InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bicaz

Infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice

(Sentinta penala nr. 68 din data de 08.04.2010 pronuntata de Judecatoria Bicaz)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Bicaz | Jurisprudenta Judecatoria Bicaz

SENTINTA PENALA NR. 68/08.04.2010 In materie penala - Infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Bicaz nr. 44/P/2008 din 26.05.2008,  s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului  HM sub aspectul savarsirii, in concurs, a infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinregistrat,  avand permisul de conducere anulat si cu o imbibatie alcoolica, in sange, ce depaseste limita legala, prev. de art. 85 alin. 1, art.86 alin.2  si art. 87 alin 1 din O.U.G. nr.195/2002, republicata, cu aplicarea art.33 lit a Cod penal.
La data de 05.12.2007 inculpatul a provocat un accident rutier in timp ce conducea pe DC 135 C ruta Brates-Tarcau tractorul articulat forestier Dacforest 508, datorita unor viraje necontrolate stanga-dreapta si fara a se asigura, intrand in coliziune cu autospeciala NT 04 XAH, condusa de LZ; in urma impactului produs utilajul TAF condus de inculpat a fost proiectat in curtea familiei Chindea Elena, distrugand gardul imprejmuitor al locuintei si un stalp de inalta tensiune.
Sosite la fata locului, organele de politie au procedat la efectuarea verificarilor modului de producere a accidentului, indrumand conducatorul auto in vederea recoltarii probelor biologice; s-a emis buletinul de analiza toxicologoca nr. 2317/07.12.2007 in care se mentioneaza ca in momentul producerii accidentului conducatorul auto avea o imbibatie alcoolica de 1, 85 gr/oo.
Potrivit prevederilor art.64 al.2 C.p.p.,mijloacele de proba obtinute
in mod ilegal nu pot fi folosite in procesul penal.
Aplicand acest principiu de drept procesual la speta de fata, instanta
constata ca mijlocul de proba prin care s-a stabilit imbibatia alcoolica a inculpatului a fost obtinut ilegal, cu incalcarea prevederilor Ordinul nr. 376 din 10 aprilie 2006 al Ministrului Sanatatii.
Art. 6 lit. a din Normele metodologice privind prelevarea probelor
biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice, aprobate prin Ordinul nr. 376 din 10 aprilie 2006 al Ministrului Sanatatii, prevede ca pentru determinarea alcoolemiei se preleveaza 2 (doua) probe de sange din vena la interval de o ora intre prelevari, fiecare proba continand 10 ml sange.
Examinand Buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie nr.2317 din data de 07.12.2007 emis de Serviciul de medicina legala  Neamt se constata ca inculpatului i s-a prelevat doar o singura proba de sange la ora 16.30 nesocotindu-se astfel prevederile art. 6 lit. a din Ordinul nr. 376 din 10 aprilie 2006 al Ministrului Sanatatii; fara a se preciza motivul nerecoltarii a doua probe de sange – mai mult, la fila 25 dup se inscrie expres de catre agentul Balan ca s-a recoltat o singura proba. Cu toate acestea, in buletinul de examinare clinica depus la fila 23 dup si in procesul-verbal de prelevare se inscrie, in mod nereal, ca la ora 17.30 s-a recoltat a doua proba se sange.
In consecinta, va fi inlaturat din materialul probator administrat in
cauza buletinul de analiza toxicologica – alcoolemie nr. 2317   din 07.12.2007 al SML Neamt.
Urmare a inlaturarii acestei probe, nu se mai poate dovedi imbibatia
alcoolica avuta in sange de catre inculpat la momentul depistarii sale, astfel incat, se va dispune achitarea acestuia in baza art.11 pct.2 lit. a in ref. la art.10 lit. b cod procedura penala, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala, constituind contraventie (existand certitudinea ca acesta se afla sub influenta bauturilor alcoolice, fara a se mai putea stabili gradul de intoxicatie alcoolica, acest lucru profitandu-i).
In ceea ce priveste savarsirea infractiunii prevazuta de art. 86 alin. 2 OUG nr. 195/2002 retinuta in sarcina inculpatului instanta retine ca, astfel cum rezulta din relatiile comunicate de catre IPJ Neamt - SPR – fila 26 DUP, la data de 05.12.2007 inculpatul figura in baza de date avand permisul de conducere anulat prin sentinta penala nr. 176/19.04.2006 a Judecatoriei Bicaz.
Potrivit dispozitiilor art. 203 alin. 1 lit. a  din H.G. nr. 1391/2006, anularea permisului de conducere se dispune de seful serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata fapta, in baza hotararii judecatoresti ramase definitiva, dispusa de o instanta din Romania.
In alineatul 3 al aceluiasi articol se arata ca  masura anularii permisului de conducere se comunica, in termen de cel mult 5 zile lucratoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situatiile prevazute la alin. (1).
Astfel cum rezulta din relatiile comunicate de IPJ Neamt – fila 54 dosar, masura anularii permisului de conducere a fost comunicata inculpatului doar la data de 06.02.2008 de catre seful politiei rutiere pentru motivul ca pana la acel moment nu s-a intrat in posesia sentintei penale de condamnare.
Din interpretarea dispozitiilor legale rezulta ca simpla hotarare de condamnare a inculpatului pentru savarsirea unei infractiuni prevazuta de OUG nr. 195/2002 nu atrage anularea permisului de conducere in mod automat, aceasta masura dispunandu-se doar de catre seful serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata fapta; totodata masura nu se poate dispune cu o data anterioara, intrucat neluarea masurii nu ii poate fi imputata inculpatului.
Astfel fiind instanta apreciaza ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazuta de art. 86 alin. 2 din OUG nr. 195/2002 nici in ceea ce priveste latura obiectiva – la data evenimentului rutier neluandu-se in mod legal aceasta masura de catre organul indrituit si nici latura subiectiva, inculpatul neavand intentia de a conduce un autovehicul pe drumurile publice cu permisul anulat.
Cu privire la infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul neinregistrat, prevazuta de art. 85 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, instanta va dispune achitarea inculpatului conform art. 10 lit. e Cod penal, apreciind ca acesta s-a aflat in eroare de fapt.
Pentru existenta erorii - cauza care inlatura caracterul penal al faptei – trebuie sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: fapta savarsita sa fie prevazuta de legea penala, faptuitorul sa nu fi cunoscut, in momentul savarsirii faptei, existenta unei stari, situatii sau imprejurari de care depinde caracterul penal al acesteia, iar starea, situatia ori imprejurarea care constituie obiectul erorii sa fie un element constitutiv sau o circumstanta de care depinde caracterul penal al faptei.
In speta dedusa judecatii, instanta apreciaza ca inculpatul s-a aflat in eroare cu privire la efectuarea inregistrarii vehiculului pe care l-a condus pe drumul public, potrivit dispozitiilor legale.
Astfel cum rezulta din probele administrate in cauza, martorul Balan Vasile – sortator cu gestiune la societatea SC DACFOREST SRL – careia ii apartinea TAF-ul, a solicitat inculpatului sa duca utilajul de la gura drumului forestier Potoci la atelierul din Tarcau – astfel cum rezulta din declaratia de la fila 35 dosar; desi avea atributii de serviciu, martorul Balan Vasile nu a stiut daca se finalizase formalitatile demarate de catre directorul societatii pentru inregistrarea utilajului TAF (din adresa aflata la fila 27 dosar rezultand doar declararea acestuia pentru plata impozitului), astfel ca, cu atat mai putin acest lucru putea fi cunoscut de catre inculpat – persoana ce dorea sa se angajeze la aceasta societate si care aducea la indeplinire sarcinile dispuse de martorul Balan Vasile.
Avand in vedere ca TAF- ul avea un numar de evidenta, practic era imposibil ca inculpatul, persoana ce nu era angajata la acel moment la respectiva societate – acest lucru realizandu-se ulterior – sa cunoasca daca utilajul era sau nu inregistrat conform legii. Audiat atat in cursul urmaririi penale cat si in instanta, inculpatul a mentionat ca nu stia daca utilajul era inmatriculat sau nu, el cunoscand doar ca aceste utilaje se declara la primarie.
Astfel fiind, se va retine ca inculpatul a fost in eroare atunci cand a considerat ca era necesara doar declararea utilajului la primarie, iar imprejurarea ca TAF-ul nu era inregistrat nu ii poate fi imputata nici cu titlu de culpa, el nefacand altceva decat sa respecte dispozitiile luate de maistrul Balan Vasile, fiind in imposibilitate sa afle date referitoare la legala inregistrare a utilajului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011