InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Vatamare corporala din culpa

(Sentinta penala nr. 231 din data de 08.09.2011 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias


Infractiuni
Vatamare corporala din culpa
S.p. - 231/08.09.2011

 Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria M. inregistrat pe rolul instantei la data de 31.08.2010 inculpatul
S. I. I., fiul lui G. si M., nascut la data de - in M., jud. S., cetatean roman, necasatorit, studii profesionale, fara ocupatie, fara antecedente penale, domiciliat in M., str. S. nr.- bl.- sc. - ap.- jud. S-, fara forme legale in com. B. sat V. nr.- jud. S., CNP -
a fost trimis in judecata pentru comiterea a doua infractiuni de vatamare corporala din culpa, prevazute de art. 184 al. 2 si 4 C. pen. si a unei infractiuni de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 al. 1 si 3 C. pen.
Procurorul a retinut in actul de sesizare ca la data de 21.02.2010, in jurul orei 1115, ca urmare a nerespectarii dispozitiilor art. 45 al. 3 din OUG nr. 195/2002, referitoare la neasigurarea corespunzatoare la efectuarea manevrei de depasire a unei carute, autoturismul condus de inculpat a intrat in coliziune cu autoturismul persoanelor vatamate, iar in urma accidentului, S. T. a necesitat 90 de zile de ingrijire medicala, S. O. 180 de zile de ingrijire medicala, iar S. C. 14-15 zile de ingrijire medicala.
Inculpatul a recunoscut vinovatia in producerea accidentului.
Persoanele vatamate au formulat pretentii civile, alaturi de unitatile sanitare implicate in acordarea sprijinului sanitar dupa accident.
Examinand actele si lucrarile dosarului din faza de urmarire penala:
- plangerea penala ( f. 7-8 );
- procesul – verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica ( f. 9-27 );
- diagramele alcotest si buletinele de analiza toxicologica – alcoolemie ( f. 27-29 );
- certificatul de inmatriculare si polita de asigurare RCA valida a autoturismului condus de inculpat ( f. 37-38 );
- certificatul de inmatriculare si polita de asigurare RCA a autoturismului condus de partea civila S. T. ( f. 41-42 );
- declaratiile persoanelor vatamate S. T. ( f. 43-44 ), S. O. ( f. 49 ) si S. C. ( f. 53-55 );
- rapoartele de constatare medico – legala ( f. 45-46, 50-51 si 56-57 );
- relatiile oferite de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S. ( f. 59 ), Spitalul Municipal M. ( f. 60 ) si Serviciul de Ambulanta Judetean S. ( f. 61 );
- declaratiile inculpatului ( f. 66-68 );
- declaratiile martorilor O. T. ( f. 69-70, 74 ), B. C. N. ( f. 71-72 ) si P. G. C. ( f. 73 )
precum si probatoriul administrat in faza de judecata:
- cererile de constituire de parte civila formulate de persoanele vatamate ( f. 23-26, 256-257 ),
- constituire de parte civila a SC A. E. T. SRL, utilizatorul autoturismului condus de partea civila S. T. ( f. 36 ) cu precizarile ulterioare ( f. 73-74, 88-90, 172-174 );
- relatiile comunicate de P. L. R. IFN SA, proprietarul autoturismului condus de partea civila S. T. ( f. 66 );
- cererea de constituire parte civila a SC O. V. I. G. SA, la care autoturismul societatii de leasing era asigurat ( f. 72 ) si documentele anexate ( f. 118-164 );
- relatii privind autoturismul aflat in proprietatea societatii de leasing si contractul de leasing ( f. 91-94, 175-191 );
- declaratiile martorilor S. L. ( f. 192-193 ), O. T. ( f. 232 );
- cererea de constituire de parte civila a Spitalului Municipal M. ( f. 205 ) si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S. ( f. 265-268 );
- inscrisuri depuse de persoanele vatamate pentru a sustine cererea de constituire de parte civila ( f. 207-218, 258-262, 264 );
- rapoartele de expertiza medico – legala a persoanelor vatamate S. C. ( f. 246-247 ), S. O. ( f. 248-249 ) si S. T. ( f. 251-253 )
instanta retine urmatoarea stare de fapt:
  In data de 21.02.2010 inculpatul conducea autoturismul sau Dacia Logan cu numarul de inmatriculare SB -  pe DN 14 dinspre S. spre M., fiind insotit de martorii B. C. N. ( pe locul din dreapta fata ) si P. C. A. ( pe bancheta din spate ). Dupa ce a iesit din satul A., pe un sector de drum in rampa, s-a angajat in depasirea carutei condusa de martorul O. T.. Ca urmare a neasigurarii corespunzatoare in momentul depasirii, inculpatul nu a observat ca din sens opus circula autovehiculul marca VW Polo cu numarul de inmatriculare B - condus regulamentar de S. T., alaturi de care se mai aflau in masina sotia S. C. ( pe locul din dreapta fata ) si fiica minora S. O. ( pe bancheta din spate ). In incercarea de a evita impactul inculpatul a franat si a virat usor spre dreapta, dar a lovit roata din spate a atelajului hipo, iar, ca urmare a coliziunii, a pierdut controlul volanului, a patruns pe contrasens si a lovit frontal celalalt autovehicul. Impactul a fost deosebit de violent, autoturismul condus de inculpat rasucindu-se pe carosabil, in timp ce autoturismul condus de S. T. a fost proiectat in camp. Autoturismele au fost avariate in totalitate, iar ocupantii lor au suferit vatamari corporale.
Declaratiile partilor implicate in accident ale martorilor din autoturismul condus de inculapat, ale carutasului, la care se adauga constatarile de la fata locului si plansa fotografica sunt pe deplin lamuritoare sub aspectul modalitatii in care s-a produs accidentul rutier si a vinovatiei inculpatului in producerea acestuia, asa au fost retinute in precedentul aliniat.
Inculpatul si martorul P. C. A. au fost dusi de Serviciul de Ambulanta Judetean S. la Spitalul Municipal M. unde au primit ingrijiri medicale de urgenta, insa consecintele in cazul lor au fost usoare si nu a fost necesara spitalizarea.
Martorii B. N. C., pasager in autoturismul condus de inculpat si O. T., conducatorul atelajului hipo nu au suferit leziuni traumatice.
Pasagerii celuilalt autoturism au fost transportati cu ambulanta SMURD la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S.. Persoana vatamata S. C. a suferit in urma accidentului leziuni traumatice vindecabile in 14-15 zile de ingrijire medicala, in timp ce minora S. O. a suferit leziuni vindecabile in 180 de zile de ingrijire medicala. In cazul ambelor concluziile constatarilor medico-legale din faza de urmarire penala au fost mentinute prin expertizele efectuate in faza de judecata.
Persoana vatamata S. T. a suferit ca urmare a accidentului rutier leziuni vindecabile in 90 de zile de ingrijire medicala, conform aprecierii medicului legist facute in faza de urmarire penala, durata prelungita la 160-180 de zile de ingrijire medicala prin expertiza efectuata in faza de judecata, la care se adauga si o incapacitate adaptativa de 25-30%, neincadrabila in grad de invaliditate.
In ce priveste autoturismul condus de persoana vatamata S. T., la momentul producerii accidentului se afla in proprietatea P. L.Romania IFN SA, utilizator fiind SC A, E, T, SRL. Autoturismul era asigurat de O, V, I, G, SA, in timp ce autovehiculul inculpatului avea polita de asigurare obligatorie RCA valida la SC As – R. A. SA sucursala S..
Faptele inculpatului de a conduce autoturismul cu incalcarea dispozitiilor legale privind efectuarea manevrei de depasire ( art. 45 al. 3 din OUG nr. 195/2002 ) cu consecinta producerii unui accident rutier in urma caruia persoanele vatamate S. T. si S. O. au suferit leziuni vindecabile intr-o perioada mai mare de 60 de zile constituie doua infractiuni de vatamare corporala din culpa, prevazute de art. 184 al. 2 si 4 C. pen., pentru care instanta va stabili doua pedepse de cate 6 luni inchisoare.
Fapta inculpatului prin a cauzat in aceeasi imprejurare persoanei vatamate S. C. lezini vindecabile in 14-15 zile de ingrijire medicala constituie infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 al. 1 si 3 C. pen., pentru care instanta va stabili pedeapsa de 3 luni inchisoare.
La individualizarea pedepselor stabilite si orientarea la minimul special instanta a avut in vedere urmatoarele criterii:
- limitele speciale de pedeapsa prevazute de C. pen.;
- gradul ridicat de pericol social al faptei inculpatului, apreciat prin prisma consecintelor produse persoanelor vatamate sau care se puteau produce acestora, cat si martorilor din autoturismul condus de inculpat;
- persoana inculpatului ( tanar, cu studii profesionale, fara antecedente penale );
- atitudinea de recunoastere a faptei si de regret pentru consecintele acesteia manifestata pe intreaga durata a procesului, cand inculpatul s-a prezentat la toate termenele de judecata.
In baza art. 33 lit. b si art. 34 lit. b C. pen. instanta va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 6 luni inchisoare, sporita cu 2 luni, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa de 8 luni inchisoare. Instanta a apreciat necesara aplicarea sporului, datorita urmarilor produse fata de mai multe persoane, fapta fiind comisa in conditiile concursului ideal de infractiuni
In baza art. 71 al. 2 C. pen. instanta va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C. pen. pe durata executarii pedepsei principale.
La alegerea pedepselor accesorii instanta a avut in vedere natura infractiunii si persoana inculpatului.
In baza art. 81 C. pen. instanta va suspenda conditionat executarea pedepsei principale, apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate, pe o durata de 2 ani si 8 luni, termen de incercare stabilit conform art. 82 C. pen. ( 8 luni +2 ani ).
In temeiul art. 359 C. pr. pen., instanta va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 C. pen. referitoare la revocarea suspendarii conditionate.
Conform art. 71 al. 5 C. pen, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale, se suspenda si executarea pedepselor accesorii.
Sub aspectul laturii civile, in temeiul art. 14 si 346 C. pr. pen. raportat la art. 998 si urmatoarele C. civ., instanta a admis integral sau partial ori a respins pretentiile solicitate, dupa cum va arata in cele ce urmeaza.
Unitatile sanitare implicate au formulat pretentii civile astfel:
- Spitalul Municipal M. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 107 lei pentru ingrijirile acordate inculpatului si 62 de lei pentru ingrijirile acordate martorului P. C. A., plus dobanda legala pana la data platii efective ( f. 60 u.p., 17 j., 47 j. si 205 j. );
- Serviciul de Ambulanta Judetean S. s-a constituit parte civila in cauza cu sumele de cate 206 lei pentru transportul inculpatului si martorului P. C. A. ( f. 61 u.p. );
- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S. s-a constituit parte civila in cauza cu suma totala de 9383,93 lei reprezentand cheltuielile de spitalizare cu persoanele vatamate S. T. ( 4181,17 lei ), S. C. ( f. 827,63 lei ) si S. O. ( 4375,13 lei ) plus dobanzi si penalitati pana la data platii ( f. 59 u.p. si 265-268 j. ).
In temeiul art. 313 din Legea nr. 95/2006 instanta va admite actiunea civila formulata de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S. si va obliga inculpatul la plata cheltuielilor de spitalizare facute cu persoanele vatamate in suma totala de 9383,93 lei, la care se adauga dobanzi si penalitati pana la data platii.
Pretentiile civile solicitate de Spitalul Municipal M. si Serviciul Judetean de Ambulanta S. vor fi respinse ca inadmisibile, intrucat cheltuielile facute de aceste unitati sanitare cu inculpatul si martorul P. C. A., in lipsa calitatii de persoane vatamate prin comiterea infractiunii, nu pot face obiectul prezentului dosar.
Persoanele fizice vatamate in urma accidentului au formulat pretentii civile astfel ( f. 23-26 j. ):
- S. T. a solicitat 10000 de lei daune materiale si 30000 de lei daune morale;
- S. O. a solicitat 15000 de lei daune materiale si 50000 de lei daune morale;
- S. C. a solicitat 5000 de lei daune materiale si 10000 de lei daune morale.
Dupa efectuarea expertizei medico-legale partea civila S. T. si-a majorat pretentiile ( f. 256-257 j. ) la suma de 20000 de lei daune materiale si 50000 de lei daune morale plus dobanzi legale pana la data platii, la care se adauga plata unei rente de 441 de lei lunar de la data producerii accidentului pana la data modificarii conditiilor, actualizata si supusa dobanzilor.
Cu privire la prejudiciul material, persoanele vatamate au depus la dosar inscrisuri pentru a dovedi cheltuieli facute cu consultatiile medicale pentru constatarile medico-legale si expertize, pentru recuperare medicala, transport si medicamente. A fost ascultat in faza de judecata martorul Szalteleki Ludovic ( f. 192-193 j. ), cumnatul partii civile Samartinean Tiberiu, care a apreciat la aproximativ 300 de milioane de lei vechi cheltuielile facute pe durata spitalizarii si recuperarii, bani restituiti de partea civila, pentru care ar trebui sa existe inscrisuri ( mai putin pentru sumele de bani oferite personalului medical ).
Avand in vedere inscrisurile de la dosar, instanta va acorda despagubiri materiale in suma de cate 88 de lei reprezentand cheltuielile facute cu constatarea medico-legala si expertiza de catre partile civile Samartinean Cristina ( f. 56 u.p. si f. 209 j. – pentru suma de 25 de lei si f. 246 j. – pentru suma de 63 de lei ) si S. O.( f. 50 u.p. si 209 j. – pentru suma de 25 de lei si f. 248 j. – pentru suma de 63 de lei ).
In cazul partii civile S. T. despagubirile materiale sunt mai mari si se ridica la suma totala de 1798,39 de lei, fiind incluse aici cheltuielile pentru constatarea medico-legala – 25 de lei ( f. 45 u.p. si 209 j. ), pentru expertiza – 63 de lei ( f. 251 j. ), pentru tratament de recuperare la Complexul Balnear B. – 168+448 de lei ( f. 214 j. verso ), pentru carburantul necesar deplasarilor T. ( domiciliul persoanelor vatamate ) – S. ( la spital ) – 9 bonuri*50 de lei =450 lei ( f. 215-216 j. ) + 60 de lei ( f. 258 j. ) si pentru medicamente ( f. 217-218 j. ) – 584,39 lei ( 11+12+11,50+43,59+24,50 +30,70+47,75+12 +35 +356,35 ).
Celelalte despagubiri materiale solicitate de persoanele vatamate vor fi respinse ca neintemeiate, intrucat nu au fost dovedite. Simplele sustineri ale unui martor, afin cu partile, care indica o suma globala, imposibil de repartizat pentru fiecare victima, pentru care ar trebui sa existe inscrisuri in cea mai mare parte, nu este suficienta pentru a face dovada unui prejudiciu material cert.
Sub aspectul prejudiciului moral instanta va constata ca pretentiile solicitate de partile civile nu au fost exagerate in raport cu suferintele psihice de durata suferite in urma accidentului. In cazul minorei Oana si tatalui T., concluziile expertizelor medico-legale probeaza traumatisme fizice majore, cu consecinte psihice pe masura din cauza suferintei indurate ( inclusiv stare de coma in cazul minorei ), a numarului mare de zile de ingrijire medicala necesare pentru vindecare, a interventiilor chirurgicale necesare, iar in cazul majorului prin efortul suplimentar apreciat la 25-30% pentru a desfasura activitatea obisnuita dinaintea accidentului. De altfel sechelele in urma suferintei partilor civile au fost reliefate si de martorul S. in declaratia sa ( f. 192-193 j. ).
Raportat la cele aratate, pentru a asigura o despagubire integrala a partilor civile sub aspect moral, instanta va acorda minorei S. O. suma de 40000 de lei, cu titlu de daune morale, partii civile S. C. suma de 4000 de lei cu acelasi titlu, iar partii civile S. T. suma de 45000 de lei plus dobanzi legale pana la data platii, tot cu titlu de daune morale.
Alte pretentii ale persoanelor vatamate vor fi respinse ca nefondate, solutia fiind identica si in ce priveste renta solicitata de partea civila S. T.. La momentul producerii accidentului acesta era administrator la SC A. E. T. SRL, fara a avea contract de munca, potrivit propriilor sustineri ( f. 257 j. ) si nu a probat care erau veniturile realizate. Este adevarat ca expertiza medico – legala a constatat o incapacitate adaptativa de 25-30%, neincadrabil in grad de invaliditate, incapacitate care presupune necesitatea unui efort suplimentar pentru a desfasura aceeasi activitate ( lucru, de asemenea, neprobat ). Solicitarea partii civile vizeaza obtinerea unei despagubiri prin echivalent ca urmare a vatamarii sanatatii unei persoane care desfasura o activitate, fara a fi incadrata in munca, criteriul propus fiind cel al venitului mediu pe economie. Cum persoana vatamata nu a suferit o invaliditate, ci trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a desfasura o activitate similara celei anterioare accidentului, revine partii sarcina de a proba nivelul veniturilor realizate la momentul accidentului pentru a aprecia prejudiciul efectiv suferit, in raport cu activitatea concreta desfasurata si, eventual, activitatea pe care nu o mai poate presta ( situatie inexistenta in speta, incapacitatea nefiind incadrabila in grad de invaliditate ). In lipsa unor astfel de dovezi si prin propunerea unui criteriu abstract de genul celui indicat de partea civila ( venitul mediu pe economie ), fara nicio justificare, din moment ce aceasta realiza venituri, solutia instantei nu poate fi decat una de respingere a acestei solicitari. Oricum instanta a „valorificat” incapacitatea adaptativa  a partii civile la momentul aprecierii cuantumului daunelor morale, asa cum am aratat anterior.
Autoturismul condus de partea civila S. T. facea la momentul producerii accidentului obiectul contractului de leasing incheiat intre locator P. L. Romania IFN SA si utilizator SC A. E. T. SRL ( f. 180-190 j. ) si era asigurat CASCO de catre O. V. I. G. SA ( f. 179 j. ). La momentul producerii accidentului, contractul de leasing era in derulare in al doilea an din cei patru, iar utilizatorul SC A. E. T. SRL, platise rate leasing si asigurare in cuantum de 36242,85 lei ( f. 92 j. ). In urma accidentului, conform art. 8.4.5 din contractul de leasing, acesta a incetat de drept, locatorul ( proprietarul autoturismului de drept ) fiind indreptatit la primirea despagubirii.
Cu ocazia inchiderii contractului de leasing ( f. 93 j. ) P. L. a primit de la asiguratorul Omniasig suma de 21016,24 lei ( reprezentand 5165,98 euro ), corespunzator valorii autoturismului asigurate in anul 2 de leasing de 11598,93 euro. Despagubirea totala acordata de O. a fost de 37539,68 lei ( echivalentul sumei de 9227,59 euro reprezentand diferenta intre suma asigurata 11598,93 euro si valoarea epavei 2319,79 euro ). Diferenta ramasa dupa indestularea proprietarului asigurat a revenit utilizatorului SC A. E. T. SRL si reprezinta suma de 15016,63 lei ( diferenta intre suma platita de societatea de asigurare 37539,68 lei si suma primita de P. L. 21016,24 lei ), la care se adauga valoarea epavei de 9437,37 lei ( f. 94 j. ) ramasa la utilizator.
Un calcul simplu arata ca SC A. E. T. SRL a suferit un prejudiciu rezultat prin diferenta existenta intre ratele platite pana la momentul accidentului ( 36242,85 lei ) si despagubirea efectiv primita de la societatea de asigurare ( 15016,63 lei ), la care se adauga valoarea epavei ( 9437,37 lei ). Acest prejudiciu se ridica la suma de 11788,85 de lei ( 36242,85 – 24454 ).
SC A. E. T. SRL s-a constituit parte civila in cauza initial cu suma de 9900 de euro reprezentand suma investita in achizitionarea autoturismului si suma de 5000 de lei reprezentand cheltuieli pentru procurarea altor mijloace de transport ( f. 36 j. si 73-74 j. ). Ulterior, utilizatorul autoturismului si-a modificat cererea solicitand suma de 21226,22 lei si dobanda legala pana la data platii reprezentand prejudiciul efectiv in urma acoperirii partiale a pagubei de catre societatea de asigurare, suma in care a inclus si valoarea epavei ( f. 173-174 j. ).
Fata de cele aratate instanta va obliga pe inculpat sa plateasca partii civile SC A. E. T. SRL despagubiri in suma de 11788,85 lei, plus dobanzi pana la momentul platii efective, reprezentand paguba efectiv suferita ( explicatiile au fost date anterior ). Valoarea epavei nu poate fi inclusa in paguba efectiv suferita de catre utilizator din moment ce acesta a acceptat primirea epavei si aceasta se afla in posesia sa ( f. 89 j. ). Celelalte pretentii ale utilizatorului vor fi respinse ca neintemeiate.
Instanta va constata ca proprietarul autoturismului la momentul producerii accidentului P. L. Romania IFN SA nu s-a constituit parte civila in cauza.
Instanta va admite actiunea civila formulata de societatea de asigurare O. V. I. G. SA ( f. 72 j. ) si va obliga inculpatul la plata sumei de 37539,68 lei reprezentand despagubirea platita in temeiul politei facultative de asigurare incheiata conform contractului de leasing, in temeiul art. 22 din Legea nr. 136/1995.
Instanta va constata calitatea de asigurator a SC A. – R. A. SA sucursala S., asa cum rezulta din polita de la dosar ( f. 38 u.p. ) si obligatia de plata a despagubirilor in limita riscului asigurat, conform art. 42 din Legea nr. 136/1995.
In baza art. 193 al. 1 si 2 C. pr. pen. instanta va obliga inculpatul sa plateasca partii civile S. C. cheltuieli de judecata in suma de 5000 de lei ( f. 264 j. ).
In baza art. 191 al. 1 C. pr. pen. instanta va obliga inculpatul sa plateasca statului cheltuieli de judecata in suma de 1000 de lei.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011