InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Lehliu Gara

Infractiuni contra persoanei art.178 alin.2 C.p., art.184 alin.1 si 3 C.p., art.184 alin.2 si 4 C.p.

(Sentinta penala nr. 125 din data de 13.10.2010 pronuntata de Judecatoria Lehliu Gara)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Lehliu Gara | Jurisprudenta Judecatoria Lehliu Gara

SENTINTA PENALA  Nr.125 din  13.10.2010 (Domeniul -Infractiuni contra persoanei - art. 178 alin.2 C.p., art.184 alin.1 si 3 C.p., art.184 alin.2 si 4 C.p.)
Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul B. A.P., trimis in judecata prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Lehliu-Gara nr. 862/P/2008 pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 178 alin.2 C.p., art.184 alin.1 si 3 C.p., art.184 alin.2 si 4 C.p., toate cu aplic. art.33 lit.c C.p.
       Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 06.10.2010, fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea zi ce face parte integranta din prezenta, cand instanta avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la data de 13.10.2010 iar in urma deliberarii a pronuntat urmatoarea sentinta:
       
I N S T A N T A
       
       Deliberand asupra actiunii penale de fata.
       Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Lehliu-Gara nr.862/P/2008 din 29.05.2009, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului B. A.P., pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 178 alin.2 C.p., art.184 alin.1 si 3 C.p., art.184 alin.2 si 4 C.p., toate cu aplic. art.33 lit.c C.p.
       Din actul de sesizare al instantei rezulta in esenta urmatoarea situatie de fapt:
       Inculpatul B. A.P., lucreaza in calitate de conducator auto in cadrul SC A.T. I. SRL A.I., iar in dimineata zilei de 20.06.2008 inculpatul a incarcat din dispozitia societatii la care lucreaza, in autocamionul cu numar de inmatriculare _din mun.Calarasi, cantitatea de 21 t bare metalice de la SC D. SA apoi a plecat spre Bucuresti, deplasandu-se pe DN 3 intentionand sa ajunga in or. Zalau.
       Circuland cu o viteza de aproximativ 57 km/h, intr-o curba, la km 84+600 m la intrarea in loc. Plevna, in conditiile unui carosabil umed, inculpatul B. A.P., a observat ca pe celalalt sens de mers a circulat autoturismul marca Dacia Logan cu numar de inmatriculare _. condus de partea vatamata B.F. si a actionat sistemul de franare al autocamionului si in aceste imprejurari a pierdut controlul autocamionului care a intrat in derapaj datorita carosabilului umed si a patruns pe sensul opus de mers intrand in impact cu autoturismul Dacia Logan.
       Martorul Z.S.care a condus autoutilitara marca Citroen cu numar de inmatriculare _..a parasit partea carosabila pentru a evita impactul.
       Ca urmare a impactului dintre autocamionul condus de inculpat si autoturismul condus de partea vatamata B.F. a rezultat decesul pasagerului M.M., vatamarea corporala a pasagerilor B.S.G. in varsta de 4 ani si a conducatorului auto B.F. precum si a pasagerului D.P.V..
       Din raportul de constatare medico-legala rezulta ca moartea numitului M. M. a fost violenta si s-a datorat hemoragiei si contuziei meningo-cerebrale urmare a unui traumatism cranio-cerebral, iar leziunile au putut fi produse prin lovire de corpuri dure, posibil in cadrul unui accident rutier, iar sangele recoltat de la cadavru nu a continut alcool.
       Partea vatamata B.F. a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 50-55 zile medicale fara a-i fi pusa in primejdie viata.
       Partea vatamata B.S. a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 35 zile ingrijiri medicale, care i-au pus viata in primejdie, iar ablatia ureterului si rinichiul stang reprezenta lipsa unui organ.
       De asemenea si partea vatamata D.P.V.a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 7-8 zile ingrijiri medicale, fara a-i fi pus in primejdie viata si partea vatamata B.M. a suferit leziuni insa nu a necesitat ingrijiri medicale, iar autoturismul Dacia Logan a fost grav avariat, fiind proiectat in afara carosabilului.
       Din buletinele de analiza toxicologica-alcoolemie rezulta ca nici unul dintre conducatorii auto nu s-au aflat sub influenta bauturilor alcoolice, iar autovehiculele implicate in accident au corespuns din punct de vedere tehnic conform proceselor verbale intocmite de PAR - Reprezentanta Calarasi.
       Fiind audiate partile vatamate s-au constituit parti civile dupa cum urmeaza: M. M.M. sotia victimei M.M. s-a constituit parte civila cu suma de 200.000 lei reprezentand daune materiale si morale, B.F. s-a constituit parte civila cu suma de 50.000 lei pentru leziunile suferite si 100.000 lei pentru leziunile suferite de fiica sa minora B. S., iar D. P. V. s-a constituit parte civila cu suma de 31.000 lei reprezentand daune materiale si morale.
       Parchetul a aratat ca fapta retinuta in sarcina inculpatului se probeaza cu: proces verbal de cercetare la fata locului; schita locului faptei; plansa foto; proces verbal de verificare a starii tehnice; proces verbal de constatare avarii; fise cazier judiciar; declaratie inculpat; declaratii parti civile; declaratii martori; raport medico-legal; buletin de analiza toxicologica-alcoolemie; adresa asigurator; proces verbal de prezentare a materialului de urmarire penala.
       In cursul urmaririi penale s-au adminstrat probele cu proces-verbal  de sesizare, proces-verbal de cercetare la fata locului, schita locului accidentului, plansa fotografica cuprinzand principalele aspecte ale cercetarii la fata locului, declaratiile partilor vatamate, rapoarte de constatare medico-legala, declaratiile inculpatului, declaratiile martorilor, proba cu inscrisuri in cadrul careia s-au depus la dosar, fisa de cazier judiciar a inculpatului, proces-verbal de prezentare a materialului de urmarire penala.
In cursul cercetarii judecatoresti instanta a adminsitrat proba cu declaratia inculpatului, declaratiile martorilor D.P.V., B.M., Z.S., Z.V., A.L.C., declaratiile partilor civile si proba cu inscrisuri in cadrul careia s-au depus, fisa cazier inculpat, documentatie depusa de asigurator in vederea stabilirii despagubirii si inscrisuri depuse de partile civile.
In cursul urmaririi penale cat si a cercetarii judecatoresti, inculpatul a recunoscut savarsirea faptelor aratand ca este de acord cu plata despagubirilor civile.
       Inainte de citirea actului de sesizare partea vatamata M.M.M. cu cererea inregistrata la fila 204 s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 30.000 lei daune materiale reprezentand cheltuielile efectuate cu inmormantarea si parastasele sotului si 150.000 lei daune morale, iar in calitate de reprezentant legal al fiilor minori M.V.M. si M.B.G. s-a constituit parte civila cu suma de 200.000 lei pentru fiecare, reprezentand daune morale si plata unei prestatii periodice pana la implinirea majoratului.
       Inainte de citirea actului de sesizare partea vatamata B.F. cu cererea inregistrata la fila 203 s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 15.000 lei daune materiale pentru recuperarea sanatatii, 25.000 lei reprezentand contravaloarea autoturismului Dacia Logan cu nr. _.si 50.000 lei, daune morale, iar in calitate de reprezentant legal al fiicei sale minore B.S. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 50.000 lei daune materiale pentru recuperarea sanatatii si 150.000 lei daune morale si plata unei prestatii periodice pana la implinirea majoratului.
       Ulterior prin cererea aflata la fila 525 B.F. precizeaza ca daunele materiale solicitate privesc si suma de 15.000 lei reprezentand contravaloarea contractului de leasing respectiv avans si 15 rate platite pana la producerea accidentului, asigurare full casco, asigurare RCA, transport epava cu platforma, verificari tehnice de identificare, impozit annual, intocmire deviz reparatie si depozitare vehicul.
       Inainte de citirea actului de sesizare partea vatamata B.M. cu cererea inregistrata la fila 203 s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2.000 lei daune materiale si 10.000 lei, daune morale.
       Inainte de citirea actului de sesizare partea vatamata M.C.L., in calitate de fiu din alta casatorie a victimei decedate M.M.cu cererea inregistrata la fila 223 s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 50.000 lei daune morale si plata unei prestatii periodice pana la implinirea majoratului.
       Inainte de citirea actului de sesizare partea vatamata Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii MS C. prin cererea de la fila 329 s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1696 lei reprezentand cheltuieli de spitalizare efectuate cu B.S. in perioada 20-27.06.2008.
       Inainte de citirea actului de sesizare partea vatamata Spitalul Clinic de Urgenta F. prin cererea de la fila 337 s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2289,12 lei si dobanda legala de la data pronuntarii si cea a achitarii efective, reprezentand cheltuieli de spitalizare efectuate cu B.F. in perioada 21-26.06.2008.
       Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta constata ca situatia de fapt a fost in mod corect retinuta in actul de sesizare.
       Astfel cum rezulta din procesul verbal de sesizare din oficiu incheiat la 20.06.2008, la aceeasi data pe DN3 in loc. Plevna, a avut loc un accident de circulatie la km 84 si 600 m, intr-o curba deosebit de periculoasa in care au fost implicati inculpatul ce conducea autotractorul Volvo cu nr_.., si partea vatamata B.F. conducea auto Dacia Logan cu nr_...
       Prin procesul verbal de cercetare la fata locului s-a fixat pozitia autovehiculelor implicate in accident, auto Volvo condus de inculpat avea directia de mers Calarasi spre Lehliu, fiind gasit cu fata spre Lehliu, in diagonala fata de axul drumului, aproape integral pe sensul sau de mers, intre roata dreapta fata si marcajul ce desparte cele doua sensuri de mers fiind o distanta de 0,50 m, intre roata dreapta spate axa 5 si marcajul ce desparte cele doua sensuri fiind 0,20 m, roata stanga fata a cabinei la marginea partii carosabile la 1,10 m, roata spate stanga axa 5 la marginea partii carosabile la 0,90 m. Auto Dacia Logan cu nr_. ruland pe directia Lehliu Calarasi, a fost gasit in afara partii carosabile in dreapta sensului sau de mers la 9 m fata de auto Volvo. Totodata s-a constatat ca locul producerii accidentului era prev. cu indicator indicand o curba la dreapta, la locul accidentului s-au gasit urme de franare ale auto Volvo, una de zgariere in asfalt langa roata din spate stanga axa 5 a semiremorcii si una de ulei situata sub semiremorca cu nr. _ Accidentul s-a intamplat in cursul zilei, vizibilitatea era buna, iar carosabilul construit din asfalt era uscat. Procesul verbal de cercetare la fata locului a fost insotit de schita accidentului si fotografii judiciare.
       Starea tehnica a autovehiculelor implicate in accident a fost constatata de SC A.SA C. la data de 20 si 21.06.2008.
       Imprejurarile retinute prin procesele verbale susmentionate sunt confirmate si de inculpat , partile vatamate si martorii audiati.
Astfel inculpatul a declarat ca la data de 20.06.2008 era angajat la SC A. T. si din dispozitia acesteia s-a deplasat cu autocamionul Volvo cu nr. _la o societate din Calarasi pentru a incarca bare metalice, iar la intoarcere intentionand sa ajunga in Zalau, inainte de a intra in loc. Plevna intr-o curba periculoasa, nu a mai putut stapani autocamionul si a intrat in coliziune cu Dacia Logan ce venea de pe contrasens. In spatele acesteia a aratat ca circula un Citroen, iar in spatele acestuia o alta Dacie Logan amandoua iesind in afara partii carosabile.
       Declaratia inculpatului este confirmata de cea a partii vatamate B.F. care a aratat ca se deplasa cu Dacia Logan cu nr. _..in care se aflau D.P.V. - in dreapta fata, M. M. - in spatele soferului, B.S. - la mijloc spate si B.M. - spate, spre Calarasi, iar la iesirea din Plevna intr-o curba la stanga din sens opus s-a apropiat un tir care a intrat pe sensul sau de mers lovindu-l si proiectandu-l in afara partii carosabile.In urma accidentului a aratat ca M.M.a decedat, iar el si fiica sa au suferit leziuni fiind transportati la spital.
       Declaratiile inculpatului si partii vatamate B.F.se coroboreaza cu cele ale martorilor D.P.V., B.M., Z.S., Z.V., A.L.C.care au relatat aceleasi imprejurari ale producerii accidentului.
       Urmare a coliziunii autovehiculelor conduse de inculpat si partea vatamata B. F. a rezultat decesul lui M.M..Astfel cum rezulta din raportul medico legal de necropsie nr. 620/23.06.2008, moartea lui M.M. a fost violenta si s-a datorat hemoragiei si contuziei meningo cerebrale urmare a unui traumatism cranio cerebral, leziunile de violenta putand fi produse prin lovire de corpuri dure, posibil in cadrul unui accident rutier, moartea putand data din 20.06.2008.
Urmare a coliziunii autovehiculelor conduse de inculpat si partea vatamata B. F. a rezultat si vatamarea acestuia din urma si a fiicei sale B.S.G. Astfel cum rezulta din foaia de observatie emise de partea civila Spitalul Clinic de Urgenta F.  partea vatamata B.F. a fost internat in perioada 21-26.06.2008 cu diagnosticul traumatism cranio cerebral minor nivel 0, traumatism toracic cu fractura coastei II stangi, pneumotorax apical stang, contuzie abdominala, fractura scapulara stanga, fractura 1/3 laterala claviculara stanga, fractura mandibula fara deplasare, iar prin raportul de constatare medico legala nr. 547/09.07.2008 emis de SML Calarasi s-a concluzionat ca vatamarile necesita pentru vindecare 50-55 zile de ingrijiri medicale, leziunile fiind produse prin lovire de corpuri dure, in cadrul unui accident rutier ce pot data din 20.06.2008.
       Astfel cum rezulta din foaia de observatie emise de partea civila Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii MS C.partea vatamata B.S.G.fost internata in perioada in perioada 20-27.06.2008 cu diagnosticul ruptura renala stanga traumatica, hemoretroperitoneu masiv, hematom intraparenchimatos splenic iar prin raportul de constatare medico legala nr. 548/09.07.2008 emis de SML Calarasi s-a concluzionat ca vatamarile necesita pentru vindecare 35 zile de ingrijiri medicale, leziunile fiind produse prin lovire de corpuri dure, in cadrul unui accident rutier ce pot data din 20.06.2008, iar leziunile au pus in primejdie viata victimei interventia chirurgicala inlaturand pericolul vital.
       Avand in vedere situatia de fapt astfel retinut?, instanta constata ca in drept sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de ucidere din culpa prev. de art. 178 al.2 C.p., vatamare corporala din culpa  prev. de art.184 al.1,3 C.p. si art. 184 alin.2 si 4 C.p.
       Sub aspectul laturii obiective, constituie elementul material al infractiunii de ucidere din culpa mentionate actiunea inculpatului care in ziua de 20.06.2008, in timp ce conducea autocamionul cu nr. _.pe DN 3, dinspre Calarasi spre Bucuresti, ca urmare a incalcarii dispozitiilor art. 102 din Regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, la intrarea in localitatea Plevna, in zona km 84+600 m, pe o portiune de drum prevazuta cu o curba periculoasa la dreapta, a patruns pe contrasens, intrand in impact frontal cu autoturismul Dacia Logan cu numar de inmatriculare __, condus regulamentar din sens contrar de catre partea vatamata B.F. Fapta a avut ca urmare imediata decesul pasagerului aflat in aceasta masina, M.M., iar legatura de cauzalitate intre actiunea inculpatului si urmarea imediata rezulta din chiar materialitatea faptei.
       Sub aspectul laturii subiective se constata existenta culpei. Inculpatul a prevazut urmarea periculoasa a faptei sale, dar nu a acceptat-o socotind fara temei ca nu se va produce (art. 19 al.1 pct.2 lit.a C.p.).
       Sub aspectul laturii obiective, constituie elementul material al infractiunii de vatamare corporala din culpa mentionate actiunea inculpatului care in ziua de 20.06.2008, in timp ce conducea autocamionul cu nr. _pe DN 3, dinspre Calarasi spre Bucuresti, ca urmare a incalcarii dispozitiilor art. 102 din Regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, la intrarea in localitatea Plevna, in zona km 84+600 m, pe o portiune de drum prevazuta cu o curba periculoasa la dreapta, a patruns pe contrasens, intrand in impact frontal cu autoturismul Dacia Logan cu numar de inmatriculare _., condus regulamentar din sens contrar de catre partea vatamata B.F. Fapta a avut ca urmare imediata vatamarea partii vatamate B.F. si producerea unor leziuni pentru a caror vindecare a necesitat 50-55 zile de ingrijiri medicale (prev. de art.184 al.1,3 C.p.), si a fiicei sale minore B.S.G. si producerea unor leziuni pentru a caror vindecare a necesitat 35 zile de ingrijiri medicale fiindu-i pusa viata in pericol (prev. de art.184 al.2,4 C.p..)
       Sub aspectul laturii subiective se constata existenta culpei. Inculpatul a prevazut urmarea periculoasa a faptei sale, dar nu a acceptat-o socotind fara temei ca nu se va produce(art. 19 al.1 pct.2 lit.a C.p.).
       Prin urmare instanta va condamna pe inculpat pentru savarsirea fiecareia dintre infractiunile susretinute.
       La stabilirea pedepsei instanta va avea in vedere criteriile de individualizare prev. de art.72 C.pen. si anume: dispozitiile generale ale Codului penal, respectiv limitele de pedeapsa fixate de art. 178, 184 C.p. (de 2-7 ani, 3 luni-2 ani/amenda, 6 luni-3 ani), gradul de pericol social al faptei savarsite, dedus din imprejurarile comiterii faptelor sub forma concursului de infractiuni, persoana infractorului si imprejurarile care atenueaza sau agreaveaza raspunderea penala.
       Intrucat faptele care fac obiectul cauzei au fost savarsite inainte de a fi condamnat pentru vreuna dintre ele, instanta urmeaza a constata ca acestea sunt concurente, sub forma concursului real, retinand aplicarea dispozitiilor art.33 lit.a C.p.
       Din punct de vedere al pericolului social concret al faptelor savarsite, desi acestea sunt savarsite din culpa au un pericol social concret ridicat intrucat au produs o urmare ireparabila (pierderea unei vieti omenesti) si vatamarea altor doua persoane, pericol rezultat din modul de savarsire sub forma concursului de infractiuni, mijloacele de savarsire prin neatentie la volan, natura infractiunilor - fapte savarsite din culpa, modalitatea si imprejurarile comiterii faptelor - pe timp de zi in conditiile unui carosabil uscat, cuantumul prejudiciilor -  ridicate si neacoperite.
       Cu privire la persoana inculpatului se retine ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, astfel cum rezulta din fisa de cazier judiciar.
       In ceea ce priveste comportarea inculpatului, instanta retine ca acesta a avut o atitudine sincera, pe parcursul procesului penal, recunoscand in mod constant savarsirea faptelor de care este invinuit, prezentandu-se pentru audiere in faza de urmarire penala si a instantei, iar inainte de accident cat si in prezent este integrat in societate avand un loc de munca.
       Fata de ansamblul acestor elemente ce caracterizeaza pericolul social concret al faptelor, dar si pericolul social pe care il prezinta persoana inculpatului, instanta retine ca nu se pot acorda acestuia circumstantele atenuante judiciare prev. de art. 74 C.p. avand in vedere concursul de infractiuni, precum si concursul intre circumstantele atenuante si starea de agravare data de concursul de infractiuni, ipoteza in care coborarea pedepsei sub minimul special al pedepsei nu este obligatorie (art. 80 al.2 C.p.). De asemenea instanta retine ca aceste imprejurari pot fi primite ca circumstante atenunate doar daca imprejurarile cauzei in ansamblul lor conduc la concluzia unei periculozitati sociale mai scazute a inculpatului si a unui pericol concret mai scazut al faptelor, in raport de limita maxima a pedepsei prevazute de lege pentru aceste infractiuni, insa inculpatul desi infractor primar a savarsit infractiuni avand un pericol social ridicat si cu urmari ireparabile (pierderea unei vieti omenesti) si doar norocul a facut ca sa nu se produca consecinte grave asupra integritatii si vietii celorlalte persoane aflate in masina partii vatamate B.F. vatamate astfel ca se impune o riposta ferma din partea autoritatii pentru ca inculpatul sa constientizeze gravitatea faptelor si sa-si indrepte conduita.
       Considerentele ce preced si imprejurarile favorabile inculpatului (lipsa antecedentelor penale, conduita buna avuta pana la savarsirea faptelor), vor determina instanta sa ii aplice inculpatului o pedeapsa cu inchisoarea in cuantumul minim prev. de lege (2 ani inchisoare pentru 178 al.2 C.p., 3 luni pentru art. 184 al.1,3 C.p. si 6 luni pentru art. 184 al.2,4 C.p.).
       Urmeaza, in baza art. 34 al.1 lit. b C.p., a aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv 2 ani inchisoare. 
       In ceea ce priveste modalitatea de executare se apreciaza ca scopul educativ al pedepsei raportat la exigentele impuse de preventia generala poate fi atins si f?ra privare de libertate urmand in baza art. 81 Cp. a dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe o perioada de incercare de 4 ani, ce se va calcula de la data ramanerii definitive a sentintei.
       Urmeaza in baza art. 359 C.p.pen a atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.pen. referitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in cazul savarsirii unei infractiuni intentionate in termenul de incercare.
       Prin urmare in baza art. 71 al. 5 C.p. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei vor fi suspendate si pedepsele accesorii prev. de art. 64 lit.a teza II, b, C.p. privind dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
Privitor la latura civila instanta retine urmatoarele:
       DAUNE MATERIALE
       Avand in vedere imprejurarile de fapt si de drept mai sus retinute, instanta constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 998-999 C.civ. pentru a fi angajata raspunderea civila delictuala a inculpatului, respectiv fapta ilicita, prejudiciul, legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu si vinovatia inculpatului.
       In ceea ce priveste cererea de despagubiri formulata de partea civila Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii MS C., prin cererea de la fila 329 aceasta s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1696 lei reprezentand cheltuieli de spitalizare efectuate cu B.S. in perioada 20-27.06.2008, afirmatia fiind dovedita cu foaia de observatie din care rezulta ca s-au efectuat cheltuieli cu spitalizarea acesteia.
       In ceea ce priveste cererea de despagubiri formulata de partea civila Spitalul Clinic de Urgenta F. prin cererea de la fila 337 aceasta s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2289,12 lei si dobanda legala de la data pronuntarii si cea a achitarii efective, reprezentand cheltuieli de spitalizare efectuate cu B.F. in perioada 21-26.06.2008, afirmatia fiind dovedita cu foaia de observatie din care rezulta ca s-au efectuat cheltuieli cu spitalizarea acestuia.
       Potrivit prevederilor art. 313 din Legea nr. 95/2006, in vigoare la momentul producerii accidentului, persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si sunt obligate sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale care se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale caselor de asigurari de sanatate.
       Avand in vedere aceste considerente urmeaza a admite cererea de despagubiri civile formulata de partea civila Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii MS C. si in temeiul art. 14 si 346 C.p.p., art. 998, art. 49, 50, 54 si 55 din Lg.136/1995 si art. 24 din Normele de aplicare a Ordinului nr. 11/2007 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor instanta va obliga inculpatul in solidar cu asiguratorul S.C. A.T. A. SA Sucursala T.la plata sumei de 1696 lei reprezentand cheltuieli de spitalizare efectuate cu B.S.in perioada 20-27.06.2008 catre aceasta parte civila.
       Urmeaza in baza acelorasi considerente a admite in parte cererea de despagubiri civile formulata de partea civila Spitalul Clinic de Urgenta F. si in temeiul art. 14 si 346 C.p.p., art. 998, art. 49, 50, 54 si 55 din Lg.136/1995 si art. 24 din Normele de aplicare a Ordinului nr. 11/2007 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor instanta va obliga inculpatul in solidar asiguratorul S.C. A. T. A. SA Sucursala T. la plata sumei de 2289,12 lei si dobanda legala de la data ramanerii definitive a hotararii pana la cea a achitarii efective, reprezentand cheltuieli de spitalizare efectuate cu B.F. in perioada 21-26.06.2008 catre aceasta parte civila. In acest sens retine ca dobanda legala aferenta sumei solicitate, pentru o deplina reparare a prejudiciului prin echivalent, se poate solicita dar de la data cand hotararea de condamnare a ramas definitiva, cand contrar sustinerilor acestei parti civile, de la aceasta data creanta va deveni certa, lichida si exigibila.
       Intrucat din contractul individual de munca coroborat cu cartea de munca a inculpatului si foaia de parcurs rezulta ca inculpatul a savarsit fapta in exercitarea atributiilor de serviciu dispuse de angajatorul SC A.T.I.SA B. actualmente E.I.S.SA B. sunt intrunite si conditiile art.1000 al.3 C.civ. pentru angajarea raspunderii civile a comitentului pentru fapta prepusului, urmand ca inculpatul sa fie obligat la despagubiri civile in solidar cu partea responsabila civilmente E.I. S. SA B. .
       In ceea ce priveste cererea de despagubiri materiale formulata de partea civila M.M.M., prin cererea de constituire de parte civila (fila 204 dosar instanta), aceasta a solicitat acordarea sumei de 30.000 lei daune materiale reprezentand cheltuielile determinate de inmormantarea sotului, precum si de praznicele ulterioare inmormantarii, depunand o serie de inscrisuri si fiind administrata in acelasi sens proba testimoniala cu martorul C.M., iar in calitate de reprezentant legal al fiilor minori M. V.M. si M.B.G. s-a constituit parte civila pentru plata unei prestatii periodice pana la majorat.
       Sistemul nostru de drept are la baza principul liberei aprecieri a probelor, acesta fiind reglementat expres de art. 63 alin. 2 C.p.p., conform caruia "probele nu au valoare mai dinainte stabilita. Aprecierea fiecarei probe se face in urma examinarii tuturor probelor administrate (_)", iar mijloacele de proba sunt enumerate in disp. art. 64 C.p.p., printre acestea fiind nu numai inscrisurile, ci si declaratiile partii civile si declaratiile martorilor.
       In cauza dedusa judecatii au fost administrate pentru dovedirea pretentiilor civile ca mijloace de proba atat inscrisuri, dar si declaratii de martori, acestea din urma coroborandu-se cu inscrisurile anterior mentionate.
       Astfel, din suma totala de 30.000 lei solicitata de partea civila M.M.M.cu titlul de despagubiri materiale reprezentand cheltuielile de inmormantare si pomenirea ulterioara a sotului, din examinarea inscrisurilor de la filele 447-449 dosar instanta, reiese ca s-au dovedit prin inscrisuri sumele: 2800 lei cu fact fisc. nr.9/22.06.2008 reprezentand servicii, 1100 lei cu fact fisc. nr.51/23.06.2008 pt. sicriu, garnitura, cruce.
       Martorul T.G., coleg de serviciu cu victima decedata a aratat ca a mers cu familia acestuia pentru a cumpara cele necesare inmormantarii, cheltuindu-se 5.000 lei cu inmormantarea si 2-3.000 lei cu pomenile de a doua si a treia zi si 3.000 lei pentru crucea montata la locul accidentului si gardul de la cimitir. A mai aratat ca sotia, Moise Mihaela a efectuat 6-7 pomeni in decurs de un an, de fiecare data participand in medie 25 persoane, fiecare parastas fiind bogat in meniu cu aperitive, sarmale, friptura, peste, suc, apa costand fiecare 2500 lei.
       Avand in vedere si ca ar fi absurd si total inechitabil sa se pretinda sotiei victimei ca, in momentele de maxima tristete pricinuite de comemorarea mortii celui disparut, sa se ingrijeasca in principal de preconstituirea de probe pentru procesul penal, instanta a considerat, coroborand proba cu inscrisuri cu proba testimoniala, ca M.M.M. este indreptatita a primi suma de 30.000 lei cu titlul de despagubiri materiale, intre cheltuielile de inmormantare ale victimei infractiunii, cat si cele ocazionate de comemorarile ulterioare, potrivit traditiei religioase a locului, si infractiune existand legatura cauzala.
       In ceea ce priveste cererea de despagubiri materiale formulata de partea civila B.F. prin cererea de la fila 203 dosar instanta, acesta s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 15.000 lei daune materiale pentru recuperarea sanatatii, 25.000 lei reprezentand contravaloarea autoturismului Dacia Logan cu nr_.., iar in calitate de reprezentant legal al fiicei sale minore B.S. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 50.000 lei daune materiale pentru recuperarea sanatatii si plata unei prestatii periodice pana la implinirea majoratului.
       Ulterior prin cererea aflata la fila 525 B.F. precizeaza ca daunele materiale solicitate privesc si suma de 15.000 lei reprezentand contravaloarea contractului de leasing respectiv avans si 15 rate platite pana la producerea accidentului, asigurare full casco, asigurare RCA, transport epava cu platforma, verificari tehnice de identificare, impozit anual, intocmire deviz reparatie si depozitare vehicul.
       In cauza dedusa judecatii au fost administrate pentru dovedirea pretentiilor civile ca mijloace de proba atat inscrisuri, dar si declaratii de martori, acestea din urma coroborandu-se cu inscrisurile anterior mentionate doar partial.
       Astfel, din suma totala de 15.000 lei solicitata de partea civila B.F. cu titlul de despagubiri materiale reprezentand cheltuieli cu refacerea sanatatii, din examinarea inscrisurilor, reiese ca s-au dovedit prin inscrisuri urmatoarele sume:39 lei c/v accident cu chit 00498440/09.07.2008 - fila 416, 27.000 lei reprezentand contractul de imprumut efectuat cu BCR - fila 408.
       Astfel, din suma totala de 25.000 lei solicitata de partea civila B.F. cu titlul de despagubiri materiale reprezentand c/v autoturismului si contractului de leasing respectiv avans si 15 rate platite pana la producerea accidentului, asigurare full casco, asigurare RCA, transport epava cu platforma, verificari tehnice de identificare, impozit anual, intocmire deviz reparatie si depozitare vehicul, din examinarea inscrisurilor, reiese ca s-au dovedit prin inscrisuri urmatoarele sume:  3203,41 lei avans leasing - fila 389, 22,50 lei impozit - fila 388, 300 lei transport masina - fila 390, 155 lei verificare auto - fila 392, 20 lei tractare auto - fila 394, precum si ratele platite cf. chitantelor de la filele 380-387 si c/v transport de la filele 400-407, 473.
       Martorul T.G., coleg de serviciu cu partea civila a aratat ca aceasta a cheltuit 2.000 lei cu doctorii si 1500 lei pentru fata, 700 lei drumurile efectuate la spital, a efectuat un imprumut bancar pentru a face fata cheltuielilor, iar tatal partii vatamate pentru a-l ajuta a vandut un tractor, o presa baloti si un ATV.
       Martorul B.G. a aratat ca a cumparat de la tatal partii vatamate un tractor cu 10.000 lei si un plug cu 1.000 lei.
       In concluzie din coroborarea probelor administrate instanta apreciaza ca partea civila B.F. este indreptatita a fi despagubita cu suma de 15.000 lei reprezentand cheltuieli efectuate cu refacerea sanatatii. La calcularea acestei sume s-au cenzurat declaratiile partii vatamate care nu se coroboreaza in tot cu ale martorilor acestia din urma cunoscand cheltuielile efectuate din spusele partii vatamate. In privinta contractului de imprumut efectuat la CEC este reala obtinerea imprumutului acesta fiind efectuat in perioada imediat urmatoare accidentului 08.10.2008, dar suma pretinsa de partea vatamata cu ocazia audierii sale de 60.000 lei in total pentru familia sa nu este sustinuta de probe certe. Desi ar fi inechitabil sa se pretinda partii vatamate sa-si preconstituie probe in situatia vatamarii sale si a fetitei, la aprecierea cuantumului se tine seama de ansamblul materialului probator. Prin urmare instanta apreciaza ca suma obtinuta din imprumutul la CEC 27.000 lei si suma obtinuta din vanzarea utilajelor 11.000 lei au fost destinate recuperarii sanatatii sale si a fetitei.
       In plus din multitudinea de bonuri de benzina multe dintre acestea nu sunt datate perioadei imediat urmatoare accidentului, si fata de perioada internarii partii vatamate s-a facut un calcul al drumurilor efectuate in aceasta perioada de 7 zile si o medie a consumului de benzina efectuat pe distanta Calarasi Bucuresti de 100 lei pe drum, in total 700 lei, cum de altfel a sustinut si martorul T.G. Desi partea vatamata e posibil sa fi efectuat cheltuieli si in perioada de dupa externare, in lipsa unor dovezi privind perioada in care au fost facute, bonurile de benzina depuse nu se corobororeaza cu nici o alta proba, mai ales ca sunt nenominative si nesustinute de marturiile martorilor audiati in privinta datelor deplasarilor efectuate.
       Prin urmare cheltuielile totale pentru recuperarea sanatatii lui B.F. si a fetitei sale se ridica la suma totala de 38.000, iar cum B.F. a solicitat daune in cuantum de 15.000 lei cererea va fi admisa in acest cuantum, diferenta fiind destinata cheltuielilor efectuate pentru fiica sa.
       In privinta daunelor materiale (25.000 lei) privind c/v autoturismului avariat, avans si 15 rate platite pana la producerea accidentului, asigurare full casco, asigurare RCA, impozit, instanta le va respinge motivat de faptul ca aceste cheltuieli nu cad in sarcina inculpatului, polita RCA acoperind prejudiciul creat de inculpat tertilor. Ori partea vatamata detinea autoturismul in leasing, proprietar fiind RCI L.R. IFN SA, avand incheiata pentru acesta polita CASCO nr. 430145/19.06.2007 cu O. Prin urmare asiguratorul facultativ O.prin regres impotriva asiguratorului RCA A.T. A. SA la care avea angajatorul inculpatului incheiata polita, a fost despagubit cu suma de 17.975,72 lei (5192 Euro) in baza art. 22 si 49 din Lg.136/1995. Potrivit art. 39 al.3 din Ordinul 11/2007 eventuala diferenta de despagubire, daca este justificata, ramane pe contul asigurarii facultative, neputand fi recuperata de la asigurat, persoana vinovata, daca despagubirea platita din asigurarea facultativa nu depaseste limita de despagubire ce poate fi acordata de asiguratorul RCA pentru prejudiciile cauzate in unul si acelasi accident de vehicul, prevazuta in polita de asigurare.
       Prin urmare intre B.F. si RCI L.R.IFN SA sunt aplicabile conditiile prevazute in contractul de leasing privind raspunderea contractuala pentru avarierea autovehiculului. Ori, raspunderea datorata de inculpat pentru producerea accidentului este una delictuala, el fiind tert fata de contractul de leasing astfel ca potrivit principiului relativitatii (art. 973 C.civ.) clauzele contractuale n-au efect decat intre partile contractante. In plus cf. art. 9.2.5 din contractul de leasing nr.65480/29.05.2007 in cazul daunelor reparatiile se vor executa prin grija si spezele utilizatorului (respectiv B. F.), acesta urmand a le recupera de la asigurator_depanarea, transportul si cheltuielile de stocare fiind in sarcina utilizatorului.
       De altfel si doctrina in materie a apreciat constant ca nu exista posibilitatea cumulului intre raspunderea delictuala si cea contractuala, singura exceptie admisa fiind aceea in care neexecutarea contractului constituie in acelasi timp si o infractiune, situatie neaplicabila in speta.
       In privinta daunelor materiale privind transport epava cu platforma, verificari tehnice de identificare, intocmire deviz reparatie si depozitare vehicul in valoare totala de 475 lei, acestea sunt dovedite cu inscrisurile susmentionate astfel ca inculpatul va fi obligat si la plata acestora care sunt determinate de accidentul produs de acesta, cheltuieli care se includ in cele obtinute din contractul de imprumut si vanzarea utilajelor.
       In ceea ce priveste cererea de despagubiri formulata de B.F. pentru fiica sa minora B.S.G. din suma totala de 50.000 lei solicitata cu titlul de despagubiri materiale reprezentand cheltuieli cu refacerea sanatatii, din examinarea inscrisurilor, reiese ca s-au dovedit prin inscrisuri urmatoarele sume:39 lei c/v accident cu chit 00498440/09.07.2008 - fila 416, 27.000 lei reprezentand contractul de imprumut efectuat cu BCR - fila 408, iar din depozitia martorului a rezultat ca s-au efectuat cheltuieli cu doctorii de 1.500 lei.
       In concluzie din coroborarea probelor administrate cat si cele mentionate cu ocazia analizarii daunelor solicitate de B.F.(contractul de imprumut si vanzarea utilajelor satisfacand nevoile atat ale tatalui cat si ale fiicei) instanta apreciaza ca partea civila B. S.G. este indreptatita a fi despagubita cu suma de 23.000 lei reprezentand cheltuieli efectuate cu refacerea sanatatii, fiind evident ca fata de diagnosticul avut si operatia prin care a trecut s-au efectuat si cheltuieli suplimentare pentru refacerea sanatatii acesteia.
       In ceea ce priveste cererea de despagubiri formulata de partea civila B. M. prin cererea de constituire de parte civila (fila 203 dosar instanta), aceasta a solicitat acordarea sumei de 2.000 lei daune materiale. Avand in vedere ca acesta parte nu a suferit vatamari care sa necesite ingrijiri medicale, astfel ca impotriva acesteia nu s-a savarsit nici o infractiune, instanta va respinge cererea de despagubiri solicitata de aceasta.
       PRESTATII PERIODICE
       In ceea ce priveste despagubirile periodice solicitate, instanta constata ca:
- partile civile M.V.M. nascut la 15.07.2005 si M.B.G.nascut la 5.11.1999 prin reprezentant legal M.M.M. au solicitat plata unei prestatii periodice pana la majorat.
- partea civila B.S.G. nascuta la 21.04.2004 prin reprezentant legal B.F. a solicitat plata unei prestatii periodice pana la majorat.
- partea civila M.C.L. nascut la 25.07.1992 prin reprezentant legal M.I. a solicitat plata unei prestatii periodice pana la majorat.
       Din adresa nr. 306/01.09.2009 a Inspectoratului de Jandarmi Calarasi, reiese ca victima M. M. a avut in luna mai 2008 o solda lunara de 2003 lei.
       Din deciziile nr. 152732/28.08.2008 emise de Casa Judeteana de Pensii Calarasi rezulta ca minorii M.V.M. si M.B.G. beneficiaza de pensie de urmas in cuantum de 546 lei amandoi (654 lei - la nivelul lunii iulie 2010), iar M. C.L. beneficiaza de pensie de urmas in cuantum de 274 lei (328 lei la nivelul lunii august 2010).
       Din adeverinta nr.1102/30.09.2010 emisa de SC I. SA A.I. privind veniturile inculpatului rezulta ca acesta are in prezent un venit net de 570 lei aferent salariului de incadrare, iar media venitului net pe ultimele trei luni este de 1412 lei.
       Conform art. 94 alin. 3 din Codul familiei, cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care adopta, ea se stabileste pana la o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
       Instanta va stabili cote maximale din venitul net lunar al victimei inainte de deces din care acesta ar fi acordat intretinere celor trei copiii - de 1/6 din 2003 lei (ultima solda a victimei) pentru fiecare copil al defunctului - avand in vedere pentru aceasta: contributia importanta a victimei, pe timpul vietii, la intretinerea copiilor, precum si contributia nemijlocita a victimei la asigurarea climatului familial, efectiv si de educatie pentru copii.
       Conform art. 409 C.civ. salariile ce se platesc periodic debitorului pot fi urmarite pana la ? din venitul net lunar pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere.
       Pentru ca prejudiciul sa fie susceptibil de reparare trebuie ca acesta sa fie cert si sa nu fi fost reparat. Cum cei trei minori, copiii victimei decedate M.M., beneficiaza de pensie de urmas de la Asigurarile sociale de stat (273 lei fiecare copil), se admite constant in doctrina ca acestia au impotriva autorului faptei ilicite actiunea in raspundere civila delictuala al carei obiect il constituie numai diferenta de prejudiciu care nu este acoperita prin plata pensiei de urmas si anume diferenta dintre retributia avuta anterior (respectiv 1000 lei din care victima ar fi intretinut cei 3 copii) si pensia stabilita. Prin urmare din venitul total al victimei decedate de 2003 lei, 1/6 din acesta reprezentand 333 lei ar fi fost destinat intretinerii fiecaruia din cei trei minori, astfel ca ramane neacoperita suma de 60 lei pana la cuantumul maxim al pensiei stabilite de instanta (333 lei-273 lei).
       Cum minorii s-au aflat in intretinerea reprezentantilor legali avand in vedere considerentele susexpuse si limitele obligatiei de intretinere, pe cale de consecinta instanta va obliga inculpatul la plata sumei de 20 lei pentru fiecare parte civila minora (copiii lui M. M.) de la data savarsirii faptei 20.06.2008 pana la majoratul acestora.
       Instanta a acordat aceste sume pana la majoratul beneficiarilor, intrucat pe perioada dintre data majoratului si aceea a implinirii varstei de 25 de ani, intretinerea se acorda doar daca persoanele indreptatite se afla in continuarea studiilor, fiind vorba asadar de un alt temei decat cel pe baza caruia s-a acordat intretinerea pana la majorat.
       In ceea ce priveste cererea partii civile B.S.G. instanta o va respinge  avand in vedere ca aceasta nu este lipsita de intretinere, ambii sai parinti traind atat la data producerii accidentului cat si in prezent, astfel incat nu se impune plata unei prestatii periodice de catre inculpat, cu atat mai mult cu cat tatal sau, a fost si este retribuit fiind angajat, astfel cum rezulta din adeverintele de venit ale acestuia, iar mama sa are aceeasi ocupatie pe care o avea si la data accidentului, aceea de casnica.
       DAUNE MORALE
       Partea civila M.M.M., prin cererea de constituire de parte civila (fila 204 dosar instanta), a solicitat 150.000 lei daune morale, iar in calitate de reprezentant legal al fiilor minori M.V.M. si M.B.G. s-a constituit parte civila cu suma de 200.000 lei pentru fiecare, reprezentand daune morale.
       Partea civila B.F. prin cererea (fila 203 dosar instanta), s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 50.000 lei, daune morale, iar in calitate de reprezentant legal al fiicei sale minore B.S. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 150.000 lei daune morale.
       Partea civila B.M. prin cererea de constituire de parte civila (fila 203 dosar instanta), a solicitat acordarea sumei de 10.000 lei, daune morale.
       Partea civila M.C.L. prin reprezentant legal prin cererea de constituire de parte civila (fila 223 dosar instanta) a solicitat 50.000 lei daune morale.
       Prejudiciul afectiv vizeaza afectarea relatiilor bazate pe legaturi sufletesti, legaturi care sunt specifice vietii de familie si se refera la sot sau la rudele apropiate.
Potrivit jurisprudentei C.E.D.O. la aprecierea gradului de atingere a valorilor sociale ocrotite se impune examinarea cazului dedus judecatii avandu-se in vedere pozitia sociala a partilor, calitatea acestora si gravitatea urmarilor produse. Asadar, incalcarea acestor valori genereaza dreptul si obligatia la repararea consecintelor si chiar daca s-a statuat ca prejudiciul nepatrimonial nu are un continut economic, evaluarea acestuia nu inseamna stabilirea echivalentei in bani a valorilor incalcate pin fapta ilicita, stabilindu-se ca atingerile aduse acestei valori manifestandu-se concret permit aprecierea intensitatii si gravitatii lor in raport de toate imprejurarile cauzei, de modul de actiune si consecinte. Asadar, nu este vorba de o reparare propriu-zisa, respectiv o repunere in situatia anterioara, care de altfel nici nu este posibila, dauna morala avand doar menirea de a usura suferintele partilor civile, pricinuite de pierderea intr-un moment total neasteptat a unor fiinte foarte dragi sau a sanatatii.
       Instanta apreciaza ca nu poate fi negat rezultatul daunator direct, de natura morala a infractiunii, asupra partilor civile, fiind aduse in mod real vatamari asupra valorilor si drepturilor nepatrimoniale. Intregul material probator administrat a demonstrat existenta faptei ilicite savarsita de inculpat, a prejudiciului nepatrimonial produs partilor civile constand in suferintele psihice aparute ca urmare a decesului sotului, respectiv tatalui, survenit in urma accidentului de circulatie, legatura de cauzalitate dintre aceste elemente, precum si vinovatia inculpatului in forma culpei.
       Suferinta sotiei si a copiilor lui M.M. nu poate fi masurata si nici evaluata in bani, insa este cert ca ei au ramas profund indurerati si ca nu vor putea nicicum sa fie consolati de pierderea suferita. Desi timpul o va face sa se estompeze, nicicand rana din sufletul partilor civile nu va putea sa fie vindecata, ci ea va continua in permanenta sa sangereze.
       Dimensiunea prejudiciului moral suferit de partile civile se impune a fi stabilita asadar nu doar raportat la intensitatea durerilor psihice, la traumele psihice si la gradul de lezare a sentimentelor de afectiune care stau la baza relatiilor concrete dintre soti, respectiv dintre parinti si copii, dar si la intensitatea si profunzimea acestor relatii, existenta sprijinului moral, consecintele inregistrate in planul vietii familiale, profesionale si sociale, inregistrarea unor dereglari de ordin psihic. Totodata, nu trebuie ignorate pozitia sociala a partilor (victima decedata si partea vatamata B.F. principalii intretinatori ai familiilor, cu venituri lunare considerabile ce ocupau pozitii sociale onorabile), imprejurarilor concrete in care s-au petrecut faptele si gravitatea acestora (moartea victimei a fost violenta si a avut loc chiar sub ochii ocupantilor din masina).
       In concluzie instanta apreciaza ca M.M.M. si minorii M.V.M. si M.B.G.sunt indreptatiti la suma de 100.000 lei fiecare cu titlu de daune morale, partea civila M. C. L. la suma de 50.000 lei cu titlu de daune morale, iar partea civila B.F. si B.S. la suma de 10.000 lei fiecare cu titlu de daune morale, cuantum rezonabil si suficient, proportional si adecvat scopului preventiv educativ, dar si reparator al raspunderii civile delictuale, angajata intr-o modalitate specifica. In ceea ce priveste cererea de despagubiri formulata de partea civila B.M. avand in vedere ca acesta parte nu a suferit vatamari care sa necesite ingrijiri medicale, astfel ca impotriva acesteia nu s-a savarsit nici o infractiune, instanta va respinge cererea de despagubiri solicitata de aceasta.
Potrivit Deciziei in interesul legii nr. 1/28 martie 2005, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, societatea de asigurare are in procesul penal calitatea de asigurator, raspunderea acesteia putand fi angajata in mod direct, fiind statuat si caracterul limitat derivat din contract al obligatiei asumate de societatea de asigurare, fapt care exclude asimilarea pozitiei sale calitatii de parte responsabila civilmente. S-a apreciat ca raspunderea civila a asiguratorului este reglementata prin disp. speciale ale legii civile - Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, fara a se face trimitere la vreo dispozitie care sa permita sa i se atribuie calitatea de parte responsabila civilmente, astfel ca in cazul asigurarilor de raspundere civila societatile de asigurare au obligatia despagubirii persoanelor pagubite in limitele stabilite de contract sau lege odata cu producerea cazului asigurat, plata despagubirilor facandu-se in temeiul contractului si nu pe ideea de culpa care caracterizeaza raspunderea pentru fapta altuia.
       Asigurarea de raspundere civila pentru prejudiciile produse prin accidente de autovehicule (RCA) este, potrivit art.4 din Legea nr.136/1995 modificata, o asigurare  obligatorie. Expresia acestui caracter obligatoriu o reprezinta faptul ca persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia legala (art.48 alin.1 din legea mentionata) sa incheie o astfel de asigurare, cat si faptul ca in asigurarea obligatorie raporturile dintre asigurat si asigurator, drepturile si obligatiile fiecarei parti sunt stabilite prin lege (art.3).
Prin urmare, asigurarea de raspundere civila auto este un contract fortat prin care asiguratorul se obliga, corelativ incasarii primelor de asigurare, sa acorde despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule  (prejudicii ale bunurilor, integritatii corporale sau vietii unor terte persoane - art.49 si art.50 din Legea nr.136/1995). Mai mult, despagubirea se plateste de catre asigurator chiar si atunci cand accidentul este produs de o alta persoana decat asiguratul, necesara fiind implicarea in accident a autovehiculului asigurat, nu si a persoanei asigurate (art.51 alin.1).
Acestea sunt conditiile cumulative pe care legea (art.49 - 52) le instituie pentru angajarea raspunderii asiguratorului si la care se adauga conditiile suplimentare stabilite prin norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (art.53). Unele dintre acestea vizeaza, de pilda nivelul despagubirilor (art.24 din Anexa 1 la Ordinul nr.11 din 2 octombrie 2007 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - Monitorul Oficial nr.686 din 9 octombrie 2007).
Prin O.U.G. nr. 61/2005, art. 57 din Legea nr. 136/1995 a fost abrogat, iar forma modificata, in vigoare la acest moment, a Legii nr. 136/1995 cuprinde mentiuni exprese din care rezulta obligatia asiguratorului de a acorda despagubiri - in limita obligatiei acestuia stabilita anual (art. 49 alin.1 - "asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule, precum si tramvaie si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil"; art.54 alin. 1 potrivit caruia drepturile persoanelor pagubite prin accidente de autovehicule se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, art. 55 alin. 1 conform caruia despagubirile se platesc de catre asigurator persoanelor fizice sau juridice pagubite).
       Art. 66 din Ordinul nr. 11/2007 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor prevede la randul sau expres posibilitatea obligarii asiguratorului la prestatii banesti periodice.
       In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 50 din Legea nr. 136/1995, modificata, potrivit carora "despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri". Mai mult, potrivit art. 54 din Legea nr. 136/1995 "despagubirea se stabileste si se efectueaza conform art. 43 si art.49 iar in cazul stabilirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente de vehicule se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila in limitele obligatiei acestuia stabilita in prezentul capitol".
       Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 50 si 54 din Legea nr. 136/1995, reiese ca asiguratorul de raspundere civila va acorda persoanelor prejudiciate despagubiri, notiune care include atat dezdaunarile, precum si cheltuielile facute de persoanele pagubite prin vatamare corporala sau deces.
       Potrivit art 49 din Ordinul nr. 11/2007 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor la stabilirea despagubirilor in cazul vatamarii corporale sau al decesului unor persoane se au in vedere printre altele (raportat la solicitarile partilor civile) in caz de vatamare corporala: eventualele cheltuieli prilejuite de accident - cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, de tratament, de spitalizare, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentatie suplimentara, conform prescriptiilor medicale si daunele morale, iar in caz de deces, cheltuielile de inmormantare, inclusiv pentru piatra funerara, precum si cele efectuate cu indeplinirea ritualurilor religioase, cheltuielile de transport al cadavrului, inclusiv cele de imbalsamare, de la localitatea unde a avut loc decesul pana la localitatea in care se face inmormantarea, si daunele morale.
       In raport de data producerii accidentului - 20.06.2008, aceasta limita este prevazuta expres in art. 24 din Ordinul nr. 11/2007 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, conform caruia ,,pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste pentru anul 2008 la un nivel de cel putin 150.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei si pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste pentru anul 2008 la un nivel de cel putin 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.".
       Conform art. 51 alin. 1 din Legea nr. 136/1995, despagubirile sunt datorate de asigurator nu numai atunci cand asiguratul este responsabil de accidentul auto, dar si in cazul in care cel care conduce autovehiculul raspunzator de producerea accidentului este o alta persoana decat asiguratul, fiind avuta in vedere ipoteza in care autovehiculul a fost condus de alta persoana, indiferent daca asiguratul raspunde ori nu pentru faptele acelei persoane, asigurarea obligatorie de raspundere civila acoperind toate accidentele de autovehicule asigurate, indiferent de persoana care raspunde civil pentru paguba cauzata. In cauza, persoana care a condus autoturismul implicat in accident este chiar inculpatul, din examinarea inscrisurilor depuse la dosar rezultand ca la data cand s-a produs accidentul de circulatie acesta era asigurat de catre S.C. A.T. A. SA - Sucursala T., fiind incheiata in acest sens polita seria RO/01/R7/OE nr. 111509493 din data de 22.11.2007 pentru perioada 27.11.2007-26.11.2008.
       Art. 998 C.civ. stabileste ca "orice fapta a omului care a produs altuia un prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara", iar art. 999 C.civ. ca "fiecare este raspunzator pentru dauna pe care a cauzat-o nu numai prin fapta sa, ci si prin neglijenta sau imprudenta sa". In cauza instanta constata ca sunt indeplinite conditiile pentru raspunderea civila delictuala a inculpatului - existenta faptei ilicite cauzatoare de prejudiciu, vinovatia sa in comiterea acesteia, precum si legatura de cauzalitate dintre aceste elemente, precum si pentru raspunderea legala, contractuala a asiguratorului, fata de considerentele care au fost anterior expuse.
       Potrivit dispozitiilor art.14 alin. 5 C.p.p., "actiunea civila poate avea ca obiect si raspunderea civila pentru repararea daunelor morale potrivit legii civile".
       Prin urmare in cazul producerii unui accident de circulatie, avand ca urmare cauzarea unui prejudiciu, pentru care s-a incheiat contract de asigurare obligatorie de raspundere civila persoana pagubita este indreptatita sa ceara intreaga prestatie de la oricare dintre cele doua parti ale contractului de asigurare fara sa aiba obligatia sa isi divida creanta. Originea acestei obligatii este reprezentata, pentru asigurator, de contractul de asigurare, iar pentru asigurat, de delictul comis; asadar, temeiul raspunderii asiguratorului este conventional, iar cel al raspunderii asiguratului este delictual. Prin urmare, obligatiile asiguratorului si asiguratului fata de persoana prejudiciata nu sunt unite prin existenta unei obligatii unice, ci prin dreptul creditorului de a cere oricaruia dintre acestia plata in intregime a delictului la care este obligat fiecare in parte. Toate acestea caracterizeaza o obligatie in solidum, coexistand raspunderea civila delictuala bazata pe art. 998 C.civ., a celui care prin fapta sa a cauzat efectele pagubitoare (in speta inculpatul) cu raspunderea contractuala a asiguratorului, intemeiata pe contractul de asigurare in conditiile Lg.136/1995 modificata.
       Pentru a fi antrenata raspunderea SC E.I.S.SA B., in calitate de comitent, este necesar ca prepusul sau, inculpatul sa savarseasca fapta in functia incredintata, in limitele scopului in vederea caruia i-au fost conferite functiile. Intrucat din contractul individual de munca coroborat cu cartea de munca a inculpatului si foaia de parcurs rezulta ca inculpatul a savarsit fapta in exercitarea atributiilor de serviciu dispuse de angajatorul SC A.T.I.SA B.actualmente E.I. S.SA B. sunt intrunite si conditiile art.1000 al.3 C.civ. pentru angajarea raspunderii civile a comitentului pentru fapta prepusului, urmand ca inculpatul sa fie obligat la despagubiri civile in solidar cu partea responsabila civilmente E.I.S.SA B. .
       Pe cale de consecinta, fata de toate argumentele anterior expuse, in baza art. 14 C.p.p. raportat la art. 346 alin. 1 C.p.p., art. 998 1003 al.3 C.civ. raportat la art. 49, 50, 54 si 55 din Legea nr. 136/1995, coroborat cu art. 24 din Ordinul nr. 11/2007 emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, instanta va obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente E.I.S.SA B.si cu asiguratorul S.C. A.T. A. SA - Sucursala T. la plata catre partile civile a sumelor acordate cu titlu de despagubiri.
       In fine, in temeiul art.191 al.1,3 C.p.p. instanta va obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente la plata sumei de 900 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 100 lei onorariu avocat oficiu D. A. pentru partea civila minora M. C. L. 200 lei onorariu avocat oficiu C. M. pentru inculpat.
       In baza 193 al.1 C.p.p. va obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente la plata sumei de 1190 lei, cheltuieli judiciare catre partile civile B.F., B. S. G.(cf. chit. nr.369/01.09.2009) si 476 lei cheltuieli judiciare catre partea civila M. M. M. (cf.chit.nr.366/27.08.2009). La stabilirea cheltuielilor s-au avut in vedere disp. art.27 pct. Din Ordinul 11/2007 potrivit caruia asiguratorul nu acorda despagubiri pentru amenzile de orice fel si cheltuielile penale la care ar fi obligat conducatorul vehiculului asigurat, raspunzator de producerea prejudiciului.
       

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 178 al.2 C.p. condamna pe inculpatul B.A.P., la pedeapsa inchisorii de 2 ani.
       In baza art. 184 al.1,3 C.p. condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa inchisorii de 3 luni.
       In baza art. 184 al.2,4 C.p. condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa inchisorii de 6 luni.
In baza art. 33 lit.a, 34 al.1 lit.b C.p. aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare.
       In baza art.81, 82 C.p., dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada de 4 ani, ce constituie termen de incercare calculat de la data ramanerii definitive a sentintei.
       In baza art. 359 C.pr.pen., atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor prev. de art. 83 C.p., referitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii unei infractiuni in cursul termenului de incercare.
       In baza art. 71 al.5 C.p. suspenda aplicarea pedepselor accesorii prevazute de art. 64 lit.a teza II, b Cp. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei privind dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.
Admite cererea de despagubiri civile formulate de partea civila Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii MS C si obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente SC E.I.S.SA B. si cu asiguratorul S.C. A.T.A. SA - Sucursala T. la plata sumei de 1696 lei catre aceasta parte civila reprezentand cheltuieli de spitalizare efectuate cu B.S.G.
       Admite in parte cererea de despagubiri civile formulate de partea civila Spitalul Clinic de Urgenta F si obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente SC E.I.S. SA B. si cu asiguratorul S.C. A. T. A SA - Sucursala T. la plata sumei de 2289,12 lei si dobanda legal
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011