InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

Plangere contraventionala

(Sentinta civila nr. 940 din data de 29.09.2010 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Convietuirea sociala (infractiuni privind) | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag

Dosar nr.1297/179/2010
         Domeniu alocat : Contraventii
         Tip speta : sentinta civila
         Data spetei : s.c. nr. 940/29.09.2010
         Titlu: Plangere contraventionala
      
      Prin plangerea contraventionala adresata acestei instante la data de  31.08.2010 si inregistrata sub nr.1297/179/2010, petentul S.V.S. a solicitat anularea procesului verbal de contraventie seria CC nr. 5656934 din 20.08.2010 intocmit de INSPECTORATUL DE POLITIE AL JUDETULUI TULCEA - SERVICIUL POLITIE RUTIERA, ca nelegal si netemeinic precum si revocarea sanctiunii amenzii si restituirea permisului de conducere.
      In motivarea plangerii contraventionale, petentul a invederat ca, in data de 20.08.2010 in jurul orei 1729, in timp ce se deplasa cu autovehiculul inmatriculat sub nr. B-96-EXD pe DN 22A in afara localitatii Topolog, judetul Tulcea, in directia localitatii Harsova, a fost oprit de un echipaj al Politiei Rutiere, iar agentul constatator i-a adus la cunostinta faptul ca depasise viteza de circulatie legala pe DN 22A in zona Km 56+500m, radarul din dotarea echipajului de politie inregistrand o viteza de 166 km/h, fiindu-i aplicata sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 540 lei, luandu-se si masura tehnico - administrativa a retinerii permisului de conducere.
      A mai invederat petentul ca, in realitate, viteza sa de deplasare a fost mult mai mica, apreciind-o la aproximativ 110 - 120 km, intrucat circulatia se desfasura cu dificultate la acea ora pe ambele benzi ale sensului de mers, aspect ce l-a invederat de altfel si agentului constatator si care a fost consemnat in cuprinsul procesului verbal la rubrica "alte mentiuni".
      S-au adus critici de catre petent si cu privire la legalitatea procesului verbal de contraventie, acesta apreciind ca agentul constatator nu si-a indeplinit obligatia de a incheia procesul verbal dupa prelucrarea inregistrarilor conform art.181 al.1 din HG 1391/2006, deoarece distanta intre locul amplasarii aparatului radar si cel in care a fost oprit pentru intocmirea procesului verbal era de cativa kilometri.
      Mai mult, conform art.182 oprirea autovehiculelor s-a sustinut ca se poate realiza de catre politistul rutier in doar trei cazuri, respectiv cand acesta constata incalcari ale normelor rutiere, pentru identificarea persoanelor care au comis fapte contraventionale sau penale cand exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege.
      Considera petentul ca situatia de fapt nu se incadreaza astfel in niciunul dintre cazurile limitativ prevazute de legislatia in vigoare, putand trage concluzia ca singura prevedere de care putea uza politistul rutier era cea stabilita de art.109 din O.U.G. nr.195/2002 si anume incheierea procesului verbal in lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul.
      Sub aspectul legalitatii procesului verbal s-a mai sustinut de catre petent ca normele de metrologie legala NML 021-05 prevad obligativitatea ca masuratorile si inregistrarile sa fie efectuate numai de catre operatori calificati, ori din cuprinsul procesul verbal de contraventie apreciaza ca nu reiese calitatea de operator calificat a politistului rutier care a incheiat procesul verbal. Totodata, raportat la dispozitiile art.21 din O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor care prevad ca agentul constatator (operatorul radar) trebuie sa fie aceeasi persoana care aplica si sanctiunea contraventionala apreciaza ca procesul verbal contestat a fost incheiat cu nerespectarea acestor dispozitii.
      A mai sustinut petentul in esenta ca nerespectarea dispozitiilor art.16 alin.1 din OG nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, ar impune anularea procesului - verbal de contraventie contestat in raport cu prevederile art.16 din O.G. nr.2/2001, ce determina elementele obligatorii ale actului constatator.
      Petentul  a mai aratat ca solicita, in probatiune, sa i se puna in vedere intimatului sa infatiseze inregistrarile aparatului radar folosit de echipajul de politie, buletinul de verificare si omologare a aparatului radar, sa faca dovada legalitatii prezentei echipajului pe acel sector de drum, precum si admiterea probei cu martori, cu inscrisuri si a oricarei alte probe a carei relevanta va reiesi din dezbateri.
      In drept, petentul a invocat prevederile OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, O.U.G. nr.195/2002  privind circulatia pe drumurile publice si Regulamentul de aplicare al acesteia.
      In sustinerea plangerii, petentul a depus, in copie, procesul verbal contestat si cartea de identitate. 
      Intimatul a inaintat la dosar, in copie, raportul agentului constatator, planse fotografice continand inregistrarea electronica privind numarul autovehiculului, data savarsirii contraventiei, viteza de deplasare, procesul verbal de contraventie in original, atestatul  agentului constatator B.N.  privind autorizarea desfasurarii activitatii de utilizare si exploatare a aparaturii radar Autovision, buletinul de verificare metrologica a aparatului radar de tip Autovision montat pe Dacia Logan cu nr.de inmatriculare  B-19-YYB, certificat aprobare model.
      Verificand, in conformitate cu dispozitiile art.34 alin.1 din OG nr.2/2001, legalitatea si temeinicia procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei contestat, in contextul legislatiei interne in vigoare si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, instanta retine urmatoarele:
      Prin procesul verbal de contraventie seria CC nr. 5656934  din 20.08.2010 incheiat de INSPECTORATUL DE POLITIE AL JUDETULUI TULCEA - SERVICIUL POLITIE RUTIERA, petentul S.V.S. a fost sanctionat cu 9 puncte amenda in cuantum de 540 lei si retinerea permisului de conducere pentru savarsirea contraventiei prevazuta de art. 121 alin.1 din H.G. nr. 1391/2006, retinandu-se ca, in data de 20.08.2010, ora 1728, petentul a condus autoturismul cu nr. de inmatriculare B 96 EXD pe DN 22A, la km 56+500, in afara localitatii Topolog, cu viteza de 166 km/h, abatere inregistrata cu aparatul radar model Autovision montat pe autoturismul cu numarul de inmatriculare B 19 YYB.
      Din raportul intocmit de agentul rutier reiese ca, la data de 20.08.2010,  executand serviciul de circulatie si constatarea abaterilor la regimul de viteza pe DN 22 A, in afara localitatii Topolog a oprit, pentru depasirea vitezei legale, autoturismul cu nr. de inmatriculare B 08 EXD condus de numitul S.V.S., caruia i s-a adus la cunostinta motivul opririi, respectiv ca a condus autoturismul cu viteza de 166 km pe DN 22A, in afara localitatii Topolog, fapt pentru care i s-a intocmit proces verbal de constatare a contraventiei pentru fapta savarsita si, ca masura administrativa, i s-a retinut permisul de conducere, petentul semnand de luare la cunostinta.
      Analizand din oficiu legalitatea procesului verbal atacat, instanta retine ca acesta cuprinde mentiunile obligatorii prevazute sub sanctiunea nulitatii de art.16 si art.17 din O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si nu contine nici alte vicii de forma care sa atraga anularea.
      Sub aspectul temeiniciei procesului verbal de contraventie se apreciaza criticile petentului ca neintemeiate.
      Potrivit prevederilor art.109 alin.2 din O.G. nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, constatarea  contraventiilor  se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul verbal de constatare a contraventiei, iar potrivit prevederilor art. 121 alin.2 din Regulamentul de aplicare a OG nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006, nerespectarea regimului de viteza, stabilit conform legii se constata de catre politistii rutieri,  cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.
      Potrivit prevederilor art.181 alin.1 din Regulamentul a OG nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006, in situatia in care fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic, certificat, sau a unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, politistul rutier incheie un proces verbal de constatare a contraventiei, dupa prelucrarea inregistrarilor  si stabilirea identitatii conducatorului de vehicul.
      Pentru ca inregistrarea sa poata fi folosita ca proba, potrivit prevederilor pct.3.5.1. din Norma de Metrologie Legala 021-05 NML, inregistrarile efectuate  trebuie sa cuprinda data si ora la care a fost efectuata masurarea, valoarea vitezei masurate, imaginea autovehiculului, din care sa poata fi pus in evidenta  numarul de inmatriculare al acestuia.
      De asemenea, potrivit prevederilor pct.4.2. din norme, cinemometrele vor putea fi utilizate legal daca au fost verificate metrologic, au fost marcate si sigilate in conformitate cu prevederile normei si sunt insotite de buletine de verificare metrologica in termen de valabilitate.
      In cauza, se constata din examinarea dovezilor depuse de intimata ca au fost respectate cerintele normei susmentionate la intocmirea procesului verbal.
      In ceea ce priveste aspectul invocat de petent, constand in nedepunerea ordinului de serviciu de catre intimat, acesta nu este relevant, intrucat nu exista nicio dispozitie legala care conditioneaza posibilitatea constatarii si sanctionarii contraventiilor de catre agentii de politie rutiera de existenta unui ordin de serviciu. Dimpotriva, potrivit art.2 din O.U.G. nr.195/2002, indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul I.G.P.R., care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora.
      Mai mult, potrivit art.179 din H.G. nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, politia rutiera poate actiona, pentru prevenirea si constatarea unor incalcari ale normelor privind deplasarea in siguranta, pe drumurile publice, a tuturor participantilor la trafic, politistul rutier avand ca atributie principala tocmai constatarea si aplicarea sanctiunilor in cazul contraventiilor aflate in competenta sa. Rezulta ca, tocmai legea abilitand politistul rutier sa actioneze in sensul aratat, nu este necesara existenta, in plus, a unui ordin de serviciu care sa prevada aceeasi abilitare pentru un anumit membru al politiei rutiere, cu atat mai mult cu cat nicio dispozitie legala in vigoare nu conditioneaza legalitatea unui proces verbal de constatare a contraventiei de existenta unui asemenea ordin.
      De altfel, se retine ca plansa fotografica este singurul document concludent pe baza caruia se poate intocmi un proces verbal de contraventie pentru depasirea limitei de viteza maxima admisa si prin care se probeaza ca cele consemnate in procesul verbal de contraventie corespund adevarului.
      Dovada de inregistrare fotografica indica faptul ca viteza maxima avuta la momentul inregistrarii a fost de 166 Km/h.
      Prin urmare, instanta apreciaza ca nu exista vicii care sa afecteze valabilitatea inregistrarii vitezei de deplasare a autoturismului condus de petent.
      Desi petentul a mentionat ca viteza mentionata in cuprinsul procesului verbal de contraventie nu este viteza reala cu care se deplasa in afara localitatii, in conditiile in care circulatia se desfasura cu dificultate pe ambele benzi ale sensului de mers, nu a produs probe in acest sens, nefacand dovada contrara a situatiei de fapt retinuta in procesul verbal. Prin urmare, se apreciaza ca cele afirmate de petent nu pot constitui o dovada de natura a rasturna prezumtia de veridicitate a procesului verbal.
      Fata de considerentele mai sus expuse, cum petentul nu a propus probe care sa rastoarne prezumtia de temeinicie si legalitate a procesului verbal si nici din celelalte elemente identificate de instanta nu rezulta o alta situatie de fapt sau, cel putin un dubiu, plangerea va fi respinsa ca nefondata, criticile petentului privind legalitatea si temeinicia procesului verbal apreciindu-se neintemeiate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Convietuirea sociala (infractiuni privind)

Penal - initiere, constituire de grup infractional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7) - Sentinta penala nr. ** din data de 13.04.2010
Penal - initiere, constituire de grup infractional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7) - Sentinta penala nr. ** din data de 13.04.2010
SENTINTA CIVILA - Sentinta civila nr. 1157 din data de 19.09.2007
Art.998 - 999 Cod civil - limitele libertatii de exprimare in presa. Aprecierea caracterului articolului ca fiind defaimator sau informarea publicului cu respectarea cadrului deontologic al ziaristului. - Decizie nr. 799 din data de 11.05.2009
Caile de atac ordinare. - Decizie nr. 120 din data de 30.01.2008
Raspundere delictuala ziarist. Analiza bunei credinte si a libertatii de exprimare. - Sentinta civila nr. 4954 din data de 20.04.2010
Sentintapenala 87 - Hotarare nr. 87 din data de 22.06.2009
Raspundere delictuala ziarist. Analiza bunei credinte si a libertatii de exprimare. - Sentinta civila nr. 4954 din data de 20.04.2010
furt calificat - Sentinta penala nr. 201 din data de 10.11.2011
furt calificat, talharie, violare de domiciliu, amenintare - Sentinta penala nr. 123 din data de 15.06.2011
divort (cu minori) - Sentinta civila nr. 318 din data de 12.05.2011
furt calificat - Sentinta civila nr. 82 din data de 20.04.2011
contestatie la executare, contestatie la titlu si suspendarea executarii - Sentinta civila nr. 319 din data de 12.05.2011
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 631 din data de 29.09.2011
pretentii - Sentinta civila nr. 69 din data de 17.01.2011
constatare nulitate absoluta contract de vanzare/cumparare - Sentinta civila nr. 77 din data de 27.01.2011
ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa - Sentinta penala nr. 62 din data de 24.03.2011
plangere impotriva rezolutiei procurorului - art.278(1) - Sentinta penala nr. 64 din data de 30.03.2011
Titlu: art.86 al.2 din O.UG. nr.195/2002 - Sentinta penala nr. 172 din data de 05.10.2011
art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a, alin. 3 lit. b din Cod penal cu aplicarea art. 99 Cod penal - Sentinta penala nr. 156 din data de 14.09.2011