InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

braconaj

(Sentinta penala nr. 692 din data de 04.12.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

  R O M A N I A
 JUDECATORIA ONESTI  
Dosar nr.  2900/270/2013
Inreg.  14.05. 2013                                     art. 279 al. l din Cod pen.
                                                     art. 42 al. l lit. a din Legea 407/2006

SENTINTA PENALA Nr. 692
Sedinta publica din data de  04.12.2013
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte – SIMINA PURICE
Grefier –GABRIEL ENACHE
Ministerul Public reprezentat de procuror – CRISTINA ACSENTE

Pe rol fiind judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului ---, trimis in  judecata pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 279 al. l din Cod pen. si art. 42 al. l lit. a din Legea 407/2006 modificata.
Desfasurarea sedintei de judecata s-a inregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 304 Cod procedura penala.
La apelul nominal efectuat in sedinta publica  a raspuns inculpatul personal si asistat de avocat ales Norocel Roxana.
Procedura  de citare  legal  indeplinita.
S-a facut  referatul cauzei  de catre grefierul de sedinta, dupa care,
Avocat ales Norocel Roxana pentru inculpat  depune  inscrisurile in circumstantiere. Nu are alte cereri.
Procurorul nu are cereri noi.
Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul in dezbateri.
Reprezentantul Ministerului Public, prezentand situatia de fapt retinuta prin actul de sesizarea, arata ca fapta si vinovatia inculpatului au  fost dovedite, motiv pentru care solicita condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii, cu suspendarea conditionata a executarii acesteia. Se va atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei. I se va aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiului drepturilor civile prevazuta de art. 71 alin. 2 Cod penal, executare ce va fi suspendata in conditiile art. 71 alin. 5 Cod penal.
In baza art. 118 lit. b, f Cod penal va fi confiscata de la inculpat arma confectionata artizanal si a munitiei. Cu obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat.
Avocat Norocel Roxana, pentru infractiunea de braconaj prevazuta de art. 42 al. l lit. a din Legea 407/2006, intr-o prima teza solicita achitarea in baza art. 11, pct. 2 lit. a cu referire la art. 10 lit. d Cod procedura penala, faptei lipsindu-i unul dintre elementele constitutive ale infractiunii. Astfel, martorii au precizat ca inculpatul nu facea cautare si pandire ci „ dibuiala” , actiune ce nu intra in latura subiectiva a infractiunii. Martorii au confirmat doar prezenta inculpatului pe fondul de vanatoare, --- chiar a fost salutat de inculpat, comportament care nu caracterizeaza o persoana care face braconaj. Pe o a doua teza, solicita achitarea inculpatul pentru lipsa de pericol social al faptei, avand in vedere inexistenta prejudiciului, faptul ca raportul de expertiza nu a putut preciza daca arma a fost folosita si avand in vedere si circumstantele personale ale inculpatului. In situatia in care instanta va retine aceste considerente apreciaza ca se poate aplica o amenda administrativa.
In ceea ce priveste infractiunea de 279 alin. 1 Cod penal inculpatul a declarat ca a gasit arma in padure, ca urma sa o predea autoritatilor dar nu a putut aduce l-a cunostinta autoritatilor faptul ca a gasit arma intrucat in zona lipsea semnalul pentru telefonie mobila. Prezumtia de nevinovatie nu a fost rasturnata motive pentru care in baza art. 11 pct. 2 lit. a cu referire la art. 10 lit. d Cod procedura penala solicita achitarea inculpatul.
Pe o a doua teza, daca instanta va stabili vinovatia inculpatului urmeaza sa aplice inculpatului o pedeapsa avand in vedere toate circumstantele  atenuante, atat cele personale cat si cele reale.
Inculpatul, avand ultimul cuvant, arata ca ii pare rau ca la aceasta varsta a ajuns sa fie trimis in judecata dar si pentru ca nu a ajuns la sosea unde ar fi putut raporta gasirea armei.

I N S T A N T A,
Deliberand

Asupra cauzei penale de fata:
Constata ca prin rechizitoriul nr. 1637/P/202 intocmit la data de 10.05.2013 Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului --- pentru savarsirea infractiunii de nerespectarea regimului armelor si munitiilor prevazuta si pedepsita de art. 291 alin.1C.penal si a infractiunii de braconaj prevazuta si pedepsita de art. 42 alin.1 lit. a din Legea nr. 407/2006 modificata prin OUG  102/2010 cu aplicarea dispozitiilor art. 41 alin. 2 Cod penal ?i art.33 lit. a C.pen .
Prin actul de sesizare a instantei se retine ca in seara zilei de 25.05.2012 inculpatul a fost depistat in flagrant pe fondul cinegetic nr. 25 Barsanesti in timp ce efectua actiuni de braconaj, respectiv cautare si pandire avand asupra sa o arma si munitie confectionate artizanal.
Din analiza probatoriului administrat in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In seara zilei de 25.05.2012, dupa ora 22,00 lucratorii I.P.J Bacau – Serviciul A.E.S.P au fost sesizati telefonic de catre ---, paznic de vanatoare in cadrul A.J.V.P.S Bacau – filiala Onesti cu privire la surprinderea in flagrant, a unei persoane care comitea acte de braconaj cinegetic, avand asupra sa o arma de foc confectionata artizanal – filele 4-6 dosar urmarire penala.
Persoana care a refuzat initial, sa-si decline identitatea a recunoscut ca se numeste ---. El nu a  dorit sa raspunda la intrebarile participantilor la partida legala de vanatoare cu privire la prezenta sa pe fondul de vanatoare , sustinand ca ar fi gasit arma de vanatoare pe fondul cinegetic respectiv.
Expertiza balistica efectuata la data de 06.02.2013 a concluzionat ca arma in litigiu a fost confectionata artizanal, ea apartinand categoriei armelor de foc letale; atat arma cat si cartusul se aflau in stare de functionare normala – filele 31-41 dosar urmarire penala coroborate cu plansele fotografice  aflate la filele 8-10 din acelasi dosar.
In cursul urmaririi penale inculpatul ---, asistat de aparator ales a sustinut ca in seara zilei de 25.05.2012, in timp ce se afla pe un fond de vanatoare din zona comunei Barsanesti unde culegea plante medicinale si ciuperci a gasit, intamplator, o arma de foc avand pe teava un cartus.
Conform declaratiei date de inculpat cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala acesta intentiona sa sesizeze lucratorii de politie cu privire la arma in litigiu dar nu a procedat astfel desi avea asupra sa un telefon mobil. Intentia de a preda arma nu s-a transpus in practica intrucat a fost depistat de participantii la partida legala de vanatoare.
In etapa cercetarii judecatoresti --- s-a prevalat de dreptul la tacere cu mentiunea ca si in aceasta faza a procesului penal a fost asistat de aparator ales – fila 14 dosar.
Coroborand proba cu inscrisuri cu constatarea tehnico-stiintifica si cu proba testimoniala instanta retine ca in seara zilei de 25.05.2012, pe fondul de vanatoare nr. 25 Barsanesti, s-au aflat martorii --- in calitate de participanti la o vanatoare legal autorizata – filele 15-27 dosar urmarire penala si filele 15-15, 24-27, 32, 33 dosar cercetare judecatoreasca.
Din depozitiile acestora rezulta ca in timpul vanatorii martorii au sesizat prezenta in padure a unei persoane straine de grup care avea asupra sa o arma de foc si efectua manevre evidente de cautare a vanatului in sensul ca el cauta vanatul din priviri, zona respectiva fiind populata cu capriori.
 Cei 5 vanatori l-au inconjurat pe inculpat si l-au somat, apoi l-au imobilizat dupa ce --- a cautat, initial sa scape prin fuga.
Dupa sosirea la fata locului a lucratorilor  Serviciului A.J.V.P.S. Bacau care au ridicat arma si munitia gasita asupra inculpatului acesta si-a declinat  identitatea ?i fost transportat la Spitalul Municipal Onesti unde s-a constatat ca are probleme medicale fara aptitudinea de a-i pune in pericol sanatatea ori via?a.
Fata de probele administrate in cauza, instanta urmeaza a respinge ca simple aparari de circumstanta, sustinerile inculpatului in sensul ca se afla pe fondul de vanatoare cu o arma de foc gasita intamplator si prin urmare, nu efectua acte de braconaj ci cauta plante medicinale.
Fapta inculpatului --- de a detine in noaptea de 25.05.2012 o arma de foc confec?ionata artizanal dar aflata in stare de func?ionare  precum si un cartus, in aceea?i stare, intruneste elementele constitutive ale infractiuni de nerespectare a regimului armelor si munitiilor prevazuta de art. 279 alin. 1 Cod penal pentru care se va dispune condamnarea acestuia.
In sarcina aceluiasi inculpat se retine, de asemenea, savarsirea infractiunii de braconaj constand in actiuni de cautare, pandire, avand ca finalitate uciderea unui animal aflat in stare de libertate prevazuta de art. 42 alin. 1 lit. a din Legea 407/2006 modificata prin OUG 102/2010 pentru care se va dispune condamnarea inculpatului.
In cazul infractiunii de braconaj sunt incidente dispozitiile art. 41 alin. 2 Cod penal care reglementeaza regimul juridic al infractiunii continuate.
Cele doua infractiuni au fost savarsite de acelasi inculpat,inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele. Pe cale de consecinta, se va retine ca infractiunile deduse judecatii se afla in concurs real, urmand a se face aplicarea regulilor prevazute de art. 33 lit. a Cod penal si a i se aplica  inculpatului pedeapsa cea mai grea.
La individualizarea judiciara a pedepselor se vor avea in vedere criteriile prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv:  limitele de pedeapsa prevazute de lege, gradul de pericol social al fiecarei fapte savarsite de inculpat,  persoana inculpatului si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
Desi a refuzat orice cooperare cu organele de ancheta instanta va retine, in favoarea inculpatului circumstanta atenuanta a bunei-conduite concretizata in lipsa antecedentelor penale prevazuta de art. 74 lit. a Cod penal, urmand a cobori ambele pedepselor sub minimul special prevazut de lege.
Ca efect al condamnarii i se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
Fata de varsta inculpatului, vazand si sanatatea precara a acestuia instanta se va orienta catre suspendarea conditionata ca modalitate de executare apta sa asigure reeducarea acestuia si prevenirea savarsirii de noi infractiuni.
Pe durata suspendarii conditionate se va suspenda si executarea pedepselor accesorii in conformitate cu dispozitiile art.  71 alin. 5 Cod penal.
Totodata, va fi atentionat --- asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art. 118 lit. b, f Cod penal se va dispune confiscarea armei de vanatoare confectionata artizanal si a cartusului, ambele aflate la camera de corpuri delicte a Inspectoratului Judetean de Politie Bacau.
Vazand solutia de condamnare si prin urmare, culpa procesuala a inculpatului instanta il va obliga pe acesta sa suporte, conform art. 191 alin. 1 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de prezenta cauza.

Pentru aceste motive,
In numele legii,
HOTARASTE

In baza art. 279 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 74 lit. a Cod penal si art. 76 lit. d Cod penal pentru savarsirea infractiunii de nerespectarea regimului armelor si munitiilor condamna inculpatul ----- la pedeapsa de 4 ( patru) luni inchisoare.
In baza art. 42 alin. 1 lit. a din Legea 407/2006 modificata prin O.U.G. 102/2010 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, art. 74 lit. a Cod penal si art. 76 lit. c Cod penal pentru savarsirea infractiunii de braconaj condamna inculpatul la pedeapsa de 6 ( sase) luni inchisoare.
In baza art. 33 lit. a Cod penal si art. 34 lit. b Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, urmand sa execute pedeapsa de 6 ( sase) luni inchisoare.
In baza art. 71 alin. 2 cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile  prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei rezultante pe durata termenului de incercare de 2 ani si 6 luni.
In baza art. 71 alin. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale suspenda si executarea pedepsei accesorii.
In baza art. 359 Cod procedura penala atentioneaza inculpatul asupra prevederilor art. 83 Cod penal referitoare la cazurile de revocare a suspendarii conditionate.
In temeiul art. 118 lit. b, f Cod penal confisca de la inculpat  arma de vanatoare confectionata artizanal  si cartusul aflate in camera de corpuri delicte din cadru Inspectoratului Judetean de Politie Bacau.
In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul ---- la plata sumei de 550 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntate.
Pronuntata in sedinta publica, azi 04.12.2013.

          PRESEDINTE,                                                                 GREFIER,

Red. S.P. 19.12.2013
Dact. E.G 19.12.2013
Ex. 3


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011