InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Craiova

Infractiunea de distrugere prev. de art. 217 alin.1, 4 C.p.

(Sentinta penala nr. 252 din data de 25.01.2011 pronuntata de Judecatoria Craiova)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Craiova | Jurisprudenta Judecatoria Craiova

Obiect : infractiunea de distrugere prev. de art. 217 alin.1, 4 C.p. Dosar nr.
Sentinta penala nr. 232

I N S T A N T A

Deliberand asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr. _. al Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova, inregistrat pe rolul instantei sub nr.  ___a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv inculpatul P.D. pentru savarsirea infractiunii de distrugere prev. de art. 217 alin.1, 4 C.p.
In expozitivul rechizitoriului a fost retinuta ca situatie de fapt ca in noaptea de 29/30.11.2010, in jurul orei 01.00, a distrus prin incendiere cu ajutorul benzinei, autoturismul marca Kia Sorento cu nr. de inmatriculare ... situat in parcarea amenajata de pe str__., in dreptul imobilului nr. _. apartinand partii vatamate B.Z., parcare in care se mai aflau si alte autovehicule.
Pentru dovedirea acestei situatii de fapt, au fost propuse prin rechizitoriu urmatoarele mijloace de proba: procese-verbale de cercetare la fata locului intocmite de organele de cercetare penala, planse fotografice, procesul verbal de reconstituire, procesul verbal de interventie nr. 129/30.11.2010 intocmit de Inspectoratul pentru situatii de urgenta Oltenia, proces verba de recunoastere dupa fotografii, declaratiile partii vatamate, declaratiile inculpatului, declaratiile martorilor, alte inscrisuri.
In fata instantei de judecata, in conformitate cu art. 3201 alin. 1 C.p.p., inculpatul a declarat ca recunoaste savarsirea faptei retinute in actul de sesizare a instantei si a solicitat ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala. In conformitate cu disp. art. 3201 alin. 3 C.p.p. a fost audiat inculpatul P.D., declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosar.
Analizand intregul material probator administrat in faza de urmarire penala, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In noaptea de 29/30.11.2010 partea vatamata B.Z. a sesizat prin apelul de urgenta 112 ca persoane necunoscute i-au incendiat autoturismul proprietate personala marca Kia Sorento cu numarul de inmatriculare ..., autoturism situat in parcarea amenajata, in fata locuintei sale, din strada__.In urma apelului telefonic, la fata locului s-au deplasat organele de cercetare penala si un echipaj din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta care a localizat si stins incendiul. Din cercetarea efectuata la fata locului s-a constatat ca intreaga parte din fata a autoturismului marca Kia Sorento cu numarul ... capota, roata stanga fata, farurile, bara de protectie, inclusiv compartimentul motor, sunt distruse. De asemenea s-a constatat ca flacarile au afectat si poarta de acces, poarta culisanta prin care se face accesul in locuinta partii vatamate, acestea prezentand urme de degradare.
La data de 29.11.2010, in jurul orelor 18.00- 19,00, inculpatul P.D. a avut un conflict cu partea vatamata si sotul acesteia, ocazie cu care s-au agresat verbal reciproc. Incidentul dintre parti este confirmat atat de declaratiile inculpatului, partii vatamate si sotului acesteia B.S.C., cat si de martorii I.I., I.I.D., B.M.C. care in declaratiile lor precizeaza ca la finalizarea conflictului, ca urmare a interventiei unui echipaj al politiei comunitare, inculpatul l-a amenintat verbal pe sotul partii vatamate.
In urma acestui incident inculpatul s-a deplasat la domiciliul sau, unde a
consumat o cantitate mare de alcool, iar in jurul orelor 00.00 s-a
hotarat sa incendieze autoturismul partii vatamate. Pentru a pune in practica
rezolutia infractionala, inculpatul a luat de la domiciliul sau, o sticla din material plastic de 2,5 litri, a mers la statia peco Petrom situata in__.., unde camerele sistemului de supraveghere situate atat in interiorul statiei, cat si la pompa de alimentare cu carburant l-au surprins pe acesta punand carburant - aproximativ doi litri, in sticla ce o avea asupra sa, achitand ulterior contravaloarea la casierie, respectiv suma de 8,1 lei, conform copiei de pe bonul fiscal emis de statia peco. Situatia de fapt expusa mai sus se probeaza atat cu imaginile video cat si prin declaratiile martorei A.I., vanzatoare la statia peco. Martora A.I., casiera de serviciu la statia peco in noaptea de 29/30.11.2010, a participat la o recunoastere dupa fotografii efectuata la sediul politiei indicandu-l pe inculpat ca fiind persoana ce a luat carburant intr-o sticla de doi litri, conform procesului verbal de recunoastere intocmit si plansei fotografice.
Imediat dupa achizitionarea carburantului, inculpatul a mers la domiciliul partii vatamate, unde cunostea ca se afla parcat autoturismul in fata locuintei sale, a stropit capota motorului si parbrizul autoturismului cu benzina pe care o cumparase anterior din statia peco, dupa care a aprins o bucata de hartie si a aruncat-o in directia autoturismului, declansand astfel incendiul.
Actiunea de incendiere savarsita de inculpat a fost surprinsa de sistemul de supraveghere video detinut de partea vatamata si orientat spre locul unde se afla parcat autoturismul, cd-ul si fotografiile fiind atasate la dosar.
Ulterior, inculpatul a fugit de la locul faptei, deplasandu-se la domiciliul  sau, iar in jurul orei 03,30 a decis sa plece din Craiova, impreuna cu D.I., D.J. si M.M.M., moment in care a fost surprins de organele de cercetare penala.
In drept, fapta inculpatului P.D., care in noaptea de 29/30.11.2010, in jurul orei 01.00, a distrus prin incendiere cu ajutorul benzinei, autoturismul marca Kia Sorento cu nr. de inmatriculare ... situat in parcarea amenajata de pe str_.., in dreptul imobilului nr. _apartinand partii vatamate B.Z., parcare in care se mai aflau si alte autovehicule, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de distrugere, in forma agravata, prevazuta si sanctionata de art. 217 alin. 1, 4 C.p.
La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 C.p. respectiv limitele de pedeapsa prevazute de textul incriminator, gradul de pericol social concret ridicat, modul si mijloacele de savarsire a faptei, prin incendiere, urmarile care s-ar fi putut produce prin propagarea incendiului la celelalte autoturisme din apropiere si la locuinta partii vatamate, persoana inculpatului, care a avut o atitudine sincera in timpul procesului, a recunoscut si regretat savarsirea faptei pentru care a fost trimis in judecata.
Inculpatul are antecedente penale, fiind condamnat anterior, prin s.p. nr. 3216/01.07.2005 a Judecatoriei Craiova la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, a fost arestat la data de 17.02.2005 si liberat conditionat prin s.p. nr. 4542/21.10.2005 a Judecatoriei Craiova. Fata de aceasta condamnare s-a implinit termenul de reabilitare de drept, motiv pentru care in sarcina inculpatului nu va fi retinuta starea de recidiva in cauza de fata.
Fata de cele mentionate anterior, instanta va face aplicarea art. 3201 alin. 7 C.p.p. si va condamna pe inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 C.p.
Apreciind ca scopurile pedepsei nu pot fi atinse decat prin executarea acesteia in regim de detentie, avand in vedere gravitatea deosebita a faptei, antecedentele penale ale inculpatului, instanta va interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei in temeiul art. 71 C.p. exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
In temeiul art. 88 C.pen. va deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive de la data de 30.11.2010 la zi, iar in baza art. 350 C.pr.pen. va mentine starea de arest a inculpatului.
In baza art. 347 C.p.p. rap. la art. 3201 alin. 5 C.p.p., in vederea administrarii de probe, instanta va disjunge actiunea civila formulata de partea civila B.Z., si va acorda termen la data de 01.03.2010.
In temeiul art. 191 C.p.p. inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 217 alin. 1, 4 C.p. cu aplic. art. 3201 alin. 7 C.p. condamna pe inculpatul P.D., fiul lui_., ns. la data de_.., domiciliat in __. , cetatean roman, fara studii, fara ocupatie, fara antecedente penale, la pedeapsa de 3 ani inchisoare.
In temeiul 71 C.p. interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. pe durata executarii pedepsei.
In temeiul art. 88 C.pen. deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive de la data de 30.11.2010 la zi, iar in baza art. 350 C.pr.pen. mentine starea de arest a inculpatului.
In baza art. 347 C.p.p. rap. la art. 3201 alin. 5 C.p.p. disjunge actiunea civila formulata de partea civila B.Z., domiciliata in ..., str. ... nr. ..., jud. ... si acorda termen la data de 01.03.2010.
In temeiul art. 191 C.p.p. obliga inculpatul la plata sumei de 1.100 de lei, cheltuieli judiciare catre stat.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru cele care au lipsit.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 25.01.2011.

      PRESEDINTE                                    GREFIER
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011