InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

furt calificat

(Sentinta penala nr. 181 din data de 15.03.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti


Dosar nr. 251/317/2012   Cod operator 3924
               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta penala Nr. 181/2012
Sedinta publica de la 15 Martie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE M.M.
Grefier A.B.

     
Ministerul Public a fost reprezentat de  prim procuror C.C.din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria _., jud. _ Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatul S.S.M., in prezent detinut in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva al I.P.J. G_,  trimis in judecata prin  rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria _. cu nr.3377/P/2011, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat , fapta prevazuta si pedepsita de art.208 ali.1 -209 alin.1 lit. a si g c.p. cu aplicarea art.37 lit. a cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns inculpatul S.S.M. asistat de avocat din oficiu B.I, lipsa fiind partea  vatamata G.G..
Procedura completa.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, a fost luata o precizare inculpatului, depozitia acestuia fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei, dupa care,  
Nemaifiind alte cereri de formulat sau exceptii de invocat, instanta a constatat terminata cercetarea judecatoreasca si a acordat cuvantul pe fond.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria _ a expus starea de fapt si  a solicitat schimbarea  incadrarii juridice a infractiunii pentru care a fost trimis in judecata inc.S.S.M., din infr. prev. si ped de art.208 alin.1-209 alin.1 lit a) g) cu aplic art.37 litera a  in infr. prev si ped de art.208 alin.1-209 alin.1 lit a) si g)  cu aplic art.75litera c C.pen si art. 37 litera a si b cod penal, si in  baza art. 208 alin.1-209 alin.1 lit a) si g) cu aplic art.75litera c C.p  art. 37 literele a si b cod penal, cu aplic. disp art.320 ind.1 alin.7 C.proc.pen., condamna inculpatul S.S.M. la pedeapsa de 2(doi) ani inchisoare.
Avocat B. I. pentru inculpat nu s-a opus schimbarii incadrarii juridice a faptelor pentru care inculpatul a fost trimis in judecata si a solicitat ca la individualizarea pedepsei sa se retina ca a avut o conduita sincera, ca este cunoscut cu antecedente penale, in care sens sa fie aplicate dispozitiile art. 74, 76 Cod penal, iar pe cale de consecinta pedeapsa sa fie coborata sub minimul special prevazut de lege.
Inculpatul S.S.M. a recunoscut  si regretat savarsirea faptelor pentru care a fost trimis  in judecata si isi insuseste concluziile aparatorului sau.
 

INSTANTA

Deliberand, instanta constata urmatoarele:
Prin incheierea nr. 28 din 28 decembrie 2011 pronuntata de Judecatoria _ in dosar nr.4928/317/2011 a fost admisa propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria _ a inculpatului S.S.M., cercetat pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 208 ali.1 -209 alin.1 lit. a si g c.p. cu aplicarea art.37 lit. a cod penal.
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria _. cu nr.3377/P/2011, s-a retinut in sarcina inculpatului ca :
In  seara zilei de 27.12.2011, inculpatul S.S.M. ,impreuna cu minorul V.V.A., in varsta de 15 ani, s-au deplasat in curtea caminului - internat al Grupului Scolar de Petrol T., de unde au sustras o cabalina ce apartinea partii vatamate G.G., ce se afla priponita, dupa care au inhamat-o la caruta ce apartinea aceleasi parti vatamate si au incarcat-o cu fier vechi, dupa care s-au deplasat in localitatea P.J, unde au fost depistati de organele de politie, dupa ce acestia comercializasera deja cantitatea de aproximativ 600 kg fier vechi.
In seara  zilei de  27.12.2011, numitul G.G. a  sesizat  organele de  politie   prin SNUAU 112 cu privire la faptul  ca autori neidentificati i-au sustras  o cabalina si o caruta aflate  in zona caminului  de  baieti ai Grupului Scolar de Petrol T..
Numitul G.G. impreuna   cu martorul  asistent C.G., organele  de politie s-au deplasat  cu autoutilitara  pe tronsonul  T. - P.J, pe o distanta de  10 km, iar la poarta   depozitului d e materiale refolosibile, apartinand  SC D.C. SRL, l-au identificat pe   inculpatul S.S.M.  si pe  faptuitorul minor  V.V.A..
Cei doi se aflau  cu un atelaj  format dintr-o cabalina si o caruta  pe pneuri de  Dacia 1300, atelaj recunoscut  de numitul G.G. ca apartinandu-i.
Atat inculpatul cat si faptuitorul minor au recunoscut   ca au sustras  atelajul intrucat aveau  de  transportat fier  vechi  in P.J. si nu detineau  nici-un mijloc  de  transport.
Calul si caruta  au fost restituite numitului G.G., incheindu-se  in acest sens  un proces verbal.
Aspectele  retinute anterior au fost confirmate  de  martorul C.G. M., prezent atat in momentul depistarii inculpatului, cat si in momentul  in care acesta  a relatat cele  intamplate, recunoscandu-si  faptele.
Totodata, numitul G.G. a declarat  ca in cursul  zilei de  27.12.2011, inculpatul S.S.A. l-a rugat  sa-i transporte cu caruta proprietate  personala fier vechi  la un centru  de  recoltare, insa fiind refuzat , inculpatul a hotarat  sa sustraga caruta si cabalina acestuia.
In cauza au fost intocmite un proces  verbal de cercetare la fata locului, fiind efectuate   fotografii judiciare, precum si un proces  verbal de depistare.
Audiat  fiind, inculpatul a  recunoscut faptele, manifestandu-si  regretul sincer cu privire la infractiunea savarsita.
Avand in vedere varsta  minorului V.V.A.  s-a dispus disjungerea   cauzei cu privire la fapta savarsita in vederea efectuarii  expertizei medico legale  psihiatrice pentru stabilirea  discernamantului.
Fapta inculpatului S.S.M. care, in seara zilei de 27.12.2011, impreuna cu  faptuitorul minor V.V.A. s-a deplasat  in curtea  caminului - internat  al Grupului  Scolar de  petrol T., de unde au sustras  o cabalina si o caruta  apartinand numitului  G.G. cu scopul de a transporta  fier vechi in localitatea P.J, intruneste elementele  constitutive  ale infractiunii de furt calificat prev.si ped. de art.208 al.1 -209 al.1 lit.a si g C.p. cu aplic.art.37 lit.a C.p.
Fapta minorului V.V.A., care, in seara   zilei de 27.12.2011, impreuna cu inculpatul  S.S.M.  s-a deplasat   in curtea caminului - internat  al Grupului Scolar de  petrol T., de unde au sustras o cabalina si o caruta apartinand  numitului G.G. cu scopul de a transporta  fier vechi in localitatea P. J., intruneste elementele constitutive  ale infractiunii de  furt calificat  prev. si ped.  d e art.208 al.1 -209 al.1 lit.a si g C.p.
Insa, avand  in vedere starea de arest  preventiv   in care se afla inculpatul, precum si  necesitatea efectuarii  expertizei  medico legale psihiatrice pentru stabilirea  discernamantului,  s-a dispus disjungerea  cauzei  si continuarea cercetarilor   cu privire  la fapta savarsita  de  faptuitorul minor.
Starea de fapt  expusa mai sus rezulta din  urmatoarele mijloace de proba: proces verbal de  cercetare la fata locului si planse fotografice, proces verbal de  depistare, declaratiile partii vatamate, declaratii inculpat, declaratii  faptuitor, declaratii martori.
Avand in vedere  recuperarea prejudiciului  prin restituirea  atelajului partii vatamate, aceasta din urma  a  declarat ca nu se constituie parte  civila in cauza.
Prin incheierea nr. _ din 28.12.2011, instanta a dispus arestarea preventiva a inculpatului S.S.M. pe o durata de 29 zile, incepand cu data 28.12.2011, pana la data de 25.1.2012 .
In sedinta publica din data de  16.02.2012 a fost audiat inculpatul  care a recunoscut si regretat  savarsirea faptelor pentru care a fost trimis in judecata si nu a solicitat  administrarea   altor probe  decat cele  administrate  in baza urmaririi  penale si a solicitat ca  judecarea  sa  sa se faca in cazul procedurii prev.de art.320 indice 1 cod procedura penala, depozitie consemnata  si atasata la dosar la fila  21.
La solicitarea instantei   la data de  14.03.2012 prin Serviciul Registratura al instantei   a inaintat alaturat  copia sentintei  penale nr. _/25.11.2008, pronuntata in dosarul nr.11610/245/2008 al Judecatoriei I. privind pe inculpatul  S.S.M., insotita  de  referat intocmit  d e Compartimentul  Executari Penale cu privire la data  si modalitatea  ramanerii definitive  a  acesteia(filele 30-34).
In sedinta publica din data de  15.03.2012 a fost audiat inculpatul  care a  aratat ca nu propune  alte probe  in raport  de  noua incadrare  juridica a faptelor, depozitie  consemnata si atasata la dosar la fila 35.
 Analizand  actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
In fapt,in  seara zilei de 27.12.2011, inculpatul S.S.M. ,impreuna cu minorul V.V.A., in varsta de 15 ani, s-au deplasat in curtea caminului - internat al Grupului Scolar de Petrol T., de unde au sustras o cabalina ce apartinea partii vatamate G.G., ce se afla priponita, dupa care au inhamat-o la caruta ce apartinea aceleasi parti vatamate si au incarcat-o cu fier vechi, dupa care s-au deplasat in localitatea P.J., unde au fost depistati de organele de politie, dupa ce acestia comercializasera deja cantitatea de aproximativ 600 kg fier vechi.
In sedinta publica din data de 16.02.2012,inculpatul a recunoscut savarsirea faptelor pentru care a fost trimis in judecata,precizand ca isi insuseste probatoriul administrat in cursul urmariri penale, solicitand totodata aplicarea dispozitiilor art. 320 ind. 1 c.p.p.
In drept,fapta inculpatul de a sustrage ,pe timp de noapte,impreuna cu un minor, un bun apartinand altei persoane, cu scopul de a si-l insusi pe nedrept, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev. si ped. de art. 208 alin.1-209 alin.1 lit a) g) cod penal.
Din extrasul de cazier judiciar al inculpatului, rezulta ca acesta a savarsit faptele deduse judecatii in stare de recidiva postcondamnatorie, dar si postexecutorie, astfel ca, in baza art.334 C.proc.pen. schimba incadrarea juridica a infractiunii pentru care a fost trimis in judecata inc.S.S.M., din infr. prev. si ped de art.208 alin.1-209 alin.1 lit a) g) cu aplic art.37 litera a  in infr. prev si ped de art.208 alin.1-209 alin.1 lit a) si g)  cu aplic art.75litera c C.pen si art. 37 litera a si b cod penal.
In baza art. 208 alin.1-209 alin.1 lit a) si g) cu aplic art.75litera c C.p  art. 37 literele a si b cod penal, cu aplic.disp art.320-1 alin.7 C.proc.pen.,urmeaza ca inculpatul sa fie condamnat la pedeapsa de 2(doi) ani inchisoare.
Va fi revocata  liberarea conditionata a restului de pedeapsa ramas neexecutat din pedeapsa de 5 ani inchisoare, aplicata inculpatului prin sentinta penala 3608/25.11.2008 a Judecatoriei I., respectiv 327 zile,potrivit sentintei penale _/12.10.2011 a Judecatoriei A. pe care o contopeste cu pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa de 2 ani inchisoare.
Se va deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 28.12.2011 la zi si mentine starea de arest a inculpatului.
Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 litera a) teza a - II - a si litera b) Cod penal, pe durata prevazuta de art. 71 alin.2 c.p.
Ia act ca partea vatamata nu se constituie in parte civila in cursul procesului penal si constata recuperat integral prejudiciul cauzat partii civile. Obliga inculpatul la 700 lei cheltuieli judiciare statului,din care suma de 600 lei, reprezentand onorariul aparatorilor din oficiu la urmarire penala si judecata,va fi avansata anticipat din fondurile MJLC in contul Baroului G..
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

In baza art.334 C.proc.pen. schimba incadrarea juridica a infractiunii pentru care a fost trimis in judecata inc.S.S.M., din infr. prev. si ped de art.208 alin.1-209 alin.1 lit a) g) cu aplic art.37 litera a  in infr. prev si ped de art.208 alin.1-209 alin.1 lit a) si g)  cu aplic art.75 litera c C.pen si art. 37 litera a si b cod penal.
Admite cererea inculpatului privind judecarea sa in cadrul procedurii instituite de art. 320 ind. 1 c.p.p.
In baza art. 208 alin.1-209 alin.1 lit a) si g) cu aplic art.75litera c C.p  art. 37 literele a si b cod penal, cu aplic. disp art.3201 alin.7 C.proc.pen.,  condamna inculpatul S.S.M., fiul  lui V. si D., nascut la  data de  _, in B.i, cetatean roman, are 8 clase, stagiul militar satisfacut,necasatorit, fara copii, fara ocupatie, cu antecedente penale, posesor  al C.P.  seria _ nr_.., emis de  SPCLEP A., CNP __, la pedeapsa de 2(doi) ani inchisoare.
Revoca liberarea conditionata a restului de pedeapsa ramas neexecutat din pedeapsa de 5 ani inchisoare, aplicata inculpatului prin sentinta penala _/25.11.2008 a Judecatoriei I., respectiv 327 zile,potrivit sentintei penale 2803/12.10.2011 a Judecatoriei A. pe care o contopeste cu pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa de 2 ani inchisoare.
Deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 28.12.2011 la zi si mentine starea de arest a inculpatului.
Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 litera a) teza a - II - a si litera b) Cod penal, pe durata prevazuta de art. 71 alin.2 c.p.
Ia act ca partea vatamata nu se constituie in parte civila in cursul procesului penal si constata recuperat integral prejudiciul cauzat partii civile. Obliga inculpatul la 700 lei cheltuieli judiciare statului,din care suma de 600 lei, reprezentand onorariul aparatorilor din oficiu la urmarire penala si judecata,va fi avansata anticipat din fondurile MJLC in contul Baroului G.
Cu drept de recurs.
Pronuntata azi, 15.03.2012, in sedinta publica.
Presedinte,
M.M. Grefier,
A.B.

M.M. 03 Aprilie 2012-2 ex

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011