InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

art.180 alin.2 C.penal - lovire

(Sentinta penala nr. 293 din data de 15.05.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti


Dosar nr. 4655/317/2011        Cod operator 3924
               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta penala Nr. 293/2012
Sedinta publica de la 15 Mai 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE I.M.
Grefier L.V. Ministerul Public a fost reprezentat de procuror P.D. din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria _. Pe rol judecarea cauzei penale privindu-le pe inculpata-parte vatamata C.E.si pe inculpata - parte vatamata A.V., trimise in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria _. nr.1455/P/2011 din data de 02.12.2011 pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art.180 alin.2 C.pen.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpata C.E, personal si asistata de avocat ales D.D, si inculpata A.V, personal si asistata de avocat ales F.S.G, si martorii B.M., M.D.si P.I..
   Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier.
Potrivit dispozitiilor art.327 C.proc.pen. sunt ascultati martorii prezenti, declaratiile fiind consemnate si atasate la dosar.
Nemaifiind alte cereri de formulat ori probe de administrat, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul in dezbateri.
Reprezentantul Ministerului Public arata ca inculpatele au fost trimise in judecata pentru ca, in data de 24.05.2011, si-au aplicat reciproc lovituri, provocandu-si vatamari care au necesitat pentru vindecare mai multe zile de ingrijiri medicale, fapte care intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta si pedepsita de art.180 alin.2 C.Pen. iar din probele administrate in cauza rezulta vinovatia celor doua inculpate, motiv pentru care solicita condamnarea acestora in baza art.180 alin.2 C.pen. Mai solicita si obligarea acestora la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Avocat D.D., pentru inculpata parte vatamata C.E., solicita achitarea inculpatului C.E. pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente in temeiul art.10 lit.e) C.pen. intrucat acesta a actionat in legitima aparare, fiind atacata de catre cealalta inculpata. In subsidiar, solicita achitarea acesteia intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol social  al  unei infractiuni in raport de  imprejurarile in care a fost savarsita si de circumstantele personale ale inculpatei. Solicita condamnarea celeilalte inculpate, urmand a-i fi aplicata o pedeapsa orientata spre maximul special prevazut de lege intrucat aceasta a fost cea care a initiat conflictul, a mai avut si anterior conflicte cu partea vatamata si este cunoscuta in sat ca fiind o persoana agresiva, precum si obligarea ei la plata cheltuielilor judiciare.
Avocat F.S., pentru inculpata A.V., solicita achitarea acestei inculpate intrucat din probele administrate in cauza nu s-a facut dovada vinovatiei acesteia in savarsirea infractiunii pentru care a fost trimisa in judecata. Astfel, declaratiile martorilor nu sunt credibile atat timp cat acestia relateaza ca nu numai inculpata ci si sotul acesteia, fata de care s-a adoptat o solutie de netrimitere in judecata, ar fi agresat-o pe cealalta inculpata. Precizeaza ca singurii martori care au fost prezenti la locul desfasurarii conflictului si care nici nu au observat in mod direct cum a inceput conflictul se aflau la munca la inculpata partea vatamata C.E., declaratiile acestora fiind prin urmare subiective. Solicita condamnarea inculpatei C.E.. Obligarea la plata despagubirilor si la plata  cheltuielilor judiciare.
Inculpatele, avand ultimul cuvant, au aratat cu sunt nevinovate.

INSTANTA

Asupra cauzei penale de fata:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria _. nr.1455/P/2011 s-a dispus punerea in miscare si trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatelor C.E.si A.V. pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prev. si ped. de art.180 alin.2 C.Pen.
Ca stare de fapt s-a retinut ca, in data de 24.05.2011, in jurul orei 13.00, in timp ce se aflau pe un teren agricol situat in punctul ,,Cretu’’, pe raza satului P.S, inculpatele C.E.si A.VA. au avut un conflict in timpul caruia s-a lovit reciproc, provocandu-si leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un numarul de 8-9 zile ingrijiri medicale pentru C.E.si 7-8 zile ingrijiri medicale pentru A.V.
Stare de fapt expusa de procuror a fost retinuta prin coroborarea urmatoarelor mijloace de proba: declaratii inculpate, declaratii martori, certificate medico-legale.
In cursul cercetarii judecatoresti, inculpatele au fost ascultate cu respectarea dispozitiilor art. 70 Cod de procedura penala, in prezenta aparatorilor alesi, filele  13 si 14 din dosarul instantei.
Inculpata - parte vatamata C.E. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 3000 lei, 2000 lei daune morale si 1000  lei despagubiri materiale.
Inculpata - parte vatamata A.V. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 8000 lei daune morale si 300  lei despagubiri materiale.
La solicitarea procurorului au fost ascultati martorii C.I, C.E., A.V., C.A., B.M, P.S., B.M., C. M., Anuta N. si C. C..
Instanta a incuviintat proba cu martorul M. D., la solicitarea inculpatei C.E., si a dispus, din oficiu, audierea martorului P.I..
Din ansamblul mijloacelor de proba administrate in cauza, atat in cursul urmaririi penale cat si in faza cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea stare de fapt:
In data de 24.05.2011, pe fondul unei stari conflictuale preexistente, cele doua inculpate au inceput sa discute in contradictoriu dupa care si-au aplicat reciproc lovituri.
Inculpata partea vatamata C.E. se afla pe terenul proprietatea sa impreuna cu martorii C. I. si A. care executau lucrari agricole cand a venit inculpata parte vatamata A.V.care a inceput sa le adreseze celor trei cuvinte jignitoare, acuzandu-i ca i-au stricat un rand de porumb.
Martorii C. I. si A. au relatat ca inculpata A.V.a venit la inculpata C.E., cele doua imbrancindu-se, cazand la pamant si tavalindu-se una peste cealalta.
Urmare a agresiunilor reciproce, cele doua au suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un numarul de 8-9 zile ingrijiri medicale pentru C.E.si 7-8 zile ingrijiri medicale pentru A. V..
Fata de starea de fapt retinuta, instanta constata ca fapta inculpatei C.E.de a o  fi lovit pe cealalta inculpata-parte vatamata si de a-i fi cauzat leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un numar de 7-8 zile de ingrijiri medicale intruneste atat sub aspectul laturii obiective, cat si sub aspectul laturii subiective, elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alineat 2 Cod penal, pentru care inculpata urmeaza sa fie condamnata. 
La individualizarea judiciara a pedepsei ce se va aplica inculpatei vor fi avute in vedere criteriile generale prevazute de art.72 alin.1 C.pen., respectiv dispozitiile partii generale a codului, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei, persoana infractorului si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
Instanta va retine in favoarea acesteia circumstanta atenuanta legala prevazuta de art.73 lit.b) C.pen. constand in savarsirea infractiunii sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii determinata de o provocare din partea persoanei vatamate produsa prin violenta, printr-o atingere grava a demnitatii persoanei sau printr-o alta actiune ilicita grava.
Astfel, toti martorii audiati in cauza au relatat ca inculpata A.V. este o persoana violenta care se afla in stare conflictuala nu numai cu cealalta inculpata ci si cu celelalte persoane din comunitate. Mai mult, martorii C. au declarat ca A.V. a venit pe terenul inculpatei C.E.si a inceput sa-i adreseze cuvinte jignitoare iar, initial, inculpata C.E.i-a solicitat sa plece si sa o lase in pace.
Instanta constata ca inculpatul a savarsit infractiunea lovire sau alte violente pentru care legiuitorul prevede pedeapsa inchisorii de la o luna la 3 luni alternativ cu amenda.
Prin urmare, avand in vedere imprejurarile in care a avut loc conflictul precum si faptul ca C.E.a fost provocata de A.V., instanta apreciaza ca o pedeapsa de 150 lei amenda penala este apta sa atinga scopul preventiv si educativ al sanctiunii.
Totodata, instanta ii va pune in vedere inculpatului prevederile art.631 C.pen. conform carora, daca cel condamnat se sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii, instanta poate inlocui aceasta pedeapsa cu pedeapsa inchisorii in limitele prevazute pentru infractiunea savarsita, tinand seama de partea din amenda care a fost achitata.
Instanta constata ca fapta inculpatei A.V.de a o  fi lovit pe cealalta inculpata-parte vatamata si de a-i fi cauzat leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un numar de 8-9 zile de ingrijiri medicale intruneste atat sub aspectul laturii obiective, cat si sub aspectul laturii subiective, elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alineat 2 Cod penal, pentru care inculpata urmeaza sa fie condamnata. 
La individualizarea judiciara a pedepsei ce se va aplica inculpatei vor fi avute in vedere criteriile generale prevazute de art.72 alin.1 C.pen., respectiv dispozitiile partii generale a codului, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei, persoana infractorului si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
In concret, instanta constata ca inculpata a savarsit infractiunea lovire sau alte violente pentru care legiuitorul prevede pedeapsa inchisorii de la o luna la 3 luni alternativ cu amenda.
Gradul de pericol social concret al faptei este ridicat tinandu-se seama de modul si mijloacele de savarsire a infractiunii precum si de conduita inculpatului.
Astfel, in plina zi, in prezenta martorilor C., nepasandu-i ca va fi observata de acestia, inculpata A.V.i-a adresat cuvinte jignitoare celeilalte inculpate si a continuat sa procedeze in acest mod desi C.E.i-a solicitat sa plece. A mers pe terenul lui C.E.si a lovit-o, provocandu-i acesteia leziuni care au necesitat pentru vindecare un mai multe zile de ingrijiri medicale.
Mai mult, inculpata a mai fost anterior condamanta pentru savarsirea unor infractiuni impotriva persoanei.
Analizand ansamblul acestor considerente, instanta apreciaza ca o pedeapsa de 1000 lei amenda penala este apta sa atinga scopul preventiv si educativ al sanctiunii.
Totodata, instanta ii va pune in vedere inculpatului prevederile art.631 C.pen. conform carora, daca cel condamnat se sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii, instanta poate inlocui aceasta pedeapsa cu pedeapsa inchisorii in limitele prevazute pentru infractiunea savarsita, tinand seama de partea din amenda care a fost achitata.
Instanta va inlatura sustinerile celor doi inculpati conform carora ar fi actionat in stare de legitima aparare. Persoana care afirma ca a savarsit fapta prevazuta de legea penala in stare de legitima aparare sau de provocare trebuie sa propuna probe prin care sa isi dovedeasca sustinerile.
Sub aspectul laturii civile, constatand ca sunt intrunite conditiile prevazute pentru raspunderea civila delictuala, instanta va admite in parte actiunile civile formulate de cele doua inculpate- parti vatamate.
Va respinge cererea acestora privind despagubirile materiale intrucat din probele administrate nu s-a facut dovada existentei prejudiciului material.
Instanta constata ca ambele inculpate au suferit leziuni traumatice care au necesitat mai multe zile de ingrijiri medicale pentru vindecare si apreciaza ca acest prejudiciu va putea fi acoperit prin acordarea unei sume de bani in compensatie, motiv pentru care in baza art. 14 raportat la art. 346 Cod de procedura penala si art. 998 Cod civil, le va obliga pe cele doua inculpate la plata unor sume de bani proportional cu culpa fiecareia in producerea prejudiciului.
Va fi obligata inculpata A.V. la plata a 1000 lei cu titlu de despagubiri civile catre C.E. iar inculpata C.E.la plata a 200 lei cu titlu de despagubiri civile catre A.V..
In baza art. 193 alin. 1 Cod de procedura penala  va fi obligata inculpata A.V.la plata a 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre C.E., reprezentand onorariu de avocat. Desi inculpata A.V.a fost asistata de aparator ales pe parcursul procesului penal, nu a fost depus la dosarul cauzei nici un inscris din care sa rezulte onorariul perceput de avocat.
In baza art.191 Cod procedura penala, obliga fiecare inculpata la plata a cate 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 180 alin.2 Cod penal, condamna inculpata A.V., fiica lui _ si _., nascuta la data de _. in S., Jud.G., cetatean roman, casatorita, studii 7 clase, CNP - _.., domiciliata in _., la:
- 1000 ( o mie) lei amenda pentru savarsirea  infractiunii de lovire sau alte violente fata de partea vatamata  C.E..
Pune in vedere inculpatei dispozitiile art. 631 Cod penal.
In baza art. 180 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea dispozitiilor art.73 lit.b) C.pen. raportat la dispozitiile art.76 alin.1 lit.f), condamna inculpata C.E., fiica lui _. si _., nascuta la data de _. in S., Jud. G., cetatean roman, casatorita, studii 8 clase,  CNP - _, domiciliata in _..
- 150 ( o suta cincizeci) lei amenda pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente fata de partea vatamata A.V..
Pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 631 Cod penal.
In baza art. 14 rap. la art. 346 Cod de procedura penala si art. 998 Cod civil, obliga inculpata A.V.la plata a 1000 lei cu titlu de daune morale catre partea civila C.E..
Respinge cererea de acordarea a despagubirilor materiale formulata de partea civila C.E..
In baza art.14 rap. la art. 346 Cod de procedura penala si art. 998 Cod civil, obliga inculpata C.E.la plata a 200 lei cu titlu de daune morale catre partea civila A.V..
Respinge cererea de acordarea a despagubirilor materiale formulata de partea civila A.V..
In baza art. 193 alin. 1 Cod de procedura penala obliga inculpata A.V.la plata a 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre C.E., reprezentand onorariu de avocat.
In baza art.191 Cod procedura penala, obliga fiecare inculpata la plata a cate 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi  15.05.2012

Presedinte,
I.M. Grefier,
L.V.

I.M. 05 Iunie 2012

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011