InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calarasi

Drept penal. Infractiunea de braconaj cinegetic

(Sentinta penala nr. 316 din data de 09.10.2013 pronuntata de Judecatoria Calarasi)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Calarasi | Jurisprudenta Judecatoria Calarasi

Drept penal. Infractiunea de braconaj cinegetic, prev. de art. 42 alin. 1 lit. a1 din Legea nr. 407/2006 modificata.

Art. 42 alin. 1. lit. a1 din Legea nr. 407/2006 modificata:

Potrivit art. 42 alin.1 lit. a1 din Legea nr. 407/2006 modificata, constituie infractiune vanatoarea fara autorizatie de vanatoare legala.

In baza art. 42 alin. 1 lit. a¹ din Legea nr. 407/2006 cu aplicarea art. 320¹ C.proc.pen., instanta a condamnat pe inculpatul S.I., la 2 ani inchisoare.
In baza art. 81 C.pen. a suspendat conditionat executarea pedepsei aplicate inculpatului, pe durata unui termen de incercare de 4 ani, stabilit in conditiile art. 82 C.pen.
In baza art. 359 Cod procedura penala a atras atentia inculpatului  asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In temeiul art. 118 lit. b C.pen., a dispus confiscarea speciala in folosul statului de la inculpatul S.I. a armei de vanatoare cu alice, depusa cu dovada in camera de corpuri delicte a I.P.J. Calarasi, arma folosita la savarsirea infractiunii.
A DispuS restituirea catre inculpat a armei de tir sportiv, cu glont, letala, calibru 5,6 mm, marca C., depusa cu aceeasi dovada in camera de corpuri delicte a I.P.J. Calarasi.
A luat act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul de 8.000 euro fiind recuperat.
In baza art. 191 C.p.p. a obligat inculpatul la plata sumei de 810 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.

(JUDECATORIA CALARASI - SENTINTA PENALA NR. 316/09.10.2012)
Prin sentinta penala amintita instanta a condamnat pe inculpatul S.I., la 2 ani inchisoare.
In baza art. 81 C.pen. a suspendat conditionat executarea pedepsei aplicate inculpatului, pe durata unui termen de incercare de 4 ani, stabilit in conditiile art. 82 C.pen.
In baza art. 359 Cod procedura penala a atras atentia inculpatului  asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In temeiul art. 118 lit. b C.pen., a dispus confiscarea speciala in folosul statului de la inculpatul S.I. a armei de vanatoare cu alice, depusa cu dovada in camera de corpuri delicte a I.P.J. Calarasi, arma folosita la savarsirea infractiunii.
A DispuS restituirea catre inculpat a armei de tir sportiv, cu glont, letala, calibru 5,6 mm, marca C., depusa cu aceeasi dovada in camera de corpuri delicte a I.P.J. Calarasi.
A luat act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul de 8.000 euro fiind recuperat.
In baza art. 191 C.p.p. a obligat inculpatul la plata sumei de 810 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.

Pentru aceasta a avut in vedere urmatoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Calarasi, nr. 3831/P/2011 din 16.07.2012, a fost trimis in judecata inculpatul S.I. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 42 alin. 1 lit. a¹ din Legea nr.407/2006 modificata, retinandu-se ca in ziua de 15.11.2011, fara a detine autorizatie a patruns pe fondul de vanatoare nr. 24 Plevna cu arma de vanatoare marca ZH BOK, seria 406127/3 - 146447 calibru 12 mm pe care o detinea legal, si a impuscat un numar de 4 caprioare cauzand A.J.V.P.S. Calarasi un prejudiciu in cuantum de 8000 euro.
Din materialul probator administrat in cauza: declaratii inculpat; proces verbal de constatare; declaratii martori; proces verbal de conducere in teren; plansa foto; schita; dovezi de predare - primire; buletin de analiza; relatii de la A.J.V.P.S. Calarasi; rapoarte de constatare tehnico - stiintifica balistica; dovada seria H nr. 0049644 din 21.11.2011, proces verbal de prezentare a materialului de urmarire penala si fisa de cazier judiciar, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
Inculpatul este membru vanator al A.J.V.P.S. Calarasi din anul 2008 si este proprietarul a unei arme de vanatoare marca ZH BOK cu seria 406127/3-146447 calibru 12 mm precum si a unei arme de tir sportiv marca Cugir, seria N 8600 calibru 5,6 mm.
In ziua de 15.11.2011, inculpatul a mers la casa bunicilor din comuna N.B., judetul Calarasi, ocazie cu care, si-a luat cu el si arma de vanatoare si cateva cartuse, arma pe care, conform depozitiilor sale, urma "sa o regleze" deoarece nu o mai folosise de multa vreme.
Ajuns la domiciliul bunicilor sai, inculpatul a luat arma susmentionata si cartusele si a plecat pe camp, in directia comunei Ciocanesti. La un moment dat, a observat pe o cultura de rapita un card de caprioare. In mod spontan, a luat hotararea infractionala sa le impuste. Dupa ce a executat mai multe focuri asupra lor, au fost omorate un numar de 4.
Folosindu-se de autoutilitara marca R, proprietatea societatii pe care o administra si pe care o lasase in curtea bunicilor, a transportat cele 4 caprioare la domiciliul acestora (al bunicilor) unde le-a jupuit si eviscerat, dupa care le-a introdus pe fiecare in cate un sac din material plastic. A lasat sacii intr-o magazie si a revenit la domiciliul din municipiul Calarasi.
A doua zi, respectiv 16.11.2011, inculpatul  a mers cu autoutilitara susmentionata in comuna N.B. pentru a lua marfa de la un depozit (furaje pentru pasari si hrana pentru animale) dupa care, a trecut pe la domiciliul bunicilor sai, de unde a luat cele 4 caprioare vanate in conditiile expuse mai sus.
In timp ce se deplasa pe DN3 cu intentia de a ajunge la Calarasi, inculpatul "l-a luat la ocazie" pe martorul G.I., iar la scurt timp, a fost oprit pentru control de organele de politie.
Cu ocazia verificarilor efectuate asupra incarcaturii transportate cu autoutilitara, organele de politie au constatat ca, pe langa sacii care contineau mancare pentru caini "Cookie Adult Vita" in greutate de 10 kg fiecare, se aflau si "patru saci din plastic de culoare neagra" in care s-au depistat "carcasele unui numar de 4 animale sacrificate, jupuite, decapitate si eviscerate, iar intr-un alt sac de rafie ... organe si intestine de origine animala".
Initial, in timpul controlului, inculpatul a afirmat ca sunt oi pe care le-a cumparat de la un cioban pentru consumul propriu, insa ulterior fiind condus pentru cercetari la sediul IPJ Calarasi - Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase, a revenit asupra afirmatiilor si a confirmat situatia in fapt.
Fiind audiat, inculpatul a recunoscut si regretat fapta retinuta in sarcina sa in modalitatea expusa mai sus, descriind in mod amanuntit imprejurarile in care a comis-o.
Procesul verbal de conducere in teren, plansa foto si schita, atesta locul, modul si imprejurarile in care inculpatul a savarsit infractiunea retinuta in sarcina sa.
Martorii asistenti C.G. si C.I., salariati ai A.J.V.P.S. Calarasi, au confirmat in depozitiile lor, aspectele consemnate in procesul verbal susmentionat.
Martorul G.I., pasager in autoutilitara oprita pentru control de organele de politie, a declarat ca nu a avut nici o discutie cu inculpatul referitor la ceea ce transporta, si ca, dupa ce acesta a fost condus la sediul organelor de politie, el a plecat acasa.
Din buletinul de analiza nr. 1927 - 1930/22.11.2011 intocmit de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Calarasi - Laboratorul sanitar veterinar, rezulta ca cele "4 (patru) cadavre capriori jupuiti" prezinta plagi penetrante, si din carcasele examinate, au fost extrase patru fragmente metalice de forma aproximativ rotunda.
Din raportul de constatare tehnico - stiintifica balistica nr. 58249/07.12.2011 intocmit de IPJ Calarasi - Serviciul Criminalistic rezulta ca, cele 4 (patru) fragmente metalice extrase din carcasele a 4 caprioare "sunt fragmente probabil din plumb, ce ar putea proveni de la o munitie cu alice".
Din raportul de constatare tehnico - stiintifica balistica nr. 58220/21.11.2011 intocmit de IPJ Calarasi - Serviciul Criminalistic, rezulta ca arma de vanatoare calibru 12 mm, marca ZH BOK cu seria 406127/3-146447 prezinta urme de tragere anterioara si este in stare de functionare. Acelasi lucru s-a precizat si cu privire la arma de tir sportiv marca UMC Cugir seria N8600 calibru 5,6 mm.
Ambele arme au fost ridicate de la inculpat si introduse in camera de corpuri delicte.
Din relatiile primite de la A.J.V.P.S. Calarasi (adresa nr. 1159/05.12.2011) rezulta ca actiunea de braconaj a inculpatului a avut loc pe fondul de vanatoare 24 Plevna, iar prejudiciul cauzat este in cuantum de 8000 euro, suma la care se adauga suma de 1338 lei reprezentand "analize de laborator sanitar veterinare" pentru care s-au anexat in copie documente.
Cu adresa nr. 1671 din 09.12.2011, A.J.V.P.S. Calarasi, face cunoscut faptul ca inculpatul a achitat integral valoarea prejudiciului, inclusiv celelalte cheltuieli, fapt pentru care nu se mai constituie parte civila in procesul penal.
Din fisa de cazier judiciar a inculpatului rezulta ca nu este cunoscut cu antecedente penale.
In drept, fapta inculpatului care, in ziua de 15.11.2011, cu toate ca nu avea autorizatie, a patruns pe fondul de vanatoare nr. 24 Plevna cu arma de vanatoare marca ZH BOK, seria 406127/3 - 146447 calibru 12 mm pe care o detinea legal, si a impuscat un numar de 4 caprioare cauzand A.J.V.P.S. Calarasi un prejudiciu in cuantum de 8000 euro, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de braconaj cinegetic prev. de art. 42 alin. 1 lit. a1 din Legea nr. 407/2006 modificata.
In sedinta publica din data de 09.10.2012, inculpatul recunoaste fapta savarsita si precizeaza ca doreste sa se judece in baza probelor administrate in faza de urmarire penala pentru a beneficia de prevederile art. 320 indice 1 C.proc.pen.
La individualizarea pedepsei ce a fost pronuntata impotriva inculpatului, instanta a avut in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal, modul si imprejurarile comiterii faptei, gradul concret de pericol social sporit, urmarile faptei, circumstantele personale (tanar, in varsta de 30 ani, studii superioare,  atitudinea avuta dupa savarsirea faptei constand prezentarea in fata organelor de urmarire penala si recunoasterea faptei, insusirea materialului probator administrat in cursul urmaririi penale,) fara antecedente penale, prezentarea in faza cercetarii judecatoresti si recunoasterea faptei, considerente in raport de care instanta apreciaza ca numai prin aplicarea unei pedepse penale, avand ca modalitate de executare suspendarea conditionata,  inculpatul se poate reeduca.
Retinand in ansamblu criteriile de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal si raportand circumstantele reale la cele personale, instanta considera ca pedeapsa inchisorii ce urmeaza a se pronunta in sarcina inculpatului isi poate realiza scopul educativ preventiv, pastrandu-se in acelasi timp si fermitatea actului de justitie, prin aplicarea dispozitiilor art. 81-82 Cod penal.
          Instanta retine ca, fauna cinegetica a constituit si constituie o importanta avutie nationala, a carei gospodarire si valorificare fac parte integranta din programul national de dezvoltare a tarii. Ocrotirea eficienta a vanatului, intarirea ordinii si disciplinei in acest sector de activitate a facut necesara imbunatatirea permanenta a legislatiei, motiv pentru care aceasta a constituit obiectul unor legi speciale succesive. Astfel, pentru a se asigura ocrotirea vanatului, in legile speciale adoptate de puterea legislativa, in diferite perioade, au fost prevazute raspunderile penale, contraventionale si civile, in cazul incalcarii normelor juridice privitoare la economia vanatului si vanatoarea. Infractiunea de braconaj prevazuta in art. 42 din Legea nr. 407/2006 are ca obiect juridic special relatiile sociale referitoare la practicarea vanatorii si protectia fondului cinegetic - asa cum este definit in art. 1 lit. i din aceeasi lege - a carui componenta importanta este fauna de interes cinegetic - resursa naturala regenerabila, bun public de interes national si international. Prin incriminarea acestor fapte, legea are in vedere pericolul pe care vanatoarea, in conditii ilicite, il prezinta pentru valoarea sociala ocrotita, iar pericolul social, ca element al laturii obiective, se produce chiar daca faptuitorul nu a reusit sa obtina vanat. Insa, in cazul de speta analizat, inculpatul pentru a-si "regla arma", deoarece nu o mai folosise de multa vreme, conform depozitiei sale, a impuscat 4 caprioare in valoare de 8000 Euro.
          Ca atare, fapta savarsita de inculpat, anume infractiunea de braconaj prevazuta in art. 42 alin. 1 lit. a indice 1 din Legea nr. 407/2006 este o infractiune de pericol, iar pedeapsa cu inchisoarea, aplicata inculpatului,  si avand ca modalitate de executare suspendarea conditionata este de natura a-l reeduca pe inculpat.
In baza art. 81 C.pen. a suspendat conditionat executarea pedepsei aplicate inculpatului, pe durata unui termen de incercare de 4 ani, stabilit in conditiile art. 82 C.pen.
In baza art. 359 Cod procedura penala a atras atentia inculpatului  asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In temeiul art. 118 lit. b C.pen., a dispus confiscarea speciala in folosul statului de la inculpatul S.I. a armei de vanatoare cu alice, depusa cu dovada in camera de corpuri delicte a I.P.J. Calarasi, arma folosita la savarsirea infractiunii.
A DispuS restituirea catre inculpat a armei de tir sportiv, cu glont, letala, calibru 5,6 mm, marca C., depusa cu aceeasi dovada in camera de corpuri delicte a I.P.J. Calarasi.
A luat act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul de 8.000 euro fiind recuperat.
In baza art. 191 C.p.p. a obligat inculpatul la plata sumei de 810 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Sentinta penala a ramas definitiva prin decizia penala nr. 2403/12.12.2012 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011