InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oltenita

Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice. Inadmisibilitatea actiunii civile. Cheltuieli ocazionate de spitalizarea inculpatului.

(Sentinta penala nr. 112 din data de 07.05.2012 pronuntata de Judecatoria Oltenita)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Oltenita | Jurisprudenta Judecatoria Oltenita

Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice. Inadmisibilitatea actiunii civile. Cheltuieli ocazionate de spitalizarea inculpatului.

- O.U.G. 195/2002 rep.

SENTINTA PENALA NR.112 DIN 07.05.2012       Prin  rechizitoriul parchetului  de pe langa Judecatoria Oltenita inregistrat la aceasta instanta cu nr. /269/2012, a fost trimis in judecata inculpatul IG pentru savarsirea infractiunilor  prev. si ped. de art. 85 al.1 si 2, art.86 al.1 si art. 87 alin. 1  din OUG 195/2002 rep., toate cu aplic.art.33 lit.a Cp., si art.37 lit.b Cp.(recidiva postexecutorie).
      Prin actul de sesizare a instantei se retine ca la data de 23.08.2009, orele 15,50, inculpatul IG a condus autoturismul marca Opel Astra ce avea aplicate placutele cu nr_., pe DN4 din localitatea Frumusani, judetul Calarasi din directia Bucuresti catre Oltenita, in conditiile in care autoturismul nu era inmatriculat, placutele cu nr. de inmatriculare erau false, inculpatul nu detinea permis de conducere si avea in sange o alcoolemie de 1,60 g%0, iar la Km 19 a produs un accident soldat cu vatamarea sa corporala.
      La data de 23.08.2009, dupa ce in prealabil inculpatul IG a consumat bauturi alcoolice la domiciliul sau din comuna Glina, in jurul orelor 15,30 se urca la volanul autoturismului Opel Astra ce avea aplicate placutele cu nr_., proprietate personala si il conduce pe DN4 catre localitatea Frumusani, judetul Calarasi, cu intentia de a merge la fiica sa care locuia in localitatea mai sus amintita.
      Ajuns pe raza localitatii Frumusani, la Km 19, intrucat nu detinea permis de conducere si se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a pierdut controlul volanului rostogolindu-se cu masina de mai multe ori pe sensul opus de deplasare, ajungand in afara partii carosabile.
      La fata locului soseste ambulanta care il transporta pe inculpatul IG la Spitalul Bagdasar Arseni Bucuresti, unde este internat cu diagnosticul "politraumatism prin accident rutier".
      In jurul orelor 17,25, inculpatului ii sunt recoltate probe biologice de sange, iar in urma examinarii clinice efectuate se constata ca acesta este sub influenta bauturilor alcoolice.
      Conform buletinului de analiza toxicologica alcoolemie nr. /A12/476 emis de SML Calarasi s-a stabilit ca la T1, orele 17,25, inculpatul avea 1,60 alcool in sange, proba a doua fiind refuzata.
      Audiat inculpatul IG in faza actelor premergatoare, a recunoscut savarsirea faptelor in modalitatea descrisa mai sus, aratand ca dupa ce a consumat cca 1,5 litri bere cu alcool la domiciliul sau din localitatea Glina, s-a urcat la volanul autoturismului marca Opel Astra, cu nr. de inmatriculare _, deplasandu-se pe DN4 in localitatea Frumusani pentru a merge in vizita la fiica sa, imprejurare in care la Km 19 a produs un accident rutier.
      Din adresa nr./22.12.2009 rezulta ca inculpatul nu figureaza ca posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, aspect ce rezulta si din adresa nr./04.02.2010 a SPRCIV Teleorman.
      Potrivit adresei nr./VD/04.09.2009 a Biroului National Interpol, rezulta ca autoturismul marca Opel cu seria de identificare _ a fost inmatriculat in Germania cu nr. de export _, numar de inmatriculare ce a fost valabil pana la data de 04.03.2008.
            In timpul cercetarilor inculpatul a  recunoscut ca la data de 23.08.2009 a condus autoturismul marca Opel Astra care avea aplicate nr. de inmatriculare _, pe  DN4 localitatea Frumusani, judetul Calarasi din directia Bucuresti catre Oltenita, in conditiile in care autoturismul era neinmatriculat, placutele cu nr. de inmatriculare erau false, nu detine permis de conducere si avea in sange o alcoolemie de 1,60 g%0, iar la Km 19 a produs un accident rutier soldat cu vatamarea sa corporala.
      In faza cercetarii judecatoresti,  a fost audiat  inculpatul care a fost  asistat  de avocat din oficiu.
      El s-a prevalat de dispozitiile art. 3201 Cod procedura penala astfel cum a  fost introdus prin art. VIII pct. 43 din Legea 202/2010 care arata ca pana la inceperea cercetarii judecatoresti inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptei retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecat sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala. In alin. 7 al aceluiasi articol se arata ca inculpatul care uzeaza de aceasta procedura beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei amenzii.
Inculpatul, prin declaratia data in fata instantei, a recunoscut  savarsirea faptelor descrise  in actul de sesizare  si a solicitat  ca judecarea cauzei sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala pe care le cunoaste si le insuseste.
      Recunoasterea inculpatului se coroboreaza cu intregul material probator din faza de urmarire penala constand in: declaratiile inculpatului care a recunoscut savarsirea faptelor si a descris in amanunt modul de savarsire;  cu procesul verbal incheiat de cercetare la fata locului incheiat de agentii de politie la 23.08.2009, in urma accidentului produs de inculpat; cu buletinul de analiza toxicologica alcoolemie,  eliberat de SML Calarasi cu nr. /A12/476/30.09.2009 din care rezulta ca  la proba I de la ora 17,25 inculpatul prezenta o alcoolemie de 1,60 gr. %o; cu buletinul de examinare clinica de la Spitalul Dr.Bagdasar Bucuresti, in care medicul a concluzionat in urma consemnarii manifestarilor psihice si a conformatiei fizice a inculpatului ca acesta era sub influenta alcoolului la momentul prelevarii probei de sange din data de 23.08.2009, ora 17,25; cu F.O. clinica generala privind pe inculpat internat in perioada 23.08.-25.08.2009 in Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar Arsenie Bucuresti; cu adresa nr./22.12.2009 emisa de IPJ Calarasi, din care rezulta ca inculpatul nu figureaza ca posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, aspect ce rezulta si din adresa nr./04.02.2010 a SPRCIV Teleorman;cu adresa nr./VD/04.09.2009 a Biroului National Interpol, din care rezulta ca autoturismul marca Opel cu seria de identificare _ a fost inmatriculat in Germania cu nr. de export _, numar de inmatriculare ce a fost valabil pana la data de 04.03.2008.
      Din examinarea intregului material probator administrat in cauza instanta retine aceeasi situatie de fapt ca cea din rechizitoriu. Astfel rezulta ca la data de 23.08.2009 inculpatul a condus autoturismul marca Opel Astra care avea aplicate nr. de inmatriculare _, pe  DN4 localitatea Frumusani, judetul Calarasi din directia Bucuresti catre Oltenita, in conditiile in care autoturismul era neinmatriculat, placutele cu nr. de inmatriculare erau false, nu detinea permis de conducere si avea in sange o alcoolemie de 1,60 g%0, producand  la Km 19 un accident rutier soldat cu vatamarea sa corporala.
      In drept, faptele inculpatului IG care, la data de 23.08.2009 a condus autoturismul marca Opel Astra care avea aplicate nr. de inmatriculare_, pe  DN4 localitatea Frumusani, judetul Calarasi din directia Bucuresti catre Oltenita, in conditiile in care autoturismul era neinmatriculat, placutele cu nr. de inmatriculare erau false, nu detinea permis de conducere si avea in sange o imbibatie alcoolica care depasea limita legala (care este de 0,80 gr.%0), intrunesc elementele constitutive ale  infractiunilor prev. si ped. de art. 85 al.1, 85 al.2, art.86 al.1 si art. 87 alin. 1  din OUG 195/2002 republicata.
         Din fisa de cazier judiciar rezulta ca inculpatul este cunoscut cu antecedente penale. Prin sentinta penala nr./14.09.2004 a Judecatoriei Buftea, definitiva prin nerecurare inculpatului i s-a aplicat o pedeapsa de 1 (un) an si 3 (trei) luni inchisoare (prin revocarea suspendarii conditionate pentru pedeapsa din sentinta penala nr.373/2000), fiind arestat la 3.02.2005, astfel ca fata de data savarsirii infractiunilor din prezenta cauza el se afla in situatia de recidiva postexecutorie prev. de art.37 lit.b Cp.
  Sub aspectul laturii subiective se retine ca inculpatul  a  savarsit infractiunile cu vinovatie, sub forma intentiei directe,  prev. de art. 19 alin.1 lit.a Cod penal pentru ca a prevazut rezultatul faptelor sale, urmarind producerea lui, prin savarsirea acestor fapte.
      Retinand asadar vinovatia inculpatului  pentru infractiunile mentionate mai sus, si in conformitate cu criteriile generale de individualizare a pedepselor prev. de art. 72 Cp instanta va aplica acestuia cate o pedeapsa cu inchisoare pentru fiecare infractiune, pedepse care se vor contopi conform art.34 lit.b Cp., intrucat faptele au fost savarsite in concurs real conform art.33 lit.a Cp. Se au  in vedere la individualizarea pedepselor,  circumstantele reale de savarsire a faptelor, gradul de pericol social apreciat in concret, limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru infractiunile savarsite, persoana inculpatului, conduita manifestata pe intreg parcursul procesului penal, concretizata in recunoasterea si regretul faptelor  savarsite.
            Se au in vedere si dispozitiile art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala care prevad obligativitatea reducerii cu o treime a limitelor pedepsei inchisorii in cazul in care inculpatul a recunoscut infractiunile pentru care a fost trimis in judecata si a solicitat ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza urmaririi penale.
      Conf. art. 71 alin. 1 si 2 c.p. se vor interzice  inculpatului  drepturile prev. de art. 64 lit. a  teza II (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice) si b C.p. (dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat).
      In ce priveste modalitatea de executare a pedepsei aceasta va fi executata in regim de detentie avand in vedere starea de recidiva postexecutorie in care se afla inculpatul, nefiind astfel indeplinite cerintele prev. de art.81 Cp. pentru suspendarea conditionata.
      Instanta constata ca actiunea civila promovata de partea civila Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arsenie Bucuresti are ca obiect cheltuielile de spitalizare facute cu internarea inculpatului in perioada 23.08 - 25.08.2009 in urma accidentului pe care l-a produs. Aceasta actiune este inadmisibila in cadrul procesului penal, in raport de dispozitiile art.346 si urm.Cp.p., rap.la art.14 Cp.p.
     In temeiul art. 191 alin. 1 C.pp. penala instanta va obliga pe inculpat la cheltuieli judiciare catre stat, in care se include si onorariul aparatorului din oficiu in faza  judecatii  care se suporta din fondurile MJ.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011