InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Alexandria

Concurs de infractiuni. Infractiunea de sfidare a organelor judiciare si infractiunea de ultraj contra bunurilor moravuri. Aplicarea dispozitiilor art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala

(Sentinta penala nr. 450 din data de 17.12.2010 pronuntata de Judecatoria Alexandria)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Alexandria | Jurisprudenta Judecatoria Alexandria

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Alexandria nr. 1576 P/2010 din 27.09.2010, a fost trimis in judecata, in stare de libertate inculpatul   N.V. pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 2721 alin. 2 Cod penal si art. 321 alin. 1 Cod Penal, cauza fiind inregistrata pe rolul acestei  instante sub nr. 4722/740/2010 la data de 29 sept. 2010.
S-a retinut in esenta ca, la data de 28 februarie 2010, inculpatul aflandu-se in magazinul S.C. M. SRL a adresat cuvinte jignitoare si amenintat cu acte de violenta organele de politie prezente la fata locului, provocand scandal public si aducand astfel atingere bunelor moravuri, prin proferarea de cuvinte indecente si expresii jignitoare persoanelor care se aflau in zona.
Aceasta situatie de fapt a fost retinuta in baza urmatoarelor mijloace de proba: raport intocmit de postul de politie Vitanesti, ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si  aplicarea art. 181 Cod Penal, declaratii martori, toate coroborate cu declaratia de recunoastere ale inculpatului.
In faza cercetarii judecatoresti s-a procedat la audierea inculpatului si a martorului G.M., declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
Analizand mijloacele de proba aflate la dosarul cauzei, instanta retine urmatoarele:
In dimineata zilei de 28.05.2010, inculpatul s-a deplasat la domiciliul concubinei sale si a consumat bauturi alcoolice dupa care, in jurul orelor 14:00, a plecat intr-o stare avansata de  ebrietate spre locuinta sa din comuna Vitanesti, sat Silistea.
In drum spre casa s-a oprit la barul SC M. SRL cu intentia de a  consuma bere, insa administratorul acestui local, martorul G.M., a refuzat sa-l mai serveasca datorita starii de ebrietate in care se afla. Inculpatul a plecat din local dupa care a traversat strada si a cumparat de la magazinul de vizavi o sticla de  0,5 l. bere cu, care a revenit  la locul sus-mentionat pentru a o consuma. Deoarece administratorul barului G.M. si fii acestuia, martorii GM si G.I. i-au solicitat inculpatului sa paraseasca localul acesta  le-a adresat cuvinte si expresii jignitoare fapt pentru care  au fost solicitate organele de politie.
Lucratorii Postului de Politie Vitanesti s-au deplasat la fata locului iar inculpatul  N.V. a provocat scandal public, indignand persoanele care se aflau la acel moment in bar si la magazinul de vizavi. Desi organele de politie i-au solicitat inculpatului sa nu mai fie recalcitrant acesta a devenit agresiv proferand la adresa acestora cuvinte jignitoare si amenintari cu acte de violenta.
Datorita comportamentului violent, inculpatul a fost  imobilizat, incatusat si condus de catre lucratorii postului de politie Vitanesti la sediul Politiei Municipiului Alexandria in vederea continuarii cercetarilor, dupa care a fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie Poroschia.
Faptele inculpatului N.V. care la data de 28 februarie 2010, aflandu-se in magazinul SC M. din comuna Vitanesti, sat Silistea a adresat cuvinte jignitoare si amenintat cu acte de violenta organele de politie prezente la fata locului, provocand scandal public si aducand astfel atingere bunelor moravuri, prin proferarea de cuvinte indecente si expresii jignitoare persoanelor care se aflau in zona intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de sfidare a organelor judiciare prevazuta de art. 2721 alin. 2 Cod Penal, sanctionata cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda si ultraj contra bunelor moravuri  si tulburarea ordinii si linistii publice prev. de art. 321 alin. 1 Cod Penal sanctionata cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Faptele fiind dovedite, urmeaza ca raspunderea  sa fie angajata in conditiile art. 52 si 72 Cod Penal.
La alegerea pedepsei precum si la individualizarea  cuantumului acesteia instanta, conform art.  72 Cod Penal va avea in vedere pericolul social concret al faptelor savarsite, reflectat in limitele de pedeapsa prevazute de legiuitor si de imprejurarile concrete in care faptele au fost savarsite cat si datele privind persoana inculpatului - necunoscut cu antecedente penale.
Instanta apreciaza ca nu se impune retinerea dispozitiilor art. 74 din Codul Penal intrucat a dat eficienta acelor imprejurari cu prilejul aplicarii dispozitiilor art. 72 Cod penal.
Pentru aceste considerente instanta,  avand in vedere si dispozitiile art. 320/1 alin. 7  C.proc.pen.  care prevad ca inculpatul care recunoaste  savarsirea faptelor  retinute  in actul de sesizare al instantei beneficiaza cu reducerea de 1/3 a limitelor de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei inchisorii, apreciaza ca o pedeapsa de 2 (doua) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 272/1 alin. 2 Cod Penal  respectiv  8 luni inchisoare pentru infractiunea prev. de art. 321 alin. 1 Cod Penal  sunt  apte sa atinga scopul preventiv si educativ al sanctiunii.
Faptele fiind savarsite in conditiile concursului de infractiuni pedepsele se vor contopi in cea mai grea conform art. 34 lit. b Cod Penal.
In ceea ce priveste  pedeapsa accesorie, instanta  retine ca natura  faptelor  savarsite, ansamblul circumstantelor personale ale inculpatului duc la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala prevazute de art. 64 lit. a Teza a II-a si lit. b din Codul Penal, respectiv dreptul de  a fi ales in autoritatile publice sau  in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, motiv pentru care exercitiul acestora va fi interzis pe perioada executarii pedepsei.
Nu se va interzice  inculpatului dreptul de a alege ci doar pe cel de a fi aleasa, avand in vedere exigentele CEDO,  reflectate in Hotararea din 6 octombrie 2005, in cauza Hrist impotriva Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in care Curtea a apreciat, pastrand linia stabilita prin decizia Sabou si Pircalab impotriva Romaniei, ca nu se impune interzicerea ope legis a drepturilor electorale, acestea trebuind sa fie dispuse  in functie de natura faptei sau de  gravitatea deosebita a acesteia.
Or, faptele care au facut obiectul prezentei cauzei nu are conotatie electorala sau vreo gravitate speciala, astfel ca instanta apreciaza ca nu se impune  interzicerea dreptului de a alege.
Avand in vedere criteriile stabilite de art. 71 alin. 3 Cod Penal se apreciaza ca nu se impune in cauza interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. c, d si e Cod Penal.
Apreciindu-se in contextul celor deja mentionate ca scopul acestei pedepse poate fi atins si fara privare de libertate urmeaza a fi suspendata conditionat executarea pedepsei conform art. 81 Cod Penal pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 8 luni, potrivit art. 82 Cod Penal.
Se va suspenda in temeiul art. 71 alin. 5 Cod Penal executarea pedepsei accesorii.
In temeiul art. 359 C.proc.pen. va fi atrasa atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod Penal privind revocarea beneficiului suspendarii conditionate in ipoteza savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare.
In temeiul art. 191 C. proc. pen. inculpatul va fi obligat la plata  catre stat a sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, la baza obligatiei stand culpa sa procesuala.
Onorariu avocat oficiu in suma de 200 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011