InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

Art. 208-209 C.P.

(Sentinta penala nr. 222 din data de 03.12.2009 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani


Dosar nr. 3653/223/2009                                                            art. 208-209 c.p                   
Operator de date cu caracter personal nr. 5696 ROMANIA
JUDECATORIA DRAGASANI, JUDETUL VALCEA
Sentinta penala nr. 222
Sedinta publica din 03 decembrie 2009
Completul constituit din:
Presedinte: C.C. - judecator
Grefier: C.C.
Parchetul de pe langa Judecatoria Dragasani
reprezentat prin Procuror: C.R. 
     
Pe rol este judecarea cauzei penale privind pe inculpatul B.C, studii 10 clase, agricultor, necasatorit, stagiu militar nesatisfacut, recidivist, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 208 alin. 1 rap. la art. 209 lit. g si i Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. b C.pen., art. 41 alin. 2 Cod penal si in contradictoriu cu partile vatamate P.M. si P.D.
Dezbaterile asupra cauzei au fost inregistrate audio, in conformitate cu disp.art. 304 C.proc.pen.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatul B.C. fiind asistat de avocat A.A., in baza imputernicirii avocatiale nr. 192/2009(fila 33 dosar), martorii P.G. si R.S., lipsind partile vatamate P.M. si P.D.
Procedura este legal indeplinita.
     S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
     S-au audiat martorii P.G. si R.S., sub prestare de juramant, cu respectarea art. 327 C.proc.pen., depozitiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar.
     Reprezentantul Parchetului arata ca nu mai are cereri de formulat.
     Aparatorul inculpatului arata ca nu mai are cereri de formulat.
     Instanta declara, potrivit art. 339 alin. 2 C.proc.pen., terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond pentru dezbateri.
     Reprezentantul Parchetului avand cuvantul, pune concluzii de condamnare a inculpatului la pedeapsa inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 208 rap. alin. 1 rap. la art. 209 lit. g si i Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b C.pen. si art. 41 alin. 2 Cod penal, cu obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata avansate de stat si a despagubirilor civile datorate partilor vatamate.
     Avocat A.A., avand cuvantul, pentru inculpat solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere potrivit art. 861 Cod penal pentru savarsirea infractiunii pentru care a fost trimis in judecata, avand in vedere ca inculpatul a recunoscut faptele si a colaborat cu organele de cercetare penala.
     Inculpatul, avand ultimul cuvant, recunoaste si regreta faptele pentru care a fost trimis in judecata, aratand ca a savarsit-o sub influenta bauturilor alcoolice.
     
INSTANTA:

     Deliberand, constata urmatoarele:
     La data de 2 septembrie 2009 s-a inregistrat sub nr. 3653, rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Dragasani nr. 869/P/2009  din data de 28 august 2009, prin care s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului B.C., cercetat pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 208 alin. 1 rap. la art. 209 lit. g si i cod penal cu aplic. art. 41 alin. 2 si art. 37 lit. b cod penal.
Din actul de sesizare a instantei, rezulta ca inculpatul in seara zilei de 5 iunie 2009 in jurul orelor 2300 a patruns prin efractie in beciul locuintei partii vatamate P.D. de unde a sustras  mai multe bunuri in valoare de 324 de lei iar in noaptea de 16/17 iunie 2009 in jurul orelor 200  prin escaladarea gardului, a patruns in gospodaria partii vatamate  P.M. de unde a intentionat sa sustraga scule de tamplarie si fierarie, insa in timp ce introducea uneltele intr-o ranita, a fost surprins de partea vatamata iar la strigatele acesteia a fugit.
     La dosarul cauzei, in faza judecatii, a fost audiat inculpatul(fila 22 dosar), partile vatamate(filele 23, 24 dosar) si administrata proba cu martori(filele 25-32, 39-40 dosar).
     Din probatoriul administrat in cauza, rezulta ca in seara zilei de 5 iunie 2009 in jurul orelor 2300 inculpatul a patruns prin fortarea usii, in beciul partii vatamate P.D. de unde a sustras 4 saci cu ingrasaminte chimice si 2 saci cu concentrate, din care 2 saci cu ingrasaminte i-a vandut lui P.V. iar 2 martorei D.D., valoarea prejudiciului cauzat partii vatamate fiind de 324 lei.
     La scurt timp, in noaptea de 16/17 iunie 2009 in jurul orelor 200 , prin escaladarea gardului ce imprejmuieste curtea, a patruns in gospodaria partii vatamate  P.M. de unde a intentionat sa sustraga scule de tamplarie si fierarie, insa in timp ce introducea uneltele intr-o ranita a fost surprins de partea vatamata, iar la strigatele acesteia a fugit, ca atare fapta a ramas in faza de tentativa la infractiunea de furt calificat.
     Bunurile pe care inculpatul a intentionat sa le sustraga de la partea vatamata  Pirjol Maria, au fost apreciate la suma de 150 lei(fila 24 dosar).
     Faptele inculpatului, asa cum au fost dovedite prin probatoriul administrat in cauza, respectiv plangeri si declaratii parti vatamate, procese-verbale de cercetare la fata locului si schita locului faptei, declaratii inculpat, declaratii martori, procese-verbale de evaluare a prejudiciului si dovada de predare bunuri, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prev. si ped. de art. 208 alin. 1 rap. la art. 209 lit. g si i cod penal - pentru fapta din noaptea de 5 iunie 2009 - parte vatamata P.D. si ale infractiunii prev. si ped. de art. 20 cod penal rap. la art.  208 alin. 1 - art. 209 lit. g si i cod penal pentru fapta din noaptea de 16/17 iunie 2009 - parte vatamata P.M..
     Cele doua acte de sustragere de bunuri, au fost comise de inculpat in baza aceleiasi rezolutii infractionale, deoarece ambele actiuni de sustragere au fost comise in conditii de fapt similare(pe timp de noapte) si la scurt interval de timp, precum si prin practicarea aceluiasi procedeu, respectiv escaladarea gardului si fortarea usilor, motiv pentru care in cauza se va face aplicarea disp. art. 41 alin. 2 cod penal, privind unitatea infractiunii continuate.
     In acest sens s-a pronuntat si instanta suprema, care a statuat ca "Savarsirea, la intervale diferite de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii, a unor actiuni sau inactiuni care prezinta, fiecare in parte continutul aceleiasi infractiuni constituie, conform art. 41 alin. 2 din Codul penal, infractiune continuata, iar nu concurs de infractiuni, indiferent daca unele actiuni au fost consumate iar altele au ramas in faza de tentativa (d.p nr. 403 din 19 februarie 1997).
     De  mentionat este faptul ca prin sentinta penala nr. 776/11 decembrie 2003 pronuntata de Judecatoria Dragasani, inculpatul a fost condamnat la 2 ani inchisoare, a fost arestat la data de 30 iulie 2004 si liberat conditionat la data de 26 august 2005, situatie in care se afla in stare de recidiva postexecutorie, prev. de art. 37 lit. b cod penal, in raport de faptele pentru care urmeaza a fi condamnat.
     La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului se vor avea in vedere disp. art. 72 cod penal, respectiv imprejurarile in care au fost savarsite infractiunile, gradul de pericol social concret, prejudiciul cauzat si ca nu a fost recuperat(parte vatamata  P.D.), starea de recidiva, ca a mai savarsit astfel de infractiuni(fiind condamnat de 3 ori la pedeapsa inchisorii si i-a fost aplicata si o sanctiune administrativa - filele 24-25 dosar urmarire penala), ceea ce denota ca pedepsele aplicate anterior nu si-au atins scopul sanctionator si preventiv-educativ dar si ca a recunoscut si regretat comiterea infractiunilor, urmand a fi condamnat la pedeapsa inchisorii in regim de detentie, al carui cuantum sa atinga de data aceasta scopul sanctionator si preventiv-educativ.
     Ca pedeapsa accesorie, pe durata executarii pedepsei privative de libertate, inculpatului ii vor fi interzise drepturile prev. de art. . 64 lit. a teza a-II-a si lit. b cod penal.
     In termen legal, partea vatamata P.D. s-a constituit parte civila, solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 320 lei despagubiri civile, reprezentand c/valoarea sacilor cu ingrasaminte chimice si cu concentrate sustrasi de inculpat.
     Partea civila a facut dovada cu inscrisuri si martori a pretentiilor formulate, motiv pentru care constatand indeplinite conditiile art. 998 cod civil - privind raspunderea civila delictuala, va fi admisa actiunea civila.
     Se va lua act ca partea vatamata P.M. nu s-a constituit parte civila.
     Consecinta a condamnarii, inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
     
     PENTRU ACESTE MOTIVE
     IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE

     
     In baza art. 208 alin. 1 rap. la art. 209 lit. g si i cod penal cu aplic. art. 37 lit. b cod penal, art. 41 alin. 2 cod penal si art. 57 cod penal;
     Condamna la 3 ani inchisoare pe inculpatul B.C., studii 10 clase, agricultor, necasatorit, stagiul militar nesatisfacut, recidivist.
     In baza art. 71 cod penal;
     Interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a-II-a si lit. b cod penal;
     In baza art. 14 alin. 1 si 3 lit. b, art. 15, art. 346 cod procedura penala si art. 998 cod civil;
     Admite actiunea civila formulata de partea civila P.D.
     Obliga pe inculpat sa plateasca partii civile suma de 320 lei despagubiri civile;
     Ia act ca partea vatamata P.M. nu s-a constituit parte civila;
     In baza art. 191 alin. 1 cod procedura penala;
     Obliga pe inculpat sa plateasca statului, suma de 230 lei cheltuieli judiciare;
     Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpat si de la comunicare pentru partile vatamate;
     Pronuntata in sedinta publica, astazi 3 decembrie 2009 la sediul Judecatoriei Dragasani, judetul Valcea.
     
         Presedinte,                                                                              Grefier,
     
     
     
     
     

     
     Red/tehnored. C.C.
     Ex.2/28 decembrie 2009
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011