InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Plangere imp.incheierii de carte funciara

(Sentinta civila nr. 603 din data de 19.03.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Cadastru. Intabulare; Carte Funciara | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

DOSAR NR../246/2012
SENTINTA CIVILA NR.603/2012
Asupra plangerii de fata, inregistrata la aceasta instanta la data de 16 februarie 2012, precizata la data de 19.03.2012, legal timbrata, petentele B.I. si B.E.N., ambele domiciliate in A, strada A, bl.., ap.., cod postal _, judetul A.., au solicitat ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna anularea incheierii de cf nr.... din 18.11.2011 emisa de BCPI Ineu precum si a Incheierii nr.... din 05 ianuarie 2012 emisa de OCPI Arad, in sensul de a se reveni cu privire la sistarea imobilelor de sub A.VI.1 si de sub AVII.1 din CF .../N Seleus si a imobilelor de sub A.XIX 1-12 din CF .../N Seleus.
Au motivat in fapt prin aceea ca, imobilele din CF nr..../N Seleus au fost intabulate in favoarea proprietarilor B.T. si B.I..
In urma pronuntarii sentintei penale nr_ din ..02.2011 a Judecatoriei Arad, s-a dispus anularea Titlurilor de proprietate nr..../2004 si nr..../2004 emise de Comisia Judeteana Arad, titluri referitoare la imobilele terenuri reconstituite in favoarea lui ....
Prin incheierea nr..../2011 a BCPI Ineu au fost sistate colile de CF, privind imobilele de sub A.VI.1 si respectiv de sub A.VII.1 si A XIX 1-12 din CF .../N Seleus, dar aceste sistari nu sunt legale, intrucat imobilele respective nu privesc situatia terenurilor dobandite de la numitul ... (respectiv S.I.) prin titlurile de proprietate anulate, fiind dobandite de B.T. si B.I. in urma unui contract de compensare din 03.03.2004 incheiat intre SC P si SC E SRL, astfel ca nu au fost vizate de sentinta mai sus mentionata.
Aceste constructii au fost proprietatea SC P SA Arad si au fost dobandite fara a fi influentate in nici un mod de sentinta penala, respectiv legalitatea nefiind contestata.
De asemenea, este evident ca titlurile de proprietate invocate nu se puteau referi la constructii, ele vizand doar teren.
Constructiile dobandite prin actul de compensare au constituit proprietatea SC P, dobandite fara inscriere in cf la momentul edificarii acestora, respectiv anterior anului 1989 si care au intrat in patrimoniul acesteia in temeiul Legii nr./1990.
Arata ca, insasi mentiunea de "Diguri cu constructie sediul administrativ" sugereaza ideea ca ele nu puteau face obiect al reconstituirii dreptului de proprietate prin titlu de proprietate, astfel ca sub acest aspect incheierile atacate nu sunt legale,iar pe de alta parte ca in insati incheierea atacata se arata ca aceste constructii au fost notate in cf in temeiul adeverintelor nr../2004 si nr../2004, fapt ce sugereaza ca reconstituirea dreptului de proprietate nu are nici o legatura cu situatia constructiilor.
              Petentele au mai aratat ca s-au notat aceste constructii pe numele lui B.T. si I pentru ca acestia erau la acea data titularii dreptului de proprietate asupra terenului, data  la care s-a intrunit dubla calitate de proprietari asupra terenurilor si ulterior  asupra constructiilor in persoana acelorasi proprietari- B. T. si I.
    In drept, sunt aplicabile dispozitiile art. 50 din Legea nr.7/1996 republicata.
              In probatiune, au fost depuse acte scrise la filele 3,10-12, 16-20 dosar.
    Examinand plangerea petentei, pe baza considerentelor de fapt si a dispozitiilor legale aplicabile, precum si pe baza probelor de la dosar, instanta retine in fapt urmatoarele:
              Prin sentinta penala nr_/..02.2011 pronuntata de Judecatoria Arad in doar nr_../55/2009, fila 43 dosar, s-a dispus anularea certificatelor de mostenitor nr_2001, nr_/2002, nr_/2002 respectiv ../2003 ale BNP F. P., respectiv anularea Titlurilor de proprietate nr..../2004 si nr..../2004 emise de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate Arad, respectiv anularea contractului de vanzare-cumparare nr.1266/2004 al BNP S. N..
              Prin Incheierea nr..../18.11.2011 emisa de BCPI Ineu, f.3, s-a dispus admiterea cererii introduse de Judecatoria Arad-Compartimentul Executari penale, privind operarea in cf a dispozitiilor sentintei penale nr../..02.2011 emisa de Judecatoria Arad, cu privire la sistarea imobilelor inscrise in CF nr..../N Seleus provenite din Titlul de proprietate nr. .../2004 emis de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, respectiv de sub A.VI.1 de sub A.VII.1 si respectiv de sub A.XIX.1-12, precum si imobilele inscrise in CF nr../N Seleus provenite din Titlul de proprietate nr..../2004 emise de Comisia Judeteana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, de sub A.I.1-4.
    De asemenea s-a dispus sistarea colii CF ../N Seleus, ca fiind fara obiect.
              S-au sistat imobilele de sub A.VI.1 de sub A.VII.1 si de sub A.XIX.1-12 inscrise in CF .../N Seleus, restul inscrierilor din acest CF ramanand valabile.
    Impotriva acestei incheieri, s-a formulat cerere de reexaminare, cerere ce a fost respinsa prin Incheierea de CF nr..../05.01.2012 a BCPI Ineu, f.4 dosar    Astfel, se retine ca, registratorul a avut in vedere dispozitiile sentintei penale nr_/2011 pronuntata de Judecatoria Arad, prin care s-a dispus anularea celor doua titluri de proprietate , precum si a certificatelor de mostenitor mentionate mai sus, respectiv a contractului de vanzare cumparare autentificat la BNP S. N. cu nr_./2004.
     De asemenea, prevederile art.28 din ordinul 634/2006, pentru aprobarea Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiile cadastrale, in vederea inscrierii in cf, conform carora : " Daca in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile se dispune anularea tuturor actelor care au stat la baza inscrierilor in cf, a imobilului, nr.cadastral atribuit imobilului se anuleaza la cerere sau din oficiu, prin incheiere, iar cartea funciara se sisteaza".
    Referitor la constructiile edificate pe aceste terenuri, s-a aratat ca, urmare a faptului ca asupra acestora, nu s-a intabulat dreptul de proprietate ci numai s-a notat existenta acestora conform Incheierii nr..../2004, emisa in baza adeverintelor nr../2004 si respectiv  nr../2004, emise de Primaria Seleus, iar OCPI nu intervine prin operatiunile de inscriere in cartile funciare in continutul drepturilor, actelor sau faptelor juridice evidentiate in cuprinsul acestora, inscrierile fiind efectuate de catre registratorul de carte funciara in exercitiul unor atributii conferite prin lege, dar care nu pot sa se substituie controlului de legalitate efectuat de catre instanta de judecata competenta, astfel ca, in ceea ce priveste constatarea conditiilor in care actele de dobandire a contractiilor nu au fost desfiintate, acestea reprezinta apanajul exclusiv al instantei judecatoresti.
        In raport de sustinerile petentelor, din considerentele plangerii formulate, respectiv in mod nelegal s a dispus sistarea imobilelor de sub A.VI.1 si de sub AVII.1 din CF .../N Seleus si a imobilelor de sub A.XIX 1-12 din CF .../N Seleus cu privire la constructii, intrucat acestea nu au fost dobandite de la numitul S. L., prin titlurile de proprietate anulate, ci de la un tert, mai precis in baza contractului de compensare din 03.03.2004, incheiat intre SC P si SC E SRL, dobandite fara inscriere in cf la momentul edificarii acestora si care au intrat in patrimoniul SC P SA in temeiul Legii nr../1990, instanta retine ca, in cf mentionat s-au inscris sub A.VI.1 si de sub AVII.1 din CF .../N Seleus si a imobilelor de sub A.XIX 1-12  in favoarea proprietarilor B. T. si B.I., suprafata de teren aferenta titlului de proprietate nr. ... / 2004 respectiv nr..1257/2006, respectiv in baza adeverintelor nr../2004 respectiv ../2004, ale Primariei Seleus, si constructiile evidentiate pe acestea, f.18-19 dosar, respectiv 21-27 dosar.
      De asemenea, conform certificatului nr.... din 06.12.2011, eliberat de Primaria comunei Seleus, f.54 dosar, cu referire la constructiile existente pe terenul inscris in CF .../N Seleus, acestea au fost edificate anterior anului 1990, conform evidentelor fiscale.
       Conform contractului de compensare incheiat la data de 03.03.2004, cu nr.. din 03.03.2004, f.55 dosar, rezulta ca, pentru compensarea unui debit, de 196.350.000 lei datorat de catre SC P Arad SA a transmis in proprietatea SC E SRL urmatoarele imobile : cladire cu patru camera si etaj cu sediul administrativ piscicol Seleus, magazie din tabla, cladire cu destinatie initial de grajd, actualmente reamenajata, cladire anexa, amenajare piscicola Seleus-crescatorie compusa din: diguri, calugare, guri de alimentare, guri de evaluare, precum si  constructia magazie sopron, schelet metalic, bazin metalic carburanti.
Potrivit art.47 si urmatoarele din Legea nr. 7/1996 republicata si modificata :,,Cererea de inscriere in cartea funciara se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial si va fi insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere; copia legalizata se va pastra in mapa biroului de cadastru si publicitate imobiliara.
            In cazul hotararii judecatoresti, se va prezenta o copie legalizata, cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila.
           In cazul in care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau inscrierea provizorie prin incheiere, daca inscrisul indeplineste urmatoarele conditii:
    a) este incheiat cu respectarea formelor prescrise de lege;
    b) identifica corect numele sau denumirea partilor si mentioneaza codul numeric personal, numarul de identificare fiscala, codul de inregistrare fiscala sau codul unic de inregistrare, dupa caz, atribuit acestora;
    c) individualizeaza imobilul printr-un numar de carte funciara si un numar cadastral sau topografic, dupa caz;
    d) este insotit de o traducere legalizata, daca actul nu este intocmit in limba romana;
    e) este insotit, dupa caz, de o copie a extrasului de carte funciara pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza intocmirii actului;
    f) este insotit de dovada achitarii tarifului de publicitate imobiliara, cu exceptia scutirilor legale.
               Incheierea se comunica celui care a cerut inscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum si celorlalte persoane interesate potrivit mentiunilor din cartea funciara, cu privire la imobilul in cauza, in termen de . zile de la pronuntarea incheierii, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data inregistrarii cererii.,,
               In speta, dupa cum rezulta din cele deja expuse, petentele solicita mentinerea mentiunilor din cf cu privire la constructiile evidentiate in acestea, respectiv sa se constate ca, sunt proprietatea petentelor, si nu au facut obiectul hotararii judecatoresti in baza careia s-a dispus sistarea colii de cf, aspecte ce nu pot fi examinate pe calea plangerii, reglementate de disp.art.47 si urmatoarele din Legea nr.7/1996 republicata.
                 In acest sens, intr-o decizie de speta, ICCJ (Sectia Civila, decizia nr.5499/07.10.2004), a statuat ca ,,abilitatea judecatorului, de a verifica valabilitatea actului este limitata la conditiile de forma si respectarea conditiilor esentiale de fond ale actului, ca inscris, si nu ca o operatiune juridica, judecatorul neputand examina valabilitatea operatiunii juridice, acesta fiind atributul exclusiv al instantei in cadrul procedurii contencioase.,,
       Astfel, instanta mai retine ca, la verificarea cererii de inscriere in cf, registratorul verifica doar actul in temeiul careia se solicita inscrierea pentru a se vedea daca acesta respecta conditiile de forma si de fond, neputand insa compara cele doua titluri spre a vedea care din acestea este mai caracterizat in vederea notarii in cf.
       Intrucat plangerea, reprezinta o modalitate de control, respectiv de verificare a legalitatii si temeiniciei incheierii pronuntate de registratorul de cf, cu ocazia judecarii plangerii, instanta este tinuta de limitele verificarii pe care si registratorul de cf, le poate face asupra actului ce se cere a fi inscris, procedura de solutionare fiind in esenta una necontencioasa.
       Prin urmare, valorificarea dreptului de proprietate asupra constructiilor din litigiu, va trebui discutata in raport de actualul proprietar al terenului, ca urmare a aplicarii principiului restabilirii situatiei anterioare notarii, neputand fi puse in discutie, in cadru prezentului litigiu aspecte legate de existenta acestora sau a validitatii dobandirii dreptului de proprietate asupra acestora.
      Pe cale de consecinta, in raport de cele expuse, avand in vedere disp.47 si urmatoarele din Legea nr.7/1996 republicata, pentru considerentele aratate se va respinge plangerea petentelor, ca neintemeiata.
Vazand ca nu se pune problema cheltuielilor de judecata,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cadastru. Intabulare; Carte Funciara

ordonanta presedintiala - inadmisibilitate inscriere in CF - Sentinta civila nr. 595 din data de 29.04.2011
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Decizie nr. 338/A din data de 07.07.2015
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Decizie nr. 272/A din data de 09.06.2015
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Decizie nr. 23-A din data de 09.04.2013
ordonanta presedintiala - inadmisibilitate inscriere in CF - Sentinta civila nr. 595 din data de 29.04.2011
Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013