InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Cerere de rejudecare dupa extradare Conditii. Potrivit art.522 ind.1 alin.1 Cod proc. penala, in cazul extradarii unei persoane ...

(Sentinta penala nr. 183/P din data de 02.12.2010 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Cerere de rejudecare dupa extradare                       
Conditii.                                                                       
Potrivit art.522 ind.1 alin.1 Cod proc.                     
penala, in cazul extradarii unei persoane
judecate si condamnate in lipsa, cauza poate
fi rejudecata de catre instanta romana care
a judecat in prima instanta, la cererea
condamnatului. Prin urmare, rejudecarea nu
este obligatorie, cererea putand fi respinsa
daca instanta constata ca cel condamnat a
avut cunostinta de procesul penal.


Sentinta penala nr.183/P/2010



S-a inregistrat la aceasta instanta, cererea de rejudecare dupa extradare, formulata in conditiile art. 5221 Cod procedura penala, de condamnat.
Acesta a sustinut ca in ceea ce-l priveste, nu au fost respectate dispozitiile procedurale privind citarea persoanelor cu domiciliul in strainatate si nici cele privind asigurarea prezentei inculpatului la judecata pentru audiere, inclusiv prin mandat de aducere, aspecte absolut necesare pentru stabilirea adevarului si a existentei faptei.
Condamnatul a mai invocat faptul ca procurorul de caz, i-a incalcat drepturile procedurale si drepturile constitutionale, prin manipularea declaratiilor partilor vatamate, cu scopul de a obtine condamnarea sa, transformand o actiune personala intr-un caz penal, manifestand dispret fata de adevar, situatie in care nu a mai functionat prezumtia de nevinovatie.
Condamnatul a aratat ca Tribunalul Neamt a respins propunerea privind arestarea sa preventiva, iar Curtea de Apel Bacau a inlaturat masura interdictiei de a nu parasi tara, intrucat nu existau dovezi ca a savarsit vreo infractiune.
De asemenea, in momentul in care a fost trimis in judecata, nu i-a fost pus la dispozitie rechizitoriul intocmit de procuror.
Condamnatul a precizat ca, atunci cand a restituit pasaportul, autoritatile  judiciare i-au permis sa plece din tara, existand si un proces verbal din care rezulta ca nu s-a sustras de la judecata, iar Curtea de Apel Bacau a apreciat ca nefiind necesara mentinerea masurii arestarii preventive luata impotriva sa.
In consecinta, a fost judecat si condamnat, desi la dosar nu au fost administrate alte probe, iar audierea sa era necesara, fiind vorba de o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de patru ani.
Pentru motivele expuse, condamnatul a solicitat rejudecarea cauzei si pronuntarea unei solutii de achitare, intrucat este nevinovat.
Examinand lucrarile si materialul din dosarul cauzei, se retin urmatoarele considerente:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului, pentru comiterea infractiunilor prevazute de art. 197 alin.1, 3 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 201 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 201 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 189 alin.1,2 Cod penal, art. 20 raportat la art. 197 alin.1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal.
Prin sentinta penala pronuntata de Tribunalul Neamt, a fost condamnat inculpatul, prin schimbarea incadrarii juridice data faptelor prin rechizitoriu, la urmatoarele pedepse:
- 3 ani inchisoare si 1(un) an pedeapsa complementara, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 alin.1 Cod penal si 7 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata;
- 5 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 197 alin.1 Cod penal si 7 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata;
- 5 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara, pentru savarsirea  infractiunii prevazuta de art. 197 alin.1 Cod penal si 7 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata;
- 10 ani inchisoare si 5 ani pedeapsa complementara, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 197 alin.1,3 teza I Cod penal si 8 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata;
- 10 ani inchisoare si 5 ani pedeapsa complementara, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 197 alin.1,3 teza I Cod penal si 8 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata.
In temeiul art. 33 lit.a, art. 34 lit.b si art. 35 alin.3 Cod penal, s-a aplicat inculpatului pedeapsa principala cea mai grea, de 10 ani inchisoare si pedeapsa complementara cea mai grea, de 5 ani inchisoare.
 Impotriva cestei sentinte, inculpatul a exercitat prin aparator, caile legale de atac, respectiv apel si recurs, dar prin decizia penala, Curtea de Apel Bacau a respins ca nefondat, apelul inculpatului, iar prin decizia, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ca nefondat, recursul declarat de acelasi inculpat. 
  Dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, Tribunalul Neamt a emis, mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. , la data de , mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii, iar la data de , mandatul european de arestare. In baza acestor mandate, condamnatul a fost arestat provizoriu, la data de , de catre autoritatile judiciare italiene, in vederea predarii catre Romania, predarea inculpatului realizandu-se la data de.
Potrivit art. 5221 Cod procedura penala, in cazul extradarii active a persoanei judecate si condamnate in lipsa, cauza poate fi rejudecata de catre instanta romana care a judecat in prima instanta, la cererea condamnatului.  Rejudecarea cauzei de catre instanta romana nu este obligatorie, cererea de rejudecare formulata de condamnat putand fi respinsa, daca instanta constata ca cel condamnat a avut cunostinta de procesul penal, intrucat a dat declaratii in cursul urmaririi penale, insa s-a sustras de la judecata, parasind tara, iar pe tot parcursul procesului penal a fost reprezentat de un aparator din oficiu.
In speta, inculpatul a dat mai multe declaratii in cursul urmaririi penale, precum si in instanta, cu ocazia audierii, atunci cand a fost prezentat pentru solutionarea propunerii procurorului privind arestarea sa preventiva. Tribunalul Neamt nu a dispus arestarea preventiva a condamnatului, ci a luat fata de acesta, masura obligarii de a nu parasi tara, masura inlaturata in recursul inculpatului, de Curtea de Apel Bacau.
Masura dispusa de instanta de recurs, a vizat doar verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de art. 143 Cod procedura penala, la luarea, respectiv inlaturarea masurii obligarii de a nu parasi tara, prevazuta de art. 145 Cod procedura penala, nefacand obiectul examinarii sentintei instantei de fond sub aspectul probelor, sau, a vinovatiei sau nevinovatiei condamnatului.
Acesta, neavand nicio restrictie privind libera sa miscare in spatiul european, a parasit tara, sustragandu-se finalizarii urmaririi penale si judecatii, necomunicand organelor judiciare romane, tara si locul in care s-a aflat.
                       Judecarea condamnatului in prima instanta, s-a efectuat in lipsa acestuia, care a fost reprezentat de aparator desemnat din oficiu, iar la instantele de apel si recurs, a fost reprezentat de aparator ales.
In aceste conditii, sustinerea condamnatului ca i-a fost incalcat dreptul la aparare, nu poate fi primita, acesta cunoscand foarte bine de procesul penal desfasurat in Romania, in toate fazele procesuale.
                    Referitor la procedura de citire, se retine ca inculpatul nu putea fi citat in strainatate atata timp cat nu a comunicat adresa unde locuia si s-a sustras de la judecata, iar prezenta acestuia in instanta nu trebuia asigurata, intrucat nu figura arestat.
  In consecinta, inculpatului nu i-au fost incalcate in cursul procesului penal de fata, nici drepturile procedurale si nici cele constitutionale. Cererea de rejudecare formulata  in conditiile art. 5221  Cod procedura penala, este admisibila in principiu, doar in situatia in care condamnatul nu a avut cunostinta ca a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa.
   Fata de cele ce preced, s-a respins ca nefondata, cererea de rejudecare dupa extradare, formulata de condamnat.




Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011