InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Plangere impotriva solutiei procurorului-art. 278/1 C.p.p.

(Sentinta penala nr. 225 din data de 12.03.2012 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

 Sentinta penala nr. 225 din 12.03.2012

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
La data de ……. pe rolul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti a fost inregistrata sub nr. ….. plangerea formulata de petentul PI  impotriva Rezolutiei nr. ….. din data de ….. a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de intimatii SG, sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de  art.246 C.p., art. 248 C.p., art. 215 C.p., art. 289 C.p. si art.291 C.p. si II sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 220 C.p., art. 292 C.p., art. 291 C.p., art. 25 C.p. rap.la art.291 C.p si art.217 C.p.
In motivarea plangerii formulate, petentul considera nelegala solutia Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, in primul rand in ceea ce priveste nemotivarea rezolutiei in conformitate cu disp.art.203 C.p.p., fapt ce ii atrage nulitatea iar in ceea ce priveste fondul rezolutiei, a aratat ca organul de urmarire penala nu a analizat probele  administrate in cursul urmaririi penale, probe de natura a releva faptul ca intimatul SG a actionat cu intentie, producand petentului vatamarile incriminate de infractiunile pentru care a formulat plangere penala. In plus, petentul apreciaza ca pronuntarea de organele de cercetare penala a unor solutii anterioare in contradictoriu cu intimatul II nu constituie autoritate de lucru judecat, neexistand o solutie pronuntata cu titlu definitiv de instanta de judecata, astfel incat se impune admiterea plangerii formulata de petent, desfiintarea solutiei procurorului si continuarea cercetarilor in cauza.
       In drept, plangerea formulata a fost intemeiata pe disp. art. 278/1 C.p.p.
      S-a atasat la dosarul cauzei dosarul nr. ……. al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, respectiv s-a atasat la dosarul cauzei lucrarea nr. ….. a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.
      S-au depus la dosarul cauzei urmatoarele inscrisuri : copia sentintei penale nr. …. din …. a Judecatoriei Sector 5 Bucuresti, copia plangerii formulata de petent impotriva solutiei procurorului in conditiile art. 275 – art. 278 C.p.p. si dovezile de comunicare catre petent a solutiilor Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, copia referatului de terminare a urmaririi penale in dosarul nr…….. al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, set de inscrisuri de natura a releva imprejurarea ca prezenta plangere este identica cu o plangere formulata de petent in contradictoriu cu intimatul SG si aflata pe rolul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, copia Rezolutiei nr. … din …… a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti. 
      Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
      Prin plangerea inregistrata sub nr. …….  din …….. la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, petentul PI  a solicitat luarea masurilor legale ce se impun fata de intimatii SG, sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de  art.246 C.p., art. 248 C.p., art. 215 C.p., art. 289 C.p. si art.291 C.p. si II sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 220 C.p., art. 292 C.p., art. 291 C.p., art. 25 C.p. rap.la art.291 C.p si art.217 C.p. intrucat expertul tehnic SG a fost desemnat de catre instanta de judecata a Tribunalului Bucuresti-Sectia a V-a Civila, la data de …., pentru a efectua o expertiza tehnica a imobilului nr. 11 din Bucuresti, ……., sector 5 iar pe parcursul efectuarii expertizei nu a efectuat masuratorile necesare la fata locului folosindu-se numai de actele depuse de catre intimatul II, avantajandu-l pe acesta intrucat printre aceste acte ar fi existat un act fals. In plus, expertiza judiciara efectuata de intimatul SG a influentat hotararea instantei de judecata si astfel i s-a incalcat petentului in mod grav dreptul de proprietate privind imobilul in cauza in conditiile in care intimatul II a pus stapanire pe intregul pod mansardat, lasand petentul in imposibilitatea de a avea acces prin restrictionarea accesului urmare a montarii unui lacat pe usa podului. De asemenea, petentul arata ca intimatul II a fost cel care l-a convins pe intimatul SG sa foloseasca numai actele ce l-ar fi ajutat pe II in efectuarea favorabila a raportului de expertiza care in final a influentat hotararea instantei de judecata.
Prin Rezolutia nr. ….. din data de …… a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti s-a dispus, in baza art. 228 alin. 6 rap. art.10 lit. a si j C.p.p., neinceperea urmaririi penale fata de intimatul SG, sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de  art.246 C.p., art. 248 C.p., art. 215 C.p., art. 289 C.p. si art.291 C.p., respectiv fata de intimatul II sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 220 C.p., art. 292 C.p., art. 291 C.p., art. 25 C.p. rap.la art.291 C.p si art.217 C.p. 
Impotriva solutiei, a formulat plangere petentul PI iar prin Rezolutia nr…….. din ……. a prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti, in baza art. 278 C.p.p., s-a respins ca neintemeiata plangerea formulata de petentul PI impotriva Rezolutiei nr. ……. din data de ……. a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.
Petentul PI a formulat plangere, in conformitate cu art.2781 C.p.p., la instanta de judecata, plangere ce formeaza obiectul prezentei cauze.
Instanta, analizand actele dosarului in raport de criticile formulate de catre petent, constata ca plangerea acestuia urmeaza a fi respinsa pentru autoritate de lucru judecat. In acest sens instanta are in vedere urmatoarele considerente:
In ceea ce-l priveste pe intimatul SG, instanta de judecata retine, fata de considerentele sentintei penale nr. …. din ….. a Judecatoriei Sector 5 Bucuresti (filele 4-6 dosar instanta), ca pentru aceleasi infractiuni si pentru aceeasi situatie de fapt ca in prezenta cauza petentul s-a plans si in dosarul de urmarire penala nr. …… al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, dosar finalizat prin Rezolutia nr. …… din ….. a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, dispunandu-se neinceperea urmaririi penale fata de intimatul SG sub aspectul infractiunilor sesizate de petentul PI. Plangerea in conditiile art. 278/1 C.p.p. formulata de petentul PI in contradictoriu cu intimatul SG impotriva Rezolutiei nr. …… din ……… a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a fost solutionata prin sentinta penala nr. ….. din …… a Judecatoriei Sector 5 Bucuresti (filele 4-6 dosar instanta), definitiva la data pronuntarii, dispunandu-se admiterea in parte a plangerii formulata de petentul PI, desfiintarea in parte a solutiei atacate, trimiterea cauzei la procuror pentru inceperea urmaririi penale sub aspectul infractiunii prev. de art. 249 C.p., fiind mentinute celelalte dispozitii ale rezolutiei atacate. Ca atare, exista o hotarare judecatoreasca definitiva privind aceeasi persoana in calitate de posibil faptuitor - intimatul SG, cercetat pentru aceleasi infractiuni ca si in prezenta cauza penala.       
  In ceea ce-l priveste pe intimatul II, instanta de judecata retine, fata de considerentele sentintei penale nr. ….. din ……. a Judecatoriei Sector 5 Bucuresti (filele 62-64 dosar urmarire penala), ca pentru aceleasi infractiuni si pentru aceeasi situatie de fapt ca in prezenta cauza petentul s-a plans si in dosarul de urmarire penala nr. …….. al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, dosar finalizat prin Ordonanta nr. …… din …… a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, dispunandu-se neinceperea urmaririi penale, respectiv scoaterea de sub urmarire penla fata de intimatul II sub aspectul infractiunilor sesizate de petentul PI. Plangerea in conditiile art. 278/1 C.p.p. formulata de petentul PI in contradictoriu cu intimatul II impotriva Ordonantei nr. ….. din ……. a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a fost solutionata prin sentinta penala nr. ….. din …… a Judecatoriei Sector 5 Bucuresti (filele 62-64 dosar urmarire penala), definitiva prin decizia penala nr. …./…… a Tribunalului Bucuresti-Sectia a-II-a Penala, dispunandu-se respingerea ca neintemeiata a plangerii formulata de petentul PI. Ca atare, exista o hotarare judecatoreasca definitiva privind aceeasi persoana in calitate de posibil faptuitor - intimatul II, cercetat pentru aceleasi infractiuni ca si in prezenta cauza penala.       
Fata de aceste considerente, constatand ca exista hotarari judecatoresti definitive privind aceleasi persoane in calitate de posibili faptuitori – intimatii SG si II, cercetati pentru aceleasi infractiuni ca si in prezenta cauza penala, instanta va dispune respingerea plangerii formulata de petentul PI pentru autoritate de lucru judecat, mentinand solutia din cuprinsul Rezolutiei nr. …… din data de …… a Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.
In baza art. 192 alin. 2 C.p.p. va obliga petentul PI la 100 RON cheltuieli judiciare catre stat, apreciind ca efectuarea acestor cheltuieli judiciare a fost determinata din culpa petentului.










Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011