InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

NEGLIJENTA IN SERVICIU. RAPORT DE CAUZALITATE INTRE FAPTA INCULPATILOR SI REZULTATUL PRODUS. EFECTELE LEGII PRIVIND GRATIEREA SI ASUPRA PEDEPSELOR SUSPENDATE CONDITIONAT.

(Decizie nr. 31 din data de 27.04.2005 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Infractiuni | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

            NEGLIJENTA IN SERVICIU. RAPORT DE CAUZALITATE INTRE FAPTA INCULPATILOR SI REZULTATUL PRODUS. EFECTELE LEGII PRIVIND GRATIEREA SI ASUPRA PEDEPSELOR SUSPENDATE CONDITIONAT.
            
            
            Prin sentinta Judecatoriei Botosani, inculpata a fost condamnata pentru savarsirea  infractiunii de neglijenta in serviciu, prevazuta si pedepsita de art. 249 alin.1 Cod penal la pedeapsa de 9 luni inchisoare , cu  suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 2 ani si 9 luni (termen de incercare conform art. 82 Cod penal ).
            In sarcina inculpatei s-a retinut ca , in contra atributiilor de serviciu, nu a verificat indeplinirea tuturor conditiilor necesare acordarii licentei de fabricatie pentru laboratorul cofetarie - patiserie apartinand unei societati comerciale,  intocmind procesele verbale din 3.03.2000 si 3.08.2001 in care a precizat ca fiind indeplinite conditiile pentru eliberarea si respectiv mentinerea licentei de fabricatie .
            Sentinta a fost mentinuta prin decizia tribunalului .
            In recursul declarat , inculpata a cerut achitarea, in temeiul art. 10 lit. d Cod procedura penala , apreciind ca in mod gresit s-a retinut vinovatia cu privire la infractiunea de neglijenta in serviciu, intrucat din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca si-a indeplinit corect atributiile de serviciu ce ii reveneau potrivit legii si fisei postului pe care era incadrata.
            In cauza nici nu poate fi retinuta comiterea unei asemenea infractiuni , cata vreme intre vreo eventuala neindeplinire sau indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor de serviciu si  rezultatul produs (imbolnavirea unor persoane datorita consumului de alimente infestate cu  bacilul salmonella ) nu exista raport de cauzalitate .
            A invocat nelegalitatea deciziei atacate, constand in aceea ca in mod gresit s-au constatat gratiate conditionat pedepsele ce i-au fost aplicate. Legea nr.543/2002 nu produce efecte asupra pedepselor fata de care s-a facut aplicarea art. 81 Cod penal, ci doar asupra pedepselor executate .
            Recursul inculpatei a fost respins ca nefondat .
            Inculpata , indeplinind functia de inspector de specialitate in cadrul D.G.A.I.A Botosani, conform prevederilor Ordinului Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, avea obligatia sa verifice indeplinirea conditiilor de acordare a licentei de fabricatie, in urma examinarii la fata locului si analizarii  documentatiei prezentate de societatea comerciala in cauza, care depusese cerere in acest sens .
            Inculpata trebuia sa verifice printre altele si daca societatea respectiva dispunea de personal  care sa aiba cel putin nivel mediu de pregatire de specialitate .
            De asemenea , trebuia sa verifice si daca societatea avea laborator propriu autorizat pentru examinarea probelor, atat a materiilor  prime cat si a produselor finite sau daca existau contracte incheiate cu laboratoare autorizate sau acreditate pentru efectuarea acestor activitati .
            Conform fisei postului , inculpata avea obligatia sa analizeze daca documentatia depusa de societate corespunde prevederilor legale , sa comunice agentului economic daca erau documente necorespunzatoare , situatie in care acesta avea dreptul sa depuna o noua cerere insotita de documentatia completa .
            Faptul ca printr-o adresa , D.S.P. Botosani a comunicat societatii ca este de acord , in principiu , sa efectueze analizele de laborator la materiile prime si produsele finite ale acestei unitati , nu duce la absolvirea de orice culpa a inculpatei , o asemenea adresa  neinlocuind un contract legal intocmit si nu creeaza vreo obligatie pentru agentul economic de a efectua analize periodice .
            In conditiile in care exista un laborator in cadrul societatii respective , sau contracte incheiate in acest sens , s-ar fi descoperit ca materia prima achizitionata (oua fisurate ) in perioada 17 - 20.10.2001 , contineau bacilul "Salmonella B.O. Teyphi Murium" care , in urma prepararii a diverse produse de patiserie , si a consumului de un numar foarte mare de persoane (adulti si copii) a dus la imbolnavirea acestora .
            Asa fiind , intre fapta inculpatei si rezultatul produs (imbolnavirea persoanelor ) exista raport de cauzalitate .
            Motivul de recurs privind gresita aplicare a art. 1 din Legea nr.543/2002, s-a apreciat neintemeiat .
            Astfel , conform art. 120 alin. 2 din Codul penal "gratierea are efect si asupra pedepselor a caror executare se suspenda".
            Prin urmare , cele doua institutii - gratierea si suspendarea conditionata a pedepsei - pot fi aplicate concomitent, instanta in cadrul operatiunii de individualizare a pedepsei poate face aplicarea art. 81 Cod penal, dupa care sa constate ca pedeapsa este gratiata.
            Asa fiind , desi efectul principal si imediat al aplicarii art. 81 Cod penal este asemanator   cu cel al aplicarii art. 1 din Legea nr.543/2002 - neexecutarea pedepsei intre cele doua texte de lege nu exista incompatibilitate , incat aplicarea lor concomitenta este posibila.
            Imprejurarea ca pedeapsa este gratiata , nu absolva instanta de obligatia de a individualiza complet pedeapsa , inclusiv privitor la regimul ei de executare . Suspendarea se examineaza prioritar in cadrul operatiei de individualizare judiciara a pedepsei iar gratierea  doar ulterior , in raport cu o pedeapsa concreta , determinata . Constatarea gratierii este o operatie obligatorie, caci indiferent daca este neconditionata sau conditionata , ea opereaza de la lege si nu poate fi refuzata.
            
            (decizia penala nr. 31/27 aprilie 2005 ).

      2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011