InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

PLANGERE CARTE FUNCIARA. RADIERE DREPT

(Hotarare nr. 8 din data de 27.06.2014 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

PLANGERE CARTE FUNCIARA. RADIERE DREPT Deliberand asupra cauzei civile, constata urmatoarele:
Prin adresa nr. _/25.06.2013, OCPI Buzau a inaintat plangerea formulata de petenta TD impotriva incheierii de carte funciara nr. _/28.05.2013, aceasta fiind inregistrata sub nr. _/200/2013 pe rolul Judecatoriei Buzau.
Prin plangerea formulata petenta a solicitat desfiintarea incheierii atacate si si radierea ipotecilor inscrise in cartea funciara. A solicitat citarea in cauza, pentru opozabilitate a SC Bancpost SA Sucursala Buzau.
In motivare a aratat ca a incheiat contractele de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere autentificate la Notariatul de Stat Buzau cu nr. _/30.01.1995 si nr. _/18.08.1995, debitorii acestor contracte grevand imobilele cu ipoteca, ipoteci care nu ii sunt opozabile.
A mai aratat ca prin sentinta civila nr. _/27.11.2012 pronuntata in dosarul nr. _/200/2011 al Judecatoriei Buzau s-a dispus rezolutiunea  celor contracte de intretinere susmentionate, partile fiind repuse de drept in situatia anterioara, ceea ce presupune ca partile revin la situatia existenta inainte de incheierea acestora, iar creditorul ipotecar si-a asumat riscul contractului incheiat sub conditie rezolutorie, cu atat mai mult cu cat acordul sau nu a fost solicitat la instituirea ipotecilor.
In drept a invocat dispozitiile Legii nr. 7/1996.
In dovedirea cererii a inteles sa se foloseasca de proba cu inscrisuri si de orice alt mijloc de proba ar rezulta din dezbateri.
A anexat copie a cartii funciare nr. 20060, dovada comunicarii incheierii, incheierea de respingere nr. _, cerere de inscriere, cerere de reexaminare, incheiere de respingere nr. _, extras carte funciara, sentinta civila nr. _/27.11.2012.
Bancpost SA a formulat la data de 24.04.2014 intampinare (fila 56), prin care a aratat ca in anul 2008 intre vanzatoarea petenta si cumparatorii TM si TC s-a incheiat actul aditional nr. _/31.10.2008 la contractele de vanzare-cumparare autentificate cu nr. _/30.01.1995 si nr. _/18.08.1995 prin care s-a hotarat schimbarea naturii juridice a contractelor in contracte de vanzare-cumparare, vanzatoarea declarand in mod expres ca i-a fost achitata integral contravaloarea intretinerii.
In drept a invocat dispozitiile art. 205 C.p.c.
In dovedirea cererii a inteles sa se foloseasca de proba cu inscrisuri.
Instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
Prin cererea inregistrata la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau la data de 28.05.2013 (fila 12) petenta TD a solicitat radierea ipotecii din cartea funciara nr. 20060.
Prin incheierea nr. _/20.05.2013 OCPI Buzau a respins cererea formulata pentru lipsa acordului creditorului in forma prevazuta de lege.
Impotriva acestei solutii petenta a formulat cerere de reexaminare (fila 13), cerere respinsa prin incheierea OCPI nr. _/29.05.2013 (fila 11).
In motivarea incheierii, s-a retinut ca potrivit prevederilor art. 28 alin. 6 si 7 din Legea nr. 7/1996 radierea unui drept se face la cererea titularului unui drept in baza unui inscris in forma ceruta de lege sau in baza unei hotarari judecatoresti prin care se dispune radierea dreptului, iar prin hotararea judecatoreasca s-a dispus anularea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, dar nu s-a dispus si radierea dreptului de ipoteca din cartea funciara.
Impotriva incheierii nr. _/29.05.2013 petenta a formulat prezenta plangere, in termenul legal de 15 zile prevazut de lege.
Instanta investita cu solutionarea plangerii este tinuta sa verifice legalitatea si temeinicia solutiei pronuntate de registratorul de carte funciara, pe baza inscrisurilor avute in vedere de acesta si depuse la dosarul incheierii, astfel cum rezulta din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 71 ind. 1 alin. 5 si art. 72 alin. 2 din Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate aprobat prin Ordinul ANPC nr. 633/2006.
Instanta observa pentru inceput ca potrivit dispozitiilor art. 80 din Legea nr. 71/2011 actiunile in justitie intemeiate pe dispozitiile Legii nr. 7/1996 vor fi judecate in temeiul prevederilor de drept material in vigoare la data incheierii actului juridic si in temeiul dispozitiilor procedurale in vigoare la data introducerii cererii.
Potrivit art. 39 alin. 1 si 9 lit. a din Regulament cartea funciara cuprinde trei parti: A, B si C, partea C referitoare la dezmembramintele dreptului de proprietate cuprinzand dreptul de superficie, uzufruct, uz, abitatie, folosinta, concesiune, administrare, servitutile in sarcina imobilului, ipoteca si privilegiile imobiliare, precum si locatiunea si cesiunea de creanta.
Potrivit art. 74 din Regulament operatiunile de inscriere sau de radiere a inscrierilor din cartea funciara se fac in scopul opozabilitatii drepturilor reale imobiliare si a celorlalte acte si fapte juridice inscrise in cartea funciara, iar potrivit art. 75 radierea inscrierii drepturilor reale se face la cererea titularului dreptului. Celelalte parti interesate pot cere radierea drepturilor care se sting la implinirea termenului mentionat in inscriere sau la moartea titularului drepturilor viagere.
Totodata, potrivit art. 89 alin. 1, 2 si 3 din Regulament rectificarea este operatiunea de carte funciara care reprezinta radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibila a face obiectul unei inscrieri in cartea funciara. Rectificarea unei inscrieri in cartea funciara poate fi ceruta de orice persoana interesata. Prin persoana interesata se intelege acea persoana care a avut sau are un drept referitor la imobilul inscris in cartea funciara, drept ce a fost lezat prin inscrierile anterioare. Rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila prin declaratie autentica, fie in caz de litigiu, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. In acest ultim caz, rectificarea de carte funciara se dispune prin incheiere, in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a admis actiunea de fond. Actiunea de fond poate fi, dupa caz, o actiune in nulitate, rezolutiune, reductiune sau orice alta actiune intemeiata pe o cauza de ineficacitate a actului.
Potrivit art. 36 alin. 13 dreptul de ipoteca se radiaza in conditiile art. 885 alin. (2) din Codul civil, conform caruia drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciara, cu consimtamantul titularului, dat prin act autentic notarial, insa potrivit dispozitiilor art. 76 din Legea nr. 71/2011, dispozitiile art. 885 alin. 2 C.civ. 2009 se aplica numai actelor si faptelor juridice incheiate, sau dupa caz produse si savarsite ulterior intrarii in vigoare a noului cod civil, or vazand data constituirii ipotecii, 13.12.2006, apreciaza ca aceste dispozitii nu sunt aplicabile.
In lumina dispozitiilor legale enumerate mai sus si interpretand sistematic dispozitiile Legii nr. 7/1996, instanta apreciaza ca radierea unui drept real din cartea funciara se poate face numai prin declaratie autentica a titularului dreptului sau pe baza hotararii judecatoresti prin care s-a constatat ineficacitatea actului in baza caruia s-a facut inscrierea.
Astfel, registratorul de carte funciara nu poate aprecia asupra ineficacitatii unui act juridic, in speta a contractului de ipoteca incheiat intre cumparatorii TM si TC si intimata Bancpost SA, ci poate numai radia dreptul in temeiul acordului partilor sau in temeiul dispozitiilor instantei.
O atare solutie este in acord si cu dispozitiile legale care reglementeaza incetarea contractelor. Astfel, acestea pot inceta fie prin vointa partilor, mutuus disensus, cat si in cazul desfiintarii lor.
In cauza nu se poate retine existenta unui acord al intimatei in sensul stingerii dreptului de ipoteca si nici existenta unui pact comisoriu care sa nu presupuna interventia instantei.
Petenta face vorbire despre dispozitiile art. 1020-1021 C.civ., insa si in acest caz rezolutiunea este una judiciara, presupunand deci interventia unei instante.
In sprijinul acestei solutii sunt si dispozitiile art. 24 alin. 4 din Lege:  "Drepturile reale imobiliare si promisiunea de a incheia un contract avand ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept in legatura cu acesta, inscrise in baza unor acte juridice in care partile au stipulat rezilierea sau rezolutiunea in baza unor pacte comisorii, se radiaza in baza unei:  a) declaratii in forma autentica a partilor;    b) incheieri de certificare fapte, prin care notarul public constata indeplinirea pactului comisoriu, la solicitarea partii interesate;    c) hotarari judecatoresti."
In concluzie, avand in vedere ca prin sentinta civila nr. _/27.11.2012 pronuntata in dosarul nr. _/200/2011 al Judecatoriei Buzau s-a dispus numai rezolutiunea  celor contracte de intretinere susmentionate, fara ca instanta sa fie investita si cu privire la contractul de ipoteca in baza caruia s-a facut inscrierea dreptului Bancposta SA in cartea funciara, in lipsa acordului titularului dreptului, instanta apreciaza ca in mod corect a procedat registratorul de carte funciara adoptand solutia de respingere a cererii de reexaminare.
In consecinta, va respinge ca neintemeiata plangerea.
Vazand dipsozitiile art. 9 C.p.c. va lua act ca petenta nu solicita cheltuieli de judecata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009