InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sighisoara

Talharie

(Sentinta penala nr. 80 din data de 19.05.2009 pronuntata de Judecatoria Sighisoara)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Sighisoara | Jurisprudenta Judecatoria Sighisoara

R O M A N I A

JUDECATORIA S
PENAL

SENTINTA PENALA NR. 80
Sedinta nepublica de la 19 Mai 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE:  DV
GREFIER : AD
MINISTERUL PUBLIC reprez. prin PROCUROR : MV

     Pe rol fiind pronuntarea cauzei penale privind pe inculpat OA si pe parte vatamata DME, martor LM, intimat SERVICIUL DE PROBATIUNE M prin reprez. legal, avand ca obiect talharie (art.211 C.p.).
     La apelul nominal facut in pronuntare nu se prezinta nimeni.
     Procedura completa.
     Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 15 mai 2009 iar sustinerile si concluziile partilor au fost consemnate in incheierea din acea data, care face parte integranta din prezenta sentinta, cand Judecatoria, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de 18 mai 2009, apoi pentru 19 mai 2009, cand s-a pronuntat urmatoarea sentinta.
     
     INSTANTA

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria S inregistrat la instanta sub nr. 521/308/2009 a fost trimisa in judecata inculpata minora OA, pentru savarsirea infractiunii de talharie prev. si ped. de art. 211 alin.1, alin.2 lit.c C.penal cu aplicarea art. 99 alin.2 C.penal.
Din materialul probator administrat in cauza instanta retine urmatoarele:
In data de 17.06.2008, in jurul orelor 19,00 partea vatamata DME se afla in Biserica Romano-Catolica situata in cetatea medievala din S.
La scurt timp, profitand ca nu mai erau alte persoane de fata, inculpata s-a apropiat de partea vatamata, a intrebat-o de ce  aprinde o lumanare si unde sta. Partea vatamata i-a raspuns ca nu trebuie sa o intereseze acest lucru. Apoi inculpata i-a cerut suma de 1 leu, insa partea vatamata i-a spus ca nu are bani. In acel moment inculpata a imbrancit-o pe partea vatamata si a incercat sa traga de poseta pe care o tinea in mana. Vazand ca nu o poate smulge, inculpata a inceput sa traga lantisoarele pe care partea vatamata le purta la gat. Unul dintre ele s-a rupt si a cazut in mana partii vatamate. Nu a luat nici un lantisor dar, instantaneu, prin doua miscari rapide inculpata a smuls cerceii de aur din urechile partii vatamate si apoi a fugit din biserica.
Partea vatamata a mers la politie unde a depus plangere.
Inculpata s-a deplasat pe str. Libertatii si a vandut perechea de cercei martorei LM pentru suma de 30 lei.
La data de 18.06.2008 martora a fost invitata la sediul Politiei S unde a predat cerceii pe baza de dovada.
Perechea de cercei a fost evaluata, tinandu-se cont si de gradul de uzura, la suma de 123 lei.
In urma examinarii medico-legale a rezultat ca partea vatamata a suferit leziuni la nivelul lobilor auriculari care s-au putut produce prin mecanismul de smulgere - tractionare  si au necesitat 1-2 zile de ingrijiri medicale.
Existenta faptei si vinovatia inculpatei rezulta cu certitudine din plangerea si declaratiile partii vatamate, procesul verbal de cercetare la fata locului, declaratiile inculpatei, declaratiile martorei LM, raportul medico-legal de constatare, raportul de expertiza medico-legala psihiatrica, procesul verbal de recunoastere, dovada de ridicare, dovada de restituire, procesul verbal de evaluare, planse foto.
Audiata fiind atat in cursul urmaririi penale, cat si in timpul cercetarii judecatoresti, in prezenta mamei si a aparatorului desemnat din oficiu, inculpata a recunoscut comiterea faptei, motivand ca s-a enervat in momentul in care partea vatamata a refuzat sa-i dea bani.
Potrivit concluziilor raportului de expertiza medico-legala psihiatrica nr. 2860/25.08.2008 (fila 66 din dosar) inculpata prezinta diagnosticul "Dezvoltare de personalitate de tip antisocial, intelect normal inferior". La momentul comiterii faptei, avea discernamantul pastrat.
Fapta minorei minore OA, care la data de 17 iunie 2008, aflandu-se in Biserica Romano-Catolica din S, a smuls din urechile partii vatamate Dumitru Marcela cerceii de aur, dupa ce incercase sa smulga geanta acesteia si i-a rupt un lantisor de la gat, partea vatamata suferind leziuni care au necesitat 1-2 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. si ped. de art. 211 alin.1, alin.2 lit.c C.penal cu aplicarea art. 99 alin.2 C.penal.
La alegerea sanctiunii pentru inculpata minora, instanta tine seama de gradul ridicat de pericol social al infractiunii (determinat de imprejurarile si modalitatea savarsirii), de dezvoltarea intelectuala si fizica a inculpatei, de comportamentul sincer al acesteia in cursul procesului penal.
Instanta are in vedere si mentiunile referatului de evaluare nr. 91R/SP/13.05.2009 intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul M, potrivit caruia, elementele socio-familiale ca: existenta antecedentelor penale la celelalte persoane din familie, situatiile conflictuale frecvente din familie, consumul de alcool al tatalui, situatia financiara foarte precara, fuga minorei de la domiciliu, conditiile inadecvate de crestere si educare (neglijarea si abandonul minorei, dezvoltarea acesteia intr-un mediu marcat de promiscuitate, lipsa supravegherii, a indrumarii din partea parintilor si a interesului acestora cu privire la educatie, carentele afective dezvoltate, internalizarea de la o varsta frageda a unui sistem de valori antisociale, atasamentul fata de persoane care valorizeaza  comportamentul deviant si imposibilitatea evitarii acestora ca urmare a amplasarii locuintei intr-o zona cu potential criminogen foarte ridicat), reprezinta de asemenea elemente care pot contribui la mentinerea comportamentului problematic.
Tinand seama de toate acestea, instanta apreciaza ca luarea unei masuri educative este suficienta pentru indreptarea minorei.
Prin urmare in baza art. 101 C.penal raportat la art. 104 C.penal si art. 106 C.penal va dispune internarea inculpatei in Centrul de Reeducare G pentru savarsirea infractiunii de talharie prev. si ped. de art. 211 alin.1, alin.2 lit. c C.penal cu aplicarea art. 99 alin.2 C.penal.
Se va atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 108 alin.2 C.penal privind conditiile revocarii internarii minorului.
Instanta va dispune in baza art. 490 C.pr.penala punerea in executare de indata a masurii internarii.
Se va lua act ca partea vatamata DME nu s-a constituit parte civila.
In baza art. 118 lit.c C.penal se va dispune confiscarea de la inculpata a sumei de 30 lei.
     Vazand dispozitiile art. 191 alin.1 C.pr.penala, inculpata va fi obligata la 425 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 200 lei c/val onorariu avocat din oficiu vor fi avansati din fondurile Ministerului Justitiei catre Serviciul de Asistenta Judiciara S.
     

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     In baza art. 101 C.penal raportat la art. 104 C.penal si art. 106 C.penal dispune internarea in Centrul de Reeducare G a inculpatei minore OA, fiica lui P si M, nascuta la 07.03.1994 in V, jud. M, cetatean roman, fara studii, fara ocupatie, fara antecedente penale, domiciliata in V, nr. , jud. M, CNP -, pentru savarsirea infractiunii de talharie prev si ped. de art. 211 alin.1, alin.2 lit.c C.penal cu aplicarea art. 99 alin.2 C.penal.
     Atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 108 alin.2 C.penal privind conditiile revocarii internarii minorului.
     In baza art. 490 C.pr.penala dispune punerea in executare de indata a masurii internarii.
     Ia act ca partea vatamata DME nu s-a constituit parte civila.
     In baza art. 118 lit.e C.penal dispune confiscarea de la inculpata a sumei de 30 lei.
     In baza art. 191 alin.1 C.pr.penala obliga inculpata la 425 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 200 lei c/val onorariu avocat din oficiu vor fi avansati din fondurile Ministerului Justitiei catre Serviciul de Asistenta Judiciara S.
     Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpata, partea vatamata, partea responsabila civilmente OM  de la comunicare pentru celelalte parti.
     Pronuntata in sedinta publica, 19.05.2009.
     
           PRESEDINTE   GREFIER
              VD DA
     
     
Red.V.D. tehnored.D.A
2 ex. - 22.06.2009
     
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011