InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

art.87 alin.1 O.U.G nr. 195/2002 Rep.

(Sentinta penala nr. 122 din data de 14.02.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

Dosar nr. 4938/317/2011        Cod operator 3924

               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI Sentinta penala Nr. 122/2012
Sedinta publica de la 14 Februarie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE I.M.
Grefier L.V.
Ministerul Public a fost reprezentat de procuror V.Z. din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria __ Pe rol fiind judecarea cauzei penale privindu-l pe inculpatul F.I. avand ca obiect savarsirea infractiunii prev. si ped. de art.87 alin.1 O.U.G nr. 195/2002 Rep.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns inculpatul asistat de aparator din ales S.G..
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier.
Instanta pune in vedere inculpatului prevederile art.3201 C.proc.pen.
Inculpatul declara ca recunoaste savarsirea infractiunii pentru care a fost trimis in judecata, solicitand ca judecarea cauzei sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste, declaratia acestuia fiind atasata la fila 6.
Reprezentantul Ministerului Public si aparatorul inculpatului invedereaza instantei ca este aplicabila procedura prev. de art.3201 C.proc.civ.
           Constatand ca nu mai sunt alte probe de administrat si cereri de formulat, instanta, in temeiul art. 339 Cod de procedura penala, declara cercetarea judecatoreasca terminata si acorda cuvantul in dezbateri.
Reprezentantul Ministerului Public expune starea de fapt si arata ca fapta savarsita de inculpat constand in conducerea unui autovehicul pe drumurile publice avand in sange o imbibatie alcoolica mai mare de 0,80 gr 0/00 intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazuta si pedepsita de 87 alin.1 din OUG 195/2002 Rep.,. si solicita condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii, urmand ca instanta sa faca aplicarea dispozitiilor privitoare la pedepsele accesorii si  sa-l oblige la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Avocatul inculpatului arata ca din probele administrate in cauza rezulta savarsirea de catre inculpat a infractiunii pentru care a fost trimis in judecata. Solicita instantei sa constate ca inculpatul a avut un comportament sincer recunoscand savarsirea faptei, nu este cunoscut cu antecedente penale si este angajat, fiind apreciat la locul de munca, motiv pentru care urmeaza sa se retina in favoarea inculpatului circumstantele atenuante prevazute de art. 74 Cod penal si sa i se aplice o pedeapsa sub minimul special prevazut de lege in conditiile art. 76 Cod penal, a carei executare sa fie suspendata conditionat in baza art. 81 Cod penal.
Inculpatul, avand ultimul cuvant, arata ca recunoaste si regreta savarsirea faptei.

     
INSTANTA Asupra cauzei de fata
Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria _. nr. _./P/2011 din data de 22.12.2011 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului F.I., fiul lui F. si al E., nascut la data de _ in Com.S., Jud.G., cetatean roman, studii liceale, casatorit, fara antecedente penale, domiciliat in ..., CN.P_. pentru savarsirea infractiunii prevazuta si pedepsita de art. 87 alin.1 din O.U.G.195/2002 Rep.
In actul de sesizare a instantei s-a retinut in esenta ca stare de fapt ca, in data de 25.10.2011, inculpatul a condus autoturismul marca  Dacia cu numarul de inmatriculare _ pe drumurile publice, respectiv pe DJ 662 B.. 
Solicitandu-i-se de catre agentii de politie, acesta a oprit autoturismul si a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 0,54 mg/l alcool pur in aerul expirat.
Conform buletinelor de analiza toxicologica, la data de 28.10.2011, ora 17,19, inculpatul avea o alcoolemie de 1.35 gr 0/00,  iar la ora 18.19  avea o alcoolemie de 1,45 gr. 0/00,
Inculpatul a declarat ca recunoaste savarsirea infractiunii pentru care a fost trimis in judecata, solicitand ca judecarea cauzei sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste.
Analizand ansamblul mijloacelor de proba administrate in cursul urmaririi penale, instanta retine aceeasi stare de fapt cu cea avuta in vedere prin rechizitoriu.
Astfel, din procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante incheiat de agentii de politie din cadrul Postului de Politie T. rezulta ca, la data de 25.10.2011, ora 16.54, in timp ce efectuau un control al traficului rutier, a oprit pentru control autoturismul condus de inculpat.
Conform mentiunilor aceluiasi proces-verbal coroborat cu rezultatul alcooltestului, se constata ca in data de 25.10.2011, la ora 16,54 inculpatul prezenta o alcoolemie de 1,20 mg/l.
Inculpatului i s-au recoltat doua probe biologice de sange iar din buletinele de analiza toxicologica-alcoolemie rezulta ca la data de 25.10.2011, ora 17.19 inculpatul avea o alcoolemie de 1.35 gr 0/00,  iar la ora 18.19  avea o alcoolemie de 1,45 gr. 0/00,
Cu ocazia audierii sale in cursul urmaririi penale si a ascultarii de catre instanta, inculpatul a recunoscut savarsirea faptei, recunoastere care se coroboreaza cu celelalte mijloace de proba administrate.
Fata de starea de fapt expusa, instanta constata ca fapta inculpatului constand in conducerea unui autovehicul pe drumurile publice avand in sange o imbibatie alcoolica mai mare de 0,80 gr 0/00  intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art.87 alin.1 din OUG 195/2002 Rep. atat sub aspectul laturii obiective cat si sub aspectul laturii subiective, urmand a fi condamnat.
La individualizarea judiciara a pedepsei ce se va aplica inculpatului, instanta va avea in vedere dispozitiile partii generale a codului penal, limitele de pedeapsa fixate de art.87 alin.1 din O.U.G.195/2002 Rep.,  gradul de pericol social concret al faptei, imprejurarea in care aceasta a fost savarsita, de persoana faptuitorului si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
De asemenea, vor fi avute in vedere dispozitiile art.3201 alin.7 C.proc.pen. conform carora instanta va pronunta condamnarea inculpatului care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii.
In primul rand, din analiza limitelor de pedeapsa stabilite de catre legiuitor pentru infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 87 alin.1 din O.U.G.195/2002 republicata, se constata ca aceasta prezinta un grad de pericol social generic ridicat, fiind sanctionata cu pedeapsa inchisorii de minim 1 an.
Limitele de pedeapsa vor fi reduse cu o treime avand in vedere recunoasterea inculpatului.
Relevante in cauza sunt si imprejurarile savarsirii faptei. Din ansamblul mijloacelor de proba administrate rezulta ca inculpatul a condus autoturismul ziua, pe un drum judetean,  avand in sange o imbibatie alcoolica mare.
Simpla recunoastere a faptului ca a condus autoturismul dupa ce consumase bauturi alcoolice, in conditiile in care in cauza exista probe evidente, care inlatura orice dubiu, cu privire la atitudinea sa (proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante, buletine de analiza toxicologica), astfel incat inculpatul trebuia sa recunoasca, neputand nega o situatie certa, nu echivaleaza cu o comportare sincera in cursul procesului penal, de natura circumstantei atenuante prevazuta de dispozitiile art.74 alin.1 lit.c) C.pen.
Pentru aceste considerente, instanta apreciaza ca gradul de pericol social concret al faptei este ridicat, motiv pentru care nu va retine ca circumstante atenuante conduita buna a inculpatului inainte de savarsirea infractiunii si atitudinea sincera constand in recunoasterea savarsirii infractiunilor.
Astfel, spre deosebire de circumstantele atenuante legale, care se aplica in virtutea legii si se impun instantei in mod obligatoriu, circumstantele atenuante judiciare sunt imprejurari de fapt care numai prin raportare la fapta concreta, la ansamblul imprejurarilor in care a fost comisa si la persoana infractorului, pot dobandi, prin apreciere, valente atenuante.
Imprejurarile susceptibile de a constitui circumstante atenuante sunt realitati obiective care, atunci cand exista, nu pot fi ignorate; dar, constatandu-le, instanta nu este obligata sa le recunoasca in mod automat caracter usurator.
Totusi,  avand in vedere conduita buna a inculpatului inainte de savarsirea infractiunii constand in lipsa antecedentelor penale, atitudinea constiincioasa fata de munca si comportarea corecta in relatiile sociale si in familie, instanta va aplica inculpatului minimul pedepsei prevazute de lege, de 8 luni inchisoare.
Referitor la modalitatea de executare a pedepsei, instanta constata ca scopul educativ preventiv al acesteia poate fi atins si fara executarea in regim de detentie si, fiind indeplinite si conditiile cerute de art. 81 Cod penal, va suspenda conditionat executarea pedepsei cu inchisoarea pe un termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 Cod penal si compus din durata pedepsei la care se va adauga un termen de doi ani.
In baza art. 359 Cod de procedura penala se va atrage atentia inculpatului, asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta retine ca natura faptelor savarsite duce la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala prevazute de art.64 alin.1 lit.a) teza a-II-a  si b) C.pen., respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functiile elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, motiv pentru care, in baza art.71 alin.2 C.pen. ii va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 litera a) teza a -II -a si b) C.pen., pe durata executarii pedepsei principale.
Data fiind suspendarea conditionata a executarii pedepsei privative de libertate aplicata inculpatului, instanta, potrivit art. 71 alin. 5 Cod penal, va dispune si suspendarea executarii pedepsei accesorii a interzicerii unor drepturi, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
In temeiul art.191 alin.1 C.proc.pen., va obliga inculpatul la plata a 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 Rep., cu aplicarea dispozitiilor art.3201 alin.7 C.proc.pen., condamna inculpatul F.I., fiul lui F. si al E., nascut la data de _. in Com. S., Jud.G., cetatean roman, studii liceale, casatorit,  fara antecedente penale, domiciliat in _., CN.P_.., la o pedeapsa de 8 (opt ) luni inchisoare.
In baza art. 71 alin. 2 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor  civile  prevazute de art. 64  alin.1 litera a) teza a -II -a si b)  Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal, suspenda conditionat executarea pedepsei pe o perioada de 2 (doi) ani si 8 ( opt) luni termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art. 359 alin.1 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art. 71 alin. 5 Cod penal suspenda executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
In baza art. 191 alin.1 Cod procedura penala obliga inculpatul la plata a 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 14.02.2012.

Presedinte,
I.M. Grefier,
L.V.

I.M. 01 Martie 2012

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011