InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

infractiuni privind circulatia pe drumurile publice

(Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

Dosar nr. 335/829/2009

R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI, JUDETUL BACAU
SENTINTA PENALA NR. 66
SEDINTA PUBLICA DIN : 04.06.2009
Complet format din :
PRESEDINTE:   XX
Cu participare :
PROCUROR  :  YY
GREFIER: ZZ

Pe rol fiind judecarea cauzei penale, privind pe inculpatul C. I. trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii privind circulatia pe drumurile publice prevazuta de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns:  inculpatul C.I., aparatorul din oficiu al inculpatului - avocat A. E. si martorul R. C., lipsind martorul V. M..
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral asupra cauzei de catre grefierul de sedinta, invederand ca este primul termen de judecata, procedura legal indeplinita, dupa care:
Desfasurarea sedintei de judecata se inregistreaza cu mijloace tehnice audio potrivit art. 304 Cod procedura penala.
Avocat A.E., depune la dosar Delegatie pentru asistenta judiciara obligatorie nr. 39/13.05.2009.
Potrivit art. 70 al. 2 Cod procedura penala, inculpatului i se aduce la cunostinta fapta care formeaza obiectul cauzei, incadrarea juridica a acesteia, dreptul de a avea un aparator, precum si dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se totodata atentia ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa.
Inculpatul, avand cuvantul, arata ca este de acord sa fie asistat de aparatorul din oficiu si sa dea declaratie.
S-a procedat la audierea inculpatului C. I., in conformitate cu dispozitiile art. 323 Cod procedura penala, declaratia acestuia fiind consemnata in scris si atasata la dosar.
S-a procedat la audierea martorului R. C., in conformitate cu dispozitiile art. 327 Cod procedura penala, depozitia acestuia fiind consemnata in scris si atasata la dosar.
Instanta pune in discutia partilor necesitatea audierii martorului V. M..
Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul, arata ca avand in vedere obiectul cauzei care se probeaza pe inscrisuri, considera suficiente aceste probe si nu insista in audierea martorului lipsa.
Avocat A. E., pentru inculpat, avand cuvantul, arata ca nu insista in audierea martorului V. M..
Instanta ia act de renuntarea partilor la audierea martorului din rechizitoriu, V. M. si ca nu mai are alte cereri de formulat in cauza.
     Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul, arata ca nu mai are alte cereri de formulat si solicita cuvantul pe fond.
     Nemaifiind alte cereri de formulat si alte probe de administrat in cauza, in baza art. 339 Cod procedura penala instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si in baza art. 340 Cod procedura penala acorda cuvantul pe fond.
     Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul pe fond, expune pe larg situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu aratand ca inculpatul a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 modificata, constand in aceea ca in noaptea de 18/19.03.2009, in jurul orelor 0100, a fost depistat in timp ce conducea autoturismul cu numarul de inmatriculare  XX, pe DJ 241, pe raza comunei Glavanesti, judetul Bacau, avand o imbibatie alcoolica in sange de 1,25 – 1,15 gr.‰. considera suficiente probele administrate in cauza si in baza art. 187 alin.1 din OUG 195/2002 modificata, pune concluzii de condamnare a inculpatului. Solicita ca la individualizare pedepsei sa se tina cont de valoarea alcoolemiei obtinuta la cele doua probe si sa se observe ca curba este descendenta opinand ca la momentul in care a fost depistat, imbibatia de alcool era mai mare, de unde rezulta ca fapta inculpatului este grava. In favoarea inculpatului, solicita sa se aiba in vedere ca nu poseda antecedente penale. In cazul aplicarii unei pedepse cu suspendarea acesteia, sa se dispuna aplicarea pedepselor accesorii. Obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
     Inculpatul, prin avocat A. E., avand cuvantul pe fond, arata ca inculpatul a recunoscut fapta, nu a contestat alcoolemia, nu are antecedente penale si solicita condamnarea inculpatului la o pedeapsa orientata la minimul special catre general prevazut de lege, cu onorariu MJ.
     Inculpatul, avand ultimul cuvant, declara ca regreta savarsirea faptei.
     S-au declarat dezbaterile inchise, trecandu-se la deliberare.
?????
INSTANTA
-deliberand-

     Constata ca prin rechizitoriul  Parchetului de pe langa Judecatoria Podu Turcului a fost trimis in judecata inculpatul C. I. pentru savarsirea  infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica in sange peste limita legala prevazuta de art. 87 al. 1 din OUG nr. 195/2002, modificata.
In actul de sesizare al instantei se arata ca inculpatul a condus pe drumurile publice un autovehicul, avand o imbibatie alcoolica in sange peste limitele legale.
Din probatoriile administrate in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In noaptea zilei de 18/19.03.2009, in jurul orelor 0100, organele de politie aflate in exercitarea atributiilor de serviciu au oprit pentru control autoturismul marca dacia 1300, cu numarul de inmatriculare XX, condus de catre inculpatul C.I. care circula pe DJ 241, pe raza comunei G, judetul B..
     In timpul controlului, fata de imprejurarea ca inculpatul prezenta indicii ca ar fi consumat bauturi alcoolice, a fost tstat cu aparatul etilotest, rezultand o imbibatie alcoolica de 0,52 mg/l alcool pur in aerul expirat,
     Inculpatul a fost condus la Spitalul POLIMED Podu Turcului, unde i s-au recoltat probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.
     Din buletinul de analiza toxicologica alcoolemie nr. 721 – 722 din 19.03.2009, rezulta ca inculpatul C.I. a avut o imbibatie alcoolica in sange de 1,25 gr.‰ pentru proba de la 0130 si 1,15 gr.‰ pentru proba recoltata la ora 0230.
     Cu ocazia audierilor, inculpatul a recunoscut ca a consumat bauturi alcoolice anterior conducerii autoturismului pe drumurile publice.
In drept, fapta inculpatului C. I., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice avand o imbibatie alcoolica peste limita prevazuta de lege, prevazuta de art. 87 al. 1 din OUG 195/2002, modificata.
     Inculpatul, atat la urmarirea penala, cat si in faza de judecata a recunoscut si regretat fapta savarsita.
Pentru fapta prevazuta si pedepsita de art.87 alin. 1 din OUG 195/2002 modificata, cu aplicarea art. 74 lit. a, c Cod penal coroborat cu art. 76 lit. d Cod penal,  inculpatul va fi condamnat la pedeapsa inchisorii.
     La individualizarea juridica a pedepsei se va avea in vedere gradul de pericol social al faptei, persoana inculpatului care nu a mai savarsit fapte penale si ca a dat dovada de sinceritate recunoscand si regretand fapta.
Apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate in temeiul art. 81 alin. 2 Cod penal coroborat cu art. 82 al. 1 Cod penal  va suspenda conditionat executarea pedepsei inchisorii pe termenul de incercare si va atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii art. 83 Cod penal.
Va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza II Cod penal si art. 64 lit. b Cod penal in conditiile art. 71 Cod penal.
In temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal va suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
Inculpatul a beneficiat de asistenta juridica din oficiu, astfel ca in temeiul art. 189 Cod procedura penala se va dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti catre Baroul de Avocati Bacau a onorariului pentru aparator din oficiu, iar in temeiul art. 191 cod procedura penala va obliga inculpata la cheltuieli judiciare catre stat, inclusiv onorariu aparator din oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     In temeiul art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 74 lit. a, c Cod penal coroborat cu art. 76 lit. d Cod penal pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, condamna pe inculpatul C. I., fiul lui ----l si --, nascut la data de --, in municipiul Bacau, cetatean roman, domiciliat in comuna - , studii 8 clase, agricultor, necasatorit, fara antecedente penale, CNP -, la 6(sase)luni inchisoare.
In temeiul art. 81 alin. 2 Cod penal, coroborat cu art. 82 alin. 1 Cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei inchisorii pe termenul de incercare de 2(doi)ani si 6(sase)luni inchisoare atragandu-i-se atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii art. 83 Cod penal.
Interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza II Cod penal si art. 64 lit. b Cod penal in conditiile art. 71 Cod penal.
In temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In temeiul art. 189 Cod procedura penala dispune plata din fondurile MJCL catre BA Bacau a sumei de 200 lei, reprezentand onorariu aparator din oficiu.
In temeiul art. 191 Cod procedura penala obliga inculpatul la 450 lei, cheltuieli judiciare catre stat.
Cu apel in 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi 4 iunie 2009.

          PRESEDINTE,                                                                GREFIER,
   


XX/ZZ.
22/23.06.2009
Ex.3

??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012