InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Balcesti

(Hotarare nr. din data de 16.09.2008 pronuntata de Judecatoria Balcesti)

Domeniu Revizuire | Dosare Judecatoria Balcesti | Jurisprudenta Judecatoria Balcesti

Revizuire sentinta penala - respinsa ca inadmisibila La data de _, s-a inregistrat sub nr_., cererea de revizuire sentinta penala formulata de revizuentul _.
     In motivarea cererii, revizuentul arata ca a formulat cerere de revizuire impotriva S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria ..., in dosarul nr. _, ramasa definitiva prin D.p. nr. _, pronuntata de Tribunalul ... Mai arata revizuentul ca, cererea sa se intemeiaza pe prevederile art. 394 al.1 lit. a Cod de procedura penala, in sensul ca, s-au descoperit fapte si imprejurari ce nu au putut fi cunoscute de instanta la solutionarea cauzei, iar revizuentul fiind la primul termen nu a putut constata ca acelasi complet  s-a mai pronuntat in acelasi dosar  in care a judecat recursul in cererea de recuzare a instantei de fond, astfel ca, nu a putut solicita completului sa se abtina. De asemenea, revizuentul precizeaza, in motivarea cererii, ca in continutul D.p. nr...., pronuntata de Tribunalul _, exista erori grave, printre care si faptul ca nu i s-a comunicat solutia pronuntata de instanta de recurs.
     La data de _, s-a inregistrat sub nr. _, adresa Parchetului de pe langa Judecatoria _, prin care s-a inaintat spre competenta solutionare cererea de revizuire a S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria Balcesti, in dosarul nr. _, formulata de revizuentul _ si s-a remis, de asemenea, referatul din data de _, cu concluziile procurorului desemnat sa efectueze cercetarile premergatoare de rigoare.
Prin referatul intocmit la _, parchetul local a concluzionat ca motivele de care revizuentul s-a prevalat nu se incadreaza in cele reglementate de lege si au fost analizate de instante si transate de acestea in mod definitiv. Se mai arata ca, exceptia de necompetenta dupa calitatea persoanei, invocata de petent, este prevazuta de Cod de procedura penala, ca motiv de recurs si, mai mult, chiar a fost invocata in cererea de recurs, iar instanta a respins-o, ca neintemeiata. Mai mult, in acelasi referat se precizeaza ca potrivit deciziei nr. XVII/2007, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie "cererea de revizuire indreptata impotriva unei hotarari judecatoresti definitive, pronuntata in temeiul art. 2781 al.8 lit. a, b din Codul de procedura penala, este inadmisibila", motiv pentru care solicita respingerea cererii de revizuire ca inadmisibila.
  Intrucat judecata se desfasoara in conditii de publicitate, oralitate si contradictorialitate, corespunzator reglementarilor cuprinse in partea speciala, titlul II, capitolul I si II din Codul de procedura penala, in cauza au fost citate toate partile interesate ce figurau in dosarul nr. _, in care s-a pronuntat hotararea a carei revizuire se cere.
    Instanta, constatand ca sunt indeplinite conditiile privind reunirea cauzelor, fiind vorba de acelasi obiect, aceleasi parti, care au si aceleasi calitati, prin incheierea de sedinta, din data de _, a dispus reunirea cauzei penale cu nr. _ la cauza penala cu nr. _.
    S-a atasat, spre consultare, dosarul nr. _, al Judecatoriei ..i.
     Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca, S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria _, in dosarul nr. _, a fost respinsa plangerea formulata de petentul _, impotriva solutiei dispusa de Parchetul de pe langa Judecatoria _, in dosarul nr. _, si mentinuta solutia procurorului ca fiind legala si temeinica.
     Impotriva acestei sentinte a formulat recurs petentul, iar prin D.p. nr. _, pronuntata de Tribunalul _, a fost respins recursul ca nefondat, sentinta atacata ramanand definitiva si irevocabila si intrand in puterea de lucru judecat.
Potrivit art. 393 Cod de procedura penala, hotararile judecatoresti ramase definitive pot fi supuse revizuirii atat cu privire la latura penala, cat si cu privire la latura civila.
          Fiind vorba de o cale extraordinara de atac, legiuitorul a stipulat in mod expres situatiile in care se poate declansa acest remediu procesual. Astfel, art. 394 Cod de procedura penala prevede ca, revizuirea se poate cere atunci cand s-au descoperit fapte sau imprejurari necunoscute la momentul solutionarii cauzei, un martor, expert sau interpret a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa, un inscris pe care s-a bazat hotararea a fost declarat fals, un membru al completului de judecata, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se solicita si, in sfarsit, cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive nu se pot concilia.
In speta, fata de motivarea detaliata formulata de revizuent, prin care a solicitat revizuirea S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria _, in dosarul nr. _, invocand, ca motive, faptul ca s-au descoperit fapte si imprejurari noi, ce nu au putut fi cunoscute de instanta la solutionarea cauzei (fara a arata concret care sunt aceste imprejurari sau fapte noi), instanta, constata ca nu sunt indeplinite conditiile art. 394 al.1 lit. a Cod de procedura penala.
     Or, cata vreme revizuentul nu a evidentiat fapte sau imprejurari de natura a demonstra netemeinicia hotararii, iar motivele sus enumerate au fost evocate si in recurs, fiind analizate si verificate de Tribunalul _, neincadrandu-se in niciunul din cazurile consacrate de lege, instanta apreciaza ca inadmisibila cererea supusa judecatii.
Mai mult, prin decizia nr. XVII/2007, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul nr. 35/2006 s-a admis recursul in interesul legii, declarat de  procurorul general si s-a stabilit ca "cererea de revizuire indreptata impotriva unei hotarari judecatoresti definitive, pronuntata in temeiul art. 2781 al.8 lit. a, b din Codul de procedura penala, este inadmisibila", motivat de faptul ca  art. 2781 al.8 Cod de procedura penala, prevede expres solutiile care pot fi date intr-o plangere formulata in baza acestui articol.
Pentru motivele mai sus aratate, instanta urmeaza a respinge, ca inadmisibila, cererea de revizuire supusa judecatii.
Fiind in culpa procesuala, in concordanta cu art. 192 al.2 si art. 193 Cod de procedura penala, revizuentul va trebui sa suporte finalmente cheltuielile judiciare avansate de stat si de intimat, conform actelor existente la dosar.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revizuire

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Revizuire - Sentinta penala nr. 454 din data de 15.11.2017
Revizuire - Sentinta penala nr. SP376/2007 din data de 31.03.2009
Exceptia tardivitatii formularii cererii de revizuire - Decizie nr. 985 din data de 18.12.2012
Conditii de admisibilitate - Decizie nr. 904 din data de 15.11.2012
Inadmisibilitatea cererii de revizuire a hotararilor pronuntate in baza art 278 ind 1 C.p.p. - Decizie nr. 132 din data de 19.04.2010
Revizuire - Sentinta civila nr. 325 din data de 28.03.2011
Revizuire - Decizie nr. 341 din data de 14.05.2009
Revizuire - motive - Decizie nr. 14 din data de 07.11.2008
Cererea de revizuire intemeiata pe dispozitiile art. 394 lit. a Cod procedura penala este nefondata atunci cand revizuentul nu urmareste sa dovedeasca cu imprejurarea necunoscuta de instanta la solutionarea cauzei, netemeinicia hotararii de condamnare a - Decizie nr. 127/Ap din data de 29.10.2013
Incidenta art. 3201 Cod procedura penala astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 121/2011 nu poate fi invocata, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare pe calea unei cai de atac extraordinare, in speta revizuirea - Decizie nr. 624/R din data de 04.07.2013
Conflict negativ de competenta - Sentinta penala nr. 7/F din data de 13.02.2006
REVIZUIRE, ART. 3201 Cod Procedura Penala, INADMISIBILITATE - Sentinta penala nr. 76/S din data de 19.03.2013
Revizuire. Inscris nou. Conditii. - Decizie nr. 361 din data de 08.03.2017
Cerere de revizuire respinsa. Neaplicarea cauzei CJUE C-201/14, Smaranda Bara si altii in litigiile avand ca obiect anularea deciziilor de impunere emise de CJAS privind plata contributiilor sociale de sanatate - Decizie nr. 3325 din data de 09.11.2015
Potrivit practicii judiciare create in temeiul art.322 alin.1 pct.7 din vechiul Cod de procedura civila, ale carui prevederi sunt reluate in actualul art.509 alin.1 pct.8 din Noul Cod de procedura civila, revizuirea pentru contrarietate de hotarari poate - Decizie nr. 381 din data de 24.09.2015
Instanta competenta sa solutioneze cererea de revizuire in prima instanta, in legatura cu infractiuni pentru care a intervenit o modificare de competenta. - Decizie nr. 539/A din data de 17.07.2014
Cererea de revizuire admisibila in baza dispozitiilor art.322 al.1 din Codul de procedura civila si art.21 al.2 din Legea contenciosului administrativ. Obligarea paratelor la plata catre reclamant a dobanzii legale stabilita de art.124 din Codul de proced - Decizie nr. 10616 din data de 23.10.2013
Revizuire. Hotarari ce pot face obiect al unei revizuiri. Notiunea de „inscrisuri noi doveditoare”. - Decizie nr. 405 din data de 06.09.2012