InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

art. 64 lit.m fin OUG 23/2008 cu aplic.art.33 lit.a cod penal

(Sentinta penala nr. 111/03.06.2010 din data de 03.06.2010 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag

Dosar nr.1340/179/2009
Domeniu alocat : Infractiuni
Tip speta : sentinta penala
Data spetei : s.p. nr. 111/03.06.2010
Titlu: art. 64 lit.m fin OUG 23/2008 cu aplic.art.33 lit.a cod penal Prin rechizitoriul nr.544/P/2008  Parchetul de pe langa Judecatoria Babadag a dispus  punerea in miscare  a actiunii penale  si trimiterea in judecata a inculpatului   F.D. pentru   infractiunile de furt calificat prev. de art.208 alin.1 rap.la art.209  alin.1 lit.g,i , cod penal   si producerea  , importul ,  detinerea , comercializarea  sau utilizarea uneltelor  de plasa  monofilament  in apele  continentale  si in apele  maritime interioare  , fapta prev.  de art. 64 lit.m fin OUG 23/2008 cu aplic.art.33 lit.a cod penal .
Cauza a fost inregistrata pe rolul acestei instante  la data de  28 octombrie 2009  sub nr. 1340/179/2009 .
In motivarea rechizitoriului se invedereaza  ca partea vatamata B.V.  s-a adresat cu plangere  penala Parchetului de pe langa Judecatoria Babadag   reclamand faptul ca numitii L.S.  si C.C. au patruns  fara drept  in curtea locuintei sale , de unde i-au furat 9 flexuri  Bosch   profesionale mari  , 11 flexuri Bosch profesionale mici  , doua  bormasini  Bosch , 3  bormasini Bosch  mici , redresor  de incarcat acumulatori , 2 truse de chei , solicitand efectuarea  de cercetari si restituirea bunurilor sustrase .
Din cercetarile  efectuate de organele de politie a rezultat ca autorul furtului  este  inculpatul F.D.   astfel ca la data de  24 martie n 2009 , Judecatoria Babadag  a emis Autorizatia de perchezitie  nr. , la locuinta  lui F.D., ocazie cu care au fost identificate 2 bormasini  cu spiral , marca Felisatti  , 2 flexuri marca Bosch , 16 chei fixe de diferite marimi , 4 chei combinate  , 9 chei inelare  , 3 chei tubulare , o cheie franceza  , o cheie tubulara combinata  de 13  , o cheie combinata  de 22  , bunuri mentionate de organul  judiciar in  procesul verbal   si  predate  ulterior partii vatamate .
De asemenea cu ocazia perchezitiei  s-a  mai gasit o plasa  monofilament  , detinuta fara drept  de  catre inculpat .
Organele de cercetare  efectuand verificarile si investigatiile necesare au  stabilit ca faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari:
In seara  zilei de 14 mai 2008 , inculpatul F.D.  , in jurul orelor 21,30  s-a deplasat la locuinta  numitei B.V.  din comuna Mihai Bravu  , cunoscand faptul  ca sotul acesteia  este plecat din tara la munca , unde a stat pana  in jurul orelor 23,00 .La plecare , partea vatamata l-a condus  pana in  apropiere de poarta , iar dupa ce s-a intors  in casa  inculpatul a patruns in celalalt corp de casa  si dupa ce a deschis  lacatul de  la intrarea intr-un beci  , a patruns  in interior  de unde a sustras un aparat de sudura  , patru flexuri  de diferite dimensiuni  , o masina electrica  de ascutit  lanturi  de drujba si doua bormasini Bosch .
Aceste bunuri  inculpatul le-a pus intr-o geanta de  rafie  , inclusiv  un aparat de sudura  si le-a  transportat  la domiciliul sau .
Dupa comiterea furtului , inculpatul a dat aparatul de sudura  si o bormasina   numitului S.D.  din comuna Mihai Bravu  pentru ca acesta  sa le vanda  si sa-i remita  banii .Obiectele identificate cu ocazia perchezitiei  domiciliare  la locuinta inculpatului F.D.  au fost recunoscute  de catre partea vatamata B.V.  , iar martorul M.D.   in declaratia data  a recunoscut  ca bunurile prezentate apartin  partii vatamate  , intrucat el  prelua coletele  de la Tulcea  impreuna cu B.V.  , in care se gaseau obiectele  furate de inculpat  si care erau trimise   din Spania in Italia  de catre  sotul acesteia .
Intrucat  din probele administrate  in cauza  a rezultat ca numitii L.S.  si C.C.  ,  nu  se fac vinovati de  savarsirea infractiunilor prev. de art.192 alin.2 cod penal  si art.208 alin.1 rap.la art.-209  alin.1 lit.a,g,cod penal  , in cauza s-a dispus neinceperea  urmarii penale fata de acestia
 Fiind audiat  in cursul urmarii penale inculpatul F.D. a recunoscut fapta comisa.
Partea vatamata 2010  B.V.  cu ocazia audierii in instanta a declarat  ca se constituie parte civila cu suma de  14.000  euro  reprezentand contravaloarea obiectelor furate  de inculpat , respectiv  9 flexuri mari , 10  flexuri mici  , 2 bormasini  mari  , trei bormasini  mici   , precum si a altor  bunuri  invederand ca i-au fost  restituite   doar doua bormasini  mari  si doua  bormasini  mici ,  neavand cunostinta ce  s-a intamplat  cu restul bunurilor furate de inculpat .
A mai declarat partea civila ca in  cursul anului 2008 , cand a observat lipsa acestor bunuri  a sesizat Parchetul Babadag  de lipsa   bunurilor  care erau depozitate  in beciul casei  si unde ea intra mai rar ,  iar inculpatul  stia de aceste  bunuri , unde erau depozitate  intrucat mai  venea  pe la sotul ei  cand acesta era in tara .De la sotul ei  stia ca aceste scule furate de inculpat erau noi , intrucat sotul ei le cumparase de la un magazin din Italia .Actele acestor  bunuri erau  si ele  in unele cutii  , iar cand au fost  furate aceste bunuri au fost sustrase cu cutii cu tot  cu precizarea  ca  ea  nu intra in  acel beci  decat extrem de rar  si abia cand a intrat a  constatat lipsa acestor bunuri .
Partea civila a declarat ca a discutat cu sotul ei  si  ca  nu solicita neaparat suma  de 14.000 euro  , fiind  de acord ca inculpatul  sa le dea in loc bunurile sustrase .Sotul ei  ii trimitea  si bani  pe langa  aceste scule  pe care le-a trimis  pe parcursul a aproape 12 luni , sustinandu-se ca vroiau sa deschida  o firma .Sculele erau trimise la Tulcea  in pachete pe care M.D. le lua  , iar ea impreuna cu M.D.  desfaceau aceste pachete  si se uitau ce era in ele .
 C.D. , A.I.  sunt doi dintre colegii  care   au cunostinta  de aspectele relatate de ea , de la sotul ei cunoscand faptul ca si acestia cumparau scule pe care le trimiteau  in tara.
Martorul  M.D. audiat la termenul din  04 februarie 2010  a declarat ca este prieten cu   B.M. sotul partii civile , care lucreaza  de mai mult timp in strainatate  , el fiind persoana care transporta  coletele de la Tulcea la Mihai  Bravu  , unde locuieste  B.V. .In aceste colete  se aflau mai multe  scule electrice : 9 flexuri mari  , 11  flexuri mici  , 2 bormasini profesionale  , aparat de sudura  , masina de lipit  , aparat de filetat teava  , etc.
A mai declarat martorul ca in cursul lunii  iunie 2009 trecand  pe la partea civila  la Mihai Bravu a observat  ca in beci  nu mai existau  uneltele la care  a facut referire mai sus  , iar beciul era gol .Ulterior  , in 2009 a fost sunat de Politia Mihai Bravu  ca au fost gasite  o parte  din bunuri , sens in care s-a deplasat in aceasta localitate  si a recunoscut o parte  din bunurile apartinand partii civile , de la politie spunandu-i-se  ca este posibil ca autorul furtului sa fie  F.D. , deoarece la acesta  s-au gasit  o parte  din bunurile partii civile , el personal recunoscand o bormasina  normala  pe care o avea sotul partii  civile inainte dea pleca in strainatate  , un flex Bosch  mic  , un flex mare , cateva chei , bunuri care se aflau la sediul Politiei Mihai Bravu .
M.D. a declarat ca , a auzit  ca persoana care l-a ajutat  pe B.M.  sa aseze in beci bunurile era inculpatul , valoarea bunurilor sustrase de inculpat  , din  informatiile politiei  ,se ridica la suma  de 16.000 euro , considerand  ca este o valoare reala  intrucat  sunt scule  foarte scumpe .
In opinia s-a  considera martorul ca s-au recuperat bunuri in valoare de 1.000-1.500 euro  , iar majoritatea sculelor  pe care le trimitea  B.M. , care lucra intr-un santier naval  si castiga intre 2.500 -3.000 euro  ,  erau noi .
Audiat la termenul din 27 mai 2010  , martorul C.D.  a declarat  instantei ca a lucrat cu B.M.  din luna august 2007 pana in septembrie  2008, iar actualmente  lucreaza cu acesta in Italia  si are cunostinta de faptul ca  B.M.  , in perioada cat au lucrat impreuna  avea un salariu de   peste 4000 euro  lunar .Cat a lucrat in Spania cu B.M. acesta a cumparat  din magazin  mai multe scule  care erau noi , respectiv 9   flexuri mici Bosch profesionale , 11 bucati flexuri mari Bosch , 2 percutante  Bosch pentru betoane , 2 aparate de sudura  unul electric unul  argon  si cabluri .
A mai declarat martorul ca  a fost prezent cand  B.M. a cumparat aceste bunuri   pe care le-a trimis in tara deoarece dorea sa-si deschida  o firma in Romania .Bunurile erau trimise  cu  microbuzul  unei persoane din Niculitel  care ii era cumatru lui B.M. .
Bunurile nu erau cumparate toate odata , fiind achizitionate pe rand .Acestea erau cumparate  cu acte  care erau introduse in cutia  bunului  care pleca in Romania .
A aratat martorul ca un flex mic  avea o valoare intre 130-180 euro  , depinzand de magazinul de unde il cumparai , flexul mare  avea o valoare de 280 euro .B.M.  a mai cumparat o masina de ascutit  lanturi  , drujba , prize , intrerupatoare , neavand cunostinta  sa fi achizitionat si alte bunuri in perioada  susmentionata .De la sotia lui  stia ca  au fost furate bunuri  , in speta cele achizitionate de B.M. , iar de la B.M.  stie ca valoarea  bunurilor achizitionate era de 16.000-18.000 euro conform calculelor   pe care acesta si le-a  facut .
Nu cunoaste  ce bunuri i-au fost furate lui B.M.  si nici valoarea acestora  intrucat el era plecat din tara , B.M. fiind cel care i-a  spus  ca i-au fost furate  mai multe bunuri  , flexurile , bormasinile , aparatele  de sudura  , iar de la sotia sa  stie  ca a fost recuperat un flex  , o bormasina si o masina de ascutit lanturi de drujba .
La acelasi termen de judecata  a fost audiat si martorul A.I. care a declarat instantei  ca  a lucrat  impreuna cu sotul partii civile in perioada august - noiembrie 2007  in Spania  in localitatea  Espatron  la o centrala electrica  in constructie  si cunoaste ca  B.M.  avea un salariu de   aproximativ 3000 euro pe luna , fiind un intermediar al patronului , dar au fost cazuri  cand acesta  castiga  si peste 3000 euro pe luna   atunci cand  efectua ore suplimentare , iar patronul  ne asigura cazarea si masa .
Martorul  a aratat ca   are cunostinta ca B.M.  a cumparat de la un magazin  unde se vindeau scule  industriale  mai multe bunuri  , respectiv 9 flexuri  mari  , un set de 11 flexuri mici  marca Bosch , 3 masini de gaurit marca Bosch , iar cu alta ocazie  acesta a mai achizitionat o  masina de ascutit  lanturi de drujba , o masina de sudat in plastic  , o masina de sudat in argon , o masina de infiletat electrica , cu mentiunea ca toate aceste bunuri erau noi  si au fost achizitionate  in perioada 15 august - 10 noiembrie 2007 perioada  in care el a lucrat cu B.M. , despre alte bunuri neavand cunostinta  .Dupa data de 1o noiembrie  B.M. a ramas in continuare  la munca , iar el a plecat .
De achizitionarea acestor bunuri , a declarat martorul ca are cunostinta, deoarece  mergea impreuna cu B.M. la magazin  si il ajuta sa le transporte  la masina  intrucat faceau naveta  intre locul de munca  si localitatea Alcanis unde locuiau , iar in tara  B.M. a trimis aceste bunuri  cu microbuzul  unei persoane  numita M. .
A mai declarat martorul ca aceste bunuri nu au fost achizitionate toate odata , ele fiind achizitionate pe rand  in perioada august-noiembrie 2007  si erau trimise  in tara  in ordinea achizitionarii .Bunurile erau cumparate cu acte  si erau trimise  impreuna cu bunurile in tara , valoarea acestor bunuri   a fost intre  16.000 - 18.000 euro , lucru pe care-l cunoaste de la B.M.  care a facut un calcul  al valorii lor. El a cumparat  un flex Bosch   cu suma de 230 euro  si o bormasina Bosch  pe care a dat 160 euro .
In  anul 2007 , martorul a declarat ca a revenit in tara  iar in anul 2008 sau 2009 B.M. i-a spus  ca bunurile achizitionate  in Spania i-au fost  furate  , neavand cunostinta cine i le-a furat , nu cunoaste motivul pentru care B.M.  a achizitionat un numar atat de mare  de scule , nu l-a intrebat pe acesta de ce cumpara  asemenea scule din Spania  si nu le cumpara din Romania, dupa parea sa  considera martorul ca poate  scule  din Spania erau  mai performante .
La 01 aprilie 2010 , partea civila B.V.  a depus  la dosar  o adeverinta eliberata de firma Simi SRL din Italia din care rezulta ca sotul sau , numitul B.M., este angajatul firmei respective din 19.03.2007 si extrase bancare din perioada 01.01.2007 - 01.12.2009.
Din ansamblul probator  administrat in cauza  instanta retine ca inculpatul  F.D.  se face vinovat de savarsirea infractiunilor retinute in sarcina sa , in speta , infractiunea de furt calificat , prev.de disp.art. 208-209 lit.g,i,cod penal  si infractiunea de producere , importul , detinerea , comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasa monofilament in apele continentale si in apele maritime interioare , prev,.de disp. art.64 lit.m din OUG 23/2008  cu aplicarea artr.33 lit.a cod penal .
Avand in vedere  ca inculpatul,  cu ocazia audierii  in cursul  urmaririi penale a avut o atitudine sincera in recunoasterea faptelor   , ca este  infractor primar ,  urmeaza a face aplicarea disp.art.74 cod penal  , art.76 lit.c cod penal  si art.76 lit.f cod penal , precum si a dispozitiilor art.art.33 lit.a  cod penal  si art.34 lit.d,cod penal faptele fiind savarsite in concurs real , urmand  a-l condamna pe inculpatul F.D.  la 1 an si 6 luni inchisoare .
In baza art.81 cod penal  se va dispune suspendarea  conditionata  a executarii pedepsei  aplicate prin prezenta  sentinta .
In baza art.82 cod penal  termenul de incercare  se va compune  din durata pedepsei aplicate  prin prezenta  sentinta la care  se va adauga un interval  de timp de 2 ani .
Se  va atrage atentia inculpatului asupra disp. art.83 cod penal  si art.85 cod penal.
In baza art.71 cod penal   se va aplica inculpatului  pedeapsa  accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II lit.b cod penal.
In  baza art.71 al.5 cod penal  pe durata suspendarii  conditionate  a executarii pedepsei  inchisorii se suspenda  si executarea pedepselor accesorii .
Partea vatamata B.V. , s-a constituit parte civila cu suma d 14.000 euro , reprezentand contravaloarea obiectelor furate de inculpat , respectiv 9 flexuri mari , 11 flexuri mici , 2 bormasini mari , 3 bormasini mici , precum sui a altor bunuri  , fiindu-i restituite doar 2 bormasini mari si 2 bormasini mici.
Din ansamblul probator , instanta retine ca B.V. a facut dovada cu declaratiile martorilor M.D., C.D. si A.I. , a bunurilor achizitionate si trimise in tara de sotul ei B.M. , dar partea vatamata nu a facut dovada ca toate aceste bunuri  au fost furate de inculpat  , intrucat in actul de inculpare si din probele dosarului nu se retine si nu rezulta ca inculpatul F.D. a furat bunurile in mai multe randuri .
Se retine in rechizitoriu si declara si inculpatul in cursul urmaririi penale  ca in noaptea de 14/15 mai 2008  a intrat in beci de unde a luat  unelte electrice  pe care le-a incarcat intr-o geanta de rafie  , ori instanta apreciaza ca ,  intr-o asemenea geanta , nu aveau cum sa incapa toate bunurile enumerate  de partea vatamata a fi furate  , precum si cele enumerate de martori ca fiind achizitionate si trimise in tara de B.M..
Bunurile enumerate de inculpat in declaratia sa din cursul urmaririi penale , recunoscute a fi furate de la  B.V. , au fost gasite cu ocazia perchezitiei domiciliare , efectuate la domiciliul inculpatului  , bunuri care au fost restituite partii vatamate.
Inculpatul a fost de acord  sa o despagubeasca pe B.V.  cu suma de 700 lei  Ron reprezentand contravaloarea unor scule electrice ,iar in cursul urmaririi penale , numitul C.Gh.  a declarat ca a cumparat de la numitul S.D.  , care la randul sau a cumparat de la F.D. un aparat de sudura si un  flex mic ,pe acesta din urma restituindu-l partii vatamate , iar aparatul de sudura fiind dat la fier vechi .
Fata de aceste declaratii si de considerentele expuse mai sus , instanta va admite in parte  cererea de pretentii civile a partii civile B.V..
Va obliga  inculpatul la plata sumei de 700 lei cu titlu de pretentii civile   si la  restituirea   unui aparat de sudura  catre B.V..
Onorariu avocat oficiu  de 200 lei  pentru avocat M.C.  va fi suportat din  fondurile  Ministerului Justitiei si Libertatilor  Cetatenesti .
Potrivit dispozitiilor art.191  cod procedura penala urmeaza a  obliga  inculpatul la  300 lei cheltuieli  judiciare catre  stat .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011