InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Infractiuni prevazute de art.180 al.2 Cod penal, art.217 al.1 Cod penal si art. 321 al.1 Cod penal

(Sentinta penala nr. 18 din data de 28.10.2008 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

SENTINTA PENALA NR.495 DIN 28.10.2008   
Constata ca prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Moinesti inregistrat sub nr. din , au fost trimisi in judecata inculpatii: , fiul lui, nascut la in comuna, judetul, cu acelasi domiciliu, sat, CNP, cetatean roman, stagiul militar satisfacut, studii 10 clase, fara ocupatie, divortat, un copil minor, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art.180 al.2 Cod penal, art.217 al.1 Cod penal, cu aplicarea art.75 lit.c Cod penal si art.321 al.1 Cod penal, cu aplicarea art.75 lit.c Cod penal, toate cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal si fiul lui, nascut la in oras, domiciliat in comuna, sat, judetul, CNP, cetatean roman, studii scoala profesionala, muncitor, necasatorit, stagiul militar nesatisfacut, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art.180 al.2 Cod penal, art.217 al.1 Cod penal si art.321 al.1 Cod penal, fiecare cu aplicarea art.99 si urmatoarele Cod penal si toate cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal, constand in aceea ca la data de , au provocat scandal in barul ocazie cu care au distrus mai multe bunuri, in incident partea vatamata fiind lovita de inculpatul iar partea vatamata de catre, provocandu-li-se leziuni care au necesitat pentru vindecare 11-12 zile ingrijiri medicale fara spitalizare.
in cauza s-au depus acte, materialul de urmarire penala, au fost audiati inculpatii, partea vatamata si martori, probatorii din analiza carora instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In noaptea de, in jurul orei 0,15, inculpatii si partile vatamate se aflau in barul unde consumau bauturi alcoolice. in bar se aflau multi consumatori fiind zi de sarbatoare in localitate.
La un moment dat, a inceput o discutie contradictorie intre partea vatamata si inculpatul, moment in care a intervenit inculpatul care a aplicat acestei parti vatamate o lovitura peste cap cu o sticla de bere.
Urmare a loviturii partea vatamata a cazut si a intervenit partea vatamata pentru a-si ridica fratele. Atunci inculpatul a aplicat o lovitura partii vatamate, tot cu o sticla de bere.
Ulterior spiritele s-au incins, conflictul a degenerat, fiecare din cei doi inculpati s-au lovit reciproc cu cate o parte vatamata: inculpatul cu partea vatamata si inculpatul cu partea vatamata.
in timpul conflictului si apoi cand inculpatii s-au retras din bar, acestia au aruncat cu sticle, pahare, scrumiere, distrugand astfel de bunuri dar si un geam, jaluzele, doua scaune si doua mese, motiv pentru care patronul barului s-a constituit parte civila in numele societatii cu contravaloarea bunurilor distruse, plus transport si manopera.
Partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 3000 lei reprezentand daune morale.
Partea vatamata legal citata nu s-a prezentat in instanta si nu s-a constituit parte civila nici in timpul urmaririi penale si nici in timpul cercetarii judecatoresti.
Inculpatii audiati in instanta au recunoscut faptele dar au sustinut ca partea vatamata a inceput scandalul cand a incercat sa loveasca pe inculpatul.
Aceasta sustinere este infirmata de martorii audiati in instanta sub prestare de juramant, care au confirmat savarsirea faptelor asa cum au fost retinute in sensul ca dupa cearta dintre partea vatamata si inculpatul, conflictul a degenerat.
Starea de fapt fiind dovedita, in drept faptele savarsite de ambii inculpati intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art.180 al.2 Cod penal, art.217 al.1 Cod penal si art.321 al.1 Cod penal in baza carora va aplica fiecarui inculpat cate o pedeapsa.
La individualizarea fiecarei pedepse aplicate fiecarui inculpat, conform art.72 Cod penal instanta va avea in vedere ca inculpatul era minor la data savarsirii acestora, motiv pentru care va face aplicarea art.99 si urmatoarele Cod penal si ale art.109 Cod penal, de asemenea va avea in vedere si ca inculpatul- tatal a savarsit infractiunile prevazute de art.217 al.1 si 321 al.1 Cod penal impreuna cu fiul sau minor, motiv pentru care va face aplicarea art.75 lit.c Cod penal.
De asemenea instanta va avea in vedere gradul de pericol social al fiecarei infractiuni, rolul conducator al tatalui in raport cu fiul la savarsirea faptelor dar si rolul de exemplu negativ al acestuia si faptul ca inculpatii au recunoscut savarsirea faptelor si nu erau cunoscuti cu antecedente penale la savarsirea faptelor, motiv pentru care se vor aplica fiecarui inculpat si prevederile art.74 al.1 lit.a Cod penal si ale art.76 Cod penal.
Urmare a retinerii circumstantelor atenuante prevazute de art.74 al.1 lit.a in concurs cu circumstantele agravante prevazute de art.75 lit.c Cod penal si prin aplicarea art.80 Cod penal la infractiunile prevazute de art.217 al.1 si 321 al.1 Cod penal pentru inculpatul, i se va aplica pentru fiecare infractiune cate o pedeapsa cu inchisoarea.
Prin retinerea circumstantelor atenuante si prin injumatatirea limitelor pedepsei, conform art.109 Cod penal inculpatului minor i se va aplica cate o pedeapsa cu amenda penala pentru fiecare infractiune.
Toate infractiunile savarsite fiind savarsite in concurs real de infractiuni, instanta urmeaza ca in baza art.33lit.a Cod penal cu aplicarea art.34 lit.b Cod penal pentru inculpatul major si art.34lit.c Cod penal pentru inculpatul minor sa dispuna contopirea pedepselor si sa aplice inculpatului major pedeapsa cu inchisoarea cea mai grea si inculpatului minor pedeapsa cu amenda penala cea mai mare.
Va interzice inculpatului major exercitarea drepturilor prevazute de art.64 al.1 teza II, lit.b Cod penal in conditiile si pe durata prevazute de art.71 al.2 Cod penal.
Avand in vedere circumstantele reale si personale retinute, instanta apreciaza ca pentru acest inculpat rolul pedepsei poate fi realizat intr-o modalitate de executare fara private de libertate.
Urmeaza ca instanta in baza art.81 Cod penal sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare, compus din durata pedepsei rezultante plus doi ani, conform art.82 Cod penal.
Va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art.83 Cod penal.
in baza art.71 al.5 Cod penal va dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Va atrage atentia inculpatului minor asupra prevederilor art.63/1 Cod penal in sensul ca daca nu va achita cu rea credinta amenda aplicata se va dispune inlocuirea ei cu inchisoare.
Sub aspectul raspunderii civile instanta urmeaza sa constate ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila.
Partea civila a solicitat 3000 lei daune morale de la inculpatul, care a lovit-o. Este adevarat ca aceasta parte vatamata a suferit un prejudiciu moral, care insa trebuie sa fie proportional cu suferinta avuta.
Urmeaza ca instanta in baza art.14 si 346 Cod procedura penala si art.998 Cod civil sa oblige inculpatul catre partea vatamata la despagubiri civile reprezentand daune morale intr-un cuantum mai mic decat cel solicitat, proportional cu suferinta avuta.
Referitor la pretentiile solicitate de partea civila, instanta constata ca acestea sunt dovedite doar in parte: astfel nu se justifica cheltuielile reprezentand transport si manopera de 500 lei si respectiv 1000 lei si nici contravaloarea unui geam din cele doua, deoarece prin probele administrate nu s-a dovedit decat spargerea unui geam si nici cheltuieli de manopera sau transport.
Urmeaza ca instanta in baza art.14 si 346 Cod procedura penala si art.998, 1000 si 1003 Cod civil sa oblige inculpatii in solidar intre ei si inculpatul minor in solidar si cu parintii sai la despagubiri civile catre partea civila in cuantumul dovedit.
Va respinge ca nefondata diferenta de pretentii solicitata de aceeasi parte civila.
Va dispune plata onorariilor aparatorilor din oficiu din fondurile Ministerului de Justitie catre Baroul Moinesti.
in baza art.191 Cod procedura penala va obliga pe inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat in care va fi inclus si onorariul aparatorului din oficiu.
in baza art.191 al.isi 3 Cod procedura penala va obliga pe inculpatul in solidar cu parintii sai la cheltuieli judiciare catre stat in care vor fi incluse si onorariile aparatorilor din oficiu.
in baza art.193 al.1 si 4 cu referire la art.191 al.2 si 3 Cod procedura penala va obliga inculpatul minor in solidar cu partile responsabile civilmente la cheltuieli judiciare catre partea civila la cheltuieli de judecata reprezentand Vi din onorariul de avocat.
in baza art.193 al.1 si 4 cu referire la art.191 al.2 Cod procedura penala va obliga inculpatul major la cheltuieli judiciare catre aceeasi parte civila reprezentand Vi din onorariul de avocat.
Va lua act ca partile vatamate si nu au depus chitante pentru plata onorariului de avocat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011