InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

infractiuni

(Sentinta penala nr. 249 din data de 09.12.2011 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani

Dosar nr. /223/2011
Operator de date cu caracter personal nr.5696
                R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI - JUDETUL VALCEA
Sentinta penala nr. 249
Sedinta publica de la 09 decembrie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE :, judecator
                 GREFIER  : Ministerul Public:  Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani, reprezentat prin
PROCUROR: 
       Pe rol este judecarea procesului penal privind pe inculpatii;  .., trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii prev. de art.208 al.1 C.p. rap. la art.209 al.1 lit. a,g si I Cod penal si  _., trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 208 al.1 C.p. rap. La art. 209 al.1 lit. a,g si I C.p. cu aplic art. 41 al 2 cod penal si  _, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 26 Cod penal, rap la art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicare art. 41 al.2 Cod penal- parte _.
     La apelul nominal facut in sedinta publica s-au prezentat inculpatii: _..
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei dupa care:
     Avand in vedere dispozitiile art.3201 Cod procedura penala, introdus prin Legea nr.202/2010, presedintele completului de judecata aduce la cunostinta inculpatilor ca in situatia in care recunosc faptele asa cum au fost retinute in actul de sesizare al instantei si daca  solicita ca judecata sa se faca doar in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, vor beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa stabilite de lege in cazul pedepsei inchisorii.
     S-au audiat inculpatii prezenti:  _.., conform dispozitiilor procedurale ale caror declaratii s-au atasat la dosar.
     Avocat ales_.., solicita  in circumstantiere proba cu un martor pentru fiecare, martori ce sunt prezenti si anume__.
     Avocat oficiu_, pentru inculpatul_., solicita in circumstantiere proba cu martorul_., ce este prezent, iar pentru inculpatul_., depune o caracterizare.
     Avocat oficiu.., pentru inculpatul_, solicita in circumstantiere proba cu o caracterizare pe care o depune la dosar, iar pentru inculpatul_., va depune tot o caracterizare.
     Avocat oficiu_, pentru inculpatul_., solicita in circumstantiere proba cu martorul_, ce este prezent.
     Instanta admite probele cu martori si caracterizari, solicitate de aparatorii inculpatilor si trece la audierea lor.
     S-au audiat martorii prezenti ai inculpatilor sub prestare de juramant ale caror declaratii s-au atasat la dosar.
     Aparatorii inculpatilor  pe rand avand cuvantul declara ca, nu mai solicita alte probe in cauza.
     Instanta constatand terminata cercetarea judecatoreasca, acorda cuvantul pentru dezbateri.
     Reprezentantul Ministerului Public, expune situatia de fapt aratand ca, in seara zilei de 27.02.2010, inculpatii au patruns prin escaladare, in curtea si sediul_., reprezentata de_., unde prin folosirea unei chei si taierea unui lacat, au sustras doua bazine din arama, producand un prejudiciu de 5530 lei, ce a fost recuperat prin  restituirea unui bazin si a sumei de 4000 lei, astfel ca, partea vatamata nu s-a mai constituit parte civila in cauza.
     Din probele de la dosar si recunoasterea inculpatilor, rezulta vinovatia acestora motiv pentru care pune concluzii de condamnare la pedeapsa inchisorii fiecare inculpat  in baza textului de lege pentru care a fost trimis in judecata, cu obligarea la plata cheltuielilor judiciare.
     Avocat oficiu.., pentru inculpatul_, pune concluzii de achitare , avandu-se in vedere  ca acesta are discernamantul diminuat asa cum reiese din raportul de expertiza medico-legal de la fila  176 dosar de urmarire penala, iar pentru inculpatul_, solicita ca pedeapsa ce se va aplica sa fie spre minimul prevazut de lege. A se aplica si prev de art.3201 C.pr.penala.
     Avocat oficiu.., pentru inculpatul_, solicita aplicarea unei sanctiuni spre minimul prevazut de lege cu aplicarea art. 81 Cod penal si obligarea la plata cheltuielilor judiciare.
     Avocat oficiu_, pentru inculpatii:_, solicita aplicarea unei pedepse ce va fi orientata spre minimul special prevazut de lege, cu aplicarea art. 81 Cod penal. Obligarea la plata cheltuielilor judiciare.
     Avocat ales_, pentru inculpatii:_.,  solicita a se avea in vedere ca, sunt la prima abatere de acest fel au participat numai la primul furt, au o situatie precara in familie, iar pedeapsa ce se va aplica sa fie orientata spre minim, cu suspendarea conditionata a executarii, urmand a fi aplicate si prev. art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala.
     Inculpatii pe rand avand cuvantul se declara vinovati si regreta fapta savarsita.
      
      INSTANTA:

Deliberand,constata urmatoarele:
     Prin rechizitoriul din 8.09.2011 dat in dosarul nr__./P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani, inculpatii _au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 al.1, rap. la art. 209 al.1 lit. a, g si i C.p. si complicitate la furt prev de art 26 C.p. rap la art. 209 al 1 lit a, g si i Cp.
Prin actul de sesizare a instantei se arata ca in perioada 27.02 - 7.03.2010, inculpatii au patruns prin escaladare, folosind fara drept o cheie si prin taierea unui lacat, in incinta_., de unde au sustras doua bazine din arama, in valoare totala de 5530 lei.
S-a retinut faptul ca inculpatii _..au sustras cele doua bazine din cupru de la sediul societatii_., savarsind fapta de furt calificat in forma continuata iar inculpatul_., i-a ajutat pe ceilalti inculpati sa transporte bunurile furate, fiind complice la aceeasi infractiune.
Faptele savarsite de inculpati au fost dovedite in cursul cercetarilor penale cu intregul material probator aflat la dosarul nr.331/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani.
S-a retinut ca prejudiciul cauzat a fost recuperat in totalitate, partea vatamata neconstituindu-se parte civila in cauza.
Totodata, instanta a retinut si aspectul ca la savarsirea infractiunii a participat si invinuitul __care fiind plecat din tara nu a putut fi audiat, motiv pentru care s-a dispus disjungerea cauzei si trimiterea acesteia la Politia Dragasani pentru continuarea cercetarilor cu privire la aceasta persoana.
In instanta toti inculpatii au fost prezenti si au recunoscut faptele savarsite in modalitatea expusa in rechizitoriul parchetului, solicitand aplicarea disp. art. 3201 C.p.p. si judecarea lor sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Fiecare inculpat a beneficiat in circumstantiere de o caracterizare scrisa sau de depozitia martorilor propusi.
Instanta a luat act de recuperarea integrala a prejudiciului cauzat de faptele comise de inculpati si totodata ca, partea vatamata nu s-a constituit ca parte civila in cauza.
Astfel, examinand actele si lucrarile dosarului de cercetare penala nr.331/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt;
In perioada 27.02. - 7.03.2010, inculpatul __ au patruns prin escaladare, folosind fara drept o cheie si taind un lacat, in incinta partii vatamate __ de unde au sustras doua bazine de arama.
Pentru sustragerea celor doua bazine din cupru inculpatii au fost ajutati  de inculpatul __, care le-a transportat cu o caruta cu cal, ducand un bazin la numitul _., iar celalalt urma sa fie vandut unei persoane de etnie roma insa au fost depistati de un echipaj  de politie.
Astfel, faptele savarsite de inculpatul _., intrunesc elementele constitutive al infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 al.1, rap. la art. 209 al.1 lit.a, g, si i, C.p., iar pentru inculpatul Denghel Ionel Ciprian de complicitate la furt prev. de art.26 C.p. rap. s art. 208 al.1 si art. 209 al. 1 lit. a, g, i C.p., texte de lege, in baza carora, acestia vor fi sanctionati penal cu pedepse privative de libertate.
Intrucat inculpatii au recunoscut savarsirea faptelor in modalitatea descrisa in rechizitoriul intocmit in cauza si deoarece au solicitat ca judecarea lor sa se faca doar in baza probelor administrate in cursul urmaririi penale, instanta va face aplicarea disp. art. 3201 C.p.p., limitele pedepselor urmand sa fie reduse cu o treime.
La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi stabilite, instanta va avea in vedere disp. art. 72 c.p., respectiv gradul de pericol social concret al faptelor comise, circumstantele in care s-au savarsit, urmarile produse cat si faptul ca intreg prejudiciul a  fost recuperat dar si circumstantele personale ale inculpatilor astfel incat, pedeapsa aplicata sa poata atinge scopul sanctionator si preventiv.
Avand in vedere conduita buna a inculpatilor, comportamentul sincer in cursul cercetarilor penale cat si in fata instantei de judecata, faptul ca s-au straduit pentru ca prejudiciul produs partii vatamate sa fie recuperat integral, instanta apreciaza oportun aplicarea pentru toti inculpatii a prevederilor din art. 74 si art. 76 C.pen privind circumstantele atenuante.
Pentru inculpatii _, instanta va face aplicarea dsp. art. 41 al.2 C.p., privind infractiunea continuata.
In baza art. 71 al. 1 C.p. se vor interzice tuturor inculpatilor drepturile prev. de art. 64 lit.a, teza a II-a si lit.b, C. pen pe durata executarii pedepsei principale.
Pentru modalitatea de executarea pedepsei de catre toti inculpatii avand in vedere circumstantele reale in care s-au savarsit faptele cat si circumstantele personale ale inculpatilor, instanta apreciaza ca scopul pedepsei, asa cum este definit de art. 52 C.p., poate fi atins si fara executarea efectiva a acesteia, astfel ca, in baza art. 81 C.p. se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei si se va fixa termen de incercare conform, art. 82 C.p.;
Totodata li se va atrage atentia inculpatilor asupra disp. art 83 Cod penal cu privire la revocarea suspendarii conditionate in cazul savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva.
Se vor aplica disp. art. 71 al.5 C.p., fiind suspendata si executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a pedepsei principale, a inchisorii.
Instanta va lua act de faptul ca partea vatamata _. nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul cauzat de faptele comise de inculpat fiind recuperat in intregime.
Conform disp. art. 118 al.1 li.t b C.p., se va dispune confiscarea lacatului si a cheilor folosite de inculpati in comiterea infractiunilor si ridicate de catre organul de politie.
In baza art.191 C.p.p. inculpatii vor fi obligati la cheltuieli judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

In baza art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.74 lit.c Cod penal, art.76 lit.c Cod penal si art.3201 alin.7 Cod procedura penala.
Condamna inculpatul  _.. nascut la data de_., cu antecedente penale;_, la 1 an inchisoare.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare pe o durata de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art.359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor prevazute de art.83 Cod penal, a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
In baza art.71 alin.5 Cod penal, suspenda executarea pedepsei accesorii prev. de art.71 alin.1 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.74 lit.c Cod penal, art.76 lit.c Cod penal si art.3201 alin.7 Cod procedura penala.
Condamna inculpatul __.., la 1 an inchisoare.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare pe o durata de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art.359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor prevazute de art.83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
In baza art.71 alin.5 Cod penal, suspenda executarea pedepsei accesorii prev. de art.71 alin.1 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.74 lit.c Cod penal, art.76 lit.c Cod penal si art.3201 alin.7 Cod procedura penala.
Condamna inculpatul __.51, la 1 an inchisoare.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare pe o durata de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art.359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor prevazute de art.83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
In baza art.71 alin.5 Cod penal, suspenda executarea pedepsei accesorii prev. de art.71 alin.1 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
     In baza art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.74 lit.c Cod penal, art.76 lit.c Cod penal si art.3201 alin.7 Cod procedura penala.
Condamna inculpatul __., la 1 an inchisoare.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare pe o durata de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art.359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor prevazute de art.83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
In baza art.71 alin.5 Cod penal, suspenda executarea pedepsei accesorii prev. de art.71 alin.1 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicare art. 41 al.2 Cod penal, cu aplicarea art.74 lit.c Cod penal, art.76 lit.c Cod penal si art.3201 alin.7 Cod procedura penala.
Condamna inculpatul __.. la 1 an inchisoare.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare pe o durata de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art.359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor prevazute de art.83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
In baza art.71 alin.5 Cod penal, suspenda executarea pedepsei accesorii prev. de art.71 alin.1 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
     In baza art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicare art. 41 al.2 Cod penal, cu aplicarea art.74 lit.c Cod penal, art.76 lit.c Cod penal si art.3201 alin.7 Cod procedura penala.
Condamna inculpatul __. la 1 an inchisoare.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare pe o durata de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art.359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor prevazute de art.83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
In baza art.71 alin.5 Cod penal, suspenda executarea pedepsei accesorii prev. de art.71 alin.1 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art. 26 Cod penal, rap la art.208 alin.1 raportat la art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicare art. 41 al.2 Cod penal, cu aplicarea art.74 lit.c Cod penal, art.76 lit.c Cod penal si art.3201 alin.7 Cod procedura penala.
Condamna inculpatul __.. la 1 an inchisoare.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an inchisoare pe o durata de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art.359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor prevazute de art.83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
In baza art.71 alin.5 Cod penal, suspenda executarea pedepsei accesorii prev. de art.71 alin.1 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
     In baza art.191 Cod procedura penala.
Obliga inculpatii: ___, la cate 450   lei, cheltuieli judiciare fata de stat, din care onorariu avocat din oficiu in suma de 2000 lei, se avanseaza din fondul Ministerului Justitiei.
Obliga inculpatii: __., la cate 50 lei, cheltuieli judiciare fata de  stat.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpati si de la comunicare pentru partea vatamata.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 09 decembrie 2011 la sediul Judecatoriei Dragasani, judetul Valcea.  PRESEDINTE, GREFIER,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011