InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

Actiune in constatarea existentei dreptului de proprietate. Calitate procesuala pasiva

(Hotarare nr. 1 din data de 14.02.2013 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Proprietate publica | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

Actiune in constatarea existentei dreptului de proprietate. Calitate procesuala pasiva Deliberand asupra cauzei civile, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata sub nr. _/200/27.03.2012 pe rolul acestei instante, reclamanta REGIA NATIONALA A PADURILOR-ROMSILVA prin Directia silvica Buzau  a solicitat ca in contradictoriu cu paratul MUNICIPIUL BUZAU PRIN PRIMAR sa se constate ca este proprietara imobilului reprezentat de pista asfaltata in suprafata de 4860 mp amplasata pe fondul forestier national public proprietatea statului, pe care il administreaza prin Ocolul Silvic Buzau, identificat conform cadastrului forestier UP III, u.a. _ F situata in extravilanul teritoriului administrativ al municipiului Buzau.
In motivare a aratat ca anterior anului 1989 in fondul forestier national administrat de Ocolul Silvic Buzau, Inspectoratul Silvic Judetean Buzau a defrisat vegetatia forestiera pe o suprafata de 4860 mp si a construit o pista asfaltata destinata activitatilor de gospodarire a padurii din zona si activitatilor cu caracter sportiv ce se desfasurau la nivelul unitatii, aceasta fiind folosita si ca pista de aterizare pentru elicopter cu ocazia vizitelor fostului conducator de stat, motiv pentru care incepand cu anul 1994 in amenajamentul silvic la datele complementare ale unitatii amenajistice _ F apare sintagma "teren pt. Sport-asfaltat (fosta pista Ceausescu)".
A aratat in continuare ca pista are o suprafata totala de 4860 mp, vand infrastructura din materiale de cariera (nisip si piatra sparta) si fiind acoperita cu asfalt in proportie de 70%.
A invederat ca de la data construirii si pana in prezent a exercitat o posesie continua, utila nemijlocita, netulburata, publica si ca un bun proprietar, fara insa a detine si un act de proprietate, motivat de faptul ca lucrarea de construire a fost executatat integral in interiorul padurii in regie proprie, in conditiile existente pana in anul 1989, ulterior, dupa anul 1990, apreciindu-se de catre Ocolul Silvic eronat faptul ca inscrierea acestui imobil in amenajamentul silvic valoreaza titlu de proprietate.
A aprecit ca justifica un interes nascut, legitim si actual constand in necesitatea definitivarii documentatiilor de carte funciara pentru toate imobilele detinute.
In drept a invocat dispozitiile art. 111 C.p.c.
In dovedirea cererii a inteles sa se foloseasca de proba cu inscrisuri si cu orice alte mijloace de proba admise de lege.
A anexat cererii urmatoarele inscrisuri, in fotocopie: amenajamentul unitatii de productie III Buzau, amenjamentul Ocolului Silvic Buzau-UP III Buzau.
Prin cererea inregistrata sub nr. _/200/04.04.2012 pe rolul acestei instante, reclamanta REGIA NATIONALA A PADURILOR-ROMSILVA prin Directia silvica Buzau  a solicitat ca in contradictoriu cu paratul MUNICIPIUL BUZAU PRIN PRIMAR sa se constate ca este proprietara imobilului reprezentat de pista asfaltata in suprafata de 4860 mp amplasata pe fondul forestier national public proprietatea statului, pe care il administreaza prin Ocolul Silvic Buzau, identificat conform cadastrului forestier UP III, u.a. _ F situata in extravilanul teritoriului administrativ al municipiului Buzau.
Prin incheierea de sedinta din data de 10.10.2012 instanta a admis exceptia litispendentei invocata de parat cu consecinta reunirii celor doua cauze susmentionate.
Paratul a formulat intampinare (fila 19 ds atasat) prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
In motivarea exceptiei a aratat ca nu poate invoca niciun drept de proprietate asupra imobilului in cauza, nefiind in niciun moment proprietarul acestuia.
A invederat ca existenta calitatii procesuale pasive presupune existenta unei identitati intre persoana paratului si cel obligat in raportul juridic dedus judecatii, or in cauza, imobilul pista asfaltata este amplasat in fondul forestier national public proprietatea statului.
In dovedire a inteles sa se foloseasca de proba cu inscrisuri.
In sedinta publica din data de 19.02.2013 instanta a pus in discutia partilor exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Municipiul Buzau, exceptie pe care o va analiza cu prioritate in temeiul dispozitiilor art. 137 alin. 1 C.p.c.
Deliberand asupra exceptiei calitatii procesuale pasive, retine urmatoarele:
Calitatea procesuala pasiva presupune existenta unei identitati intre persoana paratului si persoana obligata in raportul juridic dedus judecatii.
Plecand de la temeiul de drept procesual invocat de reclamanta, art. 111 C.p.c., instanta observa ca actiunea in constatare poate fi declaratorie (reclamantul cere instantei interventia pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept care, desi nu i-a fost incalcat, s-ar putea in viitor sa-i fie incalcat), interogatorie (reclamantul cheama in judecata un tert fata de care cere sa i se constate un drept care ar putea fi in viitor eventual contestat) sau provocatorie (prin care reclamantul cheama in judecata persoana care ridica anumite pretentii in legatura cu un drept al sau, pentru a se constata daca are sau nu un asemenea drept).
In toate cele trei cazuri trebuie sa existe o contestatie actuala sau potentiala in ceea ce priveste dreptul de proprietate asupra imobilului in cauza.
Din considerentele actiunii rezulta ca nu exista o contestatie actuala asupra dreptului de proprietate al reclamantei asupra imobilului in cauza, astfel incat instanta urmeaza a cerceta potentialul unei contestatii viitoare.
Atat prin cererea de chemare in judecata, cat si prin notele de sedinta depuse anterior, reclamanta a sustinut ca a devenit proprietara imobilului pista asfaltata odata cu inceperea construirii acestuia, in regie proprie, anterior anului 1983.
Din inscrisurile depuse la dosarul cauzei, amenjemente silvice coroborate cu extrasul de carte funciara privind numarul cadastral _ (fila 31 dosar atasat), plansa foto (fila 32 ds atasat) si Hotararea Consiliului Local al mun. Buzau nr. _/26.08.1999 (fila 33 ds atasat), rezulta ca pista a fost construita pe terenul forestier proprietatea publica a Statului Roman, iar nu pe terenul proprietarea publica a unitatii teritorial administrative municipiul Buzau. Astfel, aceasta persoana juridica de drept public (Statul Roman) este singura care poate emite pretentii in legatura cu bunul ce face obiectul judecatii.
In consecinta, instanta apreciaza ca nu poate exista si nu exista o identitate intre parat si persoana obligata in raportul juridic dedus judecatii, drept pentru care va admite exceptia invocata cu consecinta respingerii actiunilor reunite ca promovate in contradictoriu cu o persoana lipsita de calitate procesuala pasiva.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate publica

Apel. Competenta teritoriala exclusiva in materia achizitiilor publice. Anulare sentinta pronuntata de instanta necomnpetenta si trimitere spre judecare instantei competente. - Decizie nr. 26/Ap din data de 18.06.2015
Constructie edificata pe terenul aflat in proprietatea statului. Inadmisibilitatea invocarii dreptului de proprietate asupra terenului aferent, pe temeiul art. 8 din D.L. 42/1990 si art. 36 din Legea nr. 18/1991 modificata. - Decizie nr. 963 din data de 15.06.2004
anulare act - Sentinta civila nr. 1875 din data de 28.11.2008
O oferta neconforma sau inacceptabila nu poate ocupa un anume loc in cadrul clasamentului efectuat de comisia de elaborare ulterior deschiderii ofertelor deoarece nu este o oferta apta a asigura executarea contractului ce ar urma a fi incheiat. - Decizie nr. 3145 din data de 10.08.2017
Domeniu. Drept administrativ Litigiu privind achizitiile publice - Decizie nr. 3138 din data de 27.07.2017
Litigiu civil. Constatarea dreptului de proprietate asupra constructiilor realizate prin accesiune imobiliara. - Decizie nr. 962/RC din data de 24.06.2009
anulare act - Sentinta civila nr. 1875 din data de 28.11.2008
evacuare - Sentinta civila nr. 959 din data de 03.02.2011
obligatie de a face - Sentinta civila nr. 444 din data de 29.01.2008
Inadmisibilitate actiune in constatarea unui drept, dezmembramant al dreptului de proprietate al statului, lipsa calitate procesuala pasiva - Sentinta civila nr. 583/2013 din data de 09.04.2013
Actiune in constatare. Inadmisibilitate. - Sentinta civila nr. 1796 din data de 15.11.2011
Calitatea procesuala in cauzele avand ca obiect imobile din patrimoniul statului - Sentinta civila nr. 9753 din data de 26.06.2007
ART. 6 DIN LEGEA 41/2005- CAUZA DE NEPEDEPSIRE - Sentinta penala nr. 3 din data de 25.09.2014
CONCURS DE INFRACTIUNI PE VECHIUL COD PENAL CU APLIC. ART. 5 NOUL COD PENAL - Sentinta civila nr. 2 din data de 25.09.2014
Fond funciar. Aplicabilitatea art. 23, 24 si 36 din Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 1 din data de 25.09.2014
DECLARARE JUDECATOREASCA A MORTII - Sentinta civila nr. 10 din data de 27.06.2014
Plangere impotriva incheierii de carte funciara- conditiile de fond si de forma ale actiunii de dare cu plata - Sentinta civila nr. 9 din data de 27.06.2014
PLANGERE CARTE FUNCIARA. RADIERE DREPT - Hotarare nr. 8 din data de 27.06.2014
SUPRAVEGHEREA PE NOUL COD PENAL - Sentinta penala nr. 7 din data de 27.06.2014
Contestatie la executare. Acutalizarea creantei avand ca izvor biletul la ordin - Sentinta civila nr. 6 din data de 27.06.2014