InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Ordonanta presedintiala

(Sentinta civila nr. 2280 din data de 04.06.2013 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Minori; Ordonanta Presedintiala | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

Prin cererea inregistrata la Judecatoria Caracal sub nr. 2995/207/2013, reclamantul BG, a chemat in judecata pe paratii BIsi BV, pentru ca prin hotararea care se va pronunta sa se dispuna pe cale de ordonanta presedintiala obligarea acestora sa-i inapoieze neintarziat si neconditionat pe minora DAM, nascuta la data de ...2007, pentru a o lua in locuinta lui din com. _, jud. Olt.
A mai solicitat reclamantul solutionarea cauzei in procedura de urgenta, fara citarea partilor, acordarea unui termen scurt de o zi si executarea fara somatie si fara trecerea vreunui termen.
In motivarea cererii reclamantul arata ca, minora DAM, este fiica lui, rezultata din casatoria cu numita DEG, minora care s-a nascut si a crescut in familia lui. Dar, in luna aprilie 2013, sotia lui a parasit domiciliul conjugal motivand ca merge la rude in jud. Dambovita, luand-o si pe minora cu ea.
Mai arata reclamantul ca, nu a mai stiut nimic de acestea de cand au plecat, dar in urma cu 3 zile a aflat ca sotia sa si minora se afla in Draganesti Olt, sat _, la fam. B. Insa, cand a mers la aceasta familie a aflat ca sotia sa, a intrat intr-o relatie extraconjugala cu numitul BDFsi ca in prezent acestia au plecat la munca in strainatate lasand-o pe minora in grija parintilor numitului BDF. Aici a observat ca minora nu este bine intretinuta si ingrijita, gasind-o murdara, flamanda, aratand jalnic, fiind subnutrita si bolnava, avand 10 kg la varsta de 6 ani, existand riscul imbolnavirii grave din cauza neingrijirii si a conditiilor ingrozitoare in care aceasta a fost abandonata, fara acordul lui.
Deoarece, nu i s-a permis nici lui si nici organelor de politie sa patrunda in locuinta paratilor sau sa o i-a pe minora in domiciliul lui pentru a o ingriji, arata paratul ca a fost nevoit sa apeleze instanta, fiind singura posibilitate legala de a lua fetita din domiciliul paratilor care o retin fara drept.
In drept, se invoca disp. art. 996 si 998 al. 2 C.p.civ., art. 262, 263, 493, 496 C.civ.
Reclamantul a atasat la cererea de chemare in judecata copia certificatului de nastere al minorei, copia certificatului de casatorie si copia cartii sale de identitate.
Deoarece cererea de chemare in judecata a reclamantului nu a indeplinit conditiile cerute de art. 194 N.C.p.civ., fiind necesara regularizarea acesteia, instanta nu a putut dispune ca judecata sa se faca fara citarea partilor.
Instanta a dispus din oficiu introducerea in cauza, in calitate de parate a autoritatilor tutelare de la domiciliul partilor si efectuarea de anchete psihosociale, anchete care au fost depuse la dosar pe parcursul procesului.
Paratii prezenti in instanta au recunoscut ca sotia reclamantului are in prezent o relatie cu baiatul lor, ca acestia sunt plecati la munca in strainatate si au lasat-o pe minora rezultata din casatoria reclamantului cu actuala femeie a baiatului lor, sub ingrijirea lor, unde este bine ingrijita.
La cererea reclamantului a fost audiat martorul DP.
Examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca,
Reclamantul si numita DEG, sunt casatoriti, iar din relatia lor de casatorie a rezultat minora DAM, nascuta la data de 12.04.2007, iar in urma cu trei luni sotia reclamantului a parasit domiciliul conjugal impreuna cu minora rezultata din relatia lor de casatorie.
De atunci, sotia reclamantului s-a mutat cu minora in domiciliul numitului BDF, iar in urma cu o luna acestia au plecat la munca in Germania, lasand-o pe minora in cauza sub ingrijirea parintilor numitului BDF, unde minora frecventeaza cursurile clasei O.
Conform art. 495 din N.C.civ., parintii pot cere oricand instantei de tutela inapoierea copilului de la orice persoana care il tine fara drept.
Potrivit art. 996 N.C.p.civ., instanta, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Din analiza textului art. 996 N.C.p.civ., rezulta ca ordonanta presedintiala este admisibila cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: aparenta dreptului, caracterul provizoriu al masurilor, existenta unor cazuri grabnice si neprejudecarea fondului.
Este adevarat ca aparenta dreptului este in favoarea reclamantului, deoarece acesta este tatal minorei DAM, care in prezent locuieste impreuna cu paratii, in domiciliul acestora, dar reclamantul nu a facut dovada indeplinirii celorlalte conditii specifice ordonantei presedintiale, respectiv conditiei caracterului provizoriu al masurii si conditia urgentei.
Astfel, conditia caracterului provizoriu al masurii nu este indeplinita, deoarece reclamantul nu a facut dovada faptului ca a promovat o actiune pe calea dreptului comun, care sa aiba ca obiect inapoierea minorei, caz in care instanta ar lua pe cale de ordonanta presedintiala o masura definitiva si nu una provizorie cum cer disp. art. 996 NCpciv.
Nici conditia urgentei nu este indeplinita deoarece reclamantul nu a facut dovezi in sensul ca se impune neintarziat luarea minorei din domiciliul paratilor, intrucat nu este bine ingrijita si intretinuta.
Apararea facuta de reclamant cu martorul DP, declaratie conform careia minora nu este bine ingrijita si nu este alimentata corespunzator in domiciliul paratilor, nu poate fi retinuta de catre instanta deoarece aceasta nu este o relatare pe care martorul sa o fi perceput personal, ci acesta a declarat ceea ce a auzit de la o alta persoana care l-a insotit pe reclamant la domiciliul paratilor, declaratie care nu se mai coroboreaza cu nicio alta proba.
Nici faptul ca minora este bolnava si trebuie neaparat sa fie luata din domiciliul paratilor pentru a fi tratata nu poate fi retinuta, pentru ca reclamantul nu a facut dovezi in acest sens.
In plus, din ancheta psihosociala efectuata la domiciliul paratilor rezulta faptul ca minora este bine ingrijita de parati, se bucura de afectiune din partea lor, urmeaza cursurile clasei O  de la Gradinita _ si este inscrisa la Scoala Gimnaziala _, pentru a urma cursurile scolare.
Pentru aceste considerente, deoarece reclamantul nu a facut dovada indeplinirii cumulative a tuturor conditiilor cerute de ordonanta presedintiala, instanta urmeaza sa respinga cererea reclamantei, ca inadmisibila.
Postat 27.06.2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori; Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 1744 din data de 07.04.2017
Ordonanta presedintiala, incredintare minor - Sentinta civila nr. 4826 din data de 06.10.2011
Drept civil. Minori ?i familie. Ordonanta presedintiala - exercitare autoritate parinteasca si stabilire domiciliu minora. - Hotarare nr. 102/RC din data de 03.03.2015
Drept civil. Minori ?i familie. Ordonan?a pre?edin?iala. Stabilirea unui program de vizita minor. - Hotarare nr. 266/AC din data de 02.06.2015
Exercitarea autoritatii parintesti si stabilire locuinta minor - Sentinta civila nr. 1055 din data de 27.09.2012
Ordonanta presedintiala, incredintare minor - Sentinta civila nr. 4826 din data de 06.10.2011
Program vizitare minor. - Sentinta civila nr. 13608 din data de 14.11.2008
Conditiile exercitarii procedurii speciale reglementate de art. 581 Cpc. Lipsa urgentei. - Sentinta civila nr. 10805 din data de 08.10.2008
Desi in cadrul ordonantei presedintiale, instanta nu poate intra in aspecte de fond ce presupun analiza detaliata a relatiei parintilor cu minorul, masurile dispuse provizoriu trebuie sa mentina sansa pastrarii relatiei copilului cu ambii parinti - Sentinta civila nr. 9306 din data de 14.10.2013
Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului - Sentinta penala nr. 103 din data de 11.06.2015
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1400 din data de 16.06.2015
Punerea sub interdictie - Sentinta civila nr. 1322 din data de 09.06.2015
Lovirea sau alte violente - Sentinta penala nr. 76 din data de 28.04.2015
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 962 din data de 29.04.2015
Infractiuni pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 72 din data de 23.04.2015
Divort - Sentinta civila nr. 966 din data de 29.04.2015
852 - Sentinta civila nr. 852 din data de 15.04.2015
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 890 din data de 20.04.2015
Contestatie la executare - Penal - Sentinta penala nr. 55 din data de 13.03.2015
Plangere contaventionala - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.03.2015