InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

solutionare latura civila

(Sentinta penala nr. 2291 din data de 20.11.2012 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr. 5501/318/2012
R O M A N I A
Cod operator 2444
JUDECATORIA TARGU JIU
JUDETUL GORJ
SECTIA PENALA
SENTINTA PENALA  Nr. 2291/2012
Sedinta publica de la 20 Noiembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE ANISOARA BUCICA
Grefier Sef ION PAUN Pe rol fiind pronuntarea asupra dezbaterilor ce au avut loc in sedinta publica din 13.11.2012 vizand solutionarea laturii civile a cauzei penale privind pe privind pe inculpatul MI, trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg Jiu nr. 5537/P/2011 din 08.03.2012 pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 184 alin 2 si 4 Cod penal, partile civile L. S. C., S. J. de U. Tirgu Jiu, S. C. de U. Bagdasar Arseni  si asiguratorul de raspundere civila  SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A.( fosta BCR Asigurari).
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
Procedura de citare legal indeplinita din  ziua dezbaterilor .

INSTANTA

Asupra cauzei penale de fata:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Jiu  nr 5537/P/2011 din 08.03.2012, a fost trimis in judecata inculpatul M. I.  pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 184 alin 2 si 4 Cod penal .
In fapt, prin actul de sesizare a instantei s-a retinut ca prin procesul-verbal intocmit la data de 25.09.2011, in jurul orei 02:50, pe DJ 665 Bumbesti-Jiu, sat Tetila s-a produs  un eveniment rutier in care a fost implicat autoturismul marca Opel Astra cu numarul de inmatriculare GJ 34 CIS.
Ca urmare a accidentului au suferit leziuni L.S. C.,  R. B. D si M. I. N.
Efectuandu-se cercetari pentru a se stabili modul in care s-a produs evenimentul s-a stabilit ca la data mai sus mentionata  inculpatul M. I. conducea autoturismul marca Opel Astra  si intr-o curba periculoasa la dreapta, datorita vitezei de deplasare a pierdut controlul directiei autoturismului si a patruns pe contrasens, acrosand cu partea stanga  autoturismul marca Ford Mondeo cu numarul de inmatriculare XXX condus regulamentar de numitul Z. A.
In urma coliziunii a rezultat  vatamarea corporala a partii vatamate L S  care potrivit certificatului medico - legal nr. 2119/12.10.2011 intocmit de S.M.L. Gorj, a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un numar de 90 - 100 zile ingrijiri medicale.
La urmarirea penala, cu ocazia audierii sale, inculpatul M I a declarat ca  nu solicita efectuarea unei expertize tehnice auto, deoarece se considera vinovat de producerea accidentului, precizand ca a pierdut controlul directiei de deplasare a autoturismului   marca Opel Astra, cu nr. inmatriculare YYY, intr-o curba periculoasa.
Starea de fapt relatata a fost evidentiata si de martorii audiati pe parcursul cercetarii penale respectiv V E B, Z A, Z , L S C si  R B D.
In sedinta publica din 17.04.2012,  inculpatul  a solicitat, pana la inceperea cercetarii judecatoresti , ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, declarand ca recunoaste in totalitate fapta retinuta  in sarcina sa, conform art. 3201 Cod de procedura penala.
De asemenea, a precizat ca este de acord sa o despagubeasca pe partea vatamata Lacatusu Silvia Claudia in masura in care pretentiile solicitate de aceasta vor fi dovedite.
Activitatea infractionala, asa cum a fost descrisa si retinuta prin actul de sesizare a instantei, recunoscuta de altfel, pe parcursul procesului penal de inculpat intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa , prevazuta si pedepsita de art.184 alin 2 si 4 Cod penal.
Suportul probatoriu administrat pe parcursul  procesului penal pentru fapta dedusa judecatii  a constat in proces verbal de cercetare la fata locului insotit de planse fotografice,  declaratii martori, declaratii parte civila , coroborate cu declaratiile de recunoastere a faptei comise , date de inculpat in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti .
In urma analizarii probatoriului , prin sentinta penala nr 820 din 17.04.2012 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu in dosarul nr 3379/318/2012 , definitiva prin nerecurare , s-a dispus condamnarea inculpatului M I la pedeapsa de 4 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 2 ani si 4 luni.
In temeiul art. 320 indice 1 alin 5 Cod de procedura penala  s-a dispus disjungerea laturii civile a cauzei , care s-a inregistrat sub nr 5501/318/2012 pe rolul Judecatoriei Targu Jiu.
In cauza, partea vatamata L S C s-a constituit parte civila cu suma de 50.000 lei din care 20.000 lei daune civile si 30.000 lei daune morale. De asemenea partea civila a solicitat obligarea inculpatului la plata unei rente lunare de 500 lei de la data producerii accidentului, a carui victima a fost, pana la incetarea starii de nevoie.
In dovedirea cererii partea civila a depus in copie contracte de amanet, act aditional la contractul de credit din 24.05.2007, copie facturi din 16.03.2012, inscrisuri care poarta numele C E sau P E.
De asemenea s-au mai constituit parti civile Spitalul de Urgenta " Bagdasar - Arseni" - Bucuresti cu suma de 4854,00 lei, Spitalul Judetean de Urgenta Tg-Jiu cu sumele de 663 lei si de 1055 lei sume ce se vor actualiza la data platii cu dobanda legala aferenta, cu titlul de despagubiri  reprezentand cheltuielile efectuate cu internarea  medicala si tratamentul acordate partii civile L S C, respectiv a persoanei vatamate, R B D si a inculpatului M I N ( internati la Spitalul Judetean de Urgenta Tg-Jiu).
Partea civila L S C a declarat ca nu a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta Tg-Jiu.
Asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A.( fosta BCR Asigurari) a depus la dosarul cauzei incheierea nr. 108 din sedinta din camera de consiliu din 27.04.2012 adoptata de Tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a civila in dosarul nr. 12941/3/2012 si note de sedinta.
La solicitarea partilor, apreciindu-o ca necesara si utila justei solutionari a cauzei, instanta a incuviintat administrarea probei testimoniale, fiind audiati martorii propusi de partea civila, C GH. si C M, iar pentru inculpat martorii R B D si P A I, depozitiile acestora fiind atasate la dosarul cauzei.
De asemenea, la cererea partii civile s-a dispus efectuarea unei expertize medicale din care sa rezulte necesitatea acordarii unei rente lunare, avand in vedere starea sa de nevoie, in raport infirmitatea/ handicapul produs ca urmare a vatamarilor suferite iar la solicitarea inculpatului, instanta a incuviintat avizarea  raportului de expertiza medico legala de catre Comisia de Control si Avizare din cadrul Institutului de Medicina Legala Craiova.
Apreciind starea de fapt conturata in urma examinarii probatoriului, instanta constata intemeiate in parte cererile partii civile L S C.
Astfel, din declaratia martorului C G rezulta  ca familia partii civile a cheltuit la spital, la Bucuresti urmatoarele sume: " 3500 lei cu amanetul aurului"_ in jur de 3000-4000 lei imprumutati de la rude si suma de " 4.500 lei pe care acesta o obtinuse din munca pe litoral".
Martorul C M a declarat ca mama partii civile si-a amanetat bijuteriile pentru a putea trai si a suporta cheltuielilor de spitalizare si ingrijirile ulterioare ale fiicei sale.
De asemenea a aratat ca partea civila a stat in spital 2-3 saptamani si circa 2-3 luni la pat intrucat are o tija pe coloana, a avut degetele  rupte la piciorul stang iar cand merge are dureri.
In acelasi context martorul a mai sustinut ca mama partii civile a renuntat la serviciu pentru a-si ingriji fiica iar inainte de accident aceasta" nu avea probleme financiare pentru ca avea serviciu".
Martorul P A I a mentionat ca " ingrijirile medicale si suferinta partii civile s-ar ridica la 100 milioane vechi".
In urma examinarii medico-legale a partii vatamate s-a stabilit conform raportului de constatare medico - legala nr. 2119 din 12.10.2011 al Serviciului de medicina legala Gorj, ca leziunile suferite de aceasta pot data din data de 25.09.2011, in conditiile accidentului rutier si au  putut fi produse prin lovire cu corpuri dure, necesitand un numar de 120 zile de ingrijiri medicale.
La solicitarea partii civile instanta a incuviintat efectuarea  unei expertize medico - legale. Prin raportul de expertiza medico - legala  nr. 1600 din 13.09.2012 intocmit de Serviciul de medicina legala s-a concluzionat ca " _ afectiunile _ ii confera numitei L S C o infirmitate  fizica cu deficienta globala usoara care nu se incadreaza in grad de invaliditate, avand o incapacitate adaptiva de circa 35-40% pe o perioada de cca. 6 luni de la prezenta expertiza, dupa care cazul urmeaza sa fie reevaluat" ( fila 98).
La cererea inculpatului, raportul de expertiza medico - legala nr. 1600/13.09.2012 a fost avizat de Comisia de Control si Avizare a actelor medico legale de pe langa Institutul de Medicina Legala Craiova, conform adresei nr. 119/E2/31.10.2012 ( fila 110).
In raport de mijloacele probatorii indicate in paragrafele precedente se constata ca partea civila a dovedit producerea unor daune materiale in cuantum de 10.000 lei fiind intrunite prevederile art. 14 raportat la art. 346 alin. 1 Cod de procedura penala coroborat cu art. 1349 Cod civil, in sensul ca  inculpatul a savarsit cu vinovatie o fapta ilicita prin care au fost cauzate prejudicii partii civile.
Suma de 10.000 lei reprezentand : interventii chirurgicale efectuate, diferite transport intervenite in cauza, asistenta medicala  de care a beneficiat partea civila, sumele de bani pierdute de un membru al familiei acesteia, etc., este o suma rezonabila si credibila vizavi de consecintele suferite de victima in urma vatamarii sale corporale.
In privinta rentei globale, din actele depuse  la dosar rezulta ca partea civila a fost angajata temporar, pe o perioada de 3 luni, anterior producerii accidentului, imprejurare in care la stabilirea nivelului rentei lunare, instanta va avea in vedere cuantumul salariului de baza minim pe tara garantat in plata , conform HG nr. 1225/2011, in suma de 700 lei .
In consecinta se va admite in parte cererea partii civile privind renta lunala.
La acordarea rentei in cuantum de 280 lei ( suma ce reprezinta 1/3 din venitul minim garantat) incepand cu data de 25.09.2011, data producerii accidentului si in continuare pana la o noua reevaluare s-au avut in vedere  concluziile raportului de expertiza medico - legala potrivit carora partea civila a prezentat o stare de incapacitate adaptiva de cca. 35-40 %, generata de tulburari morfologice si functionale diverse si exprima  limitele persoanei in raport de a se adapta la mediul natural si social, incapacitate care se exprima procentual in cadrul unui sistem cuantificat din capacitatea adaptiva normala, asa cum este dispusa prin prevederile HG nr. 155/23.02.2011.
Instanta apreciaza ca este justificata cererea partii civile de acordare a daunelor morale in cuantum de 30.000 lei deoarece aceasta suma este intemeiata in raport de suferintele pe care le suporta in plan fizic si psihic, in raport de durata ingrijirilor medicale de care a avut nevoie precum si interventiile chirurgicale suferite. Prejudiciul moral acordat in cuantumul solicitat isi gaseste corespondent in urmarile produse de infractiune constand in aceea ca, pentru a se vindeca aceasta nu a mai dus o viata sociala normala, a fost nevoita sa faca tratamente pentru recuperare, cu restrictii, care nu i-au mai dat posibilitatea sa desfasoare aceleasi activitati ca acelea anterioare accidentului, iar ulterior a trebuit sa evite efortul fizic.
Se impune observatia ca la stabilirea tuturor sumelor, instanta are in vedere culpa exclusiva a inculpatului M I N in producerea evenimentului rutier si consecintele acestuia .
Analizand cererile partilor civile Spitalul Judetean de Urgenta Tg-Jiu si a Spitalul Clinic de Urgenta " Bagdasar Arseni" privind acordarea despagubirilor , instanta le apreciaza intemeiate, fata de legatura de cauzalitate dintre fapta culpabila  a inculpatului si cheltuielilor in cuantum de 1055 lei si 633 lei determinate de internarea medicala si ingrijirile acordate inculpatului si a partii vatamate R B D precum si suma de 4854 lei catre  Spitalul Clinic de Urgenta " Bagdasar Arseni"  determinate de internarea si ingrijirile  acordate partii civile Lacatusu Silvia Claudia.
Din actele si lucrarile dosarului rezulta ca la data  producerii evenimentului rutier, autoturismul inmatriculat sub nr.YYY, marca Opel Astra, condus de inculpat era asigurat, instanta a dispus citarea in cauza a asiguratorului SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A.( fosta BCR Asigurari)- Sucursala Olt .
Potrivit art. 49 din Legea  nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania asiguratorul acorda despagubiri in baza contractului de asigurare , pentru persoane pagubite prin accidente de circulatie, despagubirile acordandu-se conform art. 50 din acelasi act normativ pentru sumele pe care asiguratorul este obligat sa le plateasca cu titlul de despagubire si cheltuieli persoanelor pagubite prin vatamare corporala. In caz de vatamare corporala, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul.
Conform art. 54 al Legii 136/1995, in cazul stabilirii despagubirilor prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva  asiguratorului de raspundere civila in limitele obligatiei acestuia.
Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia nr. 1 din 28 martie 2005 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 503 din 14.06.2005 a statuat, ca " _ asiguratorul acorda despagubiri in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite_"
In temeiul acestor considerente se va angaja raspunderea asiguratorului SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt, in privinta despagubirilor materiale, inclusiv a celor stabilite in favoarea Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu  si Spitalul Clinic de Urgenta " Bagdasar Arseni  " si a daunelor morale.
Constatand culpa procesuala a inculpatului in temeiul art. 191 Cod de procedura penala acesta va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare catre partea civila in cuantum  de 1.000 lei ( reprezentand onorariu avocat) si catre stat a sumei de 200 lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE Admite in parte actiunea civila formulata de partea vatamata L S C, domiciliata in Tg-Jiu, jud.Gorj.
Obliga  asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt la plata sumei de : 30.000 lei daune morale si la plata sumei de  10.000 lei  despagubiri civile catre partea civila  L S  C.
Obliga  asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt la plata sumei de  3.920 lei renta globala de la producerea accidentului  pana la  pronuntarea prezentei sentinte si in continuare, periodic, la  plata sumei de 280 lei lunar , pana la 13.03.2013 ( conform raportului de expertiza medico legala ) catre partea civila L S C.
Obliga  asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt la plata catre partea civila Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu  a sumei de 1055 lei si a sumei de 633 lei cu dobanda legala aferenta  la data platii , cu titlu de despagubiri .
Obliga asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt  la plata catre partea civila Spitalul Clinic de Urgenta " Bagdasar Arseni  " a sumei de 4854 lei cu cu dobanda legala aferenta  la data platii , cu titlu de despagubiri.
Obliga inculpatul la 1000 lei cheltuieli judiciare catre partea civila si la 200 lei cheltuieli judiciare statului.
Cu recurs in termen de 10 zile .
Pronuntata in sedinta publica din  20.11.2012 la Judecatoria Tg.- Jiu.

Presedinte,
ANISOARA BUCICA

Grefier,
ION PAUN Red A.B. /tehn S.S. 17 Decembrie 2012
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011