InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Ploiesti

TALHARIE.COAUTORAT. SAVARSIREA DE CATRE UNII DINTRE PARTICIPANTI A ACTELOR DE VIOLENTA SI AMENINTARE SI DE CATRE ALTII A ACTELOR DE FURT

(Decizie nr. 348 din data de 04.04.2009 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Curtea de Apel Ploiesti | Jurisprudenta Curtea de Apel Ploiesti

TALHARIE.COAUTORAT. SAVARSIREA DE CATRE UNII DINTRE PARTICIPANTI A ACTELOR DE VIOLENTA SI AMENINTARE SI DE CATRE ALTII A ACTELOR DE FURT.                                                                  C.pen., art.28 alin.2 si art. 211 alin.1,2 si 2/1

Faptul ca unor participanti li s-a distribuit rolul de a executa activitati de sustragere de bunuri din magaziile partii civile, pe care le-au transportat apoi la autoturism, nu ii exonereaza de raspundere in calitate de coautori ai infractiunii de talharie, atunci cand se dovedeste ca au fost de fata cand s-au executat primele violente prin lovirea partii vatamate, au putut vedea ca aceasta a fost amenintata de ceilalti faptuitori care aui sechestrat-o intr-o incapere si ca unul dintre ceilalti participanti a avut asupra sa un pistol.
Chiar daca nu ei au fost cei care au executat violentele asupra partii vatamate, aceasta circumstanta reala, care este si element constitutiv al infractiunii de talharie, se rasfrange si asupra lor, deoarece au cunoscut-o si au prevazut-o.

                   

           Prin sentinta penala nr.194/11 iunie 2007 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte in baza art.211 alin.1 si 2 lit.b si alin.2/1 lit.a si b C.pen. au fost condamnati inculpatii S.P.I. si D.H.C. la 7 ani inchisoare si respectiv 7 ani si 6 luni inchisoare.
           Totodata, s-a respins cererea inculpatilor privind schimbarea incadrarii juridice a faptei, din infractiunea de talharie calificata in infractiunea de furt calificat.
           Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca la data de 31 oct.2006, in jurul orelor 21,00 inculpatii S.P.I. si D.H.C., insotiti de alte trei persoane, fata de care cauza a fost disjunsa in cursul urmaririi penale, au hotarat sa patrunda in incinta unei societati pentru a sustrage bunuri.  Intrand in curtea unitatii printr-o portiune pe unde nu se afla  gard si in momentul in care taiau cu o foarfece tip "gura de lup" lacatele ce asigurau mai multe hale ale societatii, au fost surprinsi de portarul  P.T.G..
           Paznicul a fost lovit in spate cu o bucata de lemn si apoi a vazut siluetele a 5 persoane care, apropiindu-se de el, i-au spus ca era mai bine sa ramana inauntru decat sa iasa afara.
           Ulterior, partea vatamata a fost dusa intr-o magazie de celelalte trei persoane netrimise in judecata in prezenta cauza si aici a fost amenintat pentru a-i  infrange orice reactie.
           Cei doi inculpati au patruns apoi in incinta unei hale prin taierea lacatelor cu o foarfece tip "Gura de lup" iar de aici au sustras mai multe bunuri care au fost duse in autoturismul cu care venisera si apoi transportate la locuintele lor din comuna D.
           Impotriva acestei sentinte au declarat apel inculpatii S.P. si D.H.C. criticand-o ca nelegala si netemeinica, solicitand admiterea apelului, casarea hotararii instantei de fond si schimbarea incadrarii din infractiunea de talharie prev. de art.211 
al.1 si 2 lit.b si alin.2/1 lit.a si b C.pen. in infractiunea de furt calificat prev. de art.208 - 209 lit.a si g C pen.
           In principal apelantii au aratat ca  ei au comis doar fapte de  sustragere nu si de amenintare sau lovire, astfel ca nu poate fi retinuta in sarcina lor comiterea infractiunii de talharie.
           Prin decizia penala nr.376/7 decembrie 2007  Tribunalul Prahova a admis apelurile inculpatilor insa pentru alt motiv, referitor la aplicarea pedepselor accesorii.
                     S-a respins nou cererea privind schimbarea incadrarii juridice a faptelor.
          Impotriva ambelor hotarari au declarat recurs cei doi inculpati, criticandu-le pentru nelegalitate si netemeinicie, invocandu-se in principal  disp.art.385/9 pct.17 C.proc.pen., cu privire la gresita incadrare juridica a faptei in  infractiunea de talharie, desi in realitate era  o infractiune de furt calificat prev.si ped.de disp.art.208 - 209 alin.1 lit.a,b si g C.pen..
Recursurile celor doi inculpati au fost apreciate ca nefondate sub acest aspect.
           In opinia Curtii, probele administrate in cauza demonstreaza ca, cei doi inculpati au calitatea de coautori ai infractiunii de talharie calificata, chiar daca nu ei au fost cei care au exercitat violentele asupra partii vatamate - paznic, la societatea de unde ci doar  au sustras o serie de bunuri.
          Astfel, atat din declaratiile partii vatamate, cat si din declaratiile celor doi inculpati rezulta cu certitudine ca la savarsirea infractiunii au participat cinci persoane; inculpatii din prezenta cauza fiind identificati si trimisi in judecata, iar pentru ceilalti participanti dispunandu-se de catre parchet disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor.
          Inca din prima declaratie data in cursul urmaririi penale, partea vatamata a aratat ca atunci cand a auzit zgomote si a  deschis portile unitatii iesind in drumul de acces, a fost lovit din spate cu un lemn de catre un barbat necunoscut, iar cand s-a intors catre cel care l-a lovit, partea vatamata a vazut siluetele a cinci persoane care   s-au apropiat. Dupa aceea agresorii s-au despartit, doi dintre ei mergand catre interiorul perimetrului, iar ceilalti l-au escortat intr-un atelier, unde a fost in permanenta pazit si amenintat cu un topor si un pistol.
           Prin urmare, inculpatii S.P.I. si D.H.C. au putut sa perceapa nemijlocit ca partea vatamata a fost agresata de catre unul dintre ceilalti faptuitori prin lovitura ce i-a fost aplicata din spate , precum si faptul ca partea vatamata a fost condusa si inchisa intr-o incapere sub amenintarea unor arme, printre care si un pistol, detinute de ceilalti participanti.
           Faptul ca lor li s-a distribuit rolul de a executa activitati de sustragere de bunuri din magaziile unitatii respective, pe care le-au transportat apoi la autoturisme, nu ii exonereaza de raspundere in calitate de coautori ai infractiunii de talharie, intrucat potrivit art.28 alin.2 C.pen. "circumstantele privitoare la fapta se rasfrang asupra participantilor in masura in care acestia le-au cunoscut sau le-au prevazut." Or,  rezulta fara dubii ca cei doi inculpati au fost de fata atunci cand s-au executat primele violente asupra partii vatamate, au putut vedea ca aceasta a fost amenintata si in continuare de ceilalti faptuitori care au sechestrat-o intr-o incapere si ca  unul dintre ceilalti participanti a avut asupra sa un pistol. Chiar daca nu ei au fost cei care au executat violentele asupra partii vatamate, aceasta circumstanta reala, care este si element constitutiv al infractiunii de talharie, se rasfrange si asupra lor, deoarece au cunoscut-o si au prevazut-o.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011