InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

art. 180 alin. 2 Cod penal

(Sentinta penala nr. 565 din data de 29.11.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

Titlu: art. 180 alin. 2 Cod penal
Dosar nr.                             Cod operator 3924
               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta Penala Nr. 565/2012
Sedinta publica de la 29 noiembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE M. M.
Grefier L. I. B.

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror V. R., din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti, judetul Gorj.

Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatul D. V., domiciliat in _, judetul Gorj, trimis in judecata pentru savarsirea  infr. prev. si ped. de art.180 alineat 2 Cod penal, fata de partea vatamata-parte civila D. I., domiciliata in _, judet Gorj si partea civila Spitalul Judetean de Ambulanta Gorj, cu sediul in Tg. Jiu, str. Progresului, nr. 18, judet Gorj.
La apelul  nominal facut in sedinta publica a raspuns partea vatamata-parte civila D. I. personal si martorul P. V., lipsind inculpatul si partea civila Spitalul Judetean de Ambulanta Gorj.
Procedura de  citare legal  indeplinita.
            S-a facut  referatul  oral al  cauzei de  catre  grefierul de  sedinta , dupa care,
Instanta procedeaza la luarea unei declaratii martorului P. V., in conformitate cu art. 327 si urm. Cod procedura penala, declaratie consemnata si atasata la dosarul cauzei.
            Nemaifiind alte  cereri de  formulat  si probe  de  administrat, instanta a constatat  dosarul  in stare   de  judecata  si a acordat cuvantul  pe fond :    
            Reprezentantul  Ministerului  Public a expus oral starea de fapt, solicitand  condamnarea  inculpatului pentru savarsirea infractiunii  prev. si ped. de art. 180 alin.2 Cod penal, inculpatul nerecunoscand savarsirea faptelor pentru care a fost trimis in judecata, are antecedente penale, fiind condamnat anterior tot pentru fapte de violenta. A solicitat admiterea actiunii civile in masura dovedirii si obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat.
Partea vatamata-parte civila D. I. arata ca lasa la aprecierea instantei solutionarea cauzei.

.
 I N S T A N T A

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr. _/P/2011 din 29.06.2012 a fost trimis in judecata inculpatul D. V., pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prevazuta si pedepsita de art. 180 alin.2  Cod penal
Ca stare de fapt, s-a retinut in sarcina inculpatului, ca in data de 13.12.2011, in jurul orelor 16.30, partea vatamata D. I. a iesit la un momentdat in fata locuintei sale din _, pentru a se verifica ce fac animalele aflate pe un teren agricol din apropriere, teren situat peste drum de locuinta partii vatamate.
Partea vatamata a fost observata de vecinul si nepotul sau, D. V., ce se afla sub influenta alcoolului si care a inceput sa reproseze matusii sale diferite neintelegeri din trecut. Observand ca la fata locului nu se afla alte persoane, inculpatul D. V. s-a apropiat de partea vatamata si a inceput sa o loveasca de mai multe ori cu un ciomag in zona membrelor inferioare si superioare precum si in zona corpului.
Ca urmare a durerii provocate de loviturile primite partea vatamata a inceput sa tipe  dupa ajutor, situatie in care inculpatul a parasit in graba locul faptei, strigatele partii vatamate fiind auzite de martorii P. V., P. F. si C. I.
Din cuprinsul certificatului medico-legal nr. _/14.12.2011 eliberat de SJML Gorj a rezultat ca partea vatamata D. I. a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur si cadere, care au necesitat 14-16 zile de ingrijiri medicale.
In sedinta publica din data de 04.10.2012 a fost audiat inculpatul care nu a recunoscut savarsirea faptelor pentru care a fost trimis in judecata, iar la aceeasi data partea vatamata D. I. a aratat ca intelege sa se constituie parte civila in cursul procesului penal cu suma de 1000 lei, reprezentand despagubiri civile si cu suma de 3000 lei daune morale.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, in data de 13.12.2011, in jurul orelor 16.30, partea vatamata D. I. a iesit la un momentdat in fata locuintei sale din _, pentru a se verifica ce fac animalele aflate pe un teren agricol din apropriere, teren situat peste drum de locuinta partii vatamate.
Partea vatamata a fost observata de vecinul si nepotul sau, D. V., ce se afla sub influenta alcoolului si care a inceput sa reproseze matusii sale diferite neintelegeri din trecut. Observand ca la fata locului nu se afla alte persoane, inculpatul D. V. s-a apropiat de partea vatamata si a inceput sa o loveasca de mai multe ori cu un ciomag in zona membrelor inferioare si superioare precum si in zona corpului.
Ca urmare a durerii provocate de loviturile primite partea vatamata a inceput sa tipe  dupa ajutor, situatie in care inculpatul a parasit in graba locul faptei, strigatele partii vatamate fiind auzite de martorii P. V., P. F. si C. I..
Din declaratia martorului P. V. rezulta ca acesta a auzit partea vatamata discutand cu o persoana de sex masculin, iar la circa 5-10 minute a auzit din nou partea vatamata tipand, fara insa a observa activitatea acestor persoane, ulterior auzind vorbindu-se ca partea vatamata a fost lovita de catre nepotul sau, D. V..
Si martora P. F. arata ca a auzit tipetele partii vatamate careia i-a recunoscut glasul dar s-a ascuns de frica stiind cat de violent este inculpatul.
In urma loviturilor aplicate de catre inculpat, partea vatamata a suferit leziuni ce au necesitat 14 -16 zile  ingrijiri medicale, asa cum rezulta din certificatul medico-legal nr. _/14.12.2011 eliberat de SJML Gorj.
          Totodata  certificatul  medico -legal  mai sus amintit  atesta ca  partea  vatamata a suferit  leziuni  posttraumatice  care s-au putut produce   prin lovire   cu corp  dur si cadere, leziunile  ce  pot data  din 13.12.2011 si necesita  cca 14 -16 zile   de ingrijiri  medicale  de  la producere.
Starea de fapt expusa anterior este dovedita cu declaratiile martorilor P. V., C. I., P. F. si P. V., probatoriul administrat in cursul urmaririi penale, certificatul medico-legal emis de SJML Gorj.
In drept, fapta  inculpatului D. V., care in data de 13.12.2011, in jurul orelor 16.30 a lovit partea vatamata D. I., provocandu-i   astfel leziuni traumatice ce au necesitat  cca 14-16  zile de  ingrijiri  medicale, intruneste  elementele constitutive   ale  infractiunii de  loviri sau alte  violente, fapta  prev. si ped. de disp. art.180 alin.2 cod penal, text de lege in baza caruia inculpatul urmeaza sa fie condamnat.
La individualizarea judiciara a pedepsei ce se va aplica inculpatului vor fi avute in vedere criteriile generale prevazute de art.72 alin.1 C.pen., respectiv dispozitiile partii generale a codului, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei, persoana infractorului si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
In concret, instanta constata ca inculpatul a savarsit infractiunea de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 alin. 2 Cod penal, pentru care legiuitorul prevede pedeapsa inchisorii de la trei luni la 2 ani sau amenda.
Gradul de pericol social concret al faptei este ridicat tinandu-se seama de modul si mijloacele de savarsire a infractiunii precum si de conduita inculpatului.
De asemenea, pe parcursul procesului penal, inculpatul nu a recunoscut fapta pentru a fost trimis in judecata.
Analizand ansamblul acestor considerente, instanta apreciaza ca o pedeapsa de doua luni inchisoare este apta sa atinga scopul preventiv si educativ al sanctiunii.
In baza art. 71 alin.2 Cod penal, va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor  civile  prevazute de art. 64  alin.1 litera a) teza a -II -a si b)  Cod penal.
Sub aspectul laturii civile a cauzei instanta urmeaza sa il oblige pe inculpat la plata a 2000 lei cu titlu de daune morale catre partea vatamata-parte civila D. I., 482 lei cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Serviciul Judetean de Ambulanta Gorj, plus dobanda legala aferenta pana la plata integrala si sa respinga cererea de acordare a despagubirilor materiale formulata de partea vatamata-parte civila D. I..
In ceea ce priveste daunele morale, instanta constata ca partea vatamata-parte civila D. I. a suferit leziuni traumatice care au necesitat mai multe zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, actiunea ilicita a inculpatului provocandu-i suferinte fizice si psihice.
Asa fiind, instanta apreciaza ca acest prejudiciu va putea fi acoperit prin acordarea unei sume de bani in compensatie, motiv pentru care in baza art. 14 raportat la art. 346 Cod de procedura penala, il va obliga pe inculpat la plata sumei de 2000 lei catre partea vatamata-parte civila D. I., cu titlu de daune morale.
Instanta urmeaza sa admita cererea de acordare a despagubirilor materiale catre partea civila Spitalul Judetean de Ambulanta Gorj, care, potrivit adresei nr. _/31.05.2012 s-a constituit ca parte civila cu suma de 482 lei.
Instanta urmeaza sa respinga cererea de acordare a despagubirilor materiale formulata de partea vatamata-parte civila D. I. ca nefondata, aceasta nefacand nici un fel de probe din care sa rezulte ca in urma actiunii ilicite a inculpatului a suferit un prejudiciu material desi, in virtutea rolului activ, instanta  i-a pus in vedere ca trebuie sa isi dovedeasca pretentiile.
In baza art. 191 alin. 1 Cod de procedura civila, inculpatul va fi obligat la 400 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGI
H O T A R A S T E In baza art. 180 alineat 2 Cod penal condamna inculpatul D. V., la doua luni inchisoare.
In baza art. 71 alin.2 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor  civile  prevazute de art. 64  alin.1 litera a) teza a -II -a si b)  Cod penal.
Obliga inculpatul la plata sumei 2000 lei daune morale catre partea vatamata.
Respinge cererea privind acordarea de despagubiri materiale.
Obliga inculpatul la plata sumei de 482 lei cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Serviciul Judetean de Ambulanta Gorj, plus dobanda legala aferenta pana la plata integrala.
Obliga inculpatul la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare in favoarea statului.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru procuror si partea vatamata si de la comunicare pentru inculpat si Serviciul Judetean de Ambulanta.
Pronuntata in sedinta publica din 29.11.2012. Presedinte,
M. M. Grefier,
L. I. B.

Red. M.M, tehnored. B.L.I, 2 ex, 04.12.2012
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011