InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Gura Humorului

Vatamarea corporala - art.182 cod penal

(Sentinta penala nr. 17 din data de 04.02.2013 pronuntata de Judecatoria Gura Humorului)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Gura Humorului | Jurisprudenta Judecatoria Gura Humorului

(SP nr.17/04.02.2013 - DOMENIU : INFRACTIUNI)
Partea vatamata GN s-a casatorit cu GL (fiica inculpatului CA), din casatoria lor rezultand un copil. Din cauza unor neintelegeri acestia s-au despartit in fapt in luna august 2009, GL impreuna cu minorul mutandu-se la parintii ei. Partea vatamata a fost de mai multe ori la poarta socrilor sai, solicitand sa-si vada copilul, fara a intra in curte, dar a fost refuzat, partea vatamata amenintandu-si socrii ca-i omoara si le da foc la casa. Inculpatul CA si sotia sa CM au formulat plangere penala impotriva partii vatamate, reclamand ca in seara de 19.05.2010 in jurul orelor 21,20 i-a amenintat ca-i omoara si le da foc la casa, iar prin Ordonanta nr.484/P/2010 din 06.08.2010 a Parchetului de pe langa Judecatoria GH s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui GN pentru savarsirea infractiunii de amenintare prev. de art.193 cod penal si aplicarea sanctiunii cu caracter administrativ de 200 lei amenda. Desi nu a fost depus vreun document, partea vatamata si inculpatul au aratat ca ulterior datei de 29.05.2010 partea vatamata a divortat, copilul fiind incredintat mamei, aceste sustineri fiind confirmate si de martori.
La data de 29.05.2010, in jurul orei 16, partea vatamata GN se deplasa cu autoturismul sau spre domiciliu. Pe traseu, trecand prin dreptul locuintei socrilor sai, a oprit in fata casei. Pe bancuta din fata casei, in afara curtii, statea inculpatul CA, care pazea gainile. Partea vatamata a coborat si i-a cerut inculpatului sa-i permita sa-si vada copilul, insa inculpatul l-a refuzat, iar cu un bat/bota l-a lovit pe partea vatamata peste cap, peste mana stanga si peste spate. Cu urechea stanga rupta si sangeranda, partea vatamata a plecat la domiciliul sau cu autoturismul cu care venise.
La scurt timp dupa incident, prin dreptul casei inculpatului a trecut cu masina agentul de politie FM (audiat ca martor in prezenta cauza, cumatru cu partea vatamata), caruia inculpatul CA i-a spus ca venise partea vatamata si facuse scandal. Martorul FM s-a deplasat la domiciliul partii vatamate, a gasit masina acestuia la poarta cu urme de sange pe portiera stanga fata, partea vatamata fiind in curte, si intrebandu-l ce s-a intamplat partea vatamata i-a povestit ca a fost la socrii sai si a fost batut de inculpat, fara a-i da amanunte. Pentru ca nu a fost sesizat cu nici un fel de plangere, martorul FM nu a luat declaratie scrisa nici de la inculpat si nici de la partea vatamata, nici nu a efectuat cercetari despre incident.
In aceeasi zi, la domiciliul partii vatamate au venit sotii PL (martora din lucrari) si PV, care sunt vecini cu partea vatamata si-l ajuta la treburile gospodaresti. Acestia l-au vazut pe partea vatamata cu urechea sfartecata si sangerand si cu urme de lovituri la mana stanga si in partea stanga a spatelui. In timpul acestei vizite a sosit si LVA (martor din lucrari, cumatru cu partea vatamata). Au fost anuntate telefonic rudele partii vatamate (tatal si surorile), insa acestea nu au venit. Pentru ca se simtea rau, martorul LVA l-a dus pe partea vatamata la asistenta medicala EM (martora din lucrari) din localitate pentru a-i coase urechea, dar vazand gravitatea situatiei aceasta a refuzat, spunandu-i partii vatamate sa mearga la spital; partea vatamata nu i-a spus asistentei ce s-a intamplat, nici ca a fost lovit si la mana si in spate. Martorul LVA l-a dus pe partea vatamata acasa, apoi a plecat, pe traseu sunand-o la telefon pe sotia partii vatamate si spunandu-i ce s-a intamplat. Partea vatamata s-a dus cu o masina la Spitalul Judetean de Urgenta S, unde i-a fost cusuta urechea (fisa de la spital - filele 128-129). La spital partea vatamata a declarat ca a fost muscat de un cal, medicul consemnand ca plaga este urmarea unei agresiuni, partea vatamata nedeclarand ca a suferit leziuni si in alte parti ale corpului.
Intors la domiciliu, partea vatamata s-a simtit din ce mai rau, iar in noaptea de luni/marti adica 31 mai/1 iunie 2010, vrand sa mearga afara sa-si satisfaca nevoile, a simtit ca este paralizat de la brau in jos, motiv pentru care i-a chemat telefonic pe vecinii sai sotii PL si PV. Acestia au sosit si, vazand starea grava a partii vatamate, i-au anuntat telefonic rudele. Au sosit CC (care este casatorit cu sora partii vatamate, martor din lucrari) si GL (tatal partii vatamate, martor din lucrari). CC a adus-o pe asistenta medicala din localitate MA, careia partea vatamata i-a spus ca a fost lovit de socrul lui si i-a aratat urmele de lovituri de la cap, mana stanga si partea stanga a spatelui, insa vazand ca partea vatamata este in stare grava l-a trimis la spital. CC cu masina sa l-a dus pe partea vatamata la Spitalul Judetean de Urgenta S, fiind insotiti si de GL, unde partea vatamata a fost internat pe perioada 01.06.2010 - 08.06.2010, fiind supus de urgenta unei interventii chirurgicale, fiindu-i extirpata splina (foaia de observatie si acte medicale filele 18-29).
Conform certificatului medico-legal nr.595/E din 31.05.2010 emis de SML S partea vatamata GN prezinta plaga taiata pavilion articular stang si retroauricular, hematom antebrat stang, echimoze pe hemitoracele stang posterior jumatatea inferioara si pe antebratul stang fata interna, ce au putut fi produse prin lovire cu un corp contondent alungit si cu muchii ascutite la data de 29.05.2010, leziunile putand necesita 13-14 zile de ingrijiri medicale, cu incapacitate de munca corespunzatoare. Potrivit raportului de constatare medico-legala nr.305/A din 10.06.2010 emis de  SML S partea vatamata GN prezinta ruptura traumatica de splina (operata) cu hemoperitoneu plaga pavilion auricular stang si retroauricular, hematom antebrat stang, echimoze toraco-lombare stangi; leziunile au putut fi produse prin lovire cu un corp contondent alungit cu muchii ascutite la data de 29.05.2010; avand in vedere complicatia aparuta, timpul de ingrijiri medicale se prelungeste la 30-35 zile de ingrijiri medicale, cu incapacitate de munca corespunzatoare; interventia operatorie a fost necesara si obligatorie pentru salvarea vietii victimei care a fost pusa in primejdie in mod secundar, prin complicatia aparuta; lipsa splinei ii confera o infirmitate definitiva cu invaliditate partiala definitiva cu scaderea capacitatii de munca de 15 % conform baremului ASIROM.
Instanta a inlaturat apararile inculpatului pentru urmatoarele considerente :
- inculpatul sustine ca a actionat in aparare, fiind amenintat in alte zile anterioare de partea vatamata cu moartea, la data savarsirii faptei partea vatamata luand un obiect, care inculpatul crede ca era un cutit sau o surubelnita, din portbagajul masinii, si apropiindu-se de el cu obiectul tinandu-l cu mana dreapta la spate, iar inculpatul, temandu-se ca va fi lovit, l-a lovit el cu un bat pe partea vatamata. Martora CM (sotia inculpatului) a aratat ca a vazut din casa ca partea vatamata a scos ceva din portbagaj si cu obiectul in mana dreapta tinuta la spate se indrepta spre inculpat, dar nu a vazut daca si cine pe cine a lovit, aratand ca a vazut ca inculpatul avea un bat in mana. Instanta nu ia in considerare declaratia martorei, avand in vedere ca nu este confirmata de alte probe, iar aceasta si inculpatul se aflau dinainte de incident si pana in prezent in stare vadita de dusmanie. Instanta retine ca inculpatul l-a lovit cu intentie pe partea vatamata, iar pentru a retine aceasta instanta are in vedere ca atat inculpatul cat si martora CM au aratat ca partea vatamata nu a aratat nici un obiect (cutit, surubelnita sau altceva)  si nu l-a atacat pe inculpat cu acel obiect, cei doi nici macar nu au vazut in concret un obiect, doar presupunand ca exista in mana partii vatamate; inculpatul, daca se considera amenintat, putea sa se apere intr-un mod mult mai comod si pasnic, intrand in curtea casei sale, el fiind chiar langa poarta, sau intrand chiar in casa, fiind dovedit ca partea vatamata nu a intrat niciodata in curtea inculpatului fara acordul acestuia sau a vreunui alt membru al familiei; mai mult, inculpatul se putea apara si prin pararea vreunei eventuale lovituri, avand in vedere constitutia fizica a partilor (inculpatul este inalt si corpolent, partea vatamata este mai scunda decat inculpatul si slab, diferenta de putere fizica fiind evidenta);
- inculpatul s-a aparat sustinand ca leziunile suferite de partea vatamata au fost cauzate de un cal, chiar partea vatamata cand a fost prima data la spital declarand ca a fost muscat de un cal. Instanta are in vedere ca partea vatamata, cu exceptia declaratiei data la spital la 29.05.2010, a declarat permanent atat rudelor, cat si vecinilor, cumetrilor, agentului de politie, asistentei medicale si la spital la internarea din 01.06.2010 ca a fost batut de inculpat. Chiar partea vatamata a recunoscut in declaratiile date la urmarirea penala ca initial la 29.05.2010 a declarat la spital ca fusese muscat de un cal, desi nu era adevarat, avand in considerare ca inculpatul este socrul sau (la acea data partea vatamata nu era divortat) si nu dorea deteriorarea relatiilor de familie, partea vatamata crezand ca leziunile suferite nu sunt grave si conflictul dintre ei se poate aplana. Instanta apreciaza ca aceste sustineri ale partii vatamate sunt veridice, cu atat mai mult cu cat din actele medicale depuse la dosar (foaia de observatie clinica din 01.06.2010, certificat medico-legal si raport de constatare medico-legala, bilet de iesire din spital) rezulta cu certitudine ca leziunile suferite de partea vatamata au fost produse cu un corp contondent, chiar medicul la controlul din 01.06.2010 (fila 129 verso, cand partea vatamata a fost tratat la urechea stanga, fara a declara ca a suferit leziuni si in alte zone ale corpului) aratand ca plaga de la ureche este rezultatul unei agresiuni, notoriu fiind ca exista deferente evidente si clare intre leziunile provocate de muscatura unui cal si leziunile produse de un corp contondent, cunoscute si recunoscute de orice cadru medical. Instanta constata ca actele medicale depuse la dosar confirma ca leziunile suferite de partea vatamata au fost provocate de un corp contondent si nu de un cal. Mai mult, atat martorii PL si CC cat si extrasul de la registrul agricol din anul 2010 confirma ca la data de 29.05.2010, dar si inainte si dupa, partea vatamata nu a avut nici un cal, iar fata de momentul savarsirii faptei, avand in vedere multitudinea persoanelor care l-au vizitat pe partea vatamata la domiciliu si l-au vazut cu leziuni si sangerand, instanta constata ca partea vatamata nu a avut cum sa fie lovit de un cal, dupa incident mergand direct la domiciliu si ramanand acolo, unde a fost gasit de martori. Nu s-a dovedit prin nici un mijloc de proba ca in aceeasi perioada de timp partea vatamata ar fi fost lovit real de vreun cal. Desi inculpatul avea dreptul si posibilitatea de a administra proba cu o expertiza medico-legala prin care sa dovedeasca daca leziunile suferite de partea vatamata se datoreaza unui cal sau a unui corp contondent, inculpatul desi a propus proba a renuntat la administrarea acesteia.
In concluzie, instanta a constatat ca la data de 29.05.2010 inculpatul Ciornei Andrei l-a lovit cu un corp contondent (bat/bota) pe partea vatamata Gorcea Nicanor peste cap, mana stanga si in partea dreapta a corpului, cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 30-35 de zile de ingrijiri medicale, cu incapacitate de munca corespunzatoare, partii vatamate fiindu-i extirpata splina, lipsa splinei conferind partii vatamate o infirmitate definitiva cu invaliditate partiala definitiva cu scaderea capacitatii de munca de 15 % conform baremului ASIROM, astfel ca inculpatul se face vinovat de savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava prev. de art.182 alin.2 cod penal, condamnandu-l la pedeapsa de 2 (doi) ani inchisoare.
La individualizarea pedepsei instanta a avut in vedere conform art.72 cod penal gradul de pericol social al faptei, imprejurarile in care a fost savarsita, starea de dusmanie dintre parti, persoana faptuitorului, care nu este cunoscut cu antecedente penale, a avut o pozitie procesuala partial corecta, respectiv a recunoscut partial savarsirea faptei (a recunoscut ca a lovit-o pe partea vatamata cu un bat peste cap si mana, nu si in spate), a  colaborat  cu  organele  de urmarire penala si cu instanta doar in masura recunoasterii faptei, instanta apreciind ca aplicarea unei pedepse privative de libertate orientate spre limita minimului special, in modalitatea suspendarii conditionate a executarii pedepsei conform art.81-82 cod penal, este in masura sa asigur atingerea scopului pedepsei si reeducarea faptuitorului.
Instanta a pus in vedere inculpatului dispozitiile art.83 cod penal, i-a interzis inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit. a teza II si lit. b cod penal in cond. art.71 cod penal, iar in baza art.71 alin.5 cod penal a dispus ca pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii se suspenda si executarea pedepselor accesorii.
Sub aspect civil, partea vatamata GN s-a constituit parte civila cu : suma de 100.000.000 lei ROL = 10.000 lei RON daune materiale reprezentand castigul nerealizat in perioada incapacitatii de munca, inclusiv cheltuielile facute in timpul spitalizarii, medicamentele, etc.; suma de 200.000.000 lei ROL = 20.000 lei RON daune morale; despagubiri periodice de 2.000.000 lei RON = 200 lei ROL lunar.
Cu martorii audiati in cauza si cu inscrisurile de la registrul agricol partea vatamata a dovedit ca anterior savarsirii infractiunii lucra in gospodaria proprie, atat la ingrijirea animalelor cat si la muncile campului, pe langa alte persoane alte persoane angajate sa-l ajute la asemenea munci. Dupa ce a fost lovit de inculpat, partea vatamata nu a mai putut lucra, fiind in incapacitate de munca timp de 35 de zile, platind in plus persoane care sa efectueze muncile pe care partea vatamata le facea in mod obisnuit (in afara celor platiti in mod obisnuit pentru completarea muncii facute de partea vatamata in mod obisnuit anterior vatamarii), respectiv pe perioada cat a stat internat sotii PV si PL au facut muncile din gospodaria partii vatamate fiind platiti in total cu 40 lei ROL/zi, dar si alte persoane pentru muncile campului platite cu 50-60 lei ROL/zi. In afara acestor cheltuieli, partea vatamata a platit transportul la/de la spital, tratamentul medical postoperator (medicamente si materiale sanitare, controale la medic), pentru aprecierea carora instanta are in vedere preturile notorii practicate pe piata, dar si contravaloarea certificatului medico-legal si a raportului de constatare medico-legal (38 lei + 38 lei conform filelor 13-14 dosar 577/P/2010). In total instanta apreciaza ca partea vatamata a suferit un prejudiciu material de 3.000 lei, astfel ca in baza art.998-999 cod civil (din 1964, text aplicabil potrivit art.6 din Legea nr.287/2009), art.14 si art.346 cod procedura penala instanta l-a obligat pe inculpat sa plateasca partii vatamate GN suma de 3.000 lei daune materiale.
Ca urmare a loviturilor aplicate de inculpat, partea vatamata a suferit nu doar un prejudiciu material, ci si moral, inclusiv ca urmare a pierderii splinei cu consecinta infirmitatii definitiva cu invaliditate partiala definitiva cu scaderea capacitatii de munca de 15 % conform baremului ASIROM. Insa la stabilirea cuantumului daunelor morale instanta are in vedere ca daunele morale reprezinta o sanctiune civila care nu are menirea nici de a-l ruina pe inculpat si nici cea de a o imbogati pe partea vatamata, astfel ca apreciaza ca suma de 5.000 lei este suficienta pentru acoperirea prejudiciului moral suferit de partea vatamata. In consecinta instanta a admis in parte acest capat de cerere si in baza art.998-999 cod civil (din 1964, text aplicabil potrivit art.6 din Legea nr.287/2009), art.14 si art.346 cod procedura penala instanta l-a obligat pe inculpat sa plateasca partii vatamate suma de 5.000 lei daune morale.
Avand in vedere ca in urma loviturilor aplicate de inculpat partea vatamata a fost supusa unei interventii chirurgicale fiindu-i extirpata splina, lipsa splinei conferind partii vatamate o infirmitate definitiva cu invaliditate partiala definitiva cu scaderea capacitatii de munca de 15 % conform baremului ASIROM, instanta constata ca partea vatamata este indreptatita la despagubiri periodice. Avand in vedere ca partea vatamata a dovedit ca anterior savarsirii infractiunii lucra in gospodaria proprie, dar nu a facut dovada contravalorii lunare/anuale a muncilor efectuate, la stabilirea despagubirilor periodice instanta va avea in vedere venitul minim pe economie de 700 lei RON lunar pentru perioada 09.01.2012 (data constituirii de parte civila) - 31.01.2013, respectiv 750 lei incepand cu data de 01.02.2013, venit la care se aplica procentul de 15 % conform baremului ASIROM. Acest capat de cerere este intemeiat in parte si instanta il va admite in consecinta si baza art.998-999 cod civil (din 1964, text aplicabil potrivit art.6 din Legea nr.287/2009), art.14 si art.346 cod procedura penala instanta il va obliga pe inculpat sa plateasca partii vatamate despagubiri periodice in suma de cate 105 lei lunar pentru perioada 09.01.2012 - 31.01.2013 si de cate 112,5 lei lunar incepand cu 01.02.2013 si pana la incetarea starii de incapacitate partiala de munca a partii vatamate.
Pentru motivele aratate mai sus, instanta a respins celelalte pretentii ale partii vatamate/partii civile.
Spitalul Judetean de Urgenta  S s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1.961,80 lei cheltuieli de spitalizare. Avand in vedere ca internarea partii vatamate se datoreaza agresiunii savarsite de inculpat, pe durata internarii 01.06.2010 - 08.06.2010 partea vatamata beneficiind de asistenta medicala si medicamente, in valoare totala de 1.961,80 lei RON, iar conform art.313 din Legea nr.95/2005 cu modificarile si completarile ulterioare cheltuielile de spitalizare se recupereaza de catre furnizorii de servicii medicale de la agresor, instanta a admis cererea si l-a obligat pe inculpat sa plateasca partii civile Spitalul Judetean de Urgenta S suma de 1.961,80 lei cheltuieli de spitalizare.
Intrucat prin fapta savarsita inculpatul se face vinovat de cauzarea cheltuielilor  avansate  de  stat  in  acest proces - cu materialele necesare intocmirii dosarului si plata personalului, si de partea vatamata - cu plata onorariului avocatului (conform chitantei), in baza art.189 si art.191 cod procedura penala instanta l-a obligat pe inculpat sa plateasca statului 300 lei cheltuieli judiciare, din care 26,24 lei revin Ministerului de Interne, 100 lei revin Ministerului Public, iar diferenta revine Ministerului Justitiei, iar in baza art.193 cod procedura penala instanta l-a obligat pe inculpat sa plateasca partii vatamate suma de 1.000 lei cheltuieli judiciare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011