InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

art.2721, art.217 C.p.

(Sentinta penala nr. 225 din data de 15.11.2011 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani

infractiunii prev. si ped. de art. 2721 alin.2 C.pen. si art.217 alin.1 C.pen

Dosar nr. /223/2011
Operator de date cu caracter personal nr.5696

R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI, JUDETUL VALCEA
I N C H E I E R E
Sedinta publica din 08 noiembrie 2011
                            PRESEDINTE : _.
                           GREFIER         : _. Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani, reprezentat prin procuror __.
     Pe rol este amanarea ulterioara a pronuntarii asupra cauzei penale privind pe inculpatul _, trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 2721 alin.2 C.pen. si art.217 alin.1 C.pen.-parti vatamate-parti civile __..
     La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
     
      I  N  S  T  A  N  T  A  : In acelasi complet si pentru aceleasi motive, dispune amanarea ulterioara a pronuntarii.

D  I  S  P  U  N  E  :
             Amana pronuntarea la data de 15 noiembrie 2011.
             Pronuntata in sedinta publica din data de 8 noiembrie 2011.
                         PRESEDINTE,                                      GREFIER,
                       _.                                                           _..

Dosar nr. /223/2011
Operator de date cu caracter personal nr.5696

R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI, JUDETUL VALCEA
I N C H E I E R E
Sedinta publica din 01 noiembrie 2011
                            PRESEDINTE : _..
                           GREFIER        :  __

Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani, reprezentat prin procuror _..      Pe rol este judecarea cauzei penale privind pe inculpatul __., trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 2721 alin.2 C.pen. si art.217 alin.1 C.pen.-parti vatamate-parti civile _...
          Dezbaterile asupra cauzei au fost inregistrate audio, in conformitate cu disp.art.304 C.pr.pen.
     La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta avocat din oficiu _.. reprezentand _.., lipsind partea civila _...
     Procedura  este legal indeplinita.
     S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
     Aparatorul inculpatului avocat din _ nu are alte probe de solicitat sau alte cereri de formulat.
          Reprezentantul Parchetului precizeaza ca isi insuseste declaratia martorei _. data in faza de urmarire penala si nu are alte cereri de formulat.
         Nefiind alte probe de solicitat sau cereri de formulat instanta constata  terminata cercetarea judecatoreasca in baza art. 339 Cod procedura penala si acorda cuvantul pentru dezbateri pe fondul cauzei.
         Reprezentantul Parchetului, procuror _ avand cuvantul face referiri asupra cauzei, aratand ca inculpatul _ a fost trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 2721 alin.2 C.pen. si art.217 alin.1 C.pen. Din probatoriul administrat in cauza s-a facut dovada vinovatiei inculpatului, motiv pentru care pune concluzii de condamnare a acestuia pentru savarsirea infractiunilor prev. si ped. de art. 2721 alin.2 C.pen. si art.217 alin.1 C.pen la pedeapsa inchisorii si obligarea acestora la plata cheltuielilor de judecata avansate de stat si la despagubiri civile. Solicita a se lua act ca partea vatamata  _.. nu s-a constituit parte civila.
         Aparatorul inculpatului _. avand cuvantul, solicita achitarea inculpatului pentru infractiunea prevazuta de art. 217 alin.1 Cod penal intrucat nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii. Cu privire la infractiunea prev.de art. 2721 alin.2 C.pen. considera ca se impune aplicarea unei amenzi administrative cu atat mai mult cu cat cei doi lucratori de politie nu s-au constituit parti civile. Considera ca a fost mai mult o tulburare a linistii publice.
         
      I  N  S  T  A  N  T  A  : Apreciaza ca se impune amanarea pronuntarii pentru a studia actele si lucrarile dosarului.

D  I  S  P  U  N  E  :
             Amana pronuntarea la data de _..
             Pronuntata in sedinta publica din data de _...
                         PRESEDINTE,                                      GREFIER,
Dosar nr. /223/2011                                                           art.2721, art.217 C.p.
Operator de date cu caracter personal nr.5696

R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI, JUDETUL VALCEA
SENTINTA PENALA NR. 225
Sedinta publica din 15 noiembrie 2011
                            PRESEDINTE : _.
                           GREFIER        :  _. Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani, reprezentat prin procuror __
Pe rol este pronuntarea asupra cauzei penale privind pe inculpatul _, trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr.146/P/2010 pentru savarsirea infractiunilor prev. si ped. de art.2721 alin.2 Cod penal si art.217 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.37 lit.a si art.33 lit.a Cod penal, parte __.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
Procedura este legal indeplinita.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din _., fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, incheiere ce face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta a dispus amanarea pronuntarii la data de _. si ulterior la data de _.. avand nevoie de timp pentru a studia actele si lucrarile dosarului. I  N  S  T  A  N  T  A  : Deliberand constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr__ din _. s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului __., pentru savarsirea infractiunilor de sfidare a organelor judiciare si distrugere, prev. de art.2721 alin.2 si art.217 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal si art.33 lit.a Cod penal.
Totodata s-a dispus, in baza art.249 raportat la art.11 pct.1 lit.b si art.10 lit.a Cod procedura penala, scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului _ pentru infractiunile de amenintare si violare de domiciliu prev. si ped. de art.193 si art.192 alin.1 Cod penal.
Prin actul de sesizare a instantei se retine ca in ziua de _.. 2010 invinuitul _ a mers la locuinta lui _., cu care era vecin in perioada respectiva. Cei doi au consumat bauturi alcoolice si, dupa ce a venit si sotia invinuitului, s-au ivit neintelegeri, incepand sa se certe. Din acest motiv _. a sunat la numarul de urgenta 112, la scurt timp venind un echipaj de politie format dintr-un lucrator din cadrul Politiei municipiului Dragasani, agent principal _.. si un jandarm, _...
In timp ce echipajul de politie discuta cu __, acesta relatand ca a fost amenintat cu un cutit de catre invinuit si ca refuza sa plece din curtea sa, a venit si invinuitul care a refuzat sa se legitimeze, a devenit agresiv si a adresat cuvinte jignitoare lucratorilor de politie, incercand chiar sa ii loveasca.
In aceste conditii s-a procedat la imobilizarea si incatusarea invinuitului, fiind condus la autoturismul politiei pentru a se deplasa la sediul politiei, moment in care a lovit cu piciorul aripa din partea stanga spate a autoturismului, care s-a deformat. De asemenea si in autoturism a avut un comportament agresiv, a adresat cuvinte jignitoare lucratorilor de politie, a amenintat ca va sparge geamurile autoturismului si a lovit cu picioarele in partea interioara a portierelor.
__. s-a constituit parte civila cu suma de 273,74 lei reprezentand reparatia autoturismului avariat.
Faptele savarsite de inculpat au fost dovedite in faza urmaririi penale cu plangerile si declaratiile partilor vatamate, proces - verbal de sesizare din oficiu, declaratii invinuit si martori, fotografii si alte acte.
In cauza a fost audiat, conform dispozitiilor procedurale legale martorul _...
Desi legal citat, inculpatul nu s-a prezentat in instanta.
Partile vatamate _.. nu s-au constituit parti civile, neavand pretentii fata de inculpat.
Din probele administrate in cauza instanta retine urmatoarele:
In ziua de _. 2010 inculpatul _. a mers la locuinta lui _.., cu care era vecin in perioada respectiva. Cei doi au consumat bauturi alcoolice si, la un moment dat, dupa ce a venit si sotia inculpatului, s-au ivit neintelegeri, incepand sa se certe. Din acest motiv __. a sunat la numarul de urgenta 112, la scurt timp venind un echipaj de politie format din partile vatamate agent principal Calinescu Lucian si jandarm _...
In timp ce echipajul de politie discuta cu _., acesta relatand ca a fost amenintat cu un cutit de catre inculpat si ca refuza sa plece din curtea sa, a venit si inculpatul _. care a inceput sa adreseze cuvinte jignitoare lui _...
In aceste conditii partile vatamate i-au solicitat sa prezinte actul de identitate sau date pe baza carora sa se stabileasca identitatea sa insa a refuzat sa se legitimeze, devenind agresiv.
Inculpatul a fost invitat sa urce in autoturismul politiei pentru a se deplasa la sediul Politiei municipiului Dragasani in vederea stabilirii identitatii, insa a inceput sa adreseze cuvinte jignitoare lucratorilor de politie, sa-i ameninte cu acte de violenta, incercand chiar sa ii loveasca.
Ca urmare a comportamentului agresiv s-a procedat la imobilizarea si incatusarea inculpatului, fiind condus la autoturism, moment in care a lovit cu piciorul aripa din partea stanga spate a acestuia, care s-a deformat. De asemenea si in autoturism a avut un comportament agresiv, a adresat cuvinte jignitoare lucratorilor de politie, a amenintat ca va sparge geamurile autoturismului si a lovit cu picioarele in partea interioara a portierelor.
Avand in vedere probele administrate in cauza instanta constata ca inculpatul __. se face vinovat de savarsirea infractiunilor prev. de art.2721 alin.2 Cod penal si art.217 alin.1 Cod penal, texte de lege in baza carora urmeaza sa fie condamnat la cate o pedeapsa privativa de libertate, retinandu-se si starea de recidiva prev. de art.37 lit.a Cod penal.
La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi stabilite se vor avea in vedere gradul de pericol social concret al faptelor, circumstantele in care au fost savarsite, urmarile produse, precum si persoana inculpatului, care are antecedente penale, astfel ca instanta se va orienta spre o pedeapsa al carei cuantum sa atinga scopul sanctionator si preventiv.
Potrivit art.33 lit.a si art.34 lit.b Cod penal, se vor contopi pedepsele aplicate, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai mare.
Din fisa de cazier a inculpatului __ reiese ca acesta a mai fost anterior condamnat, prin sentinta penala nr__.. pronuntata de Judecatoria Dragasani ramasa definitiva prin decizia penala nr__ pronuntata de Tribunalul Valcea la pedeapsa de 6 luni inchisoare cu suspendare.
Cum fapta din cauza de fata a fost savarsita in termenul de incercare, urmeaza ca in temeiul art.83 Cod penal sa fie revocata suspendarea conditionata a executarii pedepsei de mai sus, inculpatul urmand sa execute pedeapsa 6 luni inchisoare alaturi de pedeapsa aplicata in prezenta cauza, de 6 luni inchisoare.
Inculpatul _. va executa pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare.
Potrivit art.71 alin.1 Cod penal se vor interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a doua si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In ceea ce priveste actiunea civila, instanta apreciaza ca este intemeiata astfel ca, in baza art.14 si 346 Cod procedura penala, raportat la art.998 si urm. Cod civil, va fi admisa si va fi obligat inculpatul sa plateasca partii civile _.. suma de 273,74 lei daune materiale reprezentand contravaloarea reparatiei autoturismului avariat.
Se va lua act ca partile vatamate _...
In baza art.191 Cod procedura penala, va fi obligat inculpatul la cheltuieli judiciare fata de stat, suma de 200 lei onorariu avocat din oficiu urmand sa fie avansata din fondul Ministerului Justitiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E : In baza art.2721 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal.
Condamna inculpatul __.., la 6 luni inchisoare.
In baza art.217 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal.
Condamna inculpatul _ la 3 luni inchisoare.
In baza art.33 lit.a si art.34 lit.b Cod penal.
Contopeste pedepsele aplicate, inculpatul _ executand pedeapsa cea mai mare, de 6 luni inchisoare.
In baza art.83 Cod penal, revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.76 din 14 martie 2008 pronuntata de Judecatoria Dragasani ramasa definitiva prin decizia penala nr.91/A din 4 iunie 2008 si dispune executarea in intregime a pedepsei, cumuland-o cu pedeapsa aplicata, de 6 luni inchisoare.
Inculpatul _.. executa pedeapsa rezultanta de 1 an inchisoare.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a doua si lit.b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.14 si 346 Cod procedura penala raportat la art.998 si urm. Cod civil, admite actiunea civila si obliga inculpatul _. sa plateasca partii civile __, cu sediul _., suma de 273,74 lei daune materiale.
Ia act ca partile vatamate _., _, nu se constituie parti civile.
In baza art.191 Cod procedura penala.
Obliga pe inculpatul _.. la 350 lei cheltuieli judiciare fata de stat, din care suma de 200 lei onorariu avocat din oficiu va fi avansata din fondul Ministerului Justitiei.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, astazi 15 noiembrie 2011 la sediul Judecatoriei Dragasani, judetul Valcea.
PRESEDINTE,                                      GREFIER,
                   
4
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011