si functiile comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,(reiterate de disp.art.26 din HG nr.1172/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate precum si  punerea in posesie a proprietarilor), arata ca aceasta constituie norma juridica de aplicabila in procesul de solutionare a cererii reclamantului, dupa definitivarea anexelor si aprobarea lor prin  proces-verbal de catre comisiile locale, acestea au fost afisate la sediul Primariei comunei Bocsig in vederea contestarii modului de solutionare a cererilor de catre persoanele nemultumite, iar termenul de contestare este de 5 zile de la data afisarii lor, fiind evident  ca din anul 2000 si pana in prezent a trecut o perioada mai mare.
Ori, reclamantul nu a facut nici o contestatie, care sa fie solutionata de Comisia judeteana _, iar acesta a ramas in pasivitate pana in anul 2012, cand a inceput corespondenta cu Comisia locala _, si ca doar hotararea Comisiei judetene _  de respingere a contestatiei putea fi atacata cu plangere la Judecatoria Ineu in termen de 30 de zile, procedura ce nu a fost respectata de reclamant.
Mai mult, se arata ca in conditiile in care cererea sa a fost respinsa in temeiul Legii 1/2000, reclamantul nu a inteles sa uzeze de prevederile Legii nr.247/2005, care ii dadeau posibilitatea de a formula o cerere de  reconstituire a pretinsului sau drept de proprietate.
Pe de alta parte, parata mai arata ca reclamantul nu a consultat tabelele afisate, astfel incat sa poata uza de dreptul sau de a contesta si nu s-a adresat comisiei locale pana in anul 2012, iar prin adresa nr_. i s-a comunicat acestuia ca cererea sa a fost respinsa tocmai pe motiv ca nu a facut dovada calitatii de mostenitor al proprietarilor tabulari.
Totodata, a precizat ca in momentul de fata terenul se afla pe teritoriul administrativ al Comunei _, care a si reconstituit dreptul de proprietate dupa acesti autori rudelor reclamantului, conform titlurilor de proprietate nr_., nr_. si nr_. pentru o suprafata totala de 9,33 ha.
Fata de temeiul de drept invocat  in sustinerea actiunii de reclamant, sustine ca acesta nu poate fi retinut, intrucat reclamantul desi avea posibilitatea sa o faca nu a depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza Legii nr.247/2005.
In drept a indicat dispozitiile Legii nr.169/1997 si a Legii nr.1/2000 , ale HG nr.131/1991 si ale HG nr.1172/2001.
Parata Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _, nu a depus intampinare desi a fost citata cu aceasta mentiune, potrivit prev.art.118 c.pr.civ.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: extras CF nr_. fila 3, Cf nr_. fila 4, CF nr_. fila 5,CF nr_. fila 6, adresa nr_. adresata de parata reclamantului fila 7, cererea reclamantului fata de primarul comunei _ fila 8, adresa nr_. din 26.09.2012 fila 9, imputernicire avocatiala pentru reprezentare reclamant fila 18, imputernicire reprezentare parata de ordin unu fila 21, intampinare parata filele 22-24, inscrisuri anexate privind intregul dosar administrativ filele 25-64, cerere de probatiune reclamant fila 68, adresa nr.71/11.02.1998 emisa de Primaria comunei _ fila 69, certificat de casatorie I I si de nastere pentru M A, certificat de nastere I G M si pentru I I fila 71,adresa nr_. si nr_., ambele emise de Primaria comunei _ fila 72-74  si note de sedinta reclamant fila 75dosar.
Examinand cererea reclamantului, pe baza considerentelor de fapt, a dispozitiilor legale aplicabile, asupra exceptiei inadmisibilitatii cererii ridicate de parata Comisia Judeteana _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor precum si a tardivitatii contestatiei, pe baza probelor de la dosar, instanta retine urmatoarele:
Prin cererea formulata la data de 22.01.1998, inregistrata sub nr.71 la Comisia locala  pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _, reclamantul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor  detinute de antecesorii sai, M G, M F si M V, nascuta A, in suprafata totala de 9,50 ha, conform extraselor de CF depuse la filele 25-29 dosar.
Initial Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _ a inscris reclamantul in anexa 47, pozitia 28,  fila 45-46 dosar, conform Hotararii nr_. si a proces verbal din 26.09.2000.
                La data de 29.09.2000, analizandu-se de catre Comisia judeteana _ pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, propunerea Comisiei locale _ pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor s-a dispus refacerea anexei 47 prin radierea persoanelor care nu fac dovada vocatiei succesorale si prin reducerea cotelor conform actelor depuse.
                Prin urmare, Comisia locala _ pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a reanalizat anexa 47 cu consecinta radierii pozitiei 28 a lucrarii de fond funciar _, intrucat reclamantul nu a facut dovada calitatii de mostenitor dupa proprietarii tabulari M G, M V si M F, modificari ce au fost propuse spre validare Comisiei locale din data de 05.10.2000 iar prin Hotararea nr_. din 05.10.2000 aceasta comisie a aprobat anexa nr.47 privind un numar de 4 persoane si suprafata totala de 5,46 ha., filele 51-55 dosar.
Cu privire la exceptia neindeplinirii procedurii prealabile precum si a tardivitatii  formularii contestatiei, instanta retine ca potrivit prevederilor art.51  si urmatoarele Legea nr.18/1991, republicata,  comisia judeteana este competenta sa solutioneze contestatiile si sa valideze ori sa invalideze masurile stabilite de comisiile locale.
                 Comisia locala este autoritate publica cu activitate administrativa, iar comisia judeteana este autoritate publica cu autoritate administrativ-jurisdictionala.
                 Impotriva hotararii comisiei judetene se poate face plangere la judecatoria in a carei raza teritoriala este situat terenul, in termen de 30 de zile de la comunicare.
                  In acest sens, instanta are in vedere ca potrivit Deciziei nr. 60 din 31.01.2008, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.53 din Legea nr. 18/1991 si ale art.12 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr.18/1991 si ale Legii nr. 169/1997,, prin Legea fondului funciar nr. 18/1991 si prin Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, se reglementeaza atat procedura de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si forestiere, prin reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate, cat si punerea in posesie a celor indreptatiti si eliberarea titlurilor de proprietate.
Atributiile pe care le au comisiile judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si forestiere se refera strict la solutionarea contestatiilor formulate impotriva hotararilor comisiilor locale si la validarea cererilor privind reconstituirea si constituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, cu respectarea prevederilor Legii fondului funciar, ale Legii nr. 169/1997, precum si ale Legii nr. 1/2000, acestea exercitand, in acest sens, atributii administrativ-jurisdictionale.
Asadar, atributiile pe care Legea fondului funciar nr. 18/1991 si Legea nr. 1/2000 le dau in competenta comisiilor judetene se refera la masuri de aplicare a acestora si nu sunt de natura a ingradi accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil, precum si solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil.
De altfel, in Decizia Plenului Curtii Constitutionale nr. 1 din 8 februarie 1994 privind liberul acces la justitie al persoanelor in apararea drepturilor, libertatilor si intereselor lor legitime, Curtea a statuat faptul ca procedura administrativ-jurisdictionala constituie o masura de protectie care, deci, nu poate avea ca scop, in nici un mod, limitarea accesului la justitie.
Aceasta, cu atat mai mult cu cat, potrivit prevederilor art. 53 alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 si ale art. 12 alin. (6) din Legea nr. 1/2000, hotararile comisiei judetene pot fi supuse cenzurii instantelor de judecata, prin formularea unei plangeri la judecatoria in a carei raza teritoriala este situat terenul,,  astfel ca exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 53 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 si ale art. 12 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, a fost respinsa.
Ori in speta, asa cum s-a retinut mai sus, reclamantul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului arabil in suprafata totala de 9,50 ha. pe teritoriul localitatii _, dupa autorii M G, M F si M V, nascuta A, conform cererii nr_. la data de 22.01.1998, cerere ce a fost respinsa in conditiile in care prin Hotararea nr_. din 05.10.2000 aceasta comisie a aprobat anexa nr.47, validata de Comisia Judeteana _ la data de 10.10.2000, fara ca reclamantul sa formuleze contestatie in conformitate cu prevederile art. 29 din HG nr.131/1991 pentru aprobarea Regulamentului de constituire atributiile si functiile comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,reiterate de disp.art.26 din HG nr.1172/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate precum si  punerea in posesie a proprietarilor, care constituie norma juridica de aplicabila in procesul de solutionare  a cererii reclamantului, dupa definitivarea anexelor si aprobarea lor prin proces-verbal de catre comisiile locale, acestea au fost afisate la sediul Primariei comunei _ in vederea contestarii modului de solutionare a cererilor de catre persoanele nemultumite, respectiv ca nu s-a formulat contestatie in termenul legal de 5 zile de la data afisarii lor.
Prin urmare, instanta vazand in drept art.53 din Legea nr. 18/1991 si ale art.12 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr.18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, urmeaza a admite exceptia neindeplinirii procedurii prealabile administrativ jurisdictionale, cu consecinta respingerii cererii reclamantului.
In raport de aceasta exceptie, urmeaza a se lua act ca exceptia tardivitatii formularii contestatiei a ramas fara obiect.
Vazand ca nu s-au solicitat si justificat cheltuieli de judecata, in drept disp.art.274 c.pr.civ. nu se vor acorda.
                Pentru aceste motive, in numele legii,
                 
H O T A R A S T E,

Admite exceptia neindeplinirii procedurii prealabile ridicata de parata Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor _.
                Respinge actiunea formulata de reclamantul I G M, domiciliat in _, cu domiciliul procesual ales la sediul secundar al Cabinetului de Avocati M A, situat in _, impotriva paratelor Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _, cu sediul in _ si Comisia Judeteana _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in _, avand ca obiect reconstituire drept de proprietate, obligatie de a face - eliberare titlu de proprietate.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 25 martie 2013.

Presedinte,                                                             Grefier,
     
Red.
Tehnored.
5 ex/3 com/

              Se comunica cu:
    reclamant-I Gh M, cu domiciliul procesual ales la sediul secundar al Cabinetului de Avocati M A, situat in _
    parate -Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _, cu sediul in _ si
                -Comisia Judeteana _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in _
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate privata; Reconstituiri (fapte, acte, drepturi)

Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 837 din data de 10.07.2013
Rectificare Carte Funciara - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.06.2013