InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Infractiuni de uzurpare de calitati oficiale

(Sentinta penala nr. 258 din data de 29.09.2008 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias

Infractiuni
Infractiuni de uzurpare de calitati oficiale
S.P. - 258/29.09.2008


Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Medias din 21.06.2007, a fost trimis in judecata inculpatul:
- G. L. F. – fiul lui P. si M. , n.- in M. , cetatean roman, studii superioare, domiciliat in M. str. S. nr.- judet S., CNP -, pentru savarsirea infractiunilor de uzurpare de calitati oficiale prevazuta si pedepsita de art. 240 cod penal si exercitarea fara drept a unei profesii prevazuta de art. 281 cod penal, savarsite in concurs si deci cu aplicarea art. 33 litera a cod penal.
Prin rechizitoriu s-a retinut faptul ca fenomenul generat de aparitia si evolutia asa numitelor ,, barouri paralele,, sau ,, constitutionale,, a avut si are inca un impact semnificativ asupra sistemului judiciar romanesc, impunand ajustarea acestuia prin modificarea fundamentala a unei norme de drept.
Incepand cu a doua jumatate a anului 2002, prin hotarari ale unor asociatii non profit, au fost infiintate structuri asociative, care au conferit membrilor calitatea de avocati. Fenomenul a debutat pe raza judetului Hunedoara prin initiativa numitului B. P. si a continuat apoi la nivelul intregii tari. Aceste structuri au fost autodenumite ,, barouri,, insa ele nu s-au afiliat si nici asociat la cele deja existente, care purtau aceeasi denumire.
Initiatorul B. B. , B. P. a terminat facultatea de drept, promovand examenul de licenta in anul 2002 luna august, imediat facand demersuri de infiintare succesiva a A. de B. ,, B. P.,” D. , a asociatiei ,,F. P.,” A. I., urmata la scurt timp de infiintarea filialei cu personalitate juridica B. G..
Prin infiintarea acestor asociatii s-a dispus infiintarea de barouri care sunt contestate de barourile traditionale infiintate potrivit Lg. 51/1995.
Cu privire la inculpat s-a retinut ca acesta este absolvent cu examen de licenta al ,, U. D. C.,” T. M., facultatea de drept promotia 2003. Diploma de licenta ii acorda acestuia titlul de licentiat in profilul stiinte juridice specializarea drept.
La data de 16.11.2005, inculpatul se inscrie in Baroul B. Baroul S. si prin decizia Baroului S. din cadrul Baroului B. nr. 3/16.11.2005 se recunoaste infiintarea Cabinetului de avocat ,, G. L. F. ,” cu sediul profesional in M. str. S. nr.- judet S.
Incepand cu data respectiva inculpatul a incheiat contracte de asistenta juridica, a intocmit imputerniciri avocatiale folosind formulare ale Uniunii Nationale a Baroului B., a eliberat chitante pentru clienti, a condus registru jurnal de chitante si plati si a achitat la A. F. M. impozit pe venit, desi nu era avocat al unui barou legal.
Se retine ca acesta a incheiat contracte cu numitii G. G., R. V., V. G., D. A., G. M., S. V., P. G. si multi altii, astfel ca s-a retinut ca acesta ar fi exercitat fara drept profesia de avocat, nefiind inscris pe listele Baroului S. care face parte din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.
Potrivit art. 70 cpp, inculpatul prezent la judecata declara ca nu intelege sa dea declaratie in acest dosar.
Analizand actele si probele dosarului respectiv: plangerea penala depusa de baroul S., actele privind cauzele in care inculpatul a exercitat profesia de avocat, tabelul avocatilor inscrisi in Baroul S., declaratiile inculpatului date in cursul urmaririi penale prin care sustine ca egal exercita aceasta meserie, declaratiile martorilor – avocati ai Baroului S. relatiile date de DGF S., documentele ridicate de la inculpat cu ocazia perchezitiei domiciliare, fisa de cazier, actele depuse in aparare de inculpat si anume: carte identitate, diploma licenta, foaie matricola, infiintarea Baroului B. din S., copia incheierii de sedinta a Judecatoriei Tg. Jiu , proces verbal de depunere a juramantului de avocat in Baroul B., dovada promovarii examenului de avocat in baroul B., solutii ale diferitelor parchete din tara de netrimitere in judecata a persoanelor inscrise in baroul B. si care practica meseria de avocat precum si solutii pronuntate de diferite instante din tara de achitare a colegilor inculpatului pentru aceleasi infractiuni, instanta retine urmatoarele:
La data de 9.05.2006, Baroul S. reprezentat de decanul baroului avocat V. V. a depus o plangere penala impotriva inculpatului pentru savarsirea infractiunilor de uzurpare de calitati oficiale si exercitarea fara drept a unei profesii, prevazute de art. 240 cod penal si 281 cod penal raportate la art. 25 Lg 51/1995. sustinandu-se ca acesta nu are calitatea de avocat, calitate care se poate dobandi doar in baza legii sus enuntate.
Probele administrate si actele depuse la dosar au dovedit faptul ca inculpatul a incheiat contracte de reprezentare cu numitii G. G. din M. pe care l-a reprezentat la data de 2.05.2006 la Judecatoria Medias, cu H. S., cu V. G. pe care l-a reprezentat la Tribunalul Sibiu la fel si pe R. V., dar si cu multe alte persoane pe care le-a reprezentat in fata diferitelor instante. S-a dovedit de asemenea faptul ca inculpatul a folosit incinta Judecatoriei Medias, respectiv spatiul destinat avocatilor, a purtat si poarta in continuare roba specifica avocatilor inscrisi in  U.N.B.R  potrivit Lg. 51/1995, a acordat asistenta juridica,a depus documente in dosare , a redactat intampinari, practicand astfel meseria de avocat.
Instanta retine ca cu actele depuse in aparare inculpatul a facut dovada ca este absolvent , cu examen de licenta al Universitatii ,, D. C.,” din T. M. , Facultatea de Drept , promotia 2003, Diploma de licenta fila 315 dosar, acordandu-i titlul de licentiat in profilul stiinte juridice , specializarea drept. La diploma este anexata foaia matricola cu toate notele din anii de studii fila 316 dosar.
La data de 16.11.2005, inculpatul s-a inscris in Baroul B. , Baroul S. si prin decizia Baroului S. din cadrul Barourilor B.  nr. 3 din 16.11.2005, fila 318 dosar, s-a recunoscut infiintarea Cabinetului de avocat ,, G. L. F.” cu sediul profesional in M. str. S. nr. - judet S..
Incepand cu data respectiva inculpatul a incheiat contracte de asistenta juridica, a intocmit imputerniciri avocatiale folosind formulare ale U..N.B. B., a eliberat chitante pentru clienti, a condus registru jurnal de incasari si plati si a achitat la Administratia Finantelor Publice M. impozit pe venit - filele 261-310 dosar.
Prin hotararea pronuntata in dosarul nr. 79/PJ /2003, Judecatoria Targu-Jiu a dispus inscrierea Filialei B. G. , Asociatia F. P. in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor acestei instante conform prevederilor art. 13 din OG. 26/2000. Hotararea a ramas definitiva si asociatia mentionata este inregistrata la Judecatoria Gorj cu nr. 13/2003 figurand ca entitate cu personalitate juridica care are ca scop si obiect de activitate,, infiintarea de barouri si notariate cu respectarea prevederilor Constitutiei Romaniei si a tratatelor internationale privitoare la drepturile omului,, .
La data de 20.06.2004 adunarea generala a filialei Balesti G.  avand in vedere dispozitiile Lg. 51/1995si dispozitiile hotararii irevocabile  pronuntata in dosarul 79/PJ/2003 a Judecatoriei Tg. Jiu a decis infiintarea de barouri judetene.
In baza acestei hotarari presedintele Asociatiei avocat B. P. a solicitat si obtinut din partea Ministerului Justitiei dovada disponibilitatii denumirii pentru Uniunea Nationala A Avocatilor din Romania si ulterior adunarea generala a Filialei Asociatiei intemeiata de B. P. a emis mai multe hotarari printre care si cea de infiintare a Baroului S. din care face parte si inculpatul caruia i s-a eliberat legitimatie de avocat, avand inscriptionata sigla U.N.B.R. Baroul S., baroul acre a inceput sa functioneze in paralel cu baroul clasic.
Inculpatul are convingerea , ca acest baroul este singurul care poseda acte de infiintare legale ( acesta chiar solicitand instantei a face verificari cu privire la legala functionare a barourilor clasice, solicitare insa respinsa de instanta). Motiv pentru care s-a si inscris in acest barou si pentru care continua exercitarea meseriei de avocat. Baroul in care inculpatul s-a inscris s-a infiintat in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile si pana in prezent nici un act nu atesta desfiintarea acestui barou.
Conform art. 281 cod penal infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii consta in exercitarea fara drept a unei profesii ori alte activitati pentru care legea cere autorizatie ori exercitarea acestora in alte conditii decat cele legale , daca legea speciala prevede ca savarsirea  unor astfel  de fapte se sanctioneaza potrivit legii penale.
Infractiunea se realizeaza sub aspectul laturii obiective fie prin exercitarea fara drept a unei profesii sau oricarei alte activitati pentru care legea  cere autorizatie  fie prin exercitarea  acestora in alte  conditii decat cele prevazute  de lege si conform literaturii de specialitate o profesie este exercitata fara drept cand persoana  care o exercita nu indeplineste conditiile cerute de lege pentru exercitarea acelei profesii.
Sub aspectul laturii subiective infractiunea examinata se savarseste numai cu intentie in sensul ca persoana isi da seama ca efectueaza acte specifice unei profesii ori activitati pentru care legea cere o autorizatie  si incalca regimul legal de exercitare prevazand ca prin aceasta conduita creeaza o stare de pericol pentru relatiile sociale ocrotite de lege.
Aceeasi este situatia si in privinta infractiunii de uzurpare de calitati oficiale prevazuta de art. 240 cod penal a carei latura obiectiva se realizeaza fie prin folosirea fara drept a unei calitati oficiale,fara ca persoana sa aiba un titlu legitim, fie indeplinirea unui act legat de acea calitate. Sub aspect subiectiv infractiunea se savarseste numai cu intentie faptuitorul cunoscand ca isi insuseste pe nedrept calitatea oficiala si efectueaza un act legat de aceasta calitate uzurpata prevazand rezultatul periculos pe care l-a prevazut si urmarit sau acceptat.
Inculpatul a terminat Facultatea de Drept , specializarea ,,Stiinte Juridice,, iar in baza unui examen s-a inscris in acest barou care s-a infiintat in conditiile sus aratate, si se constata ca nu a savarsit infractiunile cu intentie infractionala in conditiile detinerii unei documentatii care il autorizeaza si ii confera acest drept.
Avandu-se in vedere cele mai sus aratate instanta in temeiul art. 11 pct. 2 litera a raportat la art. 10 litera d cpp va achita pe inculpatul G. L.F.  pentru savarsirea infractiunilor de uzurpare de calitati oficiale - art. 240 cp si exercitare fara drept a unei profesii art. 281 cp, deoarece faptelor le lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii, iar in temeiul art. 192 al 3 cpp cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului.
Baroul de Avocati S. s-a constituit parte civila in cauza solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 10000 lei onorarii incasate de acesta, 100.000 lei daune morale , precum si cheltuieli de judecata dar si confiscarea de la inculpat a unei placi de marmura, robei si insignei solicitari care vor fi respinse in totalitate fata de achitarea inculpatului.
Exceptiile invocate de inculpat in cursul judecatii si anume aceea a necompetentei materiale a Judecatoriei Medias si a conflictului negativ de competenta au fost unite cu fondul si respinse de instanta pentru urmatoarele considerente:
 In conformitate cu dispozitiile art. 28 ind. 1 pct. 1 lit. B cpp curtea de apel este competenta sa judeca intre altele, infractiunile savarsite de avocati.
Din examinarea textului se constata ca aceasta competenta a fost consacrata legislativ  in considerarea calitatii de avocat, profesie care potrivit art. 1 din Lg. 51/1995 se exercita numai de avocatii inscrisi in tabloul baroului din care fac parte , barou component al U.N.B Romania.
Ca atare in situatia in care o asemenea persoana exercita profesia de avocat in afara cadrului legal aratat, iar obiect al urmaririi penale si al judecatii il constituie exercitarea fara drept a unei profesii, competenta revine parchetului de pe langa judecatorie si respectiv judecatoriei in baza art. 25 alin. 1 cpp.
Din examinarea actelor dosarului se constata ca prin plangerea formulata de Baroul Avocati S. s-a sustinut ca inculpatul functioneaza intr-un barou constitut nelegal, pentru care actele de constituire si de inregistrare sunt nule de drept conform art. 1 alin. 3 din Lg. 51/1995.
Ca atare fiind in discutie insasi calitatea de avocat , ca profesie exercitata nelegal, competenta de solutionare a cauzei nu apartine curtii de apel ci judecatoriei, motiv pentru care exceptiile au si fost respinse. 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011