InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

CIVIL.Reintegrarea in locuinta a beneficiarului uzufructului viager

(Decizie nr. 3 din data de 24.02.2012 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Uzufruct | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau

Prin  actiunea  inregistrata  la  data de   _____  pe  rolul  Judecatoriei   _____reclamantul  _____ a chemat  in judecata paratele  ______ , pentru  ca  instanta  prin   hotararea  judecatoreasca  ce o va pronunta sa   dispuna   evacurarea  paratei  _____     din  spatiul   de  locuit  , situat in  _____  si  reintegrarea  sa    in  spatiul  de  locuit   situat  in______.
In  motivarea  actiunii reclamantul a  invederat  ca  este   casatorit cu  parata    si   impreuna  au   dobandit   ca bun comun  spatiul  de   locuit  situat in ____, caruia i-au adus   imbunatatiri , ca parata ___este   fiica  paratei  ____dintr-o alta   casatorie , pe  care a crescut-o   ca pe  propriul sau   copil , asigurandu-i  tot ceea   ce-i   este necesar , inclusiv  suportarea   cheltuielilor   de   studii  , pana la   terminarea   facultatii  de   medicina , ca incepand   din  anul 2008, sotia  sa a inceput sa faca  presiuni  asupra sa , pentru a   trece   apartamentul  pe  numele    fetei , ca la  inceput   a refuzat , insa   ulterior  la  insistentele   acestora , a  cedat  si a   fost de  acord sa semneze  contractul de  vanzare -cumparare , cu  clauza de uzufruct   viager , autentificat  sub nr.  640 /06.05.2011   la BNI  _______, ca desi in   contract  se prevede  ca s-a achitat  de catre  procuratorul  de fonduri  ____ , ca pret  al  apartamentului   suma de 23.000  lei , in  realitate  nu s-a  platit nici un  ban .A mai  aratat  reclamantul  , ca dupa semnarea   contractului paratele  si-au  schimbat   atitudinea   fata de  el , au devenit violente  fizic  si verbal  si  spre sfarsitul  lunii  mai  2010, a  fost  alungat   din apartament , aceasta  in   conditiile    in  care  in contract  se  prevede  in favoarea sa  un drept  de  uzufruct  viager , iar  parata____  intra   in posesia   si  folosinta  apartamentului   dupa decesul sau , solicitand admiterea actiunii  asa cum a   fost formulata .
In drept  reclamantul a  invocat  dispozitiile  art. 480 Cod  civl.
La solicitarea instantei  au  fost audiati martorii  _____ , propus de reclamant  si _____propusa de  parate , declaratiile  acestora  fiind  consemnate  si  atasate la   dosar.
Prin sentinta civila nr. _____ Judecatoria _____ a respins actiunea reclamantului ca neintemeiata.
Pentru a hotari astfel instanta fondului a avut in vedere urmatoarele:
Partile au avut calitatea de soti,casatoria lor fiind desfacuta prin sentinta civila numarul _____ a Judecatoriei _____.
Anterior pronuntarii divortului, la 6.05.2010 reclamantul si parata au vandut fiicei acesteia din urma apartamentul cu nr.____situat in _____,rezervadu-si impreuna un drept de uzufruct viager asupra acestuia pana la decesul lor.
      Conform mentiunilor din contract apartamentul in cauza a fost dobandit in timpul casatoriei,cu bani apartinand paratei ___.
      A pretins reclamantul ca a fost alungat din apartament de fosta sotie si de fiica acesteia,care au exercitat asupra lui violente psihice si chiar fizice,insa aceste sustineri nu au fost dovedite.
      Din declaratiile celor doua martore audiate la propunerea partilor instanta a retinut ca reclamantul a plecat de buna voie din domiciliul comun,ca anterior acestei plecari intre ei existau discutii legate de bani si de existenta unei alte femei, cu care reclamantul ar fi avut o relatie.
      Chiar martora audiata la propunerea reclamantului a relatat ca acesta nu a fost agresat si nici alungat din apartament.
      Martora audiata la propunerea paratei -_____o verisoara a acesteia ,a relatat ca intre parti au fost discutii legate de bani ,de aparitia unei femei in viata reclamantului,ca insusi reclamantul i-a recunoscut acest lucru. Aceiasi martora a subliniat ca reclamantul a plecat de bunavoie,stabilindu-se la ______.
      A mai retinut instanta ca sustinerea reclamantului ca este nevoit sa locuiasca la tatal sau in ______,nu este reala ci dimpotriva chiar din actele dosarului reiese ca in prezent reclamantul locuieste in orasul ____.
      Intr-adevar,contractul de vanzare cumparare incheiat in mai 2010 confera reclamantului un drept locativ propriu,in virtutea dreptului de uzufruct viager constituit prin acesta,insa cum reclamantul nu a dovedit in nici un mod ca paratele i-au interzis sau ca ii interzic exercitarea acestui drept,instanta nu poate dispune reintegrarea sa in apartament,motiv pentru care va respinge actiunea.
      In ceea ce priveste solicitarea ca parata _____ sa fie evacuata din apartamentul pentru care reclamantul si cealalta parata si-au rezervat un drept de uzufruct,instanta a apreciat ca si aceasta este neintemeiata,intrucat ocuparea apartamentului de catre parata in cauza nu a fost un act abuziv,in conditiile in care ceasta a locuit din totdeauna acolo,iar dupa incheierea contractului  se poate lesne retine ca ocuparea a fost cu acordul vanzatorilor.
Chiar daca in prezent reclamantul nu isi mai mentine acest acord,ocuparea apartamentului se face cu acordul celeilalte uzufructuare si atata timp cat nu s-a dovedit ca aceasta ii stanjeneste folosinta in mod concret,nu se poate dispune evacuarea.
Impotriva acestei sentinte a formulat apel reclamantul criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
      In motivarea cererii apelantul a invederand ca instanta de fond a respins actiunea confesorie prin care a incercat sa-si valorifice dreptul de uzufruct viager stipulat in contractul de vanzare cumparare incheiat si autentificat sub nr. 640/06.05.2010 de BNI ______ , asupra spatiului de locuit format din doua camere si anexe din _____. Arata ca  prin contractul respectiv impreuna cu fosta sa sotie, parata _____,  i-au vandut fiicei acesteia dintr-o alta casatorie, parata _______,  nuda proprietate a imobilului bun comun situat in _______vanzatorii rezervandu-si un drept de uzufruct viager, iar cumparatoarea urmand sa intre in stapanirea de fapt a apartamentului dupa decesul lor. Clauza de uzufruct viager a fost notata in registrul de carte funciara - pct. 3 din contract.
Pretul vanzarii trecut in contract a fost de 23.000 lei, insa nu a fost platit, chiar daca se mentioneaza ca " s-a achitat in intregime in numerar azi data autentificarii prezentului contract de vanzare cumparare de catre procuratorul de fonduri _____ - bunicul matern al cumparatoarei (pct. 2), chiar parata in actiunea de divort recunoscand acest aspect.
Arata ca a semnat contractul la insistentele paratelor, fara sa banuiasca faptul ca ele isi preconstituiau probe pentru un viitor partaj, fosta sotie fiind la a treia casatorie. Imediat dupa perfectarea actelor acestea si-au schimbat atitudinea fata de apelant, folosind un limbaj violent si insultator, pentru ca la sfarsitul lunii mai 2010 sa nu mai fie primit in apartament, schimband butucul de la yale.
Intrucat dreptul apelantului de uzufruct viager asupra apartamentului are un caracter conventional recunoscut si garantat de cumparatoarea nudei proprietati, fiind actual, iar acesta neavand alt spatiu de locuit, a solicitat respectarea dreptului de folosinta al apartamentului prin reintegrarea in spatiu avand in vedere ca paratele i-au interzis accesul, schimband incuietoarea.
Nu avea alta cale de a-si redobandi folosinta apartamentului decat promovand actiunea in justitie impotriva celor doua parate care au  coalizat impotriva sa, impiedicandu-l sa intre in apartament.
Contractul nr. 640/06.05.2010 si art. 517, 520, 539 alin. 1, art. 969 si 970 din Codul civil il indreptateau sa promoveze actiunea in reintegrare pentru valorificarea dreptului de uzufruct.
Verificand sentinta apelata , in raport de cererea de chemare in judecata, probele administrate si criticile formulate, Tribunalul constata ca apelul este fondat pentru urmatoarele motive:
Critica apelantului, potrivit careia in mod eronat instanta fondului nu a dispus reintegrarea sa in apartamentul situat in _____, este intemeiata.
Apelantul _____ si intimata ______ au fost soti, casatoria lor fiind desfacuta prin sentinta civila nr. ______ a Judecatoriei _____.
La data de _______ s-a incheiat Contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 640 din 6.05.2010, prin care cei doi fosti soti vindeau fiicei intimatei _______ apartamentul situat in mun______. In cuprinsul acestui contract s-a notat clauza de uzufruct viager in favoarea vanzatorilor _____.
Corespunzator atributelor de posesie si folosinta din continutul sau , uzufructuarul are dreptul exclusiv de a obtine posesia bunului, de a o exercita pasnic si nestingherit si dreptul de a folosi exclusiv bunul si de a-i culege fructele in deplina proprietate in conformitate cu dispozitiile art. 521-538 cod civil, nudul proprietar fiind obligat sa respecte dreptul de uzufruct pana la stingerea lui.
Raportat la aceste dispozitii legale, in mod eronat instanta fondului a analizat motivul pentru care a plecat din apartament apelantul, de voie sau fortat, asa cum tot eronat a concluzionat si ca acesta are unde locui in orasul Marasesti, in conditiile in care , relevant in cauza era daca apelantului ii este respectat dreptul de uzufruct. asupra apartamentului , acest drept presupunand, ca acesta sa-l poata folosi oricand, nestanjenit.
Nu se poate retine sustinerea intimatei, potrivit careia apelantul poate intra oricand in apartament, in conditiile in care , instanta a putut constata la cercetarea locala, starea tensionata dintre parti, faptul ca nu se potrivea cheia pe care o avea asupra sa apelantul la yala de la usa, si mai mult decat atat , care ar mai fi ratiunea pentru care apelantul ar insista intr-o actiune de reintegrare, in conditiile in care ar putea oricand sa intre in posesia apartamentului?
Convingerea instantei , creata la cercetarea locala , a fost  intarita si de declaratia martorului audiat in cauza______, care a aratat ca stie de la apelant ca acest nu poate intra in apartament.
In ceea ce priveste celelalte declaratii de martori , acestea nu pot fi valorificate in speta, intrucat toti au facut referire la modalitatea in care a plecat apelantul din imobil sau la faptul ca acesta are unde locui, situatii care nu sunt relevante in cauza.
Critica apelantului , potrivit careia instanta fondului in mod eronat nu a dispus evacuarea intimatei ________ tribunalul o apreciaza ca fiind neintemeiata, avand in vedere urmatoarele:
Dreptul de uzufruct dobandit de fostii soti______ prin contractul de vanzare cumparare mai sus mentionat , este un drept devalmas specific comunitatii de bunuri , in cuprinsul contractului nefiind precizate cotele parti ce se cuvin fiecarui uzufructuar. In conditiile in care nu s-a realizat pe cale amiabila sau judecatoreasca un partaj de folosinta intre parti, fiecare dintre ei are dreptul sa stapaneasca orice parte din imobil, fara a-l putea impiedica pe celalalt sa faca acest lucru.
In ceea ce-o priveste pe intimata ______, aceasta este fiica intimatei _______ dar si nudul proprietar al imobilului, in litigiu.
Este de necontestat faptul ca aceasta nu locuieste efectiv in imobil, ea locuind in ______ cu chirie si avand si locul de munca in aceasta localitate , fiind medic, iar atunci cand vine in imobilul in litigiu , aceasta vine in vizita la mama sa, lucru ce nu-i poate fi interzis de catre apelant.
Aceasta situatie de fapt este certificata de martora ______ care a declarat ca fiica intimatei este medic rezident in _____ are o locuinta inchiriata si vine in locuinta mamei sale in vizita, insa perioadele de vizita sunt sub 15 zile , pentru ca altfel ar fi trebuit sa figureze la intretinere.
Fata de cele retinute mai sus, tribunalul, in baza art. 296 c.p.c., urmeaza a admite apelul si a schimba in parte sentinta apelata , iar pe fond se va admite in parte actiunea , in sensul ca se va dispune reintegrarea apelantului in imobilul situat in_______, mentinandu-se restul dispozitiilor sentintei.
 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uzufruct

Drept de uzufruct. Atributele dreptului de uzufruct. Evacuarea nudului proprietar. Admisibilitate. - Decizie nr. 281 din data de 19.09.2008
Uzufructuari asupra unui imobil. Ocrotirea dreptului fata de nudul proprietar. Actiune in evacuare. - Decizie nr. 505 din data de 31.03.2004
- Sentinta civila nr. 2220 din data de 22.10.2008
ste necesara analizarea distincta a obligatiilor contractuale cuprinse in actul incheiat de parti pe de o parte ca act de vanzare - cumparare, iar pe de alta parte ca act juridic privind uzufructul si habitatia viagera, pentru a putea fi invocate di... - Decizie nr. 1184 din data de 06.07.2009
- Sentinta civila nr. 2220 din data de 22.10.2008
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 385 din data de 14.02.2012
PENAL.GRUP INFRACTIONAL.TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 2 din data de 22.04.2015
PENAL.GRUP INFRACTIONAL.TRAFIC DE MIGRANTI - Hotarare nr. 1 din data de 22.04.2015
PENAL.Savarsirea infractiunii de tentativa la omor calificat - Hotarare nr. 4 din data de 03.11.2014
PENAL.infractiunea de divulgare a informatiilor secrete de serviciu sau nepublice - Hotarare nr. 3 din data de 03.11.2014
PENAL.OMOR DEOSEBIT DE GRAV - Decizie nr. 2 din data de 03.11.2014
PENAL.UCIDERE DIN CULPA. ACCIDENT AUTO. - Decizie nr. 1 din data de 03.11.2014
CIVIL.Stabilire paternitate. Concludenta expertizei ADN - Sentinta civila nr. 28 din data de 12.03.2014
CIVIL.Stabilire locuinta minor. Mama plecata la munca in strainatate - Sentinta civila nr. 27 din data de 12.03.2014
CIVIL.Prescriptie achizitiva. Terenuri care fac obiectul legilor de reconstituire - Decizie nr. 26 din data de 12.03.2014
CIVIL.Ocrotire minor. Instituirea plasamentului familial - Sentinta civila nr. 25 din data de 12.03.2014
CIVIL.Noul Cod Pr. Civila. Actiune in evacuare. Procedura speciala - Decizie nr. 24 din data de 12.03.2014
CIVIL.Litigiu de munca. Incetarea contractului de munca ca sanctiune disciplinara - Decizie nr. 23 din data de 12.03.2014
CIVIL.Executare prin poprire. Calitatea de tert poprit a primariilor pentru unitatile scolare. - Hotarare nr. 22 din data de 12.03.2014
CIVIL.Contract de imprumut in valuta - Decizie nr. 21 din data de 12.03.2014