InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Rosiori de Vede

Judecare in caz de extradare - art.5221Cod pr. penala

(Sentinta penala nr. 232 din data de 15.12.2010 pronuntata de Judecatoria Rosiori de Vede)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Rosiori de Vede | Jurisprudenta Judecatoria Rosiori de Vede

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Rosiorii de Vede din 29 decembrie 2008, inregistrat la aceasta instanta la nr. 328/292 din 27 ianuarie 2009 a fost pusa in miscare actiunea penala si trimisi in judecata, in stare de libertate inculpatii C. I. A. ( major), zis P., fiul lui T. si M., nascut la _, domiciliat in comuna V., sat M., judetul T., pentru infractiunea prevazuta de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b si c, alin. 21 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 75 lit.c Cod penal si art. 37 lit. a Cod penal; B. E. P. ( minor), fiul lui M. si L., nascut la 02.-09.1988, domiciliat in R.V., str. C.. C.., nr. ., judetul T., pentru infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b si c, art. 21 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal si P.. M. (minor), fiul lui I.si E., nascut la 25.09.1989, domiciliat in R.V, str. ,, nr. ,, judetul T,, fara forme legale in comuna M,, ,, judetul T,, pentru infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 211 alin. 1, alin. 2, lit. b si c, art. 21 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal.
Prin actul de sesizare al instantei s-a retinut in esenta ca, in seara zilei de 16.01.2006, cei trei inculpati s-au inteles sa mearga in Gara R,V, la trenul personal 9308 care circula in directia B,, cu plecare la ora 2010, pentru a fura telefoane mobile de la diferite persoane care calatoreau cu trenul.
Fapta inculpatilor de a deposeda prin amenintare si lovire pe partea vatamata C, Fl, (minor) de suma de 120 lei si un telefon mobil NOKIA, in valoare de 730 lei, in timp ce calatorea cu trenul personal, punand partea vatamata  in imposibilitatea de a se
apara, lovind-o pe aceasta dupa deposedare, pentru pastrarea bunurilor sustrase, constituie infractiunea de tilharie, prevazuta de art. 211 alin. 1 si 2 lit. b si c, alin. 21 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele pentru inculpatii minori B, E, P,l si P. G. M. si cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal si art. 37 lit. a Cod penal pentru inculpatul major.
Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a fost probata cu urmatoarele mijloace de proba : plingerea partii vatamate, declaratiile partii vatamate, procese verbale de prezentare a invinuitilor atit fizic cit si din plansele foto, declaratiile martorilor, declaratiile invinuitilor, planse foto, procese verbale si dovada de primire a bunurilor sustrase.
Pe parcursul urmaririi penale inculpatilor li s-au luat declaratii, recunoscind savirsirea faptelor, dupa care au parasit tara de teama sa nu fie arestati, fiind cautati in mai multe rinduri la domiciliu, inclusiv cu mandate de aducere, drept pentru care nu a fost posibila prezentarea materialului de urmarire penala, asa cum se mentioneaza in cuprinsul rechizitoriului.
Prin acelasi rechizitoriu s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de cei trei inculpati sub aspectul comiterii infractiunii de lovire, prev . si ped. de art. 180 alin. 1 Cod penal, nedepunind plingere penala martorul P. R..
Partea vatamata  C. Fl. (minor, nascut la .) nu s-a prezentat la termenele de judecata, insa s-a prezentat reprezentantul sau legal C. L., care a invederat instantei ca inculpatii au restituit telefonul mobil si suma de 120 lei.
S-a constituit parte civila cu suma de 3000 EURO daune morale, reprezentind echivalent al starii de teama creata partii vatamate dupa incident, care a hotarat intreruperea cursurilor scolare pentru ca a fost amenintat de cei trei inculpati.
Prin sentinta penala nr. 223 din 29 octombrie 2009, Judecatoria  Rosiorii  de Vede l-a condamnat pe inculpatul C. I. A. la o pedeapsa de 7 ani inchisoare, a revocat beneficiul suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata condamnatului prin sentinta penala nr. 848/2005 a Judecatoriei Rosiorii de Vede si a adaugat aceasta pedeapsa, stabilind ca inculpatul sa execute in total 9 ani de inchisoare.
Prin aceeasi hotarare judecatoreasca au fost condamnati ceilalti doi inculpati pentru faptele retinute in rechizitoriu, la pedeapsa inchisorii cu aplicarea dispozitiilor art. 861 Cod penal, deci cu suspendarea executarii sub supraveghere.
La data de 29 iulie 2010, condamnatul C. I. A. inregistreaza pe rolul Judecatoriei Rosiorii de Vede la nr. 2482/292/2010 prezenta cerere avind ca obiect rejudecare in caz de extradare, aratind ca rechizitoriul a fost intocmit dupa o perioada foarte mare de la comiterea faptei, respectiv dupa 3 ani de zile ; a sustinut ca nu a cunoscut despre trimiterea sa in judecata, a plecat in Spania la munca, iar prin hotararea nr. 87/2010 pronuntata de autoritatile spaniole s-a dispus extradarea sa in Romania in vederea executarii pedepsei stabilita prin hotararea care a ramas definitiva.
Analizand actele dosarului, instanta retine ca prin sentinta penala cu nr. 223/2009 pronuntata in dosarul cu nr. 328/292/2009 pe rolul Judecatoriei Rosiorii de Vede, numitul C. I. A. a fost condamnat la o pedeapsa de 7 ani inchisoare, s-a revocat beneficiul suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata condamnatului prin sentinta penala nr. 848/2005 a Judecatoriei Rosiorii de Vede si s-a adaugat aceasta pedeapsa, stabilind ca inculpatul sa execute in total 9 ani de inchisoare.
Au fost interzise drepturile prevazute de art. 64 lit. a si b Cod penal, in conditiile art. 71 Cod penal si s-a constatat ca a recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate C. F., s-a respins actiunea civila avind ca obiect plata de daune morale.
Hotararea judecatoreasca pronuntata a ramas definitiva, s-au emis forme de executare in baza carora condamnatul a fost depistat in Spania si extradat catre autoritatile romane.
Investita fiind cu solutionarea unei cereri avind ca obiect rejudecare dupa extradare, instanta a constatat ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 5221 Cod procedura penala, nu s-a pronuntat o incheiere de admitere in principiu, intrucit textul de lege mentionat face trimitere la dispozitiile art. 405 - 408 Cod procedura penala, ce se aplica corespunzator, procedura fiind a rejudecarii.
Ca urmare, constatind indeplinite conditiile legale instanta a procedat la rejudecarea cauzei.
Conform art. 69 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, statul roman a dat asigurari privind rejudecarea cauzei in prezenta persoanei extradate.
La rejudecare au fost avute in vedere obligatiile instantei de rejudecare, precum si procedura ce trebuie urmata in cazul judecarii si condamnarii in lipsa.
Au fost audiati inculpatul si o parte din martorii din lucrari.
Prin rechizitoriul Parchetului de pe linga Judecatoria Rosiorii de Vede din 29 decembrie 2008, inregistrat la aceasta instanta la nr. 328/292 din 27 ianuarie 2009 a fost pusa in miscare actiunea penala si trimis in judecata, in stare de libertate inculpatul C. I. A. ( major), zis P., fiul lui . ., nascut la 24.05.1984, domiciliat in comuna V., sat M., judetul T., pentru infractiunea prevazuta de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b si c, alin. 21 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal si art. 37 lit. a Cod penal.
In fapt, s-a retinut in sarcina inculpatului ca impreuna cu ceilalti doi inculpati in seara zilei de 16.01.2006, au  deposedat prin amenintare si lovire pe partea vatamata C. Fl. (minor) de suma de 120 lei si un telefon mobil NOKIA, in valoare de 730 lei, in timp ce calatoreau cu trenul personal, punand partea vatamata  in imposibilitatea de a se apara, lovind-o pe aceasta dupa deposedare, pentru pastrarea bunurilor sustrase.
In urma cercetarii judecatoresti efectuate de instanta, in rejudecare, a administrarii mijloacelor de proba, declaratii de martori coroborate cu declaratiile inculpatului, instanta apreciaza ca in speta s-a facut dovada savarsirii faptei de catre inculpat si intruneste in drept elementele constitutive ale infractiunii retinute in sarcina sa, prin rechizitoriul parchetului.
De altfel, inculpatul prezent personal in fata instantei a aratat ca recunoaste si regreta fapta comisa, a considerat  ca este suficient ansamblul probator administrat in fata instantei pana la acest termen de judecata si a solicitat aplicarea in cauza a dispozitiilor art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala.
La alegerea si individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului, instanta va tine seama de gradul de pericol social al faptei comise, dar si de circumstantele personale ale inculpatului, care a recunoscut fapta.
In consecinta, in baza art. 5221  Cod procedura penala, instanta va admite cererea avind ca obiect rejudecare in caz de extradare formulata de inculpatul C. I. A..
Ca urmare va anula, in parte, sentinta penala cu nr. 223 din 29 octombrie 2009 pronuntata de Judecatoria Rosiorii de Vede si formele de executare emise in baza acesteia, cu privire la condamnatul Constantin Ionut Alin.
Se va face aplicarea dispozitiilor  art. 74 lit. b si c Cod penal, art. 76 lit. b Cod penal,  cu aplicarea art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala, respectiv se vor retine circumstante atenuante pentru inculpat, fata de pozitia inculpatului, de recunoasterea acestuia  si fata de contributia concreta a condamnatului la savirsirea faptei cum se desprinde din probatoriile administrate, urmind ca pedeapsa sa fie scazuta sub minimul prevazut de legea penala, respectiv un cuantum de 3 ani inchisoare.
Instanta va face in cauza aplicarea dispozitiilor art. 37 lit. a Cod penal, retinind astfel starea de recidiva postcondamnatorie fata de inculpat, intrucit prin sentinta penala nr. 848/2005 pronuntata de Judecatoria Rosiorii de Vede, acesta a mai fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare, a carei executare a fost suspendata conditionat, conform dispozitiilor art. 81 Cod penal.
Intrucit fapta pentru care este cercetat in prezenta cauza a fost comisa de inculpat in cursul termenului de incercare, instanta in baza art. 83 Cod penal, dispune revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 848/2005 pronuntata de Judecatoria Rosiorii de Vede.
In temeiul dispozitiilor legale mentionate se va adauga aceasta pedeapsa la pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta, urmind ca inculpatul sa execute pedeapsa inchisorii de 5 (cinci)  ani.
 Se vor interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, in conditiile art. 71 Cod penal.
Se va mentine arestarea inculpatului si se va deduce conform art. 88 Cod penal perioada executata de la data de 19 iulie 2010 la zi, cind a fost arestat in urma extradarii, conform mandatului de arestare nr. 256 din 16 noiembrie 2009 emis de Judecatoria Rosiorii de Vede.
Instanta va constata, conform dispozitiilor art. 346 Cod procedura penala,  recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate C. Fl. prin restituirea telefonului mobil, marca Nokia 6610 si a sumei de 120 lei.
In ceea ce priveste daunele morale solicitate de partea civila C. Fl., constind in acea ca partea vatamata C. Fl. ar fi intrerupt cursurile scolare de teama amenintarilor inculpatilor, urmeaza a se pronunta o solutie de respingere, situatia reclamata de partile vatamate nefiind probata in cauza.
In baza art. 198 alin. 1 lit. b Cod procedura penala, se va dispune amendarea sefului Post Politie G., judetul T.., respectiv Ag. pr. . si agentilor de politie . . din cadrul aceluiasi post de politie cu amenda judiciara in cuantum de cite 100 lei fiecare, pentru neexecutarea mandatelor de aducere dispuse la termenele de judecata din data de 3 noiembrie si 17 noiembrie 2010 pentru martorii ....
Din verificarea actelor dosarului, instanta retine ca la termenele de judecata mentionate s-a dispus citarea cu mandate de aducere a respectivelor persoane in baza dispozitiilor art.183 Cod procedura penala.
Cu toate ca prin mandatele de aducere emise instanta a pus in vedere consecintele neexecutarii acestora, respectiv aplicarea unor amenzi judiciare si cu toate ca a fost sesizat seful de post al Politiei . G., dar si IPJ Teleorman, agentii de politie nu s-au conformat dispozitiilor instantei; astfel, mandatele de aducere fie nu au fost executate sub nicio forma, fie au fost executate cu intarziere, procesele verbale intocmite fiind depuse la dosarul cauzei dupa termenul de judecata fixat.
In baza dispozitiilor art. 191 Cod procedura penala, instanta va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in suma de 300 lei.
In baza art. 5221  Cod procedura penala, admite cererea avand ca obiect rejudecare in caz de extradare formulata de inculpatul C. I. A..
Anuleaza, in parte, sentinta penala cu nr. 223 din 29 octombrie 2009 pronuntata de Judecatoria Rosiorii de Vede si formele de executare emise in baza acesteia, cu privire la condamnatul C. I.A..
In baza art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b si c, alin. 21 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal,  art. 74 lit. b si c Cod penal, art. 76 lit. b Cod penal,  cu aplicarea art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala si art. 37 lit. a Cod penal,  a condamnat pe inculpatul C. I. A., zis "P.",  fiul lui ., nascut la . in ., domiciliat in comuna ., judetul . cetatenie romana, necasatorit, studii 8 clase, fara ocupatie, C.N.P. : 1840526340936, cu antecedente penale, la pedeapsa inchisorii de 3 (trei) ani.
In baza art. 83 Cod penal, a dispus revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 848/2005 pronuntata de Judecatoria Rosiorii de Vede.
 A adaugat aceasta pedeapsa la pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta, urmind ca inculpatul sa execute pedeapsa inchisorii de 5 (cinci)  ani.
  A Interzis inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, in conditiile art. 71 Cod penal.
 A mentinut arestarea inculpatului si a  dedus perioada executata de la data de 19 iulie 2010 la zi, conform mandatului de arestare nr. .. din .. emis de Judecatoria Rosiorii de Vede.
 A constatat recuperat prejudiciul cauza partii vatamate C. Fl. prin restituirea telefonului mobil, marca ... si a sumei de .. lei.
 A respins cererea avind ca obiect daunele morale solicitate de partea civila C. Fl..
In baza art. 198 alin. 1 lit. b Cod procedura penala,a dispus amendarea sefului Post Politie G.., judetul T., respectiv ... si agentilor de politie .... din cadrul aceluiasi post de politie cu amenda judiciara in cuantum de cite 100 lei fiecare, pentru neexecutarea mandatelor de aducere dispuse la termenele de judecata din data de 3 noiembrie si 17 noiembrie 2010 pentru martorii .....
 A obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in suma de 300 lei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011