InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Retinerea circumstantei legale a provocarii, prevazuta de art.73 lit.b Cod penal, in situatia in care judecata are loc prin procedura prevazuta de art.3201 Cod procedura penala, in baza probelor administrate in faza de urmarire penala

(Sentinta penala nr. 85/P din data de 26.09.2012 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Retinerea circumstantei legale a provocarii,
prevazuta de art.73 lit.b Cod penal, in situatia              in care judecata are loc prin procedura prevazuta de art.3201 Cod procedura penala, in baza probelor administrate in faza de urmarire penala
 

Domeniu asociat: infractiunea



                     

Sentinta penala nr.85/P din 26.09.2012

                Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt  a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatul S.C., pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.174,175 lit. c Cod penal.
In sarcina inculpatului s-au retinut, prin actul de sesizare, urmatoarele:
Inculpatul S.C. locuieste in orasul R., jud. Neamt, impreuna cu familia sa si face parte dintr-o comunitate de rromi care se ocupa de colectarea de fier vechi.
In ziua de 07.07.2012 inculpatul s-a aflat, impreuna cu sotia, cu parintii sai si cu alti membri ai comunitatii pe raza comunei B., jud. N..
In cursul diminetii victima S.C., tatal inculpatului a consumat bauturi alcoolice, pana cand a ajuns intr-o evidenta stare de ebrietate.
De regula, pe fondul consumului de alcool victima era agresiva si se manifesta deseori in acest mod fata de membrii familiei sale. Acelasi comportament l-a avut si in momentul in care a venit in tabara, cand, fara nici un motiv a inceput sa se certe cu sotia sa, S.M., in incercarea de a o determina sa-i dea bani pentru a-si cumpara bauturi alcoolice.
Refuzul sotiei sale l-a facut sa devina agresiv, sa incerce sa o loveasca cu pumnii si picioarele.
S.M. a incercat sa scape de agresor, retragandu-se in fuga catre albia paraului din apropiere. Vazand acest lucru victima s-a intors si a inceput sa se certe cu inculpatul, fara a exist vreun motiv temeinic.
Pe acest fond, la un moment dat inculpatul a luat o bucata de lemn de aproximativ 2,5 metri si l-a lovit pe tatal sau, o singura data, peste cap. Victima a cazut, iar in scurt timp, la fata locului au venit organele de politie, care au constatat decesul acesteia.
Potrivit raportului medico-legal de necropsie nr. al serviciului Judetean de medicina legala Neamt moartea victimei S.C. a fost violenta si s-a datorat hemoragiei meningo-cerebrale, consecinta unui traumatism cranio-cerebral cu fractura de bolta si baza craniana.
Leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire activa cu corp dur si au legatura directa de cauzalitate cu decesul victimei. In momentul decesului victima avea o alcoolemie de 3 grame %0.
Partile vatamate S.A., sotia inculpatului si S.M., mama inculpatului nu s-au constituit parti civile in cauza.
  La termenul de judecata de astazi, inculpatul S.C. a solicitat judecarea sa potrivit dispozitiilor art.3201 Cod procedura penala. Acesta a recunoscut in totalitate infractiunea comisa, astfel cum a fost descrisa in actul de sesizare si si-a insusit probele administrate in cursul urmaririi penale.
Instanta a admis cererea inculpatului, de judecare potrivit procedurii simplificate prevazuta de art.3201 Cod procedura penala intrucat infractiunea comisa de acesta nu este exceptata de la aplicarea dispozitiilor legale mentionate, iar inculpatul a adoptat o pozitie procesuala sincera, de recunoastere si regret a faptei savarsite.
In raport de atitudinea procesuala a inculpatului instanta va retine situatia de fapt, astfel cum a fost descrisa in rechizitoriu, constand, in esenta, in faptul ca, in ziua de 07.07.2012 inculpatul a lovit pe tatal sau, victima S.C., cu o bucata de lemn in zona capului, provocandu-i un traumatism cranio-cerebral, cu fractura de bolta si baza craniana, leziuni ce au condus la decesul acesteia. Inculpatul a comis infractiunea de omor sub stapanirea unei puternice tulburari, determinata de actiunea ilicita grava a partii vatamate, care a lovit-o pe mama inculpatului si a pus in pericol atat viata acesteia, cat si a copiilor inculpatului.
Desi in actul de sesizare nu a fost retinuta, in favoarea inculpatului circumstanta legala a provocarii, ea rezulta atat din modul in care este prezentata fapta comisa de inculpat, cat si din probele administrate in timpul urmaririi penale. Martorii G.I.A., H.G. au declarat ca victima era in stare de ebrietate, folosea un limbaj violent, a alergat dupa sotia sa, avand in mana un obiect metalic, cu intentia de a o lovi, a agresat-o fizic, iar inculpatul, pentru a-l potoli pe tatal sau si de a-i asigura scaparea mamei sale, a luat o bucata de lemn si l-a lovit pe acesta. Inculpatul S.C.a recunoscut comiterea faptei sustinand ca victima a fugit dupa mama lui si dupa copiii lui, speriindu-i, ca a crezut ca victima va deveni violenta si ca acesta a fost motivul pentru care a lovit-o. Din certificatul medico-legal nr. eliberat de Serviciul Judetean de Medicina Legala Neamt rezulta ca partea vatamata S.M.a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, pot data din 07.07.2012 si au necesitat 2-3 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare. Actele medicale aflate la dosar  atesta faptul ca victima a fost internata in spital, de mai multe ori, la sectia de psihiatrie cu diagnosticul de agitatie psihomotorie, iritabilitate, fiindu-i interzis consumul de alcool. Martorii audiati, declaratiile unor persoane, depuse la dosar confirma faptul ca victima era o fire violenta si consuma bauturi alcoolice.
Potrivit art. 73 lit. b Cod penal, constituie circumstanta atenuanta savarsirea infractiunii sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii, determinata de o provocare din partea persoanei vatamate, produsa prin violenta, printr-o atingere grava a demnitatii persoanei sau prin alta actiune ilicita grava.
Din examinarea imprejurarilor exterioare care au influentat starea psihica a faptuitorului, cat si din examinarea semnificatiei acestora asupra comportamentului faptuitorului rezulta ca acesta a savarsit infractiunea pe fondul starii de tulburare pricinuita de comportamentul agresiv al victimei.
In drept, fapta inculpatului S.C., care, pe fondul starii de tulburare provocata de atitudinea agresiva a victimei (tatal sau) a lovit-o in zona capului cu o bucata de lemn, producandu-i leziuni ce au condus la deces, fapta comisa intr-un loc public intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor calificat, prevazuta de art.174- 175 lit. c si i Cod penal cu aplicarea art. 73 lit. b Cod penal.
Sustinerea inculpatului, precum ca moartea victimei este rezultatul culpei sale si ca infractiunea se incadreaza in dispozitiile art. 183 Cod penal nu poate fi primita.
Imprejurarea ca inculpatul, persoana tanara i-a aplicat victimei, in varsta de 52 de ani o lovitura puternica, cu o bucata de lemn lunga de 2,5 metri si diametrul de 6 cm, intr-o zona vitala, producandu-i leziuni ce au condus la decesul imediat al acesteia evidentiaza ca inculpatul a avut reprezentarea rezultatului letal al actiunii sale si, chiar daca nu l-a urmarit, a acceptat posibilitatea producerii lui. In atare situatie, fapta inculpatului, fiind savarsita cu intentie indirecta, intruneste elementele infractiunii de omor si nu ale infractiunii de loviri cauzatoare de moarte.
La individualizarea judiciara a pedepsei ce se va aplica inculpatului instanta va avea in vedere, in primul rand dispozitiile art.3201 al.7 Cod procedura penala care prevad ca, in cazul judecarii inculpatului potrivit procedurii simplificate limitele de pedeapsa prevazute de textul de lege sanctionator se reduc cu 1/3, precum si dispozitiile art.72 Cod penal, respectiv: modalitatea si imprejurarile in care a fost comisa infractiunea – inculpatul a agresat victima, pe fondul starii de tulburare, produsa de actiunea ei ilicita, indreptata impotriva membrilor familiei lui, urmarile produse- moartea victimei, tatal sau, natura relatiilor sociale incalcate – referitoare la dreptul la viata, pericolul social deosebit de ridicat al infractiunii comise.
In acelasi timp instanta va tine seama de circumstantele personale ale inculpatului, care se afla la prima abatere de la legea penala si care a adoptat o pozitie procesuala sincera . Inculpatul este casatorit, are trei copii minori si, din inscrisurile aflate in dosarul de urmarire penala rezulta ca a avut un comportament corespunzator in familie si in societate.
Instanta va retine, in cauza circumstante atenuante-legale si personale, prevazute de art. 73 lit. b si art. 74 alin. 1 lit. a (conduita anterioara buna) si alin. 2 Cod penal ( faptul ca are familie si este singurul ei intretinator) ,  in favoarea inculpatului si va aplica o pedeapsa  de 5 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 al.l lit.a teza a II-a si b Cod penal pe timp de 3 ani.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011