InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Zimnicea

ACTUL SEXUAL CU UN MINOR Art 198 cp

(Sentinta penala nr. 18 din data de 04.02.2010 pronuntata de Judecatoria Zimnicea)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Zimnicea | Jurisprudenta Judecatoria Zimnicea

Prin rechizitoriul nr.822P/2009 din data de 05.10.2009 si inregistrat la instanta sub nr.2229/339/2009 din data de 06.10.2009 , Parchetul de pe langa Judecatoria Zimnicea a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului G.L , zis "Politistul" ,  pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.198 al.1. Cod penal cu aplicarea art.42-42 Cod penal.
Se retine in actul de sesizare ca in cursul anului 2009, inculpatul G.L a intretinut in mod repetat relatii sexuale cu partea vatamata.
Examinand actele si lucrarile dosarului, plangere si declaratii parte vatamata prin reprezentant legal, certificat medico-legal, declaratii martori, declaratii inculpat, cazier judiciar, instanta retine urmatoarele:
La data de 23.07.2009 lucratorii politiei oras Zimnicea, judet Teleorman , au fost sesizati in scris de catre numitul M. C care, in calitate de reprezentant  legal - parinte, al partii vatamate M.M - A,  a reclamat faptul ca aceasta a intretinut relatii sexuale cu numitul G.L, din aceeasi localitate, ce a profitat de naivitatea sa, solicitand luarea masurilor legale impotriva acestuia.
Din cercetarile efectuate in cauza s-a stabilit urmatoarea situatie de fapt:
Partea vatamata are varsta de 13 ani si este eleva in clasa a VII_a la Scoala Generala nr.3 Zimnicea si locuieste pe raza orasului Z cu membrii familiei sale, iar inculpatul G.L are varsta de 21 de ani. Partile se cunosc deoarece locuiesc in cartierul R  din orasul Z.
Incepand cu luna februarie 2009 inculpatul G.L a cautat-o pe partea minora M.M - A, careia i-a cerut sa aiba cu el o relatie sentimentala, fapt acceptat de partea vatamata care la solicitarea inculpatului i-a dat acestuia numarul de telefon, iar partile au inceput sa se intalneasca, fara ca minora sa spuna parintilor sai despre aceasta relatie.
In perioada aprilie - mai 2009 , urmare unor apeluri telefonice efectuate de inculpat pe telefonul fiicei lor si la care raspundea mama acesteia, martora M.A G, parintii minorei au inceput sa aiba suspiciuni in legatura cu o eventuala relatie a fiicei lor cu un barbat, iar urmare primirii unor facturi cu o suma mai mare ca de obicei pentru telefonul ce il avea spre folosinta fiica lor, cerand explicatii minora le-a adus la cunostinta ca are o relatie sentimentala cu invinuitul G. L.
Parintii minorei i-au spus acesteia ca nu sunt de acord cu relatia lor intrucat partea vatamata este minora si trebuie sa isi continue studiile, motivand de asemenea ca inculpatul, pe care il cunosteau din cartierul Rudarie este mai mare in ani decat ea.
Desi inculpatului i s-a adus la cunostinta de catre mama partii vatamate faptul ca acestia, ca parinti, nu sunt de acord cu relatia dintre cei doi, totusi tinerii - de comun acord, pe ascuns, au plecat la data de 22.06.2009 in satul Rast, judetul Dolj si, ulterior in comuna Falcoiu, din acelasi judet, precum si in orasul Caracal, ramanand in aceste localitati pana la data de 27.06.2009 cand, urmare cautarilor  atat a parintilor minorei, ce au apelat si la organele de politie, cat si a parintilor inculpatului, au revenit in orasul Z.
In perioada 22-27.06.2009 minora M. M - A a intretinut relatii sexuale normale  de buna voie cu inculpatul G. L, dupa ce anterior i-a adus acestuia la cunostinta faptul ca are 12 ani si 6 luni, aspecte confirmate si de inculpat.
Deoarece la revenirea in orasul Z, minora M. M - A a incercat sa se sinucida, de frica mama acesteia a fost de acord ca minora sa locuiasca o perioada de timp la domiciliul inculpatului - in perioada 30.06.- 31.07.2009- , unde minora a intretinut relatii sexuale normale cu inculpatul.
Ulterior, dupa ce minora a revenit la domiciliul parintilor, aceasta, intelegandu-se cu inculpatul G. L, a mai plecat impreuna cu acesta in perioadele 13-26.08.2009 si 14- 27.09.2009 de la domiciliul sau, fara stirea parintilor, locuind impreuna cu invinuitul in satul P, comuna L, (13-26.08.2009) si respectiv satul Rast, jud.Dolj (in perioada 14-27.09.2009, in toate aceste localitati, unde a mers fara sa fie constransa, minora intretinand de buna voie relatii sexuale normale cu inculpatul.
Potrivit certificatului medico - legal nr.856/C/1858 din 17.08.2009 emis de S.M.L. Teleorman partea vatamata M.M- A a prezentat deflorare completa,veche a carei data nu se poate preciza, pe cap, corp si membre neconstatandu-se semne de violenta.
Starea de fapt prezentata de partea vatamata pe parcursul urmaririi penale este confirmata de depozitiile martorilor audiati in cauza si de declaratia inculpatului care a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale cu minora, de fiecare data cat cei doi au fost impreuna la diferite locatii aratate anterior, cu ocazia audierii la procuror la 28.09.2009 si respectiv 01.10.2009 acesta revenind partial asupra declaratiilor anterioare, cu precizarea ca in perioada 22-27.06.2009 nu a intretinut relatii sexuale cu minora.
De asemenea , declaratia partii vatamate se coroboreaza cu concluziile certificatului medico - legal nr.856/C/1858 din 17.08.2009 emis de S.M.L. Teleorman, cat si cu insasi declaratia inculpatului ce a afirmat ca partea vatamata a fost virgina in momentul intretinerii relatiilor sexuale cu aceasta.
Situatia de fapt retinuta de instanta si mijloacele de proba pe care aceasta se intemeiaza fiind cele expuse anterior, in drept, fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiuni prevazute si pedepsite de art.198 alin.1 c.p. cu aplicarea art.41,42 c.p., texte de lege in baza carora instanta ureaza sa dispuna condamnarea inculpatului.
La individualizarea pedepsei, avand in vedere criteriile de individualizare prevazute de art.72 c.p., instanta apreciaza ca prin condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii orientata catre minimul special prevazut de lege, scopul preventiv - educativ al pedepsei, prevazut de art.52 c.p., va fi atins.
Va retine instanta in favoarea inculpatului circumstanta atenuanta prevazutpa de art.74 lit.a) c.p. si va da eficienta disp. art.76 c.p.
In ceea ce priveste modalitatea de individualizare a executarii pedepsei  pe care urmeaza sa i-o aplice inculpatului, instanta apreciaza, in raport de perseverenta inculpatului,- pe toata derularea procesului, cat  si in prezent acesta este plecat cu partea vatamata -, in raport de imprejurarea ca in urma faptei inculpatului partea vatamata a ramas insarcinata la o varsta extrem de frageda, fiindu-i pusa in pericol dezvoltarea sa , astfel incat a recurs la o intrerupere de sarcina -, drept cea mai adecvata modalitate executarea pedepsei in regim de detentie.
Cata vreme inculpatul nu a constientizat consecintele faptei sale, nici dupa trimiterea sa in judecata si nici pe parcursul cercetarii judecatoresti, in acceptiunea instantei ar fi lipsita de eficienta si inapta sa puna capat activitatii infractionale a inculpatului orice alta modalitate de individualizare a executarii pedepsei.
Adauga instanta si argumentul ca tocmai inculpatul a fost cel care a alimentat relatia cu partea vatamata si nu s-a rezumat numai la o relatie sentimentala, de amicitie ,  cu aceasta , recurgand la a constitui o familie de facto, chiar la o varsta inferioara celei la care se practica acest lucru in comunitatea din care provin partile, partea vatamata,  in virtutea imaturitatii sale, cedand extrem de usor. Imprejurarea ca in urma amenintarilor partii vatamate ca se va sinucide daca nu este lasata sa traiasca cu inculpatul, parintii partii vatamate au incetat sa se mai impotriveasca relatiei partilor, dand-o chiar pe minora inculpatului, apreciaza instanta ca se datoreaza tot inculpatului, el fiind cel care , in virtutea diferentei de varsta si a maturitatii putea si trebuia  sa fi mentinut relatia cu partea vatamata  la nivel platonic.  Inculpatul, neprocedand  astfel, se constituie aceasta , in acceptiunea instantei, tocmai intr-un aspect de natura sa atraga o sanctiune mai aspra pentru inculpat in sensul inlaturarii sale de la beneficiul oricarei modalitati de individualizare a executarii pedepsei la care urmeaza sa fie condamnat.
Va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a) - teza a II-a, lit.b) si e) c.p. in conditiile prevazute de art.71 c.p.
Va lua act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila.
           In baza art.193 c.p.p. va obliga inculpatul la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare catre partea vatamata.
               In baza disp.art.191 c.p.p. va obliga inculpatul la plata sumei de 1000 lei cheltuieli judiciare statului.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011