InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oltenita

Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice. Individualizarea pedepsei.

(Sentinta penala nr. 117 din data de 07.05.2012 pronuntata de Judecatoria Oltenita)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Oltenita | Jurisprudenta Judecatoria Oltenita

Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice. Individualizarea pedepsei.

- O.U.G. 195/2002 rep.

SENTINTA PENALA NR.117 DIN 07.05.2012

      Prin rechizitoriul  Parchetului de pe  langa Judecatoria Oltenita inregistrat la aceasta instanta sub nr. /269/2012 a fost trimis in judecata inculpatul AI  pentru  savarsirea infractiunilor prev .si ped. de art. art. 86 al. 1 din O.U.G nr. 195/2002 rep. cu art.37 lit.b CP si  art. 87 al. 1 din O.U.G nr. 195/2002 rep. cu art.37 lit.b CP. ambele cu aplic.art.33 lit. b CP.
      Din actul de sesizare a instantei se retine ca la data de 23.03.2009, desi nu poseda permis de conducere si consumase alcool, inculpatul AI, a plecat de la domiciliu (sat Cucuieti com.Plataresti) cu autoturismul  Dacia 1300 cu nr_., proprietatea fratelui sau, spre locuinta martorului BDF, situata in aceeasi localitate, pe care l-a rugat sa-l insoteasca  intr-o vizita la BI in com. Sohatu, sat Progresu. Nu l-au gasit acasa pe BI iar la intoarcere , la iesirea din Progresu catre Cucuieti, inculpatul a pierdut controlul directiei autoturismului,  intrand in coliziune cu un copac. Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
      Organele de politie care s-au deplasat la fata locului la circa 15 minute dupa producerea evenimentului, au constatat, in urma  testarii cu aparatul Drager Alcotest,  ca AI prezinta in aerul expirat un volum de  1,20 mg./l alcool pur (la ora 18,25),  motiv pentru care a fost condus la spital unde, la ora 19,20, i-a fost recoltata o proba de sange.  Analiza acesteia  a relevat o alcoolemie de 1,60 gr. %o.
      Cercetarile au aratat ca inculpatul a luat autoturismul fara acordul proprietarului,  respectiv fratele sau AI care in ziua respectiva se afla in Bucuresti. Fiind audiat,  AI a declarat ca nu formuleaza plangere  prealabila impotriva inculpatului sub aspectul infractiunii de furt de folosinta.
      Inculpatul a  afirmat ca a condus autoturismul doar pe drum de camp, atat locuinta sa, cat si locuintele rudelor sale BDF, BI, fiind situate in camp. Apararea a fost sustinuta ulterior inceperii urmaririi penale de BDF desi  in  faza actelor premergatoare,  chiar  la data evenimentelor (23.03.2009) martorul arata ca inculpatul a  parcurs distanta Cucuieti - Progresu pe drum public (DJ 301 si DC 401).
      Verificarile au confirmat ca locuinta inculpatului are o iesire la camp insa drumul pe care s-a produs evenimentul rutier in com. Sohatu, sat Progresu, este drum  public iar accesul spre locuintele numitilor BDF si BI se  face exclusiv  pe drum public, conditii  in care apararea formulata se inlatura.
      Rechizitoriul parchetului a fost intocmit  in baza urmatoarelor mijloace de proba : proces verbal de constatare semnat fara obiectii de inculpat, proces verbal de verificare din care rezulta ca organele de politie au fost  sesizate cu  privire la producerea  accidentului la ora 17,30 prin SNUAU 112, declaratii inculpat,  protocol Drager Alcotest, buletin de analiza toxicologica - alcoolemie,   buletin de examinare clinica  in care se mentioneaza ca  la  momentul examinarii  de catre medic, inculpatul prezenta halena alcoolica, vorbire dizartrica,  comportare dezordonata, atentia  dispersata,  judecata incoerenta,  adresa nr. /7.04.2009 a SPCRPCIV Calarasi prin care se confirma ca inculpatul nu poseda, la data evenimentului , permis,  declaratii martori,  proces verbal de verificare privind amplasamentul locuintelor inculpatului si martorului BDF, procese verbale de identificare a amplasamentului locuintei lui BI, a locului  accidentului si copie conforma cu originalul a extrasului din planul urbanistic al com. Sohatu sat Progresu.
      Citat pentru termenul din 20.02.2012,  la adresa  indicata  in rechizitor,  procedura cu inculpatul nu a fost indeplinita  in sensul ca   citatia emisa acestuia nu a fost restituita instantei.  S-a dispus  citarea pentru termenul din 2 aprilie  2012.
      La termenul din 2 aprilie 2012,  citatia  emisa pe numele inculpatului,  a fost restituita cu mentiunea "destinatar necunoscut".
      In aceste conditii,  s-au emis  adrese catre  Directia pentru Evidenta Persoanei,  la Centrul Militar Calarasi,  la Administratia Nationala a Penitenciarelor, la IGP Bucuresti, la Directia Generala a Pasapoarte si la Primaria com. Plataresti.
      De asemenea,  a fost emis mandat de aducere,   Sectiei 5 Politia Galbinasi, ultimul domiciliu al inculpatului fiind in com. Plataresti jud. Calarasi.
      Din relatiile  comunicate, in urma adreselor enuntate anterior,  rezulta ca inculpatul AI nu figureaza ca fiind decedat, nu figureaza ca angajat  militar voluntar sau concentrat, nu figureaza incarcerat in unitatile  Administratiei Nationale a Penitenciarelor si  nu se afla in aresturile organizate in subordinea Ministerului Administratiilor si Internelor.
      Din procesul verbal  comunicat instantei la data de 7.05.2012,  rezulta ca  agent din cadrul Sectiei 5 Politie Rurala Galbinasi,   s-a deplasat in com. Plataresti, sat Cucuieti , la domiciliul inculpatului  unde a gasit pe mama acestuia  care  a declarat ca fiul sau  AI lucreaza pe raza mun. Bucuresti, si nu poate lua legatura cu acesta, spunand ca nu a mai fost pe acasa de aproximativ 3 saptamani.
      Aspectul relevat in  procesul verbal  intocmit de agentul de politie,  demonstreaza ca  inculpatul  se sustrage   cercetarii penale. De altfel, acestuia i-a fost  prezentat materialul de urmarire penala la 18.01.2012,  cand a declarat ca mentine   depozitia data  anterior  in fata procurorului si  a precizat ca  locuieste,  ca si in anul 2009,   in com.  Plataresti, sat Cucuieti.
      Din analiza probelor administrate in faza de urmarire penala,  rezulta ca  la data de 23.03.2009,  inculpatul AI,  a condus  autoturismul Dacia 1300 cu nr. de inmatriculare _  pe drum public,   fiind sub influenta bauturilor alcoolice,  avand o alcoolemie de 1,60 gr. %o.
      In circumstantele date, inculpatul  a pierdut controlul directiei autoturismului,  in timp ce se deplasa din Progresu catre Cucuieti, intrand in coliziune cu un copac.
      Faptele inculpatului  AI de a conduce  un autoturism pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere si sub influenta bauturilor alcoolice, avand o alcoolemie  mai mare de 0,80 gr. %o, intrunesc elementele constitutive  ale infractiunilor prev. de art. 86 alin. 1  si 87 alin. 1 din OUG 195/2002 Rep.
      La incadrarea juridica a faptelor, urmeaza  a se retine  starea de recidiva prev. de art. 37 lit. b   C.p. intrucat, prin sentinta penala nr. /26.03.1998,  a Tribunalului Calarasi, definitiva prin  neapelare,  a fost condamnat la 7 ani inchisoare  pentru savarsirea infractiunilor de conducere fara permis , talharie,  ultraj  si ultraj contra bunelor moravuri,  fiind arestat la 12.01.1998 si liberat la 4.10.2002,   cu un rest de executat de 829 zile inchisoare.
      Infractiunile pentru care a fost trimis in  judecata in prezenta cauza,  au fost savarsite dupa implinirea duratei de executare  a pedepsei de 7 ani inchisoare,  dar inainte de implinirea termenului de reabilitare judecatoreasca. 
      Pentru fiecare din faptele savarsite, inculpatului urmeaza a i se aplica cate o pedeapsa cu inchisoare.
      La stabilirea  pedepselor, se va avea in vedere faptul ca inculpatul s-a sustras  judecatii,  precum si faptul ca are antecedente penale, in cazierul sau figurand  infractiunea de conducere fara permis , ceea ce denota  persistenta  in savarsirea acestui gen de infractiuni.
      Urmeaza ca in temeiul art. 33 lit. a si art. 34 lit. b C.p.  sa se dispuna contopirea pedepselor  urmand ca inculpatul sa execute o singura pedeapsa pe cea mai grea.
      Urmeaza ca in conf. cu art. 71 C.p. , pe durata executarii pedepsei inchisorii,  inculpatul sa fie lipsit de exercitiul drepturilor  prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
      In temeiul art. 191 C.p.p. urmeaza a-l obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare catre stat, cheltuieli in care  va fi inclus si onorariul pentru aparator din oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
            In temeiul art.86 al.1 din OUG 195/2002 rep. cu aplic. art.37 lit. b CP condamna inculpatul inculpatului AI- la 1 (un) an si 2 (doua) luni  inchisoare.
In temeiul art.87 al.1 din OUG 195/2002 rep. cu aplic.art.37 lit.b CP condamna inculpatul AI - la 1 (un) an si 6 (sase) luni  inchisoare.
In temeiul art.33 lit.a si 34 lit.b C.p., inculpatul va executa o singura pedeapsa de 1 (un) an si 6 (sase) luni  inchisoare.
In temeiul art.71 CP, interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 alin.1 lit.a teza a-II-a si lit.b CP.
In temeiul art.191 C.p.p., obliga pe inculpat la 350 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011