InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Alexandria

Modalitatate de savarsire . Element de distinctie intre infractiunea de talharie si infractiunea de furt calificat

(Sentinta penala nr. 334 din data de 13.09.2011 pronuntata de Judecatoria Alexandria)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Alexandria | Jurisprudenta Judecatoria Alexandria

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Alexandria nr.1215 P/2011din 22 iunie 2011 au fost trimisi in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatii S.L. Csi I.A.M., cauza fiind inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 5099/740/2011.
           S-a retinut in esenta ca la data de 11.04.2011 inculpatul S.L. C. a sustras din magazinul P.M. 2, apartinand SC R.R.SRL bunuri in valoare de 140 lei incercand sa-si asigure scaparea prin exercitarea de violente fizice asupra partii vatamate C.F., agent de paza al magazinului, iar in perioada 02.04.2011-18.05.2011, a sustras, impreuna cu alte persoane cunoscute, bunuri din magazinele apartinand SC R.R.SRL si SC CDE R I SA, in timpul programului de lucru cu publicul, cauzand un prejudiciu de 500,57 lei.
          S-a mai retinut ca inculpatul I.A.M., in perioada 02.04.2011-18.05.2011, a sustras, impreuna cu alte persoane cunoscute, bunuri din magazinele apartinand SC R.R.SRL, SC R.D. SRL si E.B. SRL, in timpul programului de lucru cu publicul, cauzand un prejudiciu de 1277,5 lei, la un numar de trei acte materiale participand si minora B.J.N., in varsta de 14 ani.
           Aceasta situatie de fapt a fost retinuta in baza urmatoarelor mijloace de proba: plangeri penale si declaratii parti vatamate, adrese de prejudiciu, dovada predare primire bunuri, procese verbale de examinare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, planse fotografice, declaratii martori toate coroborate cu declaratiile de recunoastere ale inculpatilor.
           In faza cercetarii judecatoresti s-a procedat la audierea inculpatilor S.L. Csi I.A.M., declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar.
           Analizand probele administrate pe parcursul procesului penal, instanta retine urmatoarele:
           In ziua de 02.04.2011 inculpatul S.L.C. si invinuitul P.I., s-au deplasat in incinta magazinului I, in timpul programului de lucru cu publicul, pentru a sustrage bunuri.
Astfel, cei doi au luat din incinta magazinului, de la raionul cu bauturi alcoolice un numar de 3 sticle whisky Balantine’s a 1 litru. In moment ce incercau sa sustraga cea de a treia sticla, aceasta a cazut pe podea spargand-se.
S-au deplasat la raionul cosmetice de unde au sustras un numar de 4 deodorante roll-on marca Nivea, dupa care au parasit incinta magazinului, fara a achita contravaloarea acestora. Pentru a nu fi observati cu bunurile asupra lor, inculpatul S.L.C. le-a ascuns in buzunarele hainelor si in geaca pe care o purta.
Prejudiciul cauzat este in valoare de 223, 85 lei, nerecuperat, suma cu care  SC CDE R I SA se constituie parte civila in procesul penal.
S-a mai stabilit ca autori ai furtului comis in data de 02.04.2011, in dauna SC R.R.SRL, din magazinul P.M. Alexandria 2, sunt inculpatii S.L.C. , I.A.M.333333 si invinuitul P.I..
 Astfel, in ziua de 02.04.2011, cei trei s-au deplasat in incinta magazinului P.M. Alexandria 2, in timpul programului de lucru cu publicul pentru a sustrage bunuri.
Cei trei au luat in total 10 batoane de salam, pe care le-au ascuns in hainele pe care le purtau, fiecare avand asupra sa o parte din bunuri, dupa care au parasit magazinul fara a achita contravaloarea acestora.
Prejudiciul cauzat este in valoare de 218 lei, nerecuperat, insa SC R Romania nu se constituie parte civila in procesul penal.
In ziua de 11.04.2011 inculpatul S.L C si invinuitul S.M. au venit impreuna in incinta magazinului P.M. Alexandria 2.
La scurt timp, in urma acestora in magazin a venit si numitul P.O.M.
Primii doi s-au deplasat printre rafturile magazinului, iar inculpatul S.L. C. a luat mai multe bunuri, in prezenta invinuitului S.M., pe care le-a ascuns in hainele pe care le purta. Astfel cum s-a observat din inregistrarile camerelor de supraveghere, faptele de furt s-au comis la orele 19:54: 17; 19.55:15; 19:56:23 la diferite raioane din incinta magazinului, in apropiere aflandu-se si  invinuitul S.M..
Tot din analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere s-a observat faptul ca la ora 19:59:13, invinuitul S.M. si inculpatul S.L.C. au trecut de casa de marcat, primul fiind invinuitul S.M., urmat imediat de inculpat.
La cativa metri in spatele acestora se observa si numitul P.O.M.
Inculpatul S.L..C. a fost oprit dupa trecerea de casa de marcat de catre agentul de paza C.F., caruia i se comunicase de catre colegi faptul ca inculpatul sustrasese bunuri.
Inculpatul a reactionat agresiv lovind-o si imbrancind-o pe partea vatamata, incercand sa se sustraga controlului corporal pentru a nu fi descoperite asupra sa bunurile sustrase. In acelasi timp intervine in altercatie si invinuitul S.M..
Ulterior, intervine si numitul P.O.M., care se interpune intre agentul de paza si inculpat. Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale magazinului intre orele 19:59:18 si 19:59:53, cand inculpatul se intorcea in zona raioanelor de cumparaturi, invinuitul S.M. si numitul P.O.M. ramanand in aproprierea caselor de  marcat.
Inculpatul a abandonat bunurile sustrase in magazin, dupa care, la ora 20:00:48 a trecut din nou de casa de marcat pentru a parasi magazinul fara a fi gasite bunuri asupra sa.
Prejudiciul cauzat este in valoare de 140 lei, recuperat, motiv pentru care SC R.R.SRL nu se constituie parte civila in procesul penal.
In ziua de 11.04.2011 inculpatul I.A.M. si invinuitul P.I. s-au deplasat in magazinul P.M.  Alexandria 2, in timpul programului de lucru cu publicul, pentru a sustrage bunuri.
Astfel, cei doi au mers printre rafturile magazinului, la mai multe raioane de unde au sustras bunuri (4 batoane de salam) si 2 sticle de vodca Stalinskaia, pe care le-au ascuns in hainele pe care le purtau.
Apoi, au trecut de casa de marcat fara a achita contravaloarea acestora, parasind incinta magazinului.
Prejudiciul cauzat este in valoare de 111 lei, nerecuperat, insa SC R.R.SRL nu se constituie parte civila in procesul penal.
In ziua de 15.04.2011, in jurul orei 21,30, inculpatul I.A.M. si invinuita minora B.J.N. s-au deplasat in incinta  statiei peco apartinand SC R.D. SRL, in timpul programului de lucru cu publicul.
Cei doi au mers la raftul cu bauturi alcoolice de unde inculpatul a luat trei sticle, din care una a inmanat-o invinuitei  B.J.N..In  timp ce incercau sa ascunda bunurile, pentru a iesi cu ele din magazin, au fost  surprinsi de  catre  agentul de paza, care  a recuperat  cele trei sticle.
Inculpatul a luat o sticla din mana  agentului de paza, introducand-o sub geaca si parasind statia impreuna cu invinuita B.J.N..
Dupa cei doi s-au deplasat casierul statiei peco si agentul de  paza recuperand si aceasta sticla.
Prejudiciul cauzat este in valoare de 270 lei, recuperat, motiv pentru care SC D  SRL nu se  constituie parte  civila in procesul penal.
In ziua de  20.04.2011, inculpatul I.A.M. si invinuita minora B.J.N. s-au deplasat in incinta magazinului P.M. Alexandria 1, in  timpul programului de lucru cu publicul.
Cei doi s-au deplasat la rafturi cu mezeluri de unde au luat 20 de  batoane de salam sasesc, pe care le-au ascuns in interiorul unei genti, pe care  invinuita o avea asupra sa.
 Inculpatul a stat la rand la casa de marcat luand un bun de valoare modica pentru a-l achita, timp in care invinuita a trecut de casa de marcat fara a achita contravaloarea produselor.
A fost oprita de catre un agent de paza al magazinului, care a sesizat  organele de politie.
Bunurile au fost  recuperate si restituite societatii pagubite.
Prejudiciul cauzat in valoare de 204 lei, recuperat, motiv pentru care  SC R.R.SRL nu se  constituie parte civila in procesul penal.
In urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca autori ai furtului comis in data de 22.04.2011 in dauna SC E.B. SRL sunt  inculpatul I.A.M. si invinuitul B.M., avand complicitatea invinuitului T.I.C.
Astfel, in ziua de 22.04.2011, cei trei s-au deplasat in incinta statiei Petrom nr. 14, apartinand SC E.B. SRL Turnu Magurele.
Cei trei s-au oprit in fata raftului cu dulciuri, de  unde inculpatul I.A.M. a luat o cutie pe care a ascuns-o sub hainele invinuitului B.M., in prezenta invinuitului T.I.C.. Apoi, toti trei au parasit incinta statiei fara a achita contravaloarea bunurilor.
Prejudiciul cauzat este in valoare de 239,90 lei, nerecuperat, suma cu care  SC E.B.  SRL se constituie  parte  civila in procesul penal.
In ziua de  18.05.2011 inculpatul S.L..C. s-a deplasat in incinta magazinului P.M. Alexandria 2, in timpul programului de lucru cu publicul pentru a  sustrage  bunuri.
Acesta  a mers la rafturi cu bauturi alcoolice  de  unde a  luat doua sticle  de  vodca Stalinskaya pe care le-a ascuns in hainele pe care le purta, dupa care a  trecut  de  casa de marcat, fara a achita  contravaloarea  acestora.
A fost oprit de catre un agent  de paza, care a sesizat  organele de politie.
Bunurile au fost  recuperate  si restituie societatii pagubite.
Prejudiciul cauzat  este  in valoare  de  58,78 lei, recuperat, motiv pentru care  SC R.R. SRL nu se  constituie parte  civila in procesul penal.
In ziua de  18.05.2011, inculpatul I.A.M.   si invinuita  minora B.J.N. s-au deplasat in incinta magazinului P.M.  Alexandria 2, in timpul programului de  lucru cu publicul.
Cei doi s-au deplasat la rafturi cu mezeluri de unde au luat 23 de batoane de  salam sasesc, pe care  impreuna le-au pus in interiorul unei genti aflate in posesia invinuitei.
 Apoi cei doi au parasit pe rand  incinta magazinului, invinuita avand geanta cu bunurile asupra sa.
Prejudiciul cauzat este  in valoare de  234, 60 lei, nerecuperat,  insa SC R.R. SRL nu se constituie parte civila in procesul penal.
          Faptele inculpatului S.L.C, constand in aceea ca la data de 11.04.2011, a sustras din magazinul P.M. 2, apartinand SC R.R.SRL bunuri in valoare de 140 lei incercand sa-si asigure scaparea prin exercitarea de violente fizice asupra partii vatamate C.F., agent de paza al magazinului, iar in perioada 02.04.2011-18.05.2011, a sustras, impreuna cu alte persoane cunoscute, bunuri din magazinele apartinand SC R.R.SRL si SC CDE R I SA, in timpul programului de lucru cu publicul, cauzand un prejudiciu de 640,63 lei, din care s-a recuperat suma de 140 lei, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de talharie si furt calificat.
        Faptele inculpatului I.A.M., constand in aceea ca, in perioada 02.04.2011-18.05.2011, a sustras, impreuna cu alte persoane cunoscute, bunuri din magazinele apartinand SC R.R.SRL, SC R.D. SRL si E.B. SRL, in timpul programului de lucru cu publicul, cauzand un prejudiciu de 1277,5 lei, din care s-a recuperat suma de 474 lei, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat.
        Din analiza fisei de cazier judiciar a inculpatului S.L.C. rezulta ca acesta a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prin sentinta nr. 296/16.03.2006 pronuntata de Judecatoria Alexandria si conform art. 83 Cod penal a fost revocata suspendarea conditionata pentru sentinta penala nr. 1557/23.05.2005 pronuntata de Judecatoria Giurgiu urmand sa execute pedeapsa de 5 ani inchisoare. Prin sentinta penala nr. 371/23.02.2009 pronuntata de Judecatoria Secor 4 Bucuresti, inculpatul a fost liberat conditionat avand un rest de executat din pedeapsa de 531 zile, prezentele infractiuni fiind savarsite in stare de recidiva postexecutorie.
          Din analiza fisei de cazier judiciar a inculpatului I.A.M. rezulta ca prin sentinta penala nr. 495/10.03.2010 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu s-a dispus contopirea pedepselor aplicate prin sentintele penale nr. 266/09.09.2008 si 39/10.02.2009 pronuntate de Judecatoria Alexandria urmand sa execute pedeapsa de 3 ani inchisoare. Prin sentinta penala nr. 246/14.02.2011 pronuntata de Judecatoria Giurgiu, inculpatul a fost liberat conditionat avand un rest de executat din pedeapsa de 90 zile, sens in care instanta retine ca inculpatul se afla in stare de recidiva postcondamnatorie.
 Se va respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice a faptelor formulata de inculpatul S.L.C. intrucat din succesiunea actelor materiale rezulta cu certitudine ca, in conditiile descrise, violentele comise de inculpat asupra agentului de paza sunt savarsite pentru pastrarea, chiar si temporara, a bunurilor sustrase. Este lipsit de relevanta faptul ca, dupa agresarea agentului de paza, inculpatul s-a intors in magazin pentru a abandona bunurile sustrase, si ulterior, la controlul corporal nu a mai fost gasit asupra sa niciun bun, din moment ce fapta de furt, componenta a infractiunii de talharie, era consumata odata cu trecerea de casa de marcat fara a se achita contravaloarea bunurilor.
In baza art. 334 Cod procedura penala se va schimba incadrarea juridica a faptelor savarsite de inculpatul S.L.C. din infractiunea prev. de art. 211 alin.1, 2 lit. c, alin. 21 lit. a  Cod penal  si art. 37 lit. b Cod penal in infractiunea  prev.  de art. 211 alin.1, 2 lit. c  Cod penal  si art. 37 lit. b Cod penal avand in vedere ca din probele administrate a rezultat ca inculpatul a sustras mai multe bunuri si ulterior a reactionat violent in mod spontan, pentru a pastra bunurile sustrase din magazin, fara complicitatea invinuitului S.M. si a numitului P.O.M, carora nu li se poate imputa acest comportament.
            Faptele fiind dovedite, urmeaza ca raspunderea sa fie angajata in conditiile art. 52 si 72 Cod penal.
           La alegerea pedepsei precum si la individualizarea cuantumului acesteia pentru fiecare inculpat, instanta va avea in vedere limitele de pedeapsa prevazute in textul incriminator pentru faptele savarsite, gradul de pericol social concret al faptelor relevat de modul de savarsire al acestora, precum si circumstantele personale ale fiecarui inculpat care se afla in stare de recidiva postexecutorie si respectiv, recidiva postcondamnatorie.
            Pentru aceste considerente, instanta, retinand dispozitiile art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala care prevad ca inculpatul care recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare al instantei, beneficiaza de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, apreciaza ca prin condamnarea inculpatilor la pedeapsa inchisorii catre minimul special prevazut de lege, cu executarea pedepsei in penitenciar, scopul preventiv si educativ al pedepsei poate fi realizat.
        In baza art. 33 lit. a Cod penal rap. la art. 34 lit. b se vor contopi pedepsele aplicate inculpatului  S.L.C. urmand sa execute pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare.
        In baza art. 61 Cod penal se va revoca liberarea conditionata dispusa prin sentinta penala nr. 246/14.02.2011 pronuntata de Judecatoria Giurgiu si se va contopi restul de executat de 90 zile, cu pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare aplicata inculpatului I.A.M. prin prezenta hotarare, urmand ca sa execute pedeapsa de 2 ani si 6 luni.
        In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta retine ca natura faptelor savarsite, ansamblul circumstantelor personale ale inculpatilor duc la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala prev. de art. 64 lit. a teza a doua si lit. b din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, motiv pentru care exercitiul acestora va fi interzis pe durata executarii pedepsei.
        Nu se va interzice inculpatilor dreptul de a alege ci doar pe cel de a fi ales, avand in vedere exigentele CEDO reflectate in Hotararea din 6 octombrie 2005, in cauza Hirst contra Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in care Curtea a apreciat, pastrand linia stabilita prin decizia Sabou si Pircalab impotriva Romaniei, ca nu se impune interzicerea ope legis a drepturilor electorale, acestea trebuind sa fie dispuse in functie de natura faptei sau de gravitatea deosebita a acesteia.
         Or, faptele care au facut obiectul prezentei cauze nu au conotatie electorala sau vreo gravitate speciala, astfel ca instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea dreptului de a alege.
In baza art. 88 Cod penal se va deduce din durata pedepselor aplicate inculpatilor perioada retinerii si arestarii preventive de la data de 27 mai 2011 la zi.
In baza art. 350 Cod procedura penala se va mentine starea de arest a inculpatilor S.L.c. si  I.A.M..
In baza art. 14 Cod de procedura penala si art. 346  Cod de procedura penala raportat la art. 998-999 Cod civil se va obliga inculpatul S.L.C. la plata sumei de 223,85 lei catre partea civila SC CDE R I SA, cu titlul de despagubiri civile.
In baza art. 14 Cod de procedura penala si art. 346  Cod de procedura penala raportat la art.998-999 Cod civil se va obliga inculpatul I.A.M. la plata sumei de  239,90 lei catre  partea  civila SC E.B. SRL, cu titlul de  despagubiri civile.
Se  va lua act ca partile vatamate SC R.R.SRL, SC R.D. SRL  si C.F. nu se constituie parte civila in procesul penal.
           In baza art. 191 alin.1, 2 Cod procedura penala se vor obliga inculpatii sa plateasca fiecare suma de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011