InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Procedura simplificata a judecarii cauzei, prev. de art.3201 Cod procedura penala. Conditii de aplicare. Potrivit art.3201 al.7 Cod procedura penala dispozitiile prev. de art.3201 al.1-6 nu se aplica in cazul in care actiunea...

(Sentinta penala nr. 63/P din data de 17.06.2011 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Procedura simplificata a judecarii                  
cauzei, prev. de art.3201 Cod procedura
penala. Conditii de aplicare.
Potrivit art.3201 al.7 Cod procedura penala
dispozitiile prev. de art.3201 al.1-6 nu se
aplica in cazul in care actiunea penala
vizeaza o infractiune care se pedepseste cu
detentiunea pe viata. Daca instanta constata
ca incadrarea juridica a faptei intr-o
infractiune de omor  deosebit de grav este
gresita schimbarea de incadrare, conf. art.
334 Cod procedura penala  va fi efectuata
inainte de inceperea cercetarii judecatoresti,
pentru a fi aplicabile disp. art. 3201 Cod
procedura penala.



                    Sentinta penala nr.63/P/2011

  A fost inregistrat la instanta rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatei Anitii Ileana, pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav, prevazuta de art. 174, 176 lit. a Cod penal.
In actul de sesizare al instantei s-a retinut ca la data de 15 noiembrie 2010, in timp ce se aflau in curtea locuintei, inculpata l-a lovit pe concubinul sau, G. V., cu un topor peste cap si corp, producandu-i leziuni ce au condus la decesul acestuia.
Partea civila M.L., fiica inculpatei si a victimei, nu s-a constituit parte civila in cauza.
In timpul urmaririi penale  a fost efectuata o cercetare la fata locului, a fost intocmit raportul medico-legal de necropsie al victimei, s-a intocmit expertiza medico-legala psihiatrica a inculpatei, s-a efectuat expertiza serologica a urmelor biologice de pe corpurile delicte, a fost audiata partea civila M. L., au fost audiati martorii, precum si inculpata.
La primul termen de judecata, pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpata a declarat ca recunoaste in totalitate fapta retinuta in rechizitoriu, cunoaste si isi insuseste probele administrate la urmarirea penala si solicita ca judecarea cauzei sa se faca pe baza acestora.
Inculpata, prin aparator, a solicitat schimbarea incadrarii juridice a infractiunii pentru care s-a dispus trimiterea sa in judecata, din infractiunea prevazuta de art. 174, 176 lit. a Cod penal in infractiunea prevazuta de art. 174 Cod penal.
In temeiul art. 334 Cod procedura penala, instanta a dispus schimbarea incadrarii juridice, pentru motivele ce vor fi expuse in continuare, din infractiunea prevazuta de art. 174, 176 lit. a Cod penal in infractiunea prevazuta de art. 174 Cod penal.
Dupa schimbarea incadrarii juridice, instanta, in temeiul art. 3201 Cod procedura penala, a admis cererea pentru procedura simplificata formulata de inculpata.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:
  Inculpata A.I. a fost casatorita cu victima G.V. pana in anul 1990, cand au divortat, insa, au continuat sa convietuiasca in locuinta comuna din satul Mastacan, comuna Borlesti, judetul Neamt.
  Din declaratiile martorilor audiati in cauza a rezultat ca susnumitii consumau in mod frecvent bauturi alcoolice, dupa care se agresau reciproc, fizic si verbal.
In dupa-amiaza zilei de 15 noiembrie 2010, martorul B.V.A., a prestat diferite activitati la domiciliul inculpatei si, in jurul orelor 1300 a vazut victima in curtea locuintei sale, cazuta in apropierea portilor de acces, insa fara a prezenta urme de violenta.
Ulterior acestui moment, pe fondul consumului de alcool - martorii audiati precizand ca inculpata se afla si ea sub influenta bauturilor alcoolice -  inculpata A.I. l-a lovit pe concubinul sau G.V. cu un topor in zona capului si peste corp, cauzandu-i leziuni multiple.
Dupa comiterea faptei, inculpata a anuntat telefonic atat pe fiica sa M.L. (la acel moment aflata la munca in Italia), cat si pe nora sa P.E. din comuna Piatra Soimului, judetul Neamt, cu privire la starea precara de sanatate a concubinului sau.
Spre seara, in jurul orelor 17,00, numitele T.M. si L.A. au observat victima cazuta tot in apropierea portilor de acces in locuinta, insa in exteriorul acestora, avand leziuni in zona capului si urme de sange, situatie in care au fost sesizate organele de ancheta, precum si Serviciul de Ambulanta Neamt.
Victima a fost transportata de la domiciliu de Serviciul de Ambulanta Neamt si internata la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt in data de 15 noiembrie 2010, orele 21,50 insa, a doua zi a decedat, datorita leziunilor suferite.
Din raportul de constatare medico-legala de necropsie al Serviciului Judetean de Medicina Legala Neamt rezulta ca, moartea numitului Ghinea Vasile a fost violenta, datorandu-se hemoragiei meningo-cerebrale, consecinta unui politraumatism cranio-cerebral cu multiple fracturi de neuro si viscero-craniu, toracic cu multiple fracturi costale si fracturi de bazin.
Leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire activa cu corp dur si au legatura directa de cauzalitate cu decesul.
Sangele recoltat de la cadavru continea 0,80 gr.%o alcool etilic si apartine grupei sanguine A-II.
Avand in vedere fracturile descrise in cuprinsul raportului de necropsie, respectiv de baza si bolta craniana, mandibula, os zigomatic, clavicula, costale bilateral, cominutiva multieschiloasa, os iliac stang si apofiza spinoasa L3, rezulta ca inculpata a lovit victima – care se afla sub influenta bauturilor alcoolice – in mod repetat cu un topor.
De la fata locului s-au ridicat mai multe obiecte, inclusiv toporul si obiectele de imbracaminte ce apartineau inculpatei, care au fost supuse expertizei biocriminalistice a urmelor de sange.
Din raportul de expertiza serologica a urmelor biologice de pe corpurile delicte intocmit de Institutul de Medicina Legala Iasi, rezulta ca acestea prezentau urme de sange uman grupa A-II.
Inculpata a fost supusa expertizarii medico-legale psihiatrice, din raportul de expertiza intocmit rezultand ca inculpata prezinta diagnosticul tulburare organica de personalitate cu deteriorare cognitiva pe fond mixt (toxietilic si involutiv) si are discernamantul diminuat in raport cu fapta pentru care este cercetata, recomandandu-se masuri conform art. 113 Cod penal.
In cursul urmaririi penale, inculpata a declarat ca, in data de 15 noiembrie 2010, a avut un conflict spontan – verbal si fizic – cu victima care se afla sub influenta bauturilor alcoolice, in urma caruia acesta a lovit-o cu piciorul in zona abdomenului, motiv pentru care l-a impins pe scarile casei si a cazut. Ulterior, atat cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala cat si a audierii in instanta, inculpata a recunoscut ca l-a lovit pe concubinul sau cu toporul.
Fapta inculpatei de a lovi victima cu un topor, cauzandu-i leziuni ce au condus la decesul acesteia, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor, prevazuta de art. 174 Cod penal si nu ale infractiunii prevazute de art. 174, 176 lit. a Cod penal, respectiv de omor produs prin cruzimi, asa cum in mod gresit s-a retinut in actul de sesizare al instantei, avand in vedere urmatoarele:
Omorul se considera savarsit prin cruzimi cand faptuitorul a conceput si executat fapta in asa fel, incat a produs victimei dureri mari, prelungite, suferinte mult mai puternice decat cele pe care le implica in mod firesc suprimarea violenta a vietii. Astfel, caracteristica omorului savarsit prin cruzimi consta in utilizarea in mod voit de catre faptuitor, a unor metode sau procedee salbatice, nemiloase, de chinuire a victimei, care prezinta o doza de ferocitate si care sunt de natura sa trezeasca in constiinta celor din jur un sentiment de oroare.
In speta, inculpata a aplicat victimei mai multe lovituri de topor, toata activitatea infractionala desfasurandu-se intr-un interval scurt de timp, din materialitatea faptei rezultand ca inculpata a urmarit sa suprime viata victimei si nu sa-i cauzeze suferinte si chinuri prelungite. Faptul ca victima nu a decedat imediat ci a doua zi, nu justifica retinerea agravantei prevazute de art. 176 lit. a Cod penal, intrucat asa cum rezulta din actele medico-legale, aceasta se afla in stare de coma la momentul internarii in spital, astfel ca nu se poate retine ca a constientizat si resimtit in mod chinuitor durerile provocate de loviturile aplicate.
Raportat la aceste aspecte, in temeiul art. 334 Cod procedura penala, instanta a dispus, anterior incheierii dezbaterilor, schimbarea incadrarii juridice din infractiunea prevazuta de art. 174, 176 lit. a Cod penal in infractiunea prevazuta de art. 174 Cod penal si, urmare a retinerii acestei incadrari, a admis cererea formulata de inculpata, privind judecarea cauzei in conformitate cu dispozitiile art. 3201 Cod procedura penala.
In baza textelor de lege mentionate si a dispozitiilor art. 345 Cod procedura penala, instanta urmeaza sa aplice inculpatei o pedeapsa, la individualizarea careia se vor avea in vedere dispozitiile art. 72 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al faptei, care rezulta din modalitatea violenta de comitere si din urmarile produse si, persoana inculpatei. Referitor la conduita inculpatei inainte de savarsirea infractiunii, se va retine ca aceasta are o varsta inaintata, nu are antecedente penale si a avut o buna conduita anterior comiterii faptei, aspect ce rezulta din ancheta sociala intocmita de Primaria Comunei Borlesti, judetul Neamt, astfel ca in favoarea sa va fi retinuta si circumstanta atenuanta prevazuta de art. 74 al. 1 lit. a Cod penal, urmand a se cobori pedeapsa sub minimul special prevazut de lege, in temeiul art. 76 al. 2 Cod penal.
In consecinta, instanta urmeaza sa condamne pe inculpata la o pedeapsa care va fi redusa atat ca urmare a retinerii dispozitiilor art. 3201 Cod procedura penala, cat si ca urmare a retinerii circumstantei atenuante prevazute de art. 74 lit. a Cod penal.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011