InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fetesti

Drept penal. Complicitatea la savarsirea infractiunii de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale.

(Sentinta penala nr. 192 din data de 20.06.2011 pronuntata de Judecatoria Fetesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Fetesti | Jurisprudenta Judecatoria Fetesti

Drept penal. Complicitatea la savarsirea infractiunii de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale.

-infractiunea prevazuta si sanctionata de art. 86 alin 1 din O.U.G.  nr. 195/2002, art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, art. 26 rap. la art. 288 alin. 1 Cod penal si art. 291 din Codul penal.

Complicitatea la savarsirea infractiunii de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale rezulta si din faptul ca permisul fals prezinta numele si imaginea inculpatului, existand implicit acordul prealabil al inculpatului de a-I fi folosite datele personale.

Prin Rechizitoriul Parchetul de pe langa Judecatoria a trimis in judecata pe  inculpatul X, pentru savarsirea infractiunii prevazuta si sanctionata de art. 86 alin 1 din O.U.G.  nr. 195/2002, art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, art. 26 rap. la art. 288 alin. 1 Cod penal si art. 291 din Codul penal, totul  cu aplicarea  art. 33 lit. 1 din Cod penal.
Inculpatul, in conformitate cu procedura prevazuta de art.320 indice 1 din Codul de procedura penala, a recunoscut faptele retinute in totalitate si a fost de acord ca judecata sa se faca pe baza materialului  din faza de urmarire penala, despere care a afirmat ca il cunoaste si il insuseste.
Seara inculpatul a consumat bauturi alcoolice si s-a deplasat, pe raza Municipiului, conducand autoturismul. A fost identificat conducand, de organele de politie.
Inculpatul a fost testat cu aparatul Drager, acesta indicand o valoare de 0,49 mg/l alcool pur in aerul respirat, dupa care, i s-au recoltat  probe de sange in vederea stabilirii alcoolemiei, rezultand o imbibatie alcoolica de 1,00 g/l alcool pur in sange, la ora 00:20, respectiv 1,20 g/l alcool  pur in sange, o ora mai tarziu.
Cu ocazia acestui control inculpatul a prezentat un permis de conducere pe numele sau, parand a fi emis de autoritatile straine, insa, pe parcursul cercetarilor penale s-a stabilit ca documentzul prezentat in cauza ar fi fals, prin Raport de constatare tehnico-stiintifica.
 Raportat la Adresa IPJ -Serviciul Politiei Rutiere, rezulta ca inculpatul nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie auto, nefigurand in baza de date electronice cu permis auto.
Fiind audiat in faza de urmarire penala, inculpatul a recunoscut fapta, cu mentiunea ca a achizitionat permisul cu numele sau, de la o persoana necunoscuta, in perioada cat a locuit pe teritoriul stain, platind pentru acest document si ca , in Romania, nu a obtinut permis de conducere, aspect confirmat de la Adresa nr. IPJ -Serviciul Politiei Rutiere.
Inculpatul si-a recunoscut faptele comise, aceasta fiind atitudinea si in fata organelor de urmarire penala cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala, cu mentiunea ca a achizitionat permisul de la o persoana necunoscuta din Italia, respectiv a recunoscut faptele savarsite in totalitate, in fata instantei de judecata, motiv pentru care instanta ii va retine circumstantele atenuante prevazute de art.74 alin.1 litera c din Codul penal.
Din verificarea fisei de cazier a inculpatului, rezulta ca acesta nu are antecedente penale, iar datorita lipsei antecedentelor penale, instanta ii va retine si circumstantele atenuante prevazute de art.74 alin.1 litera a din Codul penal.
In drept, fapta inculpatului de a conduce, pe drumul public un autovehicul,  fara a poseda permis de conducere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazuta de art. 86 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002-republicata,  respectiv conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita admisa de lege, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazuta si pedepsita de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/ 2002 republicata .
Fapta inculpatului  care a prezentat un permis fals urmarind astfel sa nu fie tras la raspundere pentru faptul ca nu poseda permis de conducere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 291 teza 1 din Codul penal.
In drept se mai retine in sarcina inculpatului si savarsirea infractiunii de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 Cod penal, intrucat din cercetarea judecatoreasca si din probatoriul intreg administrat in cauza, s-au identificat indicii temeinice, sub aspectul laturii obiective a complicitatii la savarsirea infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 cod penal. Inculpatul a actionat in scopul inlesnirii contrafacerii unui permis de conducere neadevarat, intrucat a achizitionat contracost permisul fals,de la persoana necunoscuta, A FORTIORI cunoscand ca nu a urmat cursurile unei scoli de soferi si nu a dobandit legal permis de conducere in Romania .
In cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 33 lit. a Cod penal, faptele fiind savarsite in concurs real.
Instanta, la limitele pedepselor prevazute de legiuitor pentru faptele retinute in sarcina inculpatului, va face aplicabilitatea art. 320 indice 1 CPP in sensul ca vor fi coborate limitele pedepsei stabilite.
In ceea ce priveste latura obiectiva a infractiunilor, instanta constata existenta elementului material, respectiv al infractiunilor: complicitate la fals material in inscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 cod penal,  uz de fals prev. de art. 291 teza 1 Cod penal, conducere a autovehiculului de catre o persoana care nu poseda permis de conducere si avand in sange imbibatie alcoolica peste limita admisa de lege,  din probele administrate pe parcursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti.
In ceea ce priveste latura obiectiva a infractiunilor de conducere a autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice, respectiv conducere a autovehiculului fara a poseda permis de conducere, retine urmatoarele:
Sub aspectul laturii obiective a infractiunii prevazute de art 86 alin.1 din OUG nr.195/2002-rep., art.87 alin.1 din OUG nr.195/2002-rep., probele administrate au relevat realizarea elementului material specific, constand intr-o actiune de conducere a autoturismului pe drum public.
Conditia esentiala atasata subiectului activ al infractiunii ca actiunea sa fie savarsita de catre o persoana care nu are permis de conducere, respectiv avand in sange imbibatie alcoolica peste limita prevazuta de lege, este indeplinita.
Aceleasi mijloace de proba contureaza si urmarea imediata ce consta intr-o stare de pericol pentru relatiile sociale ocrotite de dispozitiile care stabilesc regimul circulatiei pe drumurile publice, ca si legatura de cauzalitate rezultata din savarsirea faptei - ex re.
Infractiunile incriminate fiind de pericol/ex re, urmarea imediata a faptei savarsita de catre inculpat consta in punerea in pericol a sigurantei traficului rutier. Starea de pericol pentru valoarea ocrotita de actul normativ mai sus mentionat s-a produs prin insasi savarsirea  actiunii de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, respectiv fara a poseda permis de conducere, deci fara a fi urmat cursurile unei scoli de soferi, respectiv de  fara a trece prin rigorile unui examen de obtinere a permisului auto.
De asemenea, legatura de cauzalitate intre fapta savarsita si urmarea socialmente periculoasa rezulta ex re, din insasi savarsirea faptei.
In ceea ce priveste latura subiectiva a infractiunii, instanta retine ca inculpatul a savarsit fapta cu intentie indirecta prevazuta de art.19 alin.1 pct.1 lit. b C.pen, intrucat acesta a prevazut rezultatul faptei sale, respectiv punerea in pericol al sigurantei circulatiei rutiere si a participantilor la trafic si, desi nu l-a urmarit, a acceptat posibilitatea producerii lui.
De asemenea, referitor la savarsirea infractiunii de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 cod penal, din probatoriul intreg administrat, s-au identificat indicii temeinice, sub aspectul laturii obiective a complicitatii la savarsirea infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 cod penal,
Astfel, inculpatul a actionat in scopul inlesnirii contrafacerii unui permis de conducere neadevarat, intrucat a achizitionat contracost permisul fals, cunoscand ca nu a urmat cursurile unei scoli de soferi si nu a dobandit legal permis de conducere. Complicitatea rezulta si din faptul ca permisul fals prezinta numele si imaginea inculpatului, existand implicit acordul prealabil al inculpatului de a-i fi folosite datele personale.
Fapta inculpatului de a prezenta un permis fals, cunoscand ca este fals intrucat l-a achizitionat contra cost, de la persoana neidentificata, fara a urma cursurile unei scoli de soferi si a promova examen pt. obtinere legala, urmarind sa nu fie tras la raspundere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 291 teza 1 din Codul penal.
Din Raportul de constatare tehnico-stiintifica rezulta ca permisul de conducere nu este autentic.
S-a concluzionat, astfel, ca permisul de conducere in litigiu este falsificat, intrucat prezinta texte si desene realizate si plasate asemator cu un permis de conducere specime, dar, in cazul permisului cercetat, nu se evidentiaza impresiuni fluorescente pe avers, respectiv revers, iar desenul de fond si inscrisurile sunt imprimate conform altei proceduri decat cea standard, utilizata la emiterea permisului specimen, imaginea optic variabila OVI fiind contrafacuta prin imprimare, spre deosebire de permisul autentic/element de comparatie, in care imaginea Optic Variabila OVI este realizata cu cerneala metalizata.
 Mai mult, in faza de urmarire penala, dupa cercetarile intreprinse, s-a concluzionat ca inculpatul nu figureaza cu permis de conducere in baza de date.
In ceea ce priveste infractiunea de uz de fals, elementul material consta in actiunea de folosire a unor inscrisuri oficiale, respectiv permis de conducere, cu elemente de autenticitate proprii statului strain, in calitate de stat emitent.
 Faptul ca acest inscris oficial a fost in prealabil falsificat, iar inculpatul a fost complice prin achizitionarea contracost, stiind ca este fals, rezulta din concluziile raportului de constatare tehnico, in care se arata ca permisul de conducere emis pe numele inculpatului  nu este autentic, fiind deci contrafacut. Folosirea inscrisului fals a fost una efectiva, avand in vedere ca inculpatul a prezentat documentul fals organelor de politie. De asemenea, inscrisul fals folosit a avut aptitudinea de a produce consecinte juridice, fiind falsificate absolut toate datele de autentificare ale statului maghiar, iar, confirmarea ca este fals, s-a datorat verificarilor detaliate intreprise in cauza, prin efectuare a unui raport de constatare laborios.
Urmarea imediata consta intr-o stare de pericol pentru valorile sociale ocrotite prin lege, respectiv relatiile sociale referitoare la incre¬derea publica pe care trebuie sa o inspire un inscris oficial.
Legatura de cauzalitate rezulta din materialitatea faptei, infractiunile savirsite retinute in sarcina inculpatului fiind infractiuni de pericol, pericolul social producandu-se, deci, ex re, prin simpla comitere a faptelor incriminate.
Cu privire la latura subiectiva a infractiunii, forma de vinovatie cu care a fost savarsita infractiunea a fost intentia directa, sustinerile  inculpatului, din momentul depistarii in trafic, ca permisul nu este fals, fiind infirmate de semnele de autenticitate copiate de permisul in litigiu. Mai mult, inculpatul a recunoscut ca nu ar urmat cursurile unei scoli de soferi , ca nu a sustinut un examen.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011