InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

art. 215 c.p.

(Sentinta penala nr. 229 din data de 17.11.2011 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani


Dosar nr. __/2011                                                                  art. 215 c.p.                     
Operator de date cu caracter personal nr. 5696 ROMANIA
JUDECATORIA DRAGASANI, JUDETUL VALCEA
Sentinta penala nr. 229
Sedinta publica din 17.11.2011
Completul constituit din:
Presedinte: _.
Grefier: _
Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani
reprezentat prin Procuror: _.
     Pe rol este judecarea cauzei penale privind pe inculpatul __, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 215 alin. 1 si 3 Cod penal, in contradictoriu cu partile vatamate _, _..
Dezbaterile asupra cauzei au fost inregistrate audio, in conformitate cu disp.art. 304 C.proc.pen..
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns _..
Procedura este legal indeplinita.
     S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
     Aparatorul partilor vatamate depune la dosar date privind dosarul nr. _. Tribunalul Bucuresti, Sectia a VII - a Comerciala - C7.
     Aparatorul partilor vatamate arata ca nu insista in audierea martorei _...
      Reprezentantul Parchetului si aparatorul inculpatului arata ca nu insista in audierea martorei _...
     Instanta ia act de renuntarea de catre partile vatamate la audierea martorei _.., in conformitate cu prevederile art. 329 alin. 2 C.proc.pen. si dispune ca martora sa nu fie ascultata.
     S-a audiat partea vatamata/civila __, cu respectarea dispozitiilor art. 322, 323 si 326 C.proc.pen., declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosar.
     Reprezentantul Parchetului arata ca nu mai are cereri de formulat.
     Aparatorul partilor vatamate/civile arata ca nu mai are cereri de formulat.
     Aparatorul inculpatului arata ca nu mai are cereri de formulat.
     Instanta declara, potrivit art. 339 alin. 2 C.proc.pen., terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond pentru dezbateri.
     Reprezentantul Parchetului avand cuvantul, pune concluzii de condamnare a inculpatului la pedeapsa inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 215 alin. 1 si 3 Cod penal, cu obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata si la despagubiri civile in masura dovedirii acestora.
     Avocat __ avand cuvantul, pentru partile vatamate/civile, solicita condamnarea inculpatului pentru fapta prevazuta de art. 215 alin. 1 si 3 Cod penal, cu obligarea acestuia la plata sumei de 5.900 lei reprezentand daune materiale si la plata cheltuielilor de judecata. Mai arata aparatorul partilor vatamate/civile ca apartamentul a fost vandut prin intermediul inculpatului fiicei administratorului si ulterior partilor vatamate/civile tot prin intermediul inculpatului in calitate de imputernicit al societatii, astfel incat rezolutia infractionala s-a manifestat atat in momentul incheierii contractului cat si in timpul executarii lui, odata cu incasarea ratelor lunare de la partile vatamate/civile. De asemenea mai precizeaza ca la data incheierii precontractului societatea se afla in procedura insolventei iar administratorul decedase, situatie pe care inculpatul o cunostea foarte bine si de care s-a folosit, semnand si stampiland acte in numele societatii, desi nu mai era in masura sa intocmeasca astfel de acte, fiind manat numai de o intentie infractionala. Aparatorul partilor vatamate/civile depune la dosar concluzii scrise.
     Avocat __. avand cuvantul pentru inculpat, solicita achitarea inculpatului deoarece fapta nu exista, avand in vedere ca acesta era imputernicit sa incaseze banii in numele societatii. Mai arata ca partea vatamata/civila __ a declarat ca, cunostea ca administratorul societatii a vandut fiicei sale apartamentul, lucru la care inculpatul nu se putea opune. De asemenea precizeaza aparatorul inculpatului ca partile vatamate/civile nu au dorit sa-si deschida un cont in banca pentru a le fi restituiti banii, iar nu __ ar fi trebuit sa fie chemat in judecata deoarece problemele erau ale societatii pentru care lucra.
     
INSTANTA:

      Deliberand, constata urmatoarele:
      La data de _. 2011 s-a inregistrat sub nr. _.., rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr. _.. din data de _.. 2011, prin care s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului Vlaicu Dan, cercetat pentru savarsirea infractiunii de "Inselaciune" prev. si ped. de art. 215 alin. 1 si 3 cod penal.
      Din actul de sesizare a instantei se retine ca la data de 9 iunie 2009, in calitate de reprezentant al SC __SRL _.., a incheiat cu partile vatamate ..... si _.. un antecontract de vanzare-cumparare avand ca obiect un apartament din blocul _.din municipiul Dragasani, pentru care partile vatamate au achitat suma de 5.000 lei, desi acelasi imobil a fost vandut anterior unei alte persoane.
      La dosarul cauzei, in faza urmaririi penale a fost administrata proba cu acte(antecontractul de vanzare-cumparare incheiat intre parti, chitanta doveditoare a achitarii avansului, contractul de vanzare-cumparare incheiat cu __, procura speciala inculpat, extras de carte funciara), plangere si declaratii parti vatamate si declaratii inculpat.
      In timpul judecatii, la dosar au fost depuse acte(filele 23-34, 46-60 dosar) si au fost audiate partile vatamate/parti civile(filele 35, 62 dosar).
      Din probatoriul administrat in cauza, rezulta urmatoarea situatie de fapt:
      SC  __ SRL Bucuresti al carei administrator este _., este proprietara mai multor apartamente din blocul .. situat pe str. _.., apartamentele fiind oferite spre vanzare.
      In acest scop, societatea comerciala - prin administrator, l-a imputernicit pe inculpatul _., prin procura speciala autentificata sub nr. _ 2005(fila 24 dosar urmarire penala) sa vanda apartamentele si garsonierele din imobil cui va crede de cuviinta si la pretul socotit de inculpat cel mai avantajos, cu plata in rate lunare sau integral, convenit cu cumparatorii.
      Pentru vanzarea apartamentelor cu plata in rate, inculpatul a procedat la incheierea cu persoanele interesate a unor antecontracte de vanzare-cumparare, prin care SC  _.. SRL se obliga sa vanda aceste apartamente la pretul convenit din care s-a primit o parte, urmand ca diferenta  sa fie achitata la data perfectarii contractului de vanzare-cumparare. De asemenea, prin inscrisul sub semnatura privata, partile stabileau si data la care sa se prezinte la notariat pentru a fi incheiat in forma autentica contractul de vanzare-cumparare, data la care se preda cumparatorului si imobilul apartament sau garsoniera.
      Astfel, la data de __ 2009, intre partile vatamate _. si _.., pe de o parte si SC _.SRL Bucuresti-prin reprezentantul acesteia inculpatul _., a fost incheiat un inscris sub semnatura privata intitulat "Precontract de vanzare-cumparare" avand ca obiect apartamentul nr. _.., pretul imobilului fiind stabilit de comun acord la suma de 60.000 lei din care partile vatamate au achitat la data de _. 2009 suma de 5.000 lei, urmand ca diferenta sa fie achitata ulterior, mai exact cate 300 lei lunar incepand cu luna iulie pana la achitarea integrala a diferentei de pret. De asemenea, de comun acord a fost stabilita data de 15 august 2009 ca data de prezentare la notariat pentru perfectarea contractului de vanzare-cumparare intre parti(fila 17 dosar urmarire penala).
      Partile vatamate au respectat clauzele contractuale si au achitat consecutiv trei rate, la _. 2009, _.2009 si _. 2009, asa cum rezulta din mentiunile de pe antecontract, dupa care l-au contactat de mai multe ori pe inculpat pentru perfectarea contractului de vanzare-cumparare, insa invocand diferite motive inculpatul a amanat prezentarea la notariat, dupa care nu a mai a mai putut fi contactat.
      Intr-o atare situatie, pentru clarificarea situatiei partile vatamate l-au notificat pe inculpat sa se prezinte la data de __. 2010 la __., insa inculpatul nu a data curs solicitarii, partile vatamate afland ca apartamentul pe care intentionau sa-l cumpere a fost vandut anterior de catre inculpat numitei __, fiica administratorului SC __. SRL, conform contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. _. 2008(filele 21-22 dosar urmarire penala).
     Inculpatul, in faza de urmarire penala a recunoscut incheierea antecontractului de vanzare-cumparare cu partile vatamate, stiind ca vanduse apartamentul anterior unei alte persoane si ca a incasat sumele de bani mentionate in inscris pe care le-a virat societatii comerciale al carei administrator era in acea perioada, in aparare sustinand ca apartamentul ar fi reintrat in proprietatea SC _.. SRL si ca cele doua parti vatamate ar fi putut intra in proprietatea imobilului, dar ca nu au mai putut fi contactate.
     Apararile inculpatului urmeaza a fi inlaturate ca nefondate, intrucat, din extrasul de carte funciara rezulta ca proprietar al imobilului este __, iar la rubrica "Inscrieri privitoare la sarcini" este notat litigiul cu reclamanta __, avand ca obiect hotarare care sa tina loc de act autentic(fila 45 dosar urmarire penala).
     Fapta inculpatului _., de a induce in eroare pe partile vatamate cu prilejul incheierii antecontractului de vanzare-cumparare privind apartamentul nr. _.., din __., judetul Valcea, afirmand ca este reprezentantul proprietarului acestuia in conditiile in care il instrainase anterior altei persoane de la care a incasat suma de 53.000 lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. si ped. de art. 215 alin. 1 si 3 cod penal, conform carora "Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani(alin. 1) si ".Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate".
     Sub aspectul laturii subiective, rezulta cu certitudine ca inculpatul a actionat cu intentie directa, a realizat in permanenta ca desfasoara o activitate de inducere in eroare a partilor vatamate, ca le pricinuieste o paguba, urmarind producerea acesteia.
     La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta va tine seama de criteriile generale prev. de art. 72 cod penal, respectiv modul si mijloacele de comitere a faptei, consecintele produse, pericolul social concret, precum si persoana inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale(fila 28 dosar urmarire penala), dar si ca nu s-a prezentat in fata instantei, urmand a fi condamnat la pedeapsa inchisorii, apreciindu-se ca acest tratament penal este adaptat inculpatului si este de natura  sa realizeze in aceeasi masura represiunea penala, dar si corijarea comportamentului sau, fiind realizate scopurile prev. de art. 52 cod penal.
     Se retine ca prin natura faptei savarsite, prin consecintele produse, inculpatul a dat dovada de nedemnitate in exercitarea drepturilor de natura electorala, astfel ca urmare a condamnarii la pedeapsa inchisorii, ca pedeapsa accesorie, vor fi  interzise inculpatului drepturile prevazute la art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b cod penal, si anume dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, cu incepere de la ramanerea definitiva a hotararii si pana la executarea sau considerata ca executata  a pedepsei aplicate.
     Constatand indeplinite conditiile prev. de art. 81 cod penal, se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar si fara executare, motiv pentru care se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
     De asemene, va fi suspendata conditionat si executarea pedepsei accesorii.
     Urmeaza a se stabili termenul de incercare si se va atrage atentia inculpatului asupra revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii unei noi infractiuni.
     In termen legal partile vatamate s-au constituit parti civile, solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 5.900 lei despagubiri civile(filele 35, 62 dosar).
     Prin probatoriul administrat in cauza(inscrisuri si recunoasterea de catre inculpat a incheierii antecontractului cu partile civile), partile civile au facut dovada pretentiilor formulate, fiind astfel indeplinite conditiile prev. de art. 1349 corob. cu art. 1381 si art. 1385 din Noul Cod civil, astfel incat va fi admisa actiunea civila.
     De asemenea, consecinta a condamnarii, inculpatul va fi obligat si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
     
     
     PENTRU ACESTE MOTIVE
     IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE:
      
      In baza art. 215 alin. 1 si 3 cod penal;
      Condamna la 1 an si 10 luni inchisoare pe inculpatul _., _.., cu domiciliul in __, locuieste efectiv in comuna __parti vatamate __ si __;
     In baza art. 71 alin. 1 cod penal;
     Interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a 2-a si lit. b cod penal, pe durata executarii pedepsei inchisorii;
     In baza art. 81 cod penal;
     Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate;
     In baza art. 82 alin. 1 cod penal;
     Termenul de incercare este de 3 ani si 10 luni;
     In baza art. 71 alin. 5 cod penal;
     Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei accesorii;
     In baza art. 359 cod proc. pen;
     Atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 cod penal;
     In baza art. 14 alin. 1 si 3 lit. b, art. 15 si art. 346 cod proc. pen.;
     Admite in parte actiunea civila;
     Obliga pe inculpat sa plateasca partilor civile __., domiciliati _.. suma de 5.900 lei despagubiri civile;
     In baza art. 191 alin. 1 cod proc. penala;
     Obliga pe inculpat sa plateasca statului, suma de 500 lei cheltuieli judiciare;
     Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile vatamate si de la comunicare pentru inculpat;
     Pronuntata in sedinta publica, astazi _. la sediul Judecatoriei Dragasani, judetul Valcea;
     
       Presedinte,                                                                                   Grefier,
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011