InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

INFRACTIUNEA DE CONDUCERE FARA PERMIS. FURT DE FOLOSINTA- NOUL COD PENAL

(Sentinta penala nr. 2 din data de 27.06.2014 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau


INFRACTIUNEA DE CONDUCERE FARA PERMIS. FURT DE FOLOSINTA- NOUL COD PENAL Asupra prezentului proces penal:
            Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau cu nr. _./P/2014  din data de 20.03.2014 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului UD  pentru savarsirea  infractiunilor de furt in scop de folosinta si conducerea un ui vehicul fara permis de conducere  de 230 alin. 1 Cod penal raportat la art. 228 alin. 1 - art. 229 alin. 1 lit. b,d Cod penal  si art. 335  Cod penal  cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
           Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut faptul ca inculpatul , in noaptea de 03/04.03.2014, folosind chei potrivite, a sustras , cu scopul de a folosi pe nedrept, autoturismul marca Dacia Nova cu nr. de inmatriculare _., care se afla parcat pe Bd. Unirii , pe care ulterior l-a condus pe strazile din municipiul Buzau (_.), fara a poseda permis de conducere.
           Inculpatul  s-a prevalat de dispozitiile art.  374 alin. 4 Cod procedura penala , acesta  recunoscand intocmai faptele  retinute in sarcina sa.
           Analizand intregul material probator administrat in cauza, respectiv declaratiile inculpatului , declaratiile partii vatamate,   proces verbal de constatare a infractiunii, proces verbal de cercetare la fata locului si planse foto, proces ,  instanta va retine urmatoarele:
Inculpatul  UD  (  18  ani) are domiciliul in   municipiul Buzau,judetul Buzau, fiind arestat preventiv in cauza dedusa prezentei judecati.
            Prin  procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante din data de 04.03.2014 lucratorii de politie din cadrul Politiei Municipiului Buzau-Biroul Ordine Publica s-au sesizat cu privire la faptul ca, in jurul orelor 01.30, in timp ce isi indeplineau atributiile de serviciu, procedand la supravegherea traficului in zona intersectiei B-dul Unirii-B-dul 1 Decembrie 1918, au observat un autoturism marca Dacia Nova de culoare rosie, cu nr_., al carui conducator auto a avut un moment de ezitare la observarea echipajului de politie.
Lucratorii de politie au efectuat semnal regulamentar de oprire conducatorului auto  dar acesta, dupa ce a semnalizat intentia de a opri, a demarat cu viteza pe B-dul 1 Decembrie 1918, catre zona garii.
Desi au plecat in urmarirea autoturismului si au anuntat dispeceratul prin statia de emisie-receptie despre situatia constatata, lucratorii de politie au pierdut pentru moment contactul vizual cu autoturismul urmarit.
In jurul orelor 01.45 prin statia de emisie-receptie s-a comunicat faptul ca autoturismul marca Dacia Nova de culoare rosie, cu nr_., a fost identificat pe B-dul Unirii, la intersectia cu str. Patriei si acesta se indreapta catre Bariera Ploiesti, fiind urmarit cu o autospeciala a grupei a II-a a Serviciului pentru Actiuni Speciale (S.A.S.) Buzau, avand semnalele acustice si luminoase in functiune.
Ajungand la baza pasarelei care face legatura intre   mun. Buzau si breteaua dintre B-dul Unirii si DN 2 E85, lucratorii din cadrul Biroului de Ordine Publica au constatat ca la aproximativ 100 m inainte de iesirea in Soseaua Nordului, pe partea stanga, in afara partii carosabile, se afla in autoturismului marca Dacia Nova cu nr. _., acesta prezentand avarii ale caroseriei.
La volanul autoturismului avariat a fost identificata o persoana de sex barbatesc, pe care lucratorii de politie au recunoscut-o ca fiind aceeasi care conducea autoturismul la intersectia Bdul Unirii cu Bdul 1 Decembrie 1918 si care a refuzat sa respecte semnalul regulamentar de oprire.
Persoana in cauza a fost identificata ca fiind  inculpatul UD. Asupra acestuia, cu ocazia perchezitiei corporale, a fost  identificata si o cheie tip auto cu telecomanda, nichelata, cu plastic de culoare neagra la capat, avand pe o parte inscriptia "Dacia", iar pe cealalta parte inscriptia " UAMT". De asemenea, asupra acestuia a fost identificat si un spray paralizant de culoare albastra, cele doua bunuri fiind ridicate de lucratorii de politie si depuse la Camera de Corpuri Delicte a Politiei Municipiului Buzau, conform dovezii seria _..
In aceeasi zona, a fost identificat autoturismul marca Mercedes cu nr. de inmatriculare _., aflat in dotarea grupei a II-a a S.A.S. Buzau.
Membrii grupei a II-a a S.A.S.  Buzau au declarat ca au identificat autoturismul marca Dacia Nova cu nr. _. la  intersectia str. patriei cu B-dul Unirii si l-au urmarit pana in zona in care acesta a fost identificat, solicitandu-i-se in mod repetat conducatorului auto atat prin portavoce cat si prin semnalele acustice si luminoase sa opreasca autoturismul. In zona bretelei care face legatura intre Bdul Unirii si DN 2 E85 soferul autoturismului, identificat ca fiind UD, a pierdut controlul volanului ca urmare a vitezei excesive si a carosabilului umed.
Din verificarile efectuate in bazele de date ale politiei s-a constatat ca autoturismul mentionat anterior apartine persoanei vatamate BL, precum si faptul ca aceasta a sesizat telefonic disparitia autoturismului.
De asemenea, din verificarile efectuate s-a stabilit ca UD nu poseda permis de conducere.
            Acesta a fost verificat cu aparatul alcooltest,  rezultatul fiind negativ.
Cu ocazia audierii in cursul urmaririi penale, atat in momentul depistarii cat si ulterior, in calitate de suspect si de inculpat, in prezenta avocatului, UD a confirmat situatia expusa mai sus.
Cu ocazia audierii in cursul urmaririi penale , partea civila BL a declarat ca in dimineata zilei de 03.03.2014 a verificat integritatea autoturismului, ocazie cu care nu a constatat nereguli, procedand apoi la asigurarea portierelor.
Aceasta a declarat ca, in noaptea de 03/04.03.2013, in jurul orelor 01.30 a iesit pe balcon pentru a lua aer, intrucat se simtea rau, ocazie cu care a observat ca autoturismul sau nu se mai afla in parcare. La scurt timp, persoana vatamata a apelat la SNUAU 112, ocazie cu care i s-a comunicat ca autoturismul pe care l-a reclamat ca fiind sustras a fost identificat in trafic iar conducatorul auto a pierdut controlul volanului si a iesit in afara partii carosabile.
Persoana vatamata a insotit organele de politie la fata locului identificarii autoturismului, ocazie cu care a constatat ca din interiorul acestuia nu i-au fost sustrase bunuri.
BL a apreciat valoarea autoturismului ca fiind de 6000 lei si a precizat ca, desi autoturismul i-a fost restituit, se constituie parte civila cu suma de 5000 lei intrucat acesta este avariat in proportie de 90%.
            In drept, fapta inculpatului UD  constand in aceea ca in  noaptea de 03/04.03.2014, folosind chei potrivite, a sustras , cu scopul de a folosi pe nedrept, autoturismul marca Dacia Nova cu nr. de inmatriculare _, care se afla parcat pe Bd. Unirii , pe care ulterior l-a condus pe strazile din municipiul Buzau (Bd. Unirii- Bd. 1 Decembrie 1918, strada Patriei - Bd. Unirii - Bariera Ploiesti), fara a poseda permis de conducere, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de furt in scop de folosinta si conducerea un ui vehicul fara permis de conducere  de 230 alin. 1 Cod penal raportat la art. 228 alin. 1 - art. 229 alin. 1 lit. b,d Cod penal  si art. 335  Cod penal  cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
     Asadar, retinand vinovatia inculpatului care a fost dovedita cu certitudine, instanta il va condamna in baza situatiei de fapt si a textelor incriminatorii, la stabilirea si dozarea pedepselor  avand in vedere criteriile generale de individualizare, prevazute de art. 74 Cod penal, respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului ( acesta suferind doua condamnari in perioada minoratului la pedepsea inchisorii cu executare, executare - contopite prin s.p. _. din 4.12.2012 a Judecatoriei Buzau , decizia penala nr. _ din 14.02.2013 a C.A. Ploiesti, rezultand o pedeapsa de 1 an si 8 luni inchisoare - pentru mai multe infractiuni similare celor care fac obiectul prezentului dosar -  respectiv furt calificat, furt de folosinta , conducere a unui autovehicul fara permis, conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare, inculpatul a fost arestat la data de 4.07.2012, fiind eliberat conditionat la data de 10.12.2013, avand de executat un rest de 75 zile inchisoare), conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
  Trebuie retinut aici si faptul ca inculpatul provine dintr-o familie dezorganizata , mama fiind plecata in Italia, iar tatal locuieste in zona rurala a judetului Buzau in relatii de concubinaj. Inculpatul locuia la diversi prieteni si la bunica sa, care nu il putea gazdui pe o perioada lunga de timp din cauza unui unchi cere nu ii permitea acest lucru.
  Asadar, mediul din care previne inculpatul a contribuit decisiv la comportamentul infractional al acestuia, el neavand modele pozitive de urmat.
          Asa fiind, in contextul elementelor de fapt si de drept retinute, instanta  in baza art. 230 alin. 1 Cod penal raportat la art. 228 alin. 1 - art. 229 alin. 1 lit. b,d Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedura penala va condamna inculpatul UD la o pedeapsa de  1 an si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt in scop de folosinta ( fapta din 03/04.03.2014).
          In baza art. 335  Cod penal  cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedura penala  va condamna inculpatul  la o pedeapsa de  9 luni inchisoare  pentru savarsirea infractiunii de   conducerea unui vehicul fara permis de conducere( fapta din 03/04.03.2014).
In baza art. 38 alin. 1 Cod penal va contopi cele doua pedepse, inculpatul urmand sa  execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an si 6 luni inchisoare, la care se adauga un spor de o treime din pedeapsa de 9 luni inchisoare, respectiv 3 luni inchisoare , in total urmand sa execute o pedeapsa de 1 an si 9 luni inchisoare.
Conform art. 12 alin. 1 din Legea de punere in aplicare a Noului Cod penal in referire la art. 65 alin. 1 Noul Cod penal, nu se vor  aplica pedepse accesorii.
            In baza art. 399 Cod procedura penala va mentine masura arestului preventiv dispusa prin incheierea nr. 3 din 04.03.2014 , dosar nr. _./200/2014 al Judecatoriei Buzau, mandat de arestare preventiva nr. _/UP din 04.03.2014 .
In baza art. 76 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 04.03.2014 la zi.
In baza art. 112 alin. 1  lit. b Cod penal va confisca de la inculpat o cheie tip auto cu telecomanda , nichelata , cu plastic de culoare neagra la capat, avand pe o parte inscriptia "Dacia", iar pe cealalta parte inscriptia "UAMIT", cheie depusa la Camera de corpuri delicte a politiei Municipiului Buzau conform dovezii seria _. din data de 04.03.2014.
Va dispune restituirea catre inculpat a spray-ului paralizant "Police Security" indisponibilizat conform aceleiasi dovezi mentionate mai sus.
In latura civila, persoana vatamata Balan Lia Aurelia s-a constituit parte civila cu suma de 5.000 lei reprezentand despagubiri civile, respectiv contravaloarea avariilor provocate autovehiculului sau. Inculpatul a fost de acord s-o despagubeasca.
Asa fiind, in baza art. in baza art. 19 si 23 alin. 3 Noul Cod procedura penala in referire la art. 397 Noul  Cod procedura penala raportat la art. 1349 si 1357Cod civil va obliga inculpatul sa plateasca partii civile BL suma de 5.000 lei despagubiri civile.
 In baza art. 274 alin.1 Cod procedura penala va obliga inculpatul la  500 lei cheltuieli judiciare catre stat, onorariile aparatorilor desemnati din oficiu in cursul urmaririi penale, al camerei preliminare si in prima instanta( total 600 lei)  urmand sa ramana in sarcina statului. .
   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011