InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Condamnare la pedeapsa amenzii pentru lovire

(Sentinta penala nr. 47 din data de 04.03.2015 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias

I. Expunerea rechizitoriului
Prin rechizitoriul din dosarul 339/P/2014 parchetul de pe langa Judecatoria Medias a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor S. F. P.,  R. C. si  S. A. C. pentru savarsirea infractiunii   de lovire  sau alte violente prevazute  de   art. 180 C.p.  alin.2 din vechiul Cod penal.
In motivarea actului de sesizare, parchetul arata ca in data de 20.01.2014, pe scara blocului P10 de pe strada 1 Decembrie  din Copsa Mica a izbucnit un incident intre inculpatul S. P. si M. D.. Acest conflict a escaladat, ducand in cele din urma la lovirea de catre  cei 3 inculpati a partii vatamate, provocandu-i leziuni vindecabile  in 8-9 zile de ingrijiri medicale.

II. Pozitia inculpatilor  si a persoanei vatamate
Audiati  fiind in faza de urmarire si de judecata inculpatii  si-au recunoscut in totalitate vinovatia, aratand totusi  ca si partea vatamata a avut un rol important in  escaladarea conflictului deoarece i-a provocat fiind in stare de ebrietate.
Pe de alta parte, partea vatamata solicita condamnarea inculpatilor si obligarea acestora la plata sumei de 1200 lei cu titlu de daune materiale.

III. Concluziile instantei.
a) Situatia de fapt

 La data de 31.01.2014 persoana vatamata M. D. a depus o plangere penala la Politia Orasului Copsa Mica, prin care solicita trimiterea in judecata a mai multor persoane despre care sustine ca in seara zilei de 20.01.2014 l-au lovit pe scara  si in fata blocului unde locuieste, cauzandu-i leziuni ce au necesitat 8-9 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
Dupa efectuarea de cercetari, au fost identificati ca autori ai infractiunii inculpatii S. P. F., R. C., S. A. C..
Din probele administrate in cursul urmaririi penale rezulta ca incidentul a izbucnit mai intai pe scara blocului P.- de pe strada -  din orasul Copsa Mica, intre inculpatul S. P. F. si persoana vatamata M. D.. Conflictul a fost determinat de refuzul inculpatului de a-i permite persoanei vatamate sa introduca in uscatoria blocului un carucior de copil, astfel ca partile s-au impins reciproc, iar persoana vatamata a cazut si s-a rostogolit pe scarile blocului. In altercatia dintre parti a intervenit si inculpata R. C., care a luat din bucatarie un facalet din lemn si l-a lovit in mod repetat in zona capului pe persoana vatamata, provocandu-i leziuni. La un moment dat persoana vatamata a iesit din scara blocului, a luat o scandura si a incercat sa patrunda din nou in scara blocului, in conditiile in care in fata scarii se aflau mai multe persoane, printre care si inculpatul S. A. C.. Pentru a-l impiedica sa faca acest lucru, inculpata R. C. a inceput sa arunce cu borcane, sticle si pahare de pe balcon, unul din borcane spargandu-se in capul persoanei vatamate, care a inceput sa sangereze abundent.
La scurt timp, inculpatul S. A. C. i-a aplicat persoanei vatamate o lovitura cu pumnul in zona fetei, crezand ca acesta intentioneaza sa o atace cu scandura pe mama sau matusa sa, aflate in fata scarii. In urma loviturii primite, persoana vatamata a cazut la pamant in stare de inconstienta, iar in timp ce era cazut a fost lovit cu picioarele in zona corpului atat de catre inculpatul S. P. F., dar si de catre inculpata R. C., coborata din apartament. Agresiunea fizica asupra persoanei vatamate a incetat prin interventia martorilor M. L. D. si M. I., care i-au indepartat pe agresori, l-au ridicat de jos pe M. D. si l-au dus la domiciliul mamei lui.
Conform certificatului medico-legal nr.1/a/83 emis de SML Sibiu la data de 27.01.2014, persoana vatamata M. D. a suferit leziuni la nivelul capului, a fetei, dar si la nivelul mainii drepte, leziuni care s-au putut produce prin lovire repetata cu corpuri dure, posibil recipient de sticla sparta la momentul impactului si cadere pe un plan dur neregulat si care necesita 8-9 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
Situatia de fapt prezentata s-a confirmat  din coroborarea urmatoarelor probe
- Plangerea si declaratiile persoanei vatamate M. D., care arata modul in
care a fost lovit si agresat de catre inculpati;
- Certificatul medico-legal nr.1/a/83 emis la 27.01.2014 de SML Sibiu si din care
rezulta leziunile suferite de catre persoana vatamata, precum si faptul ca acestea au necesitat 8-9 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare;
- Declaratia martorului M. L. D., care arata ca in timp ce persoana
vatamata M. D. se afla cazut in fata blocului, era lovit cu picioarele de catre inculpatii S. P. F. si R. C., martorul fiind cel care a intervenit si a pus capat agresiunii exercitate asupra persoanei vatamate;
- Declaratia martorului M. I., care a vazut cand inculpata R. C. l-a lovit cu pun
borcan in cap  pe persoana vatamata, care apoi a fost agresat intr-o invalmaseala in care persoana vatamata a cazut pe jos;
- Declaratia martorului F. I., care a vazut cand inculpata R. C. a aruncat cu sticle si
borcane spre persoana vatamata, dar si pe inculpatul S. A. C. lovindu-l cu pumnul in fata, iar apoi dupa ce persoana vatamata a cazut la pamant, inculpatul S. P. F. si R. C. l-au lovit cu picioarele in zona corpului ;
- Declaratiile inculpatilor S. P. F., R. C. si S.  A. C.,  care recunosc actele de
agresiune savarsite asupra persoanei vatamate.

b) Incadrarea juridica a faptei
Faptele inculpatilor  S. P. F., R. C. si S. A. C., care la data de 20.01.2014 au efectuat acte de agresiune fizica asupra persoanei vatamate M. D., atat in scara blocului in care locuiesc, cat si in fata scarii, cauzandu-i leziuni ce au necesitat 8-9 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, constituie infractiunea de lovire sau alte violente, prev. si ped. de art.180 alin.2 C.P. adoptat in anul 1968, cu aplicarea art.5 din noul C.P.
Intrucat infractiunea a fost comisa de trei persoane impreuna, in cauza sunt incidente dispozitiile art.75 alin.1 lit.a C.P. adoptat in anul 1968, referitoare la circumstanta agravanta a savarsirii faptei de trei sau mai multe persoane impreuna.

c) Individualizarea pedepselor si a executarii acestora
Tinand seama de criteriile generale  si concrete de individualizare instanta apreciaza
ca se impune condamnarea inculpatilor la pedeapsa amenzii, privarea de libertate fiind excesiva, in conditiile  in care leziunile suferite de partea vatamata au fost minore. Mai mult, analiza imprejurarilor cauzei a  condus la concluzia ca si partea vatamata a avut un comportament necorespunzator, fapt ce a inflamat conflictul.
Referitor la cuantumul amenzii, din aceleasi considerente si raportat la  lipsa antecedentelor penale ale inculpatilor, instanta  se va orienta spre minimul special  prevazut de lege.
Va atrage atentia inculpa?ilor asupra prevederilor art. 63 indice 1 C. penal din 1968, in sensul in care, daca nu vor achita amenda, aceasta se va transforma in inchisoare. 

d) Latura civila
Partea vatamata M. D. a solicitat obligarea inculpatilor  la plata sumei de 1200
lei cu titlu de daune  materiale. Acestia au fost de acord sa-i plateasca banii, insa in mai multe rate, deoarece nu obtin venituri. In aceste conditii in speta exista posibilitatea impacarii partilor dupa acordarea mai multor termen de plata. Partea vatamata a refuzat insa, in fata instantei,   o prima  transa de 400 lei spunand ca doreste toti banii odata, si in consecinta a solicitat condamnarea inculpatilor.
In temeiul art. 25 Cod pr. pen. instanta va obliga pe inculpati la plata sumei de 1200 lei si atata timp cat au achiesat la pretentiile partii vatamate, nu se mai impune analizarea altor probe privitoare la oportunitatea acordarii sumei.
Vazand si prevederile art. 274 Cod pr. pen instanta va obliga pe inculpati la plata catre stat a cheltuielilor judiciare avansate de  acesta.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011