InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Individualizarea pedepsei aplicate pentru infrac?iunea de lovire, prevazuta de art. 180 alin. 2 C.p.. In contextul unei atitudini nesincere a inculpatului manifestata in scopul vadit al sustragerii de la raspunderea penala.

(Sentinta penala nr. 27 din data de 10.02.2012 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias


S.P. - 27/10.02.2012
Infractiuni
Individualizarea pedepsei aplicate pentru infractiunea de lovire, prevazuta de art. 180 alin. 2 C.p.. In contextul unei atitudini nesincere a inculpatului manifestata  in scopul vadit al sustragerii de la raspunderea penala.


Constata ca , prin incheierea penala nr.251/19.09.2011 pronuntata de Judecatoria Medias in dosarul penal nr.x /257/2011 , prin care s-a admis plangerea formulata de partea vatamata V. I. impotriva ordonantei de scoatere de sub urmarire penala data de procuror la data de 23.06.2011 in dosarul x/P/2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Medias , in temeiul dispozitiilor art.2781 alin.8 lit.c  C.proc.pen., s-a pus in miscare actiunea penala impotriva inculpatului G. P. – fiul lui P. si M. , nascut la data de - in R. , jud. S. , domiciliat in R. , str. O. G. , nr.- , jud. S. , cu resedinta in satul M. , f.n. , jud. S. , avand C.N.P.- , fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente , prevazuta de art. 180 alin.2  Cod penal .
In actul de sesizare a instantei , reprezentat de plangerea partii vatamate V. I. , potrivit dispozitiilor art. 2781 alin.9 C.proc.pen., se arata ca , in data de 3.04.2011 , inculpatul , aflat in stare de ebrietate , a aplicat partii vatamate  lovituri cu piciorul in zona capului  , in urma carora aceasta a cazut , continuand apoi sa o loveasca cu ciomagul peste brat , cauzandu-i astfel leziunile traumatice descrise in certificatul medico-legal aflat la dosarul cauzei , leziuni care au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de ingrijiri medicale .
Partea vatamata s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 900 lei , reprezentand despagubiri materiale , constand in contravaloarea taxei pentru eliberarea certificatului medico-legal , a cheltuielilor de deplasare de la M. la Spitalul Municipal M. , a consultatiei medicale , a radiografiilor si medicamentelor , precum si in contravaloarea venitului nerealizat de care a fost lipsita partea vatamata pe perioada ingrijirilor medicale . Totodata , partea vatamata a pretins suma de 5.000 lei cu titlu de daune morale pentru suferintele fizice si umilinta la care a fost supus prin agresiunea inculpatului .( fila 36 dosar ) .
Partea vatamata a solicitat , de asemenea , obligarea inculpatului la plata cheltuielilor de judecata .
Inculpatul a fost audiat atat in cursul urmaririi penale cat si in instanta .
Analizand materialul probator administrat in cauza , instanta a retinut urmatoarea stare de fapt :
In data de 3.04.2011 , partea vatamata , care lucra in slujba inculpatului la stana acestuia situata pe raza localitatii M. , judetul S. , l-a anuntat pe inculpat ca nu mai intentioneaza sa ramana in serviciul sau , fiind nemultumit de banii primiti pentru munca prestata .
Discutia avuta de cei doi s-a desfasurat in incinta stanei , intre orele 21,00 si 22,00 , in prezenta martorului B. C. V. , ce fusese adus de inculpat pentru a lucra in serviciul  lui in calitate de cioban , in locul fiului partii vatamate , care renuntase la slujba sa .
Nemultumit de perspectiva plecarii partii vatamate - justificata de inculpat ( potrivit declaratiei date in instanta ) prin aceea ca partea vatamata i-ar fi datorat bani in urma unui imprumut acordat pe care il restituia in rate lunare in modalitatea retinerii sumelor destinate retribuirii  muncii prestate de partea vatamata – inculpatul i-a aplicat partii vatamate , in timp ce aceasta sedea pe un musuroi , mai multe lovituri cu piciorul in zona capului , inclusiv in gura si in ureche , ultima dintre acestea determinand pierderea echilibrului si caderea partii vatamate la pamant , in stare de inconstienta .
Inculpatul a continuat agresarea partii vatamate aflate in stare de inconstienta , folosind ciomagul acesteia pana cand a intervenit martorul B. C. V. , care i-a strigat sa inceteze pentru ca altfel o omoara pe partea vatamata . Partea vatamata s-a trezit la un moment dat , datorita faptului ca martorul B. C. V. a aruncat cu apa pe ea , si acuza dureri in zonele in care fusese lovita in stare de inconstienta .
In noaptea respectiva partea vatamata a dormit la stana , insa a doua zi dimineata a plecat , refuzand sa mai munceasca in slujba inculpatului .
In urma examinarii medico-legale a reiesi ca partea vatamata prezenta urmatoarele leziuni traumatice : obrazul drept tumefiat la baza lui si paramentonier dreapta pana la nivelul gonionului mandibular , cu placard excoriat de 4/1,2 cm ; pavilionul urechii drepte tumefiat ; echimoza pe bratul stang ; excoriatii la nivelul antebratului , precum si fractura coronara a incisivului central superior din stanga la limita cu gingia .
Medicul legist concluzioneaza in sensul ca leziunile traumatice descrise s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure la data de 3.04.2011 si necesita pentru vindecare 8-9 zile de ingrijiri medicale .
Leziunile traumatice evidentiate de medicul legist corespund relatarii partii vatamate privind zonele supuse agresiunii directe exercitate de inculpat .
Certificatul medico-legal eliberat la data de 5.04.2011 ( fila 6 dosar ) atesta si faptul ca anterior examinarii medico-legale , partea vatamata a fost supusa unui consult medical in cadrul Spitalului Municipiului M. la data de 4.04.2011 , si , de asemenea , unui consult stomatologic la data de 5.04.2011 , care a evidentiat fractura incisivului .
Starea de fapt retinuta s-a conturat pe baza declaratiilor partii vatamate confirmate de catre martorul ocular B. C. V. , cu ocazia depozitiei acestuia din timpul judecatii , dar si de declaratia martorului S. V. , audiat in instanta , care , desi nu a asistat la incident , a aflat despre acesta din usele martorului ocular B. C. V., care i-a descris agresarea partii vatamate la scurt timp dupa producerea acesteia .
De asemenea , martorul S. V. a intalnit-o pe partea vatamata la 2-3 zile dupa incident , si descrie leziunile pe care aceasta le prezenta in mod vizibil in zona capului , leziuni care corespund celor descrise medico-legal , si despre care martorul afirma ca partea vatamata le-a atribuit actiunii agresive a inculpatului .
Inculpatul a relatat diferit si contradictoriu incidentul pe parcursul procesului penal.
Astfel , in prima declaratie data in cursul urmaririi penale ( fila 12 dosar urmarire penala ) inculpatul afirma ca , in seara de 3.04.2011 , atunci cand a revenit la stana insotit de martorul B. C. V. , partea vatamata „dormea mort de beat” , fapt pentru care l-a lasat in pace amanand discutia ce intentiona sa o poarte cu aceasta pentru a doua zi dimineata , cand parte vatamata era „ umflat la fata” si i-ar fi spus ca a cazut din cauza starii de ebrietate .
In declaratia care a urmat ( fila 19 dosar urmarire penala ) inculpatul descrie aceeasi stare a partii vatamate , insa nuanteaza afirmatiile sale , spunand despre partea vatamata ca a observat-o ca fiind lovita la fata .
Cu ocazia audierii sale in instanta ( fila 61 ) , inculpatul , in mod contrar sustinerilor sale anterioare , afirma ca in seara respectiva partea vatamata s-a trezit si a inceput sa faca scandal , l-a amenintat si s-a aruncat asupra lui . Inculpatul prezinta , asadar , de data aceasta , o varianta care o infatiseaza pe partea vatamata ca avand o atitudine agresiva , pentru a gasi o justificare la reactia sa , pe care o descrie constand in impingerea partii vatamate si in aplicarea a doua palme acesteia , pentru a se linisti .
Contrar sustinerilor sale anterioare , inculpatul afirma in instanta ca in dimineata zilei urmatoare , cand partea vatamata a plecat de la stana , nu avea urme de lovituri , desi initial a insistat asupra faptului ca partea vatamata prezenta astfel de urme.
Este evident , asadar , ca inculpatul a prezentat in mod denaturat desfasurarea evenimentelor pentru a nu-si asuma vinovatia faptelor sale , fiind incurajat de imprejurarea ca singurul martor ocular a fost B. C. V. , care , dat fiind faptul ca pe parcursul urmaririi penale se afla in serviciul inculpatului , s-a abtinut de la a declara tot ce stia despre incident ; in depozitiile sale initiale , martorul B. C. V. a afirmat doar ca inculpatul a impins-o pe partea vatamata , care a cazut , lovindu-se la „ fata , urechi , cap si corp” ( fila 15 ) – descriind zonele corporale afectate ale partii vatamate in asa fel incat acestea sa corespunda leziunilor traumatice descrise in certificatul medico-legal , precum si declaratiilor partii vatamate .
In final , cu ocazia audierii sale in instanta , martorul B. C. V. ( fila 67 ) descrie actiunea agresiva a inculpatului , aratand ca acesta i-a aplicat partii vatamate lovituri cu piciorul si cu pumnul in timp ce aceasta sedea pe un musuroi , fapt ce a cauzat caderea partii vatamate , si a continuat sa o loveasca cu ciomagul acesteia din urma , lasand-o in stare de inconstienta . Martorul arata ca a simtit nevoia sa intervina pentru a opri actiunea agresiva a inculpatului , strigand acestuia sa nu mai dea in partea vatamata pentru ca altfel o omoara , si ca a aruncat apa pe aceasta pentru a se trezi .
Descrierea martorului corespunde sustinerilor partii vatamate .
Depozitiile martorilor S. O. V. si G. M. I. ( sotia inculpatului ) sunt doar partial relevante probatoriu in ceea ce priveste aspectele comune celorlalte elemente probatorii , avand in vedere faptul ca acestia nu au asistat la cele petrecute si nu cunosc nici chiar indirect amanunte privind incidentul .
Prin urmare , instanta retine ca fapta inculpatului este pe deplin dovedita si ca aceasta realizeaza elementele constitutive ale infractiunii de lovire , prevazuta de art. 180 alin.2 C.pen. , pentru savarsirea careia inculpatul va fi condamnat la pedeapsa inchisorii de 3 luni .
Conform art.71 Cod penal se va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit. a teza a II-a si b  Cod Penal  , pe durata executarii pedepsei principale, intrucat instanta apreciaza ca dreptul de a alege si de a fi ales in functii elective publice, de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat , presupun o deontologie sociala ireprosabila si , deci , sunt incompatibile cu statutul unei persoane care a savarsit o infractiune de violenta .
La individualizarea pedepsei aplicate s-au avut in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 C.pen., dintre care se evidentiaza :
- gravitatea faptei savarsite de inculpat , in contextul in care a aplicat unei persoane nonviolente mai multe lovituri cu piciorul si cu bata , majoritatea in zona capului , cauzand acesteia printre alte leziuni si fracturarea unui incisiv superior de la baza gingiei , profitand de ascendentul ce-l avea asupra acesteia in calitate de angajator al sau ;
- nesinceritatea inculpatului manifestata in scopul vadit al sustragerii sale de la raspunderea penala inerenta ; denaturarea adevarului prin prezentarea partii vatamate ca avand rolul determinant in producerea incidentului printr-o atitudine agresiva si amenintatoare ; in declaratia data in instanta , inculpatul insista , contrar sustinerilor sale anterioare si intregului probatoriu administrat , ca partea vatamata , fiind in stare de ebrietate , l-a amenintat , s-a aruncat asupra lui si l-a prins de haina ; atitudinea inculpatului denota desconsiderarea autoritatii judiciare ;
- lipsa antecedentelor penale .
Instanta , in raport cu statutul inculpatului de infractor primar , apreciaza ca scopul pedepsei aplicate poate fi atins si fara privarea de libertate a acestuia, astfel ca in baza art.81 si 71 alin.5 Cod Penal  va suspenda conditionat executarea pedepsei principale si a pedepsei accesorii pe o durata de 2 ani si 3 luni , termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod Penal .
In baza art.359 C.p.p. va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor prevazute de art.83 Cod Penal privitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei .
In ceea ce priveste pretentiile materiale ale partii vatamate , instanta retine ca inscrisurile justificative depuse de aceasta la dosar coroborate cu celelalte probe administrate dovedesc cu certitudine doar cele constand in : contravaloarea certificatului medico-legal , in cuantum de 38 lei ( fila 38 ) ; contravaloarea transportului in zilele de 4.04.2011 , respectiv 5.04.2011 , pentru efectuarea examenului radiologic si pentru consultatia stomatologica , respectiv examinarea medico-legala ( aspecte relevate in cuprinsul certificatului medico-legal – fila 38 si confirmate de martorul C. V. – fila 65 ) , care totalizeaza un cuantum de 100 lei , in conditiile in care acest martor afirma ca fiul sau a asigurat transportul partii vatamate cu autoturismul familiei sale , incasand de la aceasta cate 50 lei pentru fiecare deplasare .
Celelalte pretentii materiale ale partii vatamate nu au fost dovedite , pentru ca nu exista la dosar documente justificative sau alte elemente probatorii care sa probeze cu certitudine alte cheltuieli de transport efectuate sau imprejurarea ca partea vatamata a fost lipsita de un venit pe perioada ingrijirilor medicale , venit pe care altfel l-ar fi realizat ; de asemenea , partea vatamata nu a prezentat dovezi privind costul consultatiilor medicale , radiografiilor si medicamentelor necesitate .
Se retine , insa , ca partea vatamata a suferit un prejudiciu moral ca urmare a suferintei fizice si psihice inerente statutului de victima a unei agresiuni fizice , cu atat mai mult cu cat violenta exercitata asupra sa a avut drept consecinta pierderea unui incisiv superior , fapt ce atrage consecinte atat de natura estetica , cat si functionala , sub aspectul aparatului digestiv . Prin urmare , instanta apreciaza ca daunele morale pretinse de partea vatamata sunt justificate , cuantumul acestora nefiind disproportionat in raport de suferintele indurate de partea vatamata .
In consecinta , in baza art.346 alin.1 , art.14 alin.3 lit.b C.p.p. raportat la art.998 vechiul C.civ. va fi obligat inculpatul sa plateasca partii civile V. I. despagubiri materiale in cuantum de 138 lei si daune morale in cuantum de 5.000 lei , urmand a fi respinse celelalte pretentii ale partii civile .
Se va constata ca Spitalul Municipal M. nu are calitate de parte vatamata sau de parte civila in cauza , in conditiile in care , desi a fost citat pentru eventualitatea formularii unor pretentii civile , acesta a aratat instantei in scris ca nu a suferit vreun prejudiciu legat de fapta penala dedusa judecatii .
In baza art.193 alin.1 C.p.p. va fi obligat inculpatul sa plateasca partii civile cheltuieli judiciare in cuantum de 1.300 lei , reprezentand contravaloarea onorariului avocatial.
In baza art. 191 C.p.p. va fi obligat inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de  cheltuieli judiciare avansate de stat .

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011