InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Constatare nulitate absoluta contract de vanzare cumparare

(Sentinta civila nr. 719 din data de 25.04.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.; Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

R O M A N I A
JUDECATORIA INEU,JUDETUL ARAD
DOSAR NR.                                          SENTINTA CIVILA NR.719/2013
                                      Sedinta publica din 25 aprilie 2013
                                                        Presedinte :
                                                      Grefier : S-a luat in pronuntare cauza civila formulata de reclamantul P C impotriva paratilor P I, H R D si H I A, pentru constatare nulitate absoluta contract de vanzare cumparare.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita cu partile.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, se constata ca prin serviciul registratura la data de  23 aprilie 2013, paratii H R D si H I A au depus concluzii scrise prin care au solicitat respingerea actiunii pentru constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr_. de BNP _, cu obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate.
Instanta constata ca dezbaterea in fond a cauzei a avut loc in sedinta publica din data de 18 aprilie 2013 cand s-a amanat pronuntarea hotararii in cauza pentru data de 25 aprilie 2013 in vederea depunerii de concluzii scrise.
                                                  J U D E C A T A

Constata ca prin cererea de chemare in judecata formulata la data de 18 februarie 2013 si precizata la data de 19 mai 2013, reclamantul P C domiciliat in _ cu domiciliul procesual ales la sediul secundar la Cabinet Avocat M A situat in _ a solicitat in contradictoriu cu paratii P I domiciliat in _, H R D domiciliata in _ si H I A domiciliat in _, ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr_. la Biroul Notarului Public _, pentru lipsa obiectului si anularea incheierii de CF cu nr_. prin care s-a dispus inscrierea in CF nr_. a actului notarial nr_..
A motivat in fapt ca prin actul sub semnatura privata intitulat contract de vanzare-cumparare nr. din data de _, a cumparat de la paratul de ordin 1 terenul arabil extravilan situat in extravilanul localitatii _, amplasat in parcelele nr.top.35/35 din tarla 10/2 evidentiat in titlul de proprietate nr.137404 emis la data de 04.10.2002 de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor _, iar potrivit sentintei civile nr.648/12.05.2005 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar civil nr_ s-a dispus admiterea actiunii reclamantului in sensul ca hotararea va tine loc de contract autentic de vanzare-cumparare, in contradictoriu cu paratul P I.
Reclamantul mai arata ca actul autentic de vanzare-cumparare autentificat sub nr_. la Biroul Notarului Public _ este lovit de nulitate absoluta intrucat imobilul ce face obiectul contractului nu mai era in patrimoniul vanzatorului la data perfectarii actului, astfel ca actul este nul pentru lipsa elementului constitutiv al contractului, respectiv pentru lipsa obiectului.
Prin completarea  de actiune depusa  la fila  22-23 dosar, reclamantul a solicitat a se dispune anularea incheierii de CF cu nr_. prin care s-a dispus inscrierea in CF nr_. a actului notarial nr_..
In drept a invocat disp.art.948, 949, 950, art.966 cod civil si art.33 din   Legea nr.7/1996, instanta urmand sa aprecieze incadrarea in drept potrivit dispozitiilor noului cod civil.
Paratii H R D si H I A prin intampinarea depusa la filele 19-20 dosar, au solicitat respingerea actiunii pentru constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr_. de BNP _.
In fapt au aratat ca dorind sa cumpere terenul din litigiu, au incheiat contract cu paratul P I, intrucat au efectuat verificari la cartea funciara si au constatat  ca prin incheierea de Cf din data de 30 ianuarie 2012, terenul a fost intabulat in CF pe numele vanzatorului, astfel ca au incheiat la notar actul autentic de vanzare-cumparare, cu pretul achitat integral si s-au intabulat in CF.
Prin antecontractul nr_. din 22.12.2004 numitul P I, mostenitorul lui P N vinde lui P C imobilul inscris in titlul de proprietate nr_., identificat in tarla 10/2 parcela 35/35 cu pretul de 17.000.000 rol,
Prin sentinta civila nr.648 din 12 mai 2005 data de Judecatoria Ineu in dosar nr_. se  constata ca P C a cumparat imobilul inscris in Titlul de proprietate nr. _ tarla 10/2 parcela 35/35, dar nu s-a intabulat in cartea funciara.
Paratul P I legal citat nu s-a prezentat in instanta si nu a depus intampinare.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: chitanta taxa de timbru fila 3, imputernicire avocatiala fila 4, contract de vanzare-cumparare fila 5, adeverinta nr_. emisa de Primaria comunei _ fila 6, copie contract de vanzare-cumparare nr_. fila 7, copie sentinta civila nr_. fila 8-9, copie titlu de proprietate fila 10, imputernicire avocatiala fila  18 , intampinare parati fila 19-20,, completare de actiune fila 22-23, delegatie de substituire fila 26, extras de CF nr_. fila 27-29, contract de arendare fila 30-31,32-35, chitanta taxa de timbru fila 39, cerere de amanare fila 40, extras de CF nr_. fila 42-44, adeverinta nr_. emisa de Primaria comunei _ fila 45, certificat de atestare fiscala fila 46, concluzii scrise filele 48-50, chitanta onorariu de avocat fila 51.
Din coroborarea acestor probe, instanta retine in fapt urmatoarele:
Reclamantul  sustine ca prin actul sub semnatura privata intitulat contract de vanzare-cumparare nr_. din data de _, a cumparat de la paratul  Po I terenul arabil extravilan situat in extravilanul localitatii _, amplasat in parcelele nr.top.35/35 din tarla 10/2 evidentiat in titlul de proprietate nr.137404 emis la data de 04.10.2002 de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor _, iar potrivit sentintei civile nr.648/12.05.2005 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar civil nr_. s-a dispus admiterea actiunii reclamantului in sensul ca hotararea va tine loc de contract autentic de vanzare-cumparare, in contradictoriu cu paratul P I, sentinta nu a fost intabulata in cartea funciara.
In momentul tranzactiei vanzatorul-paratul Popa Ioan a prezentat inscrisul de CF _ din care  rezulta ca sub B 1 era intabulat vanzatorul-paratul P I, iar la notar vanzatorul a depus certificatul de atestare fiscala nr_. din care rezulta ca P I  figureaza in evidentele financiar contabile ale Primariei _, ca nu are datorii catre bugetul local iar actul a fost eliberat pentru a-i servi la vanzarea terenului identificat in tarla 10/2 parcela 35/35 extravilan in suprafata de 1,16 ha.
Conform adeverintei nr_. emisa de Primaria comunei _, depusa la fila 45 dosar, rezulta ca terenul din litigiu figureaza in proprietatea  lui P I si ca " nu figureaza arendat nici unei persoane  fizice sau juridice".
Paratii H R D si H I A dupa ce au verificat actul de publicitate si au constatat ca terenul din litigiu este intabulat in CF nr_., au cumparat bunul in data de 15 februarie 2012 prin contract de vanzare cumparare autentificat sub nr_., la BNP _, depus la fila 5 dosar.
Potrivit disp.art.885 alin.1 noul cod civil drepturile reale asupra imobilelor cuprinse in cartea funciara se dobandesc atat intre parti cat si fata de terti numai prin inscrierea in cartea funciar.
Conform disp.art. 891 din noul cod civil " in cazul in care doua sau mai multe persoane au fost indreptatite sa dobandeasca, prin acte incheiate cu acelasi autor, drepturi asupra aceluiasi  imobil care se exclud reciproc, cel care si-a inscris primul dreptul va fi socotit titularul acelui drept tabular, indiferent de data titlului in temeiul caruia s-a savarsit inscrierea in CF.
Fata de cele de mai sus, instanta urmeaza a respinge actiunea civila formulata si precizata de reclamant pentru constatare nulitate absoluta a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr_. la Biroul Notarului Public _, si anularea incheierii de CF cu nr_ din data de 16.02.2012 prin care s-a dispus inscrierea in CF nr_. a actului notarial nr_..
Vazand ca s-au solicitat cheltuielile de judecata, in drept disp. art. art.453 pct.1 din noul cod de procedura civila, instanta urmeaza a obliga reclamantul la plata sumei de 500 lei, catre paratii H R D si H I A, justificate prin onorariu de avocat.
 

                               Pentru aceste motive, in numele legii
                                            H O T A R A S T E

Respinge actiunea formulata si precizata de reclamantul P C domiciliat in _ cu domiciliul procesual ales la sediul secundar la Cabinet Avocat M A situat in _, impotriva paratilor P I domiciliat in _, H R D domiciliata _ si H I A domiciliat in _, pentru constatare nulitate absoluta a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr_ la Biroul Notarului Public _, si anularea incheierii de CF cu nr_. din data de 16.02.2012 prin care s-a dispus inscrierea in CF nr_. a actului notarial nr_..
Obliga reclamantul la plata sumei de 500 lei cheltuieli de judecata catre paratii H R D si H I A.
Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 25 aprilie 2013.
       Presedinte                                                           Grefier

Red:
Tehnored.
6 ex./

Se comunica cu:
- reclamantul P C domiciliat in _ cu domiciliul procesual ales la sediul secundar la Cabinet Avocat M A situat in _,
- paratilor P I domiciliat _,
- H R D domiciliata _ si
- H I A domiciliat _,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.; Vanzari-Cumparari

Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 837 din data de 10.07.2013
Rectificare Carte Funciara - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.06.2013